Romania Curată

DNA cere ca eliberarea condiționată să nu mai fie dispusă fără achitarea prejudiciului

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a sesizat conducerea Parchetului General în vederea analizării oportunității promovării unui recurs în Interesul Legii în materia dispozițiilor liberării condiționate, considerând că acestea trebuie să fie aplicabile dacă persoana condamnată a achitat prejudiciul, scrie Agerpres.

Potrivit unui răspuns comunicat vineri de DNA la solicitarea Agerpres, examinarea jurisprudenței naționale existente a evidențiat orientări ce relevă caracterul neunitar al acesteia.

„Unele instanțe, analizând legea aplicabilă și având în vedere succesiunea mai multor legi penale (…) ce instituie obligația de aplicare a legii penale mai favorabile, precum și decizia Curții Constituționale nr. 265/2014 și având în vedere că instituția liberării condiționate constituie o modalitate de executare a unei părți din pedeapsa închisorii, au considerat că analiza cererii de liberare condiționată trebuie să aibă în vedere legea penală mai favorabilă, indiferent că legea penală mai favorabilă a fost avută în vedere și la condamnare și indiferent de legea avută în vedere la momentul începerii executării pedepsei. Alte instanțe (…) au considerat că pedeapsa pronunțată și aplicată trebuie să aibă în vedere dispozițiile codului penal sub imperiul cărora s-a aplicat pedeapsa”, se arată în comunicarea transmisă de DNA.

DNA mai consideră că liberarea condiționată nu reprezintă un drept al condamnaților, ci „doar o vocație pe care o au, prin voința legiuitorului, toți condamnații după ce au executat fracțiunile de pedeapsă stabilite de lege și îndeplinesc condițiile exprese”, iar dispozițiile din codul penal în vigoare prevăd în mod expres că liberarea condiționată poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat fracția și dacă a îndeplinit integral obligațiile civile.

„Considerate a fi mai severe aceste condiții, nu sunt aplicate de către unele instanțe, nici în situația în care condamnarea definitivă s-a dispus prin aplicarea dispozițiilor din noul cod penal, care la momentul condamnării reprezentau legea penală mai favorabilă. Așa fiind, în astfel de situații, dispozițiile Curții Constituționale privind aplicarea globală a legii penale mai favorabile nu se mai regăsesc. Practic, o astfel de interpretare determină împărțirea aplicării dispozițiilor legale în mai multe categorii”, se mai arată în răspunsul DNA trimis Agerpres.

Acest punct de vedere vine în contextul unor nemulțumiri mai vechi ale procurorilor DNA în legătură cu faptul că nu se recuperează și prejudiciile din dosarele penale soldate cu condamnări definitive. Una dintre instituțiile vizate de criticile Laurei Codruța Kovesi a fost ANAF.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “DNA cere ca eliberarea condiționată să nu mai fie dispusă fără achitarea prejudiciului

 1. POPOVICIU DORIN

  Pe buna dreptate, LUPTA procurorilor DNA nu are finalitate, daca liberarea penalilor nu este conditionata de recuperarea TOTALA a prejudiciului!!!

  Reply
 2. Iren Nirestanu

  Pe mine nu ma intereseaza daca stau ei la puscarie- 10 ani sau 1 an! Ci recuperarea integrala a prejudiciului!!

  Reply
 3. Gabi Tocut

  Pe primul plan,ca importanta deosebita,trebuie sa se puna accentul pe recuperarea PREJUDICIULUI,ASTA TREBUIE SA FIE SCOPUL FINAL !…pentru ca au delapidat statul,au fost condamnati si incarcareti!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *