Oană Sever Cristian

De ce crede lumea teorii conspiraționiste delirante și nu studiile științifice solide: principiul lui Brandolini

Italianul Alberto Brandolini este inginer de software și autorul unui principiu foarte util în lumea noastră post-adevăr: ”Cantitatea de energie necesară pentru a combate un neadevăr este cu un ordin de magnitudine mai mare decăt energia necesară să-l producă.” Un alt italian, bloggerul Uriel Fanelli este și mai explicit: ”un idiot poate creea mai multe prostii decât poți tu spera să combați vreodată.”

Pentru că vaccinarea la noi s-a înpotmolit și din cauza scrupulelor unor conștiințe neliniștite, voi încerca să ilustrez principiul lui Brandolini cu prostia periculoasă că vaccinurile duc la autism.

În anul 1998, Andrew Wakefield și colegii au publicat un studiu în prestigioasa revistă medicală Lancet în care arătau posibilitatea ca un sindrom ce cuprindea autismul și boala inflamatorie intestinală, să fie asociat cu administrarea vaccinului combinat anti rujeolă, oreion și rubeolă (ROR). Publicarea articolului a fost însoțită de numeroase conferințe de presă în care a fost promovat. Precizez de la bun început că nu e nimic greșit să cauți legături între autism și vaccinare. Orice medic practician știe că există agenții naționale și europene unde poate raporta orice efect advers al unui medicament sau vaccin pe care l-a observat. Aceste rapoarte sunt verificate și agregate de specialiști, și dacă se confirmă sunt sunt emise avertizări pentru medici si sunt incluse în prospectul medicamentului. Vâlva mediatică stârnită de articol a făcut să treacă neobservate slăbiciunile științifice și etice ale acestuia.

În primul rând lotul studiat era extrem de mic: doisprezece copii la care a fost descris sindromul la puțin timp după administrarea vaccinului combinat ROR. Nu poți să faci prelucrare statistică pe un lot de 12 subiecți și să tragi niște concluzii valide științific. Apoi  istoricul cazurilor publicate nu se potrivea cu foile de observație clinică ale copiilor și nici cu relatările părinților. Trei dintre cei 12 copii s-a dovedit că nu aveau autism, iar alți 5 aveau probleme de dezvoltare neuromotorii anterioare vaccinării. Totuși lumea medicală s-a alarmat și au fost inițiate imediat studii pentru a verifica existența unui astfel de efect, potențial periculos al vaccinării. La mai puțin de un an, tot Lancet a publicat un nou studiu privind posibila legătură dintre autism și vaccinare. Studiul a cuprins 498 de copii autiști și după analize statistice amănunțite nu s-a găsit nicio legătură. Studiile s-au extins și pe partea de fiziopatologie. Cercetătorii nu au reușit să confirme constatarea studiului inițial cum că virusul rujeolei persistă în intestinul pacienților cu boala Crohn  (Wakefield era gastroenterolog pediatru!). Pe partea de epidemiologie au fost publicate două studii mamut: în 2002, în revista Pediatrics pe jumătate de milion de copii finlandezi și în New England Journal of Medicine pe jumătate de milion de copii danezi. Aceste două țări au probabil cele mai corecte și complete date statistice medicale. Concluzia lor a fost: ”aceste studii aduc o dovadă puternică împotriva ipotezei că vaccinarea ROR provoacă autism.” Dovezi suplimentare au veni din Japonia care din 1993 nu mai administra vaccin combinat ROR ci trei vaccinuri monovalente (pentru fiecare boală în parte). Wakefield susținea că vaccinul combinat este cauza, ori în Japonia ar fi trebuit să scadă autismul. Așa ceva nu s-a întâmplat. Mai recent meta-analize care au combinat date din multiple studii privind 1,3 miloane de copii nu au găsit nicio legătură între vaccinarea ROR și autism. În fața acestor dovezi copleșitoare, coautorii și-au retras semnătura de pe studiu , dar Wakefield nu. Lancet a retras oficial studiul. Doctorului Wakefield i s-a retras dreptul de practică în Regatul Unit.

Incompetența autorilor nu poate să explice complet numeroasele probleme ale studiului. Intenția de manipulare și înșelare este vădită ceea ce îl face să fie o fraudă. Jurnalistul de investigație Brian Deer a descoperit că studiul a fost finanțat de o casă de avocatură care dăduse în judecată un producător de vaccinuri. Studiul lui Wakefield urma să fie adus ca probă în instanță împotriva producătorului, iar pentru asta firma de avocatură i-a plătit 400.000 de lire. În plus Wakefield, înainte de publicarea articolului, aplicase pentru două patente: unul privind un test de diagnostic al colitei ulceroas prin identificarea prezenței virusului rujeolei în intestin, iar celălalt pentru producerea unui vaccin anti-rujeolă  ”mai sigur”. Soarta ambelor patente depindea de demonstrarea teoriei că vaccinarea ROR este asociată cu autismul și boala inflamatorie intestinală. Coautorii articolului nu cunoșteau aceste aspecte.

Totuși, indiferent de incompetența sau reaua intenție cu care au fost interpretate datele, indiferent de încălcarea tuturor principiilor eticii medicale și ale cercetării, studiul ar fi putut fi justificat. El nu este însă corect. Nu slăbiciunile studiului lui Wakefield dovedesc că nu există vreo legătură între autism și vaccinare, ci copleșitoarele dovezi științifice aduse de studiile care au urmat.

Cu toate astea, mișcarea mondială anti-vaccinare a luat un avânt deosebit. Wakefield a regizat un film documentar în care a inventat o conspirație a Big Pharma condusă de Center for Disease Control (CDC) din SUA, care urmărește să ascundă publicului problemele privind siguranța vaccinurilor.

La douăzeci ani de la publicarea acestui studiu fraudulos, consecințele sunt dezastruoase pentru sănătatea publică. În primele șase luni din 2018 în Uniunea Europeană am avut 41.000 de cazuri de rujeolă, iar România a ocupat un loc fruntaș. Statele Unite eliminaseră practic rujeola în anii 1990, iar acum au epidemii anuale.

De ce crede lumea teorii conspiraționiste delirante și nu studiile științifice solide?

Credința oamenilor depinde de cum e spusă povestea. Autismul e o boală teribilă a cărei cauze și mecanisme nu le cunoaștem. Povestea sună așa: ”Corpul vulnerabil al copilașului meu a fost străpuns de un ac de oțel și i s-a injectat o substanță străină. Copilul a părut normal în următoarele zile sau săptămâni, dar ulterior a suferit brusc o deteriorare ireversibilă a minții și a comportamentului.” Spusă astfel povestea se adresează fricilor noastre fundamentale privind igiena, contaminarea și siguranța copiilor noștri. În plus ne satisface dorința de a găsi ușor o explicație simplă care identifică automat cauze când observă evenimente în succesiune. Nu în ultimul rând ne oferă și ”soluția” la îndemână: refuzați vaccinarea!

Pentru noi profesioniștii, bătălia cu ”convingerile” este foarte grea. Cu dovezile ne descurcăm. După cum spunea Jonathan Swift: ”minciuna zboară în timp ce adevărul vine din urmă șchiopătând.” Din păcate, zborul minciunii este facilitat de social media care oferă tuturor posibilitatea de a exprima păreri nesolicitate și nedocumentate. Papa Francisc, care a fost obiectul și victima a numeroase fake-news a spus: ”Cred că media ar trebui să fie clară și transparentă și să nu cadă pradă bolii numite coprofilie, adică să se ocupe numai de scandaluri și lucruri murdare, chiar dacă sunt reale. Atâta timp cât oamenii au predispoziția naturală pentru boala numită coprofagie se pot produce multe nenorociri.”

În concluzie, Brandolini, Fanelli, Swift și Papa Francisc ne spun același lucru:

 1. Minciuna îți cere mai puțin efort s-o inventezi decât s-o combați;
 2. Minciuna are nevoie de mai puțină inteligență s-o inventezi decât s-o combați;
 3. Minciuna se răspândește mai repede decât adevărul care o combate.

De aceea, efortul de combatere a minciunii și promovare a adevărului trebuie să fie colectiv și permanent.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “De ce crede lumea teorii conspiraționiste delirante și nu studiile științifice solide: principiul lui Brandolini

 1. Catalin

  Povestea cu Wakefield e interesanta si dovedeste ca pana si marile reviste se pot insela, in goana lor dupa noutati si mari „descoperiri”. Partea plina a paharului e reprezentata de studiile care au urmat si care nu au confirmat ipoteza unei legaturi intre vaccin si autism. Partea mai putin plina este aparitia bolii la persoane care erau vaccinate(https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/epidemiological-update-measles-monitoring-european-outbreaks-7-july-2017).

  Revenind la constiintele „nelinistite” poate ar fi util sa impartasiti publicului larg si niste date legate de siguranta administrarii vaccinului anti covid precum si ceva informatii utile legate de eficienta acestuia(asa imperfect cum e ea masurata).

  Sunt 100% de acord cu Brandolini, Swift si Papa Francisc referitor la minciuni. Precum multe alte lucruri spuse de oameni intelepti, se aplica la fel de bine talibanilor antivaccin cat si celor provaccin :)

  Reply
 2. marius

  o intreaga filozofie scremuta cu greu pentru un adevar banal: cei care conduc lumea (autoritati si multimiliardari corporatisti) au CREDIBILITATE ZERO…
  de ce oare?! pentru ca sint niste hoti, criminali si tilhari, asta e adevarul despre cei care conduc lumea acum.
  Sa ai incredere in autoritati e o dovada de inteligenta submediocra asa ca nu ramine decit cautarea adevarului prin asa zisele teorii ale conspiratiei ce la rindul lor au nivele diferite de inteligenta dupa cei care le gindesc dar inteligenta colectiva primeaza si este destul de ridicata in acest moment astfel incit teorii ale conspiratiei gindite de colectiv s-au dovedit adevaruri precum laboratoarele din Wuhan!!!

  p.s. un exemplu local: vreti incredere in autoritatile romane ce sub acoperirea pandemiei ne jefuiesc la drumul mare?! circ politic si pandemic iar mafia utilitatilor a primit unda verde de la iohanis si citu pentru jefuirea la singe a populatiei?! vreti incredere in Arafat cel care a ajuns cu o credibilitate sub zero incepind de la tragedia Colectiv si oamenii arsi omoriti de nenorocire infectiilor cu bacterii ce a fost si inca este ascunsa de autoritatile al caror reprezentant este si Arafat, terminind cu megatilharia megaamenzilor pandemice propuse de catre el marele Arafat?!

  Criminalii care conduc lumea nu mai au nici un fel de credibilitate in fata marii majoritati a omenirii indiferent de amploarea armelor biologice si propagandistice aruncate asupra ei.

  Reply
 3. marius

  idiotii care au condus lumea prin pandemie au facut atitea furturi si nenorociri incit nu mai pot fi combatute decit cu revolutii in strada.
  o singura teroie a conspiratiei nu poate fi combatuta deoarece a devenit realitate: dictatura la nivel mondial are deja un an si jumatate si vrea sa fie permanenta!!!
  Brandolini saracul nu intelege decit realitatea virtuala pe care si-o construieste pe baza credulitatii submediocre in sistemul dictatorial instaurat in aproape toata lumea.

  Reply
 4. Rădeanu Gabriel

  În realitate,din punct de vedere tehnic,sistemul imunitar al fiecăruia distruge virusul.Vaccinul creste eficiența identificării virusului,este ca „pointer”-ul cu laser al armei care indică inamicul.Un sistem imunitar slăbit sau „defect” nu beneficiază prea mult de pe urma vaccinului…Dincolo de a fi panaceu universal,vaccinul îmbunătățește statistica imunizării pe cale naturală…și atât…nu oprește pandemia,doar salvează câteva vieți!

  Reply
 5. Catalin

  Pentru ca totusi cifrele au si ele rolul lor in alimentarea gandirii si formularii unor opinii informate de catre oamenii inteligenti care ne dau lectii, iata mai jos cateva articole utile(e recomandata citirea intregului articol, nu doar a rezumatului):

  https://academic.oup.com/aje/article-abstract/102/4/341/70388
  https://doi.org/10.1016/S0140-6736(12)60522-4
  https://www.cambridge.org/core/journals/epidemiology-and-infection/article/agespecific-measles-mortality-during-the-late-19thearly-20th-centuries/F4D013C76395921C5338067A0BD0278C
  https://doi.org/10.1542/peds.2014-1822
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1473309919303950
  https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/vim.2017.0143
  https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2017.07.051
  + multe altele pentru cine are rabdarea si capacitatea sa le citeasca si sa le interpreteze.

  Este destul de evident ca vaccinarea impotriva rujeolei salveaza vieti (sunt de discutat modul in care e facuta estimarea sau cifrele avansate de birocratii vaccinarii) scazand atat incidenta cat si mortalitatea.

  Este la fel de evident ca profilul de siguranta al vaccinului e solid, reactiile adverse sunt rare si nu cu risc vital.

  Ar fi de dorit ca acest tip de date sa fie disponibile si prezentate publicului si pentru vaccinurile impotriva covid. Deocamdata, in afara de multa propaganda, mai nimic nu este comunicat iar datele pe care le gasesti pe siteurile oficiale (ma refer la guverne, producatori, agentii guvernamentale si reviste de specialitate) nu pot face pe nimeni cat de cat obisnuit sa analizeze niste cifre sa devina un partizan neconditionat al vaccinului anti covid.

  Despre asta e vorba, nu despre teorii ale conspiratiei si alte bazaconii invocate de ambele tabere. Este regretabil ca oameni bine educati si foarte bine pregatiti profesional isi ignora, dupa parerea mea cu buna stiinta, bunul simt, educatia si pregatirea folosind un limbaj de tip „sosoaca” in promovarea unui vaccin a carui eficienta si siguranta raman inca sa fie confirmate in studii ceva mai serioase decat cele care au dus la autorizarea lor.

  Reply
 6. DES

  Minciuna nu este o creație exclusivă a minților cu convingeri solide. A devenit instrument de guvernare și se numește post-adevăr.
  Despre vaccinul anti-covid, să mai așteptăm. Panelul e mare, dar și factorul timp are rolul lui.
  Oamenii cred fiindcă e ceva ce ține de structura lor. Scoateți credința și toată istoria noastră devine o mare orbecăială fără bench-mark-uri. Credința și propensiunea spre a crede țin universul nostru deschis.

  Reply
  • N. C.

   Cu tot respectul pentru persoanele credincioase, stimate DES, credința are tocmai rolul de a mai restrânge posibelele interpretări ale lumii. Adică mai elimină din dileme și reduce astfel consumul energetic al creierului. Iar orbecăiala de care vorbiți a stat la baza majorității descoperirilor științifice de către unii care nu s-au supus dictonului ”crede și nu cerceta”.

   Reply
 7. Dumitru

  Pai lumea le-ar crede, dacă ar putea sa le identifice. Un exemplu: exista un jurnal medical super-tare (Lancet) care a publicat un articol care spune ca e imposibil ca virusul COVID sa vina dintr-un laborator. Am aflat după un an ca articolul era o făcătură a unui băiat deștept care finanța cercetări pe tema asta exact în China. Pe cine sa mai crezi ?

  Reply
 8. o femeie

  parerile medicale se schimba, inclusiv parerea producatorului de medicamente si vaccinuri fata de produsul propriu, cu unele retrase complet de pe piaya. De ex abia dupa 15-20 ani s-a remarcat ca vaccinurile contra rujeola si oreion au nevoie de rapel la 10 ani, si chiar mai des pentru unele persoane. Cum au aflat? prin testare de anticorpi din sange, prin epidemii de rujeola (care, de ex in 2003 au fost cateva zeci de mii in romania, o tara cu vaccinare de peste 90% vaccinati in anii aceia, dar daca intreb pe vaccinistii convinsi si latratori am aflat ca doar o parte si-au facut teste de sange si rapel pt ca multi iau ca atare ca o data ajunge – well, nope.).
  Suntem unici. Fiecare corp e unic. Cum reactionez eu nu reactionezi tu. Cum am grija eu de mine nu e potrivit pt tine. Cel mai eficient e sa avem grija impecabil de noi si daca e ceva ce ar avea nevoie de lege si obligativitate apai sa fie interzis alcool, tigari, obligatoriu mers la control medical pt obezi si nutritionist decontat de stat, si evident psiholog pt anxiosi si cei care au probleme in a reusi sa se mobilizeze…si nicio pilula magica/vaccin din exterior nu va inlocui lipsa de miscare, lipsa de somn de calitate, lipsa de liniste emotionala, toate astea depind de noi si costa nimic.

  Reply
 9. Naționalistul

  Mama, ce de „explicații științifice”! Gata, m-ați convins, nu mai cred in „teoriile conspirației”, o sa cred în statul atotputernic, în stânga, în neomarxiști, în comuniștii corporatiști, cei care ne construiesc Guvernul Mondial cel Verde pentru „binele nostru”.

  Reply
 10. Conspi

  Nici eu nu ii inteleg pe NEBUNII care ziceau acum 1,2 ani ca vom avea PASAPORT de covid fara de care nu vom putea circula niciunde liber, confor drepturilor fundamentale de baza

  Ce conspirationisti sariti.
  Cine ar putea crede asa ceva???

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *