Romania Curată

”Diplome de licenţă fără studii” la universităţile „Vasile Goldiş” şi „Aurel Vlaicu” din Arad

Peste 100 de percheziţii au loc, miercuri, la cadre didactice şi studenţi de la universitățile „Vasile Goldiş” şi „Aurel Vlaicu” din Arad, suspectaţi de fapte de corupţie într-un dosar denumit generic ”Diplome de licenţă fără studii”, anunţă Parchetul instanţei supreme.

Potrivit procurorilor, în aceste instituţii de învăţământ superior s-au constituit reţele infracţionale din care făceau parte cadre didactice, secretare sau informaticieni, dar şi foşti absolvenţi care intermediau traseul banilor de la student la profesor, în vederea promovării frauduloase a examenelor de către studenţi. Astfel, promovau examenele, în schimbul banilor, studenţi străini care nu cunosc limba română şi care primeau de la profesori răspunsurile corecte la testele grilă. Mai mult, ei cumpărau direct de la profesori lucrări de licenţă gata elaborate, transmite News.ro.

Anchetatorii ridică mai multe documente şi computere de la toate sediile celor două universităţi din Arad, respectiv ”Aurel Vlaicu” – de stat şi ”Vasile Goldiş” – privată, unde miercuri dimineaţă au loc peste o sută de percheziţii într-un dosar denumit generic ”Diplome de licenţă fără studii” privind promovarea frauduloasă a examenelor de către studenţi în schimbul unor comisioane. Surse judiciare spun că majoritatea studenţilor vizaţi sunt de la Medicină, fiind vorba în special despre studenţi arabi şi italieni.

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, sistemele informatice ar fi fost accesate ilegal de către informaticieni ai celor două universităţi pentru a opera modificări de note, informaticienii fiind complici ai profesorilor care ar fi primit mită de la studenţi în schimbul promovării examenelor.

Percheziţii au loc şi în campusuri, dar şi la profesori şi studenţi din judeţele Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin.

Potrivit surselor citate, ar urma să fie audiaţi inclusiv studenţi străini, cei mai mulţi de la facultătăţile de Medicină şi Stomatologie.

Potrivit unor surse judiciare, printre cei vizaţi de percheziţii ar fi şi medicul timişorean Emil Urtilă, profesor la Universitatea Vasile Goldiş, din Arad, percheziţiile în cazul său având loc atât la locuinţa, cât şi la clinica sa. Profesorul Emil Urtilă este medic în specialitatea cranio-maxilo-faciale.

Sursele citate au precizat că anchetatorii au în vizor mai ales studenţi străini, în special arabi şi italieni, unii dintre aceştia susţinând şi promovând examene în limba română chiar dacă nu o cunoşteau.

Ministerul Educaţiei: Nu tolerăm încălcarea legii

Ministerul Educaţiei Naţionale dezavuează cu fermitate actele de încălcare a legii și a normelor de etică universitară în urma cărora cadre didactice și studenți din două universități din municipiul Arad fac obiectul unei anchete a Parchetului General.
„Salutăm intervenția instituțiilor abilitate ale statului și vrem să fie limpede că Ministerul Educației Naționale nu acceptă comportamentele în afara legii. Astfel de acțiuni nu fac decât să umbrească rezultatele învățământului superior. Rolul unei instituții de învățământ superior este să asigure o pregătire de calitate și să formeze studenți care să-și găsească un loc pe piața muncii, ori din această perspectivă faptele de care sunt acuzați unii dintre angajații celor două universități arădene denotă iresponsabilitate, atitudine pe care noi nu o tolerăm”, a declarat ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop.
Totodată, Ministerul Educației Naționale va aștepta concluziile autorităților care instrumentează cazul pentru a lua măsurile legale care se impun.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “”Diplome de licenţă fără studii” la universităţile „Vasile Goldiş” şi „Aurel Vlaicu” din Arad

 1. CMC

  Nici o tara din lume nu si-a distrus sistemulde educatie atatde grav, atat de repede si iremediabil ca Romania.
  Zeci de ani acest sistem a fost distrus cu concursul direct al Abramburicai.
  Distrugerea sistemului de invatamant medical este o crima impotriva natiunii.
  Iar Abramburica este complice.

  Reply
  • DC

   Dacă faceți o analiză a proiectelor de cercetare din bani publici direcționate către Universitatea din București & prieteni, s-ar putea să vă revizuiți timpul la care ați utilizat verbul „a distruge” din propoziția cu substantivul „Abramburica”. E prezent. Cum ar zice englezul „present continous”. Traducerea cea mai apropiată în română ar fi „în formă continuată”.

   Reply
   • CMC

    De-a lungul timpului am evaluat aplicatii ale membrilor grupului condus de Ambramburica. Pot confirma ca cele care au ajuns la mine erau exceptionale. Despre alte aranjamente, nu am dovezi.
    Problema reala este amestecul ei la nivel macro in educatie, pe care a distrus-o prin aranjamente cu rectori si tolerarea, ba chiar promovarea nulitatilor in sistem.
    Pe ea o consider asasina educatiei, iar pe Funeriu, groparul invatamantului superior (pentru ca a avut ultima ocazie sa reformeze ireversibil sistemul punand conditii de ocupare pe baza exclusiv de performate recunoscute international a functiilor de conducere din universitati. Nefacand asta, a permis contrareforma imediata… ba chiar rector la UPB fara doctorat).

    Reply
 2. F. V.

  Da’ la Spiru Haret cum o fo’ și cum-îi???

  Și de ce cei care ne ascultă și supraveghează au lăsat să crească filiera, să fie atrași cetățeni străini și să aducă prejudicii de imagine României? (știu că România nu mai e demult o țară-fecioară în curs de afirmare democratică, dar oricum …)
  Se putea interveni mai din timp, nu acum în perioada înscrierilor. Oricum și Medicina din Timișoara și cea din Cluj nu duc lipsă de candidați: să te faci medic într-o țară, geografic din Europa, din care vrei să fugi sau în care iei diplomă pe bani mai puțini decât ai face-o în Vest, este și va fi mereu ceva atractiv!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *