Romania Curată

Decizie definitivă a CCR: Alegerile pentru primari vor fi într-un sigur tur de scrutin

Și cea de a doua contestație depusă de jurnalistul Liviu Avram referitoare la alegerea primarilor într-un sigur tur de scrutin a fost respinsă de Curtea Constituțională ca inadmisibilă. În aceste condiții, alegerile locale de pe 5 iunie se vor desfășura într-un singur tur.

A doua contestaţie a jurnalistului Liviu Avram viza hotărârea de guvern privind calendarul desfăşurării alegerilor locale. Potrivit unor surse din CCR citate de Mediafax, excepţia privind neconstituţionalitatea actului normativ a fost respinsă pe motiv că jurnalistul nu avea calitatea de candidat la scrutinul din 5 iunie.

Jurnalistul Liviu Avram a pledat, miercuri, în şedinţa CCR, pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, afirmând că admiterea excepţiei de neconstituţionalitate nu ar însemna o schimbare a jurisprundenţei Curţii, în timp ce procurorul a cerut respingerea excepţiei ca fiind neîntemeiată.

„Aşa cum este legea acum aceasta permite alegerea primarului în două tururi atâta doar că al doilea tur nu se organizează decât în caz de balotaj, la două săptămâni de la primul tur. Ceea ce contest eu de fapt şi sper că asta se înţelege din documentaţie este majoritatea cu care se alege primarul, în speţă majoritatea relativă care determină apoi aproape automat şi numărul de tururi. Şi ceea ce vă cer să decideţi este în ce măsură primarul astfel ales este organ reprezentativ, în sensul cerut de articolul 2 din Constituţie, câtă vreme dacă nu obţine măcar 50% plus unu din voturile exprimate, majoritatea se află de fapt în partea cealaltă la cei care nu l-au votat”, a declarat jurnalistul Liviu Avram, făcând trimitere la art.101 alin.(2) şi (3) din Legea nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Săptămâna trecută, CCR a respins o altă excepţie înaintată de jurnalistul Liviu Avram, care viza chiar legea alegerilor locale şi articolul privind desfăşurarea acestora într-un singur tur de scrutin.

Judecătorii CCR nu s-au pronunţat pe fondul legii.

Liviu Avram şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei, însă aceasta a fost respinsă, pentru că nu întrunea condiţiile legii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *