Romania Curată

DECIZIE ȘOC: În Austria se repetă alegerile prezidențiale! Ce se întâmplă cu alegerile din Sectorul 1 din București?

Curtea Constituțională a Austriei a luat astăzi (vineri) o decizie dură, anunțând repetarea turului al II-lea al alegerilor prezidențiale, în care s-au confruntat candidatul de extremă dreapta Norbert Hofer, din partea Partidului Libertăți (FPO) și fostul lider al Partidului Verde, Alexander Van der Bellen, care a candidat însă independent.

Candidatul FPO a câștigat primul tur al alegerilor și era considerat de sondaje favorit în cel de-al doilea. Cu toate acestea victoria a revenit lui Van der Bellen, cu 50,3% față de 49,7%, adică puțin peste 30.000 de voturi în favoarea lui. Norbert Hofer a contestat însă rezultatul, afirmând că în cele mai multe districte electorale au avut loc încălcări ale legii, inclusiv în ceea ce priveşte sortarea voturilor neexprimate înainte de ajungerea oficialior din partea comisiei electorale.

Tabăra contestatară a trebuit să demonstreze doar că a existat posibilitatea de fraudă (nu neapărat frauda) și că această posibilitate ar fi putut afecta jumătate plus unu din numărul voturilor care au făcut diferența (aproximativ 15.000). Printre neregulile semnalate de FPO a fost faptul că în unele circumscripții s-a început numărarea votului prin corespondență înainte de ora fixată prin lege. Martorii în instanță au arătat nu neapărat că s-ar fi fraudat, ci doar că s-a încălcat legea cu privire la ora începerii numărării/deschiderii plicurilor.

Acest lucru a fost suficient pentru Curtea Constituțională a Austriei să decidă repetarea celui de-al doilea tur de scrutin, ceea ce reprezintă o premieră în istoria postbelică a țării. Turul al doilea al scrutinului prezidenţial va fi organizat în septembrie sau octombrie.

Pe fondul Brexitului și al ascensiunii partidelor extremiste în Europa Occidentală, posibilitatea alegerii unui președinte de extremă dreapta în Austria nu e deloc liniștitoare (chiar dacă președintele are atribuții mult mai mici decât cancelarul, mai degrabă onorifice). Cu toate acestea, legea și respectarea regulilor democrației au primat în Austria. Ce s-a întâmplat în România în privința votului pentru funcția de primar al Sectorului 1 din București, se cunoaște…


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “DECIZIE ȘOC: În Austria se repetă alegerile prezidențiale! Ce se întâmplă cu alegerile din Sectorul 1 din București?

 1. Adrian

  Alegerile din S1 inca nu au ajuns la TB. Caldura? Ploaia ultimilor zile? Doar JS1 a zis ca e in regula, nedefinitv.
  http://portal.just.ro/299/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=29900000000647629&id_inst=299

  Ciudat e ca de la S5 contestatia Stochita a ajuns deja la TB, o fi mai aproape.
  Evident, stiati asta, si altul era sensul intrebarii.

  Ceea ce nu e clar pana acum sunt consecintele directe pentru cei care au fraudat procedura in Austria dupa „principiul” vazut si pe-aici „las’ ca stim noi mai bine”.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Adrian: în Austria nu s-a dovedit faptul că ”s-a fraudat”, ci că s-au încălcat regulile și că a existat posibilitatea de a se fi fraudat… asta a fost suficient pentru a se decide reluarea votului

   Reply
   • Adrian

    Dincolo de posibilitatea de fraudare s-a constatat și fraudarea efectivă a procedurii (nu neapărat dovedit a rezultatului) prin deschiderea înainte de termen șcl. Tot așa și la noi, câtă vreme nu s-a procedat la deschiderea buletinului de vot de către președintele secției, arătarea lui spre membrii comisiei, și asta buletin cu buletin (și secție cu secție) procedura a fost fraudată, pe ” principiul ” că „știm noi mai bine”.

    Pe scurt, oameni de bine. Și la noi, și la ei. Vedem asta și cu celelalte abateri(ca să nu zic altfel ) ca SCH-lemn , om-director Sie(și) etc.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Adrian: faptul că s-au deschis voturile prin corespondență înainte de termen nu înseamnă, obligatoriu, că a fost și fraudă (adică anulate voturile unui candidat, adăugate voturi celuilalt candidat etc.)

     Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *