Dana Gîrbovan

Practicile procuraturii sovietice nu ar trebui să-și mai aibă locul în România

Procurorul General, domnul Augustin Lazăr, are obligația nu de a găsi mereu scuze și de a emite slogane despre „penali” pentru a minimaliza fiecare clamat abuz al procurorilor expus în spațiul public, ci de a investiga cu celeritate absolut fiecare astfel de dezvăluire, pentru a dovedi că procurorii pe care-i are în subordine respectă legea.

Aceasta este practica în orice țară democratică și rețeta de succes pentru a menține credibilitatea oricărei instituții: dacă acuzația se dovedește a fi nereală, dovedești că ai mecanisme de verificare și control care funcționează în timp util, dar dacă acuzația se dovedește a fi reală, poți lua măsuri pentru a opri abuzurile la timp, fără a discredita iremediabil o instituție.

Obligația Procurorului General de a investiga cu celeritate aceste dezvăluiri rezultă din statutul sau de conducător al Ministerului Public, autoritate de rang constituțional ce „reprezintă interesele generale ale societății și apară ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor”.

Or, ceea ce vedem că e dezvăluit de presă în ultimul an, cu privire în special la practicile procurorilor DNA, nu are legătură nici cu interesul societății ori apărarea ordinii de drept, nici cu apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor.

Procurorul General are obligația față de fiecare cetățean al României de a da socoteală și explicații despre absolut fiecare clamat abuz al procurorilor pe care-i are în subordine.

Dacă dezvăluirile din aceste zile cu privire la practicile procurorilor DNA se dovedesc a fi adevărate, atunci suntem în prezența unor fapte de o gravitate excepțională, ce reprezintă un real atac la statul de drept și democrația din România, compromițând însăși justiția și lupta anticorupție.

Este ușor de observat cum, de fiecare dată când apar dezvăluiri publice despre practicile abuzive ale procurorilor, sunt voci care mută discuția de la conținut, de la fond, la formă: de ce au ieșit acum înregistrările, sunt livrate cu rea credință, protejează interese personale, sunt atacați procurorii DNA pentru că „își fac treaba” etc. Și, bineînțeles, aceleași voci ne asigura că nu este cazul să ne facem griji, deoarece acestea sunt livrate de „penali”.

O asemenea abordare este nu doar greșită, ci de-a dreptul distructivă, compromițând pe termen mediu și lung tocmai activitatea procurorilor, cu precădere a celor din structurile anticorupție.

Dacă se dovedește a fi adevărat că dosare ce privesc un fost premier al României și al Marii Britanii se bazează pe denunțuri inventate de procurorii DNA, așa cum transpare din înregistrările prezentate de presă în seară zilei de 21 februarie, evident că te întrebi câte dosare DNA sunt afectate de practici similare și ce garanții de credibilitate mai există că anchetele anticorupție au fost și sunt făcute cu respectarea strictă a legii, așa cum se clamează?

Există o rațiune pentru care zeița justiției apare legată la ochi: pentru a nu vedea cine este în fața sa.

„Penal” sau monument de moralitate, sărac sau bogat, Stat sau cetățean – este irelevant; toți sunt egali în fața legii și a justiției, vocea fiecăruia trebuind a fi, deopotrivă, ascultată.

Așa ar trebui să fie, deoarece realitatea de azi ne arată cât de departe suntem de însăși idea de justiție, chiar și la nivel de mentalitate.

„Se presupune că noi lucrăm legal” – ne spune Procurorul General. „DNA respectă legea” – ne asigură procurorul șef DNA. „Cetățenii trebuie să dea un cec în alb magistraților” – ne îndeamnă judecătorul Cristi Danileț.

Cu cât o instituție sau o persoană are o putere mai mare, cu atât această trebuie să fie verificată mai temeinic, este regula ce se practică în țările cu democrații consolidate. Exact cum spunea președintele american Ronald Reagan: „trust, but verify” (ai încredere, dar verifică).

Personal am cerut încă din 2014-2015 să fie verificat fiecare clamat abuz, fiecare plângere privind un abuz. Am spus încă de atunci că fiecare abuz va avea efectul unui bumerang ce va lovi la temelia încrederii în justiție și va discredita lupta anticorupție.

Lipsa de reacție imediată a Procurorului General în a investiga cu celeritate aceste dezvăluiri, ori fluturarea de slogane de genul „activitatea conducerii DNA-ului este în mod clar una performanță. Ei au fost foarte eficace”, cum a susținut Procurorul General într-o relatare de presă în dimineață zilei de 22 februarie, nu fac decât să adâncească neîncrederea în activitatea procurorilor DNA, în loc să o consolideze.

Cum să mai aibă încredere cetățenii în justețea dosarelor penale, în lupta anticorupție, dacă în față acestor dezvăluiri ceea ce li se transmite este să stea liniștiți la locurile lor, ori să aibă încredere că statul veghează la binele lor?

Nu cu astfel de slogane și practici funcționează o justiție într-o democrație și nu așa funcționează statul de drept.

Fiecare cetățean are dreptul la adevăr, iar adevărul se referă la fapte. Pentru acest motiv adevărul se descoperă cu efort, prin cercetări reale și anchete serioase, iar nu prin slogane gen „noi respectăm întotdeauna legea”.

Într-o conferință de presă ținută anul trecut, în contextul modificărilor la legile justiției, Procurorul General dădea asigurări întregii societăți românești că procurorii pe care-i are în subordine sunt la standarde europene.

Practicile unor procurori DNA devoalate de presă, dacă se confirmă, nu doar că sunt străine standardelor europene, dar par a fi copiate din practicile procuraturii sovietice care nu ar trebui să-și mai aibă locul în România.

În față acestor dezvăluiri publice, Procurorul General are obligația de a investiga cu celeritate absolut fiecare astfel de dezvăluire, pentru a dovedi că procurorii pe care-i are în subordine respectă legea și merită încrederea cetățenilor în activitatea lor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Practicile procuraturii sovietice nu ar trebui să-și mai aibă locul în România

 1. CMC

  Legat de procuratura stalinista – De ce trebuie sa mearga la ora 6 dimineata (cand legea ii da voie sa faca pana seara) sa-i sparga usa cuiva acuzat/condamnat pentru inselaciune. Unde mai pui ca gresesc si adresa sau sunt loviti de indivizi treziti din somn care cred ca sunt atacati de tilhari. Nu poti sa te prezinti civilizat la usa, sa suni, sa lasi un timp rezonabil sa ti se deschida samd. Parca orice mascat aresteaza doar teroristi periculosi.
  De ce trebuie politia sa aresteze imediat un condamnat pentru fapte neviolente, daca acesta are termen 24 de ore sa se prezinte pentru efectuarea pedepsei? Era si un film „25th Hour”, despre un condamnat la 7 ani pentru droguri care avea termen sa se predea si nu avea nimeni nici o treaba cu el pana la scrurgerea celor 24 de ore.

  Reply
  • MIB

   KGB opera arestarile la ora 4 dimineata, cand reactiile arestatilor sunt mai lente. Ai nostril banuiesc ca sunt mai somnorosi.

   Reply
 2. taunul77

  Se putea sa nu apara si Garbovan la sustinere cand penalii sunt in ofensiva? Ne raspunde si cati membri are UNJR? Pe cine reprezinta ea din Justitie?

  Reply
 3. Adrian

  „Personal am cerut încă din 2014-2015 să fie verificat fiecare clamat abuz, fiecare plângere privind un abuz. Am spus încă de atunci că fiecare abuz va avea efectul unui bumerang ce va lovi la temelia încrederii în justiție și va discredita lupta anticorupție.“

  LOZINCI. E vreo diferență esențială față de ce expuneți/incriminați (corect) mai jos?

  «Cum să mai aibă încredere cetățenii în justețea dosarelor penale, în lupta anticorupție, dacă în față acestor dezvăluiri ceea ce li se transmite este să stea liniștiți la locurile lor, ori să aibă încredere că statul veghează la binele lor?

  Nu cu astfel de slogane și practici funcționează o justiție într-o democrație și nu așa funcționează statul de drept.

  Fiecare cetățean are dreptul la adevăr, iar adevărul se referă la fapte. Pentru acest motiv adevărul se descoperă cu efort, prin cercetări reale și anchete serioase, iar nu prin slogane gen „noi respectăm întotdeauna legea”.»

  Că scrieți despre anchete serioase, sunt curios dacă eforturile autorităților franceze care anchetează inclusiv (foști) miniștri în raport cu acuzația de susținere a unei entități în activităti (fapte concrete) cel putin de colaboraționism (cu statul islamic) va avea ecou și pe aici în lumea justiției, entitatea fiind prezentă inclusiv acum prin foști membri în cele mai înalte foruri ale statului de conducere și reprezentare.

  Reply
 4. gabriel radeanu

  Asta se intampla cand magistratii imbraca haina politicianului.Lozincile sunt combatute cu sabloane.Si nu beneficiaza de imunitatea parlamentara privind declaratiile.Mai bine si-ar vedea de treaba lor!Oricum,viitorul presedinte al Romaniei,Laura Codruta Kovesi,va termina cu dezordinea asta.Judecatoriile se vor comasa cu parchetele,si magistratii vor fi de un singur fel. Se va scurta si drumul dosarelor.Vor veni direct de la SRI.Palatul Parlamentului,pentru ca deja este populat cu penali,va fi transformat cu mandrie nationala,in penitenciarul cel mai mare de pe planeta,pentru a evita amenzile pentru spatiu locativ de la Uniunea Europeana.Guvernul va fi compus din doar doua ministere,cel al Justitiei si de Interne,pentru ca celelalte nu au nici un rost.Anticoruptia va inlocui religia in programa scolara.Se stie si componenta viitorului guvern.prim-ministru Monica Macovei,ministrul Justitiei Malin Bot si ministru de interne Mihai Politeanu.Succesul Romaniei va fi atat de mare incat dupa intrarea in Uniunea Europeana,Statele Unite vor cere sa devenim al cincizeci si Xulea stat american.Primul mare proces international castigat de viitorul presedinte,va fi condamnarea penala a Marii Britanii pentru Brexit.Doamne Ajuta!

  Reply
  • X

   Pardon, SUA vor cere să devină județ (ca și Ungaria, dealtfel)! Doamna Gârbovan va conduce Departamentul pentru Mândrie și Rectitudine. Dl Bot poate conduce cel mult Ministerul Justiției Stradale. Și vom fi înmormântați toți în cloud, la portalul Proști Lași.

   Reply
 5. Sorin

  Coruptia si hotia sunt amenintarea numarul 1 la adresa oamenilor din tara asta. Nu sunt bani pentru viata sunt bani doar pentru politicienii hoti, magistratii care doresc sa parvina (din d-na Garbovan se citeaza in toata media penalilor ca din marii clasici), jurnalistii cu condeiul vandut si altii asemenea. (Pirueta doamnei Pippidi in ceea ce priveste coruptia… chiar ma pune pe ganduri. Oare s-a indragostit de Dragnea?)
  0. Totul incepe de aici -> http://www.capital.ro/presedintele-curtii-de-conturi-din-100-lei-bani-publici-40-dispar-pe-diferite-cai.html – SI O ZICE VACAROIU, OMUL PSD-ULUI.
  1. bolnavii de cancer sunt lasati fara medicamente -> http://www.paularusu.ro/sanatate/oficial-medicamentele-pentru-cancer-nu-se-mai-vand-in-romania-programul-electorlal-al-psd-program-de-exterminare-pentru-bolnavii-de-cancer/
  2. Criza imunoglobulinei -> https://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/imunoglobulina-nu-a-ajuns-inca-la-toc-i-pacienc-ii-in-timp-ce-oficialii-se-cearta-in-spitale-este-dezastru.html
  3. Rata de vaccinare a romanilor -> https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/studiu-romania-are-cea-mai-scazuta-rata-a-vaccinarii-din-190-de-tari-554751
  4. Lipsa autostrazilor si a drumurilor cu 2 benzi duce in medie la 1500 de decese anual (mai multi decat cei ce au murit la Revolutie, doar ca in fiecare an) plus mii de oameni ramasi cu sechele pe viata -> http://www.capital.ro/clasament-nefast-suntem-pe-locul-doi-la-decese-din-accidente.html
  5. 40% din elevii romani sunt analfabeti functional -> https://www.hotnews.ro/stiri-esential-16124454-publicat-rezultatele-testelor-pisa-2012-romania-ocupa-locul-45-matematica.htm
  6. Intr-o tara needucata tinuta in evul mediu de „elita” politica cu iz penal se gasesc tot timpul bani pentru biserici (inclusiv Catedrala Neamului) niciodata insa pentru scoli si spitale -> http://adevarul.ro/news/societate/romania-lasata-plata-domnului-inchinam-sanatate-educatie-18300-biserici-4700-scoli-425-spitale-1_54d338d5448e03c0fd4cb7c5/index.html
  6. In caz de cutremur mare o sa murim din nou pe capete -> http://www.bursa.ro/vasile-dincu-ministrul-dezvoltarii-regionale-si-administratiei-publice-bucurestiul-este-capitala-cu-cel-mai-mare-risc-seismic-din-europa-309189&s=print&sr=articol&id_articol=309189.html
  7. Resursele naturale se fura in ritm alarmant – taierea la ras a padurilor a dus la cresterea poluarii inundatii si alunecari de teren ce au costat zeci si sute de vieti -> http://www.gandul.info/romania-treci-pe-verde/harta-defrisarilor-ilegale-trei-hectare-de-padure-dispar-in-fiecare-ora-in-romania-15927498
  8. Sa ne amintim de Tariceanu: -> http://www.ziare.com/stiri/ancheta/tariceanu-a-concesionat-resurse-din-insula-serpilor-inainte-de-verdictul-de-la-haga-video-657376
  9. Si de Dragnea -> http://adevarul.ro/locale/alexandria/istoria-megaafacerii-tel-drum-creat-liviu-dragnea-sistem-supt-bani-publici-timp-aproape-18-ani-1_5a09758d5ab6550cb81ba60b/index.html
  10. Si din nou de ambii -> http://www.mediafax.ro/politic/usr-dragnea-si-tariceanu-vor-sa-vanda-resursele-de-gaz-pentru-a-cumpara-sprijinul-lui-viktor-orban-in-lupta-lor-impotriva-justitiei-17015551
  11. Chiar asta si Tariceanu si Dragnea au fost repetenti in facultate….
  12. Colectiv – dezastrul care a scos la iveala problemele cu spitalele vechi si improprii pline de bacterii periculoase, Hexipharma la fel
  Sunt zeci de mii de dosare in lucru sau solutionate de DNA.
  Seful de acum al curtii constitutionale l-a ajutat si in 2015 pe Dragnea sa scape de dosare penale tot prin modificarea legilor -> https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/valer-dorneanu-si-florin-iordache-vechi-parteneri-de-escrocherii-legislative–153435.html.
  Putem avea incredere in CCR cand membrii ei sunt numiti politic? De ce noile legi ale justitei umbla la cum sunt numiti procurorii dar nu si la cum sunt numiti cei din CCR – sa fie total independeti de politic – gasim in CCR o multime de fosti membrii de partid.

  In conditiile astea… ne purtam cu manusi cu politicienii hoti si oamenii de afaceri cu statul ?
  Lasam 100 de procurori sa se ocupe de zeci de mii de politicieni mai vechi si mai noi timp in care ii haituim cum putem pe procurori, le taiem bugetul, le punem 200 de dosare pe cap/om si apoi le reprosam ca rechizitoriile lor sunt stravezii, etc… Astea nu sunt tot abuzuri?

  Reply
  • CMC

   In analiza istorica este atat de usor de vazut cum – cu maxima subiectivitate – s-au trecut cu vederea jafurile PD-ului si PNL-ului si cum au furat securistii bani pentru faurirea „statului de drepti”.

   Reply
   • Sorin

    Voiculescu si Ghita nu sunt oare securisti? Dragnea nu juca tenis cu Coldea?
    Maior nu a fost tot din psd?
    Oare nu Iliescu a refuzat sa faca publice dosarele fostei securitati sa vedem cine a fost cine in epoca apusa? Apoi au infiltrat toate partidele istorice cu securisti? PNT-ul a mers la presedintie cu Mugur Isarescu, colegul lui Voiculescu… Seniorul Coposu era flancat de Radu Vasile si Ciumara – economistii de baza a PNT, 2 profesori din ASE-ul comunist (oare nu aveau nimic de a face cu securitatea?)
    PD-ul e doar o alta aripa a PSD-ului. Daca PD-ul a facut ceva cat de cat bun a fost ca a lasat justita sa functioneze – meritul lui basescu.
    DNA-ul a lovit in toti si asta a fost ok.
    PSD s-a cladit pe spatele securitatii. Doar ca au inceput sa mai iasa la pensie, am intrat in nato si o parte a securitatii vechi a fost inlocuite cu oameni mai tineri.

    2/3 din timpul scurs dupa revolutie PSD-ul a condus tara asta direct ori prin interpusi (ca pe vremeea cand Tariceanu era premier). Daca Romania e ultima in Europa la tot ce e bun si prima la tot ce e rau ghici cine e de vina?

    Reply
 6. T. Bucur

  Dar nici practicile lui Vasinski, procurorului lui Stalin, nu ar trebui sa-si mai gaseasca locul in Romania. D-l Tudorel s-a comportat exact ca Vasinski. Nu a intocmit un raport, ci un rechizitoriu. Probabil ca numai rechizitorii staliniste stie sa faca.

  Reply
 7. Ion Podocea

  Doamna aceasta, dacă nu mă înșel, este judecător. Stimată doamnă, cine dă verdictul dacă o persoană este sau nu vinovată? . Cine trimite persoanele corupte la închisoare ? Faceți politică și anume politica partidului de guvernământ. Ca și vedeta, care acum câteva zile, a fost nu numai penibilă, dar s-a comportat ca un procuror comunist.
  Nici Dvs. nici doamna Mungiu nu aveți obiceiul, cum este normal, să dați exemple concrete.
  p.s. Nu ați contribuit din plin la legile trimise la parlament pentru că au fost articole neconstituționale ? Cum stăm, deci, cu competențele?

  Reply
  • Adrian

   D.na Mungiu apara si CC in bloc, ca institutie. De inteles; totusi, cineva de ex. autoarea sau alti autori RC juristi ar putea exprima puncte de vedere concrete fata de decizii concrete, cum ar fi cea cu nr. 859 de anul trecut (scor 5-4, cu DM respectiv LS pe pozitii (cel putin partial) opuse-parca nu se mai admit mai mult de doua opinii, complet aberant).
   Aici si/sau in reviste de specialitate, e.g. Dreptul.

   (Off-topic) In alta ordine de idei, interesanta si evolutia in timp a situatiei fata de care s-a pronuntat decizia cu nr. 830. Asta apropo de probleme concrete cu care se confrunta justitiabilii, de pilda nationalizari mai mult sau mai putin mascate prin diverse acte normative (dupa parerea mea, ordonanta privind zonele de siguranta ale drumurilor fiind caz-scoala, inclusiv prin faptul ca PM initiator a ajuns – fara succes – sa o conteste (chiar daca in forma modificata; nu putea prevedea la ce s-ar fi putut ajunge si chiar s-a ajuns??) la CC din postura de av.pop.

   Reply
 8. Kross

  Care stie cine a fost prim secretar la Sibiu in anii 80 pana in 89?

  Ce oameni credeti ca ar fi pus Ceausescu acolo stiind ca il are pe Nicu acolo ,un personaj caruia nu prea-i placea sa respecte legile?

  In concluzie,avem de-a face cu cineva care sa nascut cu abuzul in sange.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *