Romania Curată

„Deşteaptă-te, române, că ai început să mori pe bune”. Mii de români în stradă, în ziua cu nouă morţi raportate

Revolta românilor, ziua a cincea. Circa 3.000 de persoane erau adunate. în jurul orei 20, în Piaţa Universităţii.

Protestatarii, care au stat grupaţi aproximativ două ore în zona fântânii de la Universitate şi în faţa Teatrului Naţional, au ocupat şi strada, circulaţia fiind blocată atât spre Piaţa Romană, cât şi spre Unirii.

Manifestanţii scandează „Colectiv, Colectiv”, „Afară, afară cu mafia din ţară”, „Solidaritate” şi „România, trezeşte-te” şi au pancarte pe care scrie „Deşteaptă-te, române, că ai început să mori pe bune”, „Punctul 8 de la Timişoara, depolitizarea justiţiei” şi „Şcoli, nu catedrale”.

În apropierea fântânii de la Universitate, manifestanţii au legat un şnur tricolor, pe care oamenii care vin prind hârtii cu diverse mesaje: „Confiscarea averilor ilicite”, „Nu parlamentari cu dosare penale”, „Vrem acasă diaspora”, „Demisia Parlamentului”, „Alegeri anticipate”, „Vrem spitale, nu ONG-uri Sorosiste”, „Taxe pentru BOR, musulmani şi cultul mozaic”, „Nu vaccinărilor impuse”, „Guvern de tehnocraţi şi parlamentarii schimbaţi”, „Nu mai votez niciun partid!”, „Parlament nou, comun, Bucureşti – Chişinău. Unire!”, „Reactualizarea punctului 8 de la Timişoara”, „Fără moschee”.

În jurul fântânii de la Universitate sunt puse lumânări, împreună cu mesaje precum: „Noi suntem revoluţia păcii”, „Toţi cei răniţi la Colectiv să fie trimişi în străinătate, pentru cel mai bun tratament, pe banii Ministerului Sănătăţii, adică ai noştri”, „Uă, uă Ponta”.

În cursul serii, au ajuns în piaţă veştile privind moartea altor doi răniţi în incendiul de la Colectiv, momente în care oamenii s-au lăsat în jos în linişte pentru a aduce un omagiu celor decedaţi. Apoi s-au ridicat, au aplaudat şi au început să scandeze „Colectiv!” şi „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!”.

„Atâta sânge pentru o schimbare. Le-a păsat liderilor oare? 1989, 1990, 2015” se vede scris pe o pancartă.

FOTO: Ionut Cosmin Somesan‎

FOTO: Ionut Cosmin Somesan‎

FOTO: Anghel Bogdan

FOTO: Anghel Bogdan

FOTO: Anghel Bogdan

FOTO: Anghel Bogdan

FOTO: Anghel Bogdan

FOTO: Anghel Bogdan

În cea de a cincea zi de proteste în Piaţa Sfatului din Braşov au ieşit mai puţin de o sută de persoane. Scandările au fost puţine, dar puţinii protestatari au spus că piata trebuie să rămână locul în care oamenii să-şi spună durerea.

„Suntem puţini azi, dar trebuie să facem ceva. Măcar 10 – 20 să fim în fiecare zi în piaţă. Nu trebuie să abandonăm. De acum trebuie să ne organizăm, să ştim ce vrem. Melodia care se auzea în Colectiv, înaintea să se producă tragedia tragedia transmitea următorul mesaj: <<Ziua în care ne vom opri, este ziua în care vom muri>>”, a spus unul dintre tinerii care au ieşit şi azi în Piaţa Sfatului.

De altfel, mişcarea de protest rămâne vie în Braşov. În jurul fântânii arteziene din Piaţa Sfatului candelele ard în continuare, iar cele consumate sunt înlocuite de altele, aduse de oameni care zilnic vin să aprindă o lumânare în memoria celor care şi-au pierdut viaţa. Lângă candele, pe ciment sunt în continuare bannerele cu mesajele „România,  eu încă te iubes” şi „Îţi mor copiii, Românie! Trezeşte-te”, dar zilnic apar unele mesaje noi. „Ne târâm prin noroi cu diplome pe banda, Ţara merge în jos deşi noi nu stăm în pantă”, „Revoluţia gândirii, conştientizării, asumării, acţiunii” şi „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi” sunt câteva dintre noile mesaje.

2 (1) 1 (1) 4 (1)

Şi Sibiul a ales un marş tăcut sâmbătă seara, renunţând la scandări. În jur de 150 de persoane au făcut traseul Piaţa Mare – bulevardul Nicolae Bălcescu – Farmacia 24 – Piaţa Mare, cu lumânări aprinse în mână.
În Piaţa Mare din Sibiu a ajuns chiar şi o mirească „furată” de nuntaşi, ce a spus că participă în general la acţiuni civice şi la proteste, iar acum a preferat să se alăture grupului care a făcut Marşul Tăcerii, să aprindă o lumânare şi să spună o rugăciune pentru tinerii care au pierit în incendiul de la Colectiv.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *