Romania Curată

Dat în urmărire de un an, Florian Walter a fost adus din Dubai și spune că s-a dat singur pe mâna autorităților

Dat în urmărire generală în urmă cu aproape un an, Florian Walter (fost Bușcă) a fost adus sâmbătă în România, iar Tribunalul Prahova i-a reconfirmat mandatul de arestare. Walter susține însă, într-un comunicat citat de Dolce Sport, că el a fost cel care a cerut să fie extrădat.

”Declar în deplinătatea facultăților mentale și respectând prevederile legale, fără a fi forțat sau presat de nimeni, că doresc să fiu predat autorităților competente din România în regim de urgență, dat fiind că sunt căutat de către aceste autorități (constituire de grup infracțional, spălare de bani și evaziune fiscală) și fiind conștient pe deplin de consecințele predării”

Procurorii DIICOT îl acuză pe Florian Walter că a iniţiat şi coordonat o grupare suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani, operaţiuni financiare în care este implicată Compania Romprest Service, alături de alte societăţi comerciale, între care unele considerate firme-fantomă.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012-2013, firma Romprest ar fi fost implicată într-un lanţ de tranzacţii comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA. Astfel, procurorii anchetează modul în care Romprest angaja forţa de muncă folosită în oraşele în care societatea are contracte pentru salubrizare cu autorităţile publice locale.

Anchetatori au stabilit că mare parte dintre angajaţii firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica şi a deduce banii plătiţi muncitorilor, Romprest încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăţi, până se ajungea la „un eşalon patru”. Prejudiciul în acest dosar ar fi de 20 de milioane de euro.

Florian Walter obținuse la sfîrșitul anului trecut drept de rezidență în Emiratele Arabe Unite și se suspecta faptul că nu ar mai putea fi adus, deoarece România nu are acord de extrădare cu această țară.

Omul de afaceri este un abonat la afacerile cu companii și firme de stat și și-a schimbat numele din Bușcă în Walter în perioada în care a vrut să pună mâna pe mai multe contracte cu bazele americane din România.

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *