Romania Curată

DNA cere sesizarea Senatului pentru urmărirea penală a unui ministru din cabinetul Tudose

DNA a cerut vineri sesizarea Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Viorel Ilie, ministrul pentru relația cu Parlamentul, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în perioada exercitării funcției ministeriale, informează Agerpres.

Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Ilie Viorel, senator în Parlamentul României și ministrul pentru relația cu Parlamentul, pentru instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în perioada exercitării funcției ministeriale”, se arată într-un comunicat al DNA.

În același dosar, procurorii DNA au dispus urmărirea penală față de Felicia Elena Pop, directoare de cabinet a ministrului Viorel Ilie; Maria Alexandrescu și Mihai Cornel Zaharia, angajați în cadrul Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, membri ai comisiei de concurs. Aceștia sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

„Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale și față de Ilie Viorel are în vedere împrejurarea că, în acest moment, „există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: Ministerul pentru Relația cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant”, se arată în comunicat.

Proba scrisă a concursului a fost stabilită pentru data de 31 iulie 2017.  DNA spune că, în acest context, în perioada 20 — 31 iulie 2017, Viorel Ilie, ministru pentru relația cu Parlamentul, cu intenție, a determinat-o pe Felicia Elena Pop, directoare de cabinet a ministrului, să solicite membrilor comisiei de concurs Maria Alexandrescu și Mihai Cornel Zaharia, subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie 2017.

La data de 28 iulie 2017, Maria Alexandrescu și Mihai Cornel Zaharia au pus la dispoziția directoarei de cabinet subiectele și baremele de corectare aferente probei scrise, știind că respectivele informații nu erau destinate publicității și că urmează a fi dezvăluite anumitor candidați ce urmau să susțină proba scrisă.

În aceeași zi, arată DNA, directoarea de cabinet, Felicia Elena Pop, a dat candidaților agreați subiectele și rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceștia au avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, fiind vădit favorizați față de ceilalți candidați, a reieșit că ei, potrivit înțelegerii, au și întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidații favorizați.

„Mai mult, potrivit statului de funcții din schema de personal a ministerului, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora”, explică DNA.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și volumele cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

DNA mai arată că cererea de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art.305 alin.4 din Codul de procedură penală, prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “DNA cere sesizarea Senatului pentru urmărirea penală a unui ministru din cabinetul Tudose

 1. Dumitru

  Mie chiar mi-ar place ce face DNA daca ar fi aplicat acelasi tratament lui Basescu, Iohannis, si celor din DNA/SRI…

  Reply
 2. Daniel Brudar

  viorel ilie inca o tinichea putreda.
  De unde-i scoti Tudose ?
  Ce mai stai in Guvern ?
  Pleaca.

  Reply
 3. Piticar I.

  Pai parca TOCMAI jurase de curand sa respecte drepturile, libertatile si legile tarii!
  Inainte daca jurai mincinos erai ars pe rug. Erezie si sperjur!

  Acum …Toti niste golani de cea mai joasa speta.

  Reply
 4. pcr

  pai asa facura si soferii facultati si doctorati: cu ”servite”. avand know-how, si-au instruit si sefii cum se poate organiza un concurs trucat. bineinteles ca sefii nu stiau cum se face pentru ca ei au primit diplomele (doctorățili) acasa fara sa stie pe unde e fackultatea.

  Reply
 5. ioan datcu

  Acest personaj impreuna cu ec. ADAM RELU , SPATARU EUGEN, exprimar AILINCAI de la Moinesti, fostul sef al politiei Moinesti demis pana la urma, fac parte din panoplia de infractori ai acestui oras care trebuia sa aiba parte de cetateni onesti, profesionisti nu profitori certati cu legea!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *