Romania Curată

Coșmar de Ziua Franței. Cel puțin 80 de morți și peste 150 de răniți într-un atentat cu camion, la Nisa

Cel puţin 80 de persoane au fost ucise, iar alte peste 150 au fost rănite, 42 fiind în stare gravă, este bilanțul provizoriu al atentatului comis aseară la Nisa, cu un camion, de Ziua Națională a Franței, conform presei din Hexagon. Francois Hollande, a declarat că printre victimele masacrului se află şi copii.

În timpul panicii create, oamenii s-au pierdut de cei cu care veniseră la focurile de artificii, inclusiv de proprii copii. Cel mai emoționant mesaj a fost cererea de ajutor a unei persoane, Tiava Banner, care a transmis pe rețelele de socializare mesajul: „Am pierdut bebeluşul nostru de 8 luni. Prieteni din Nisa, dacă l-aţi văzut, dacă l-aţi găsit, vă rog contactaţi-mă”. Potrivit unui mesai ulterior, bebelușul a fost găsit.

Atentatul s-a produs în jurul orei 22.30 (23.30 ora României), când un camion de 16 tone a intrat cu o viteză de 60-70 de km/oră în mulțimea care urmărea un foc de artificii pe o faleză din localitate. Șoferul a fost împușcat mortal de forțele de securitate însă după ce a lovit sute de persoane pe o distanță de aproximativ doi kilometri. Aproximativ 100 de persoane care au sărit în mare au fost salvate, potrivit Le Figaro.

Presa franceză notează, citând surse din cadrul serviciilor de securitate franceze, că șoferul camionului ar fi avut asupra sa arme automate și grenade.

Președintele Franței, Francois Hollande, s-a întâlnit imediat după atentat cu premierul Manuel Valls şi cu ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve. Reuniunea celulei de criză s-a desfăşurat la Ministerul de Interne, fiind prezenţi şi şefii Poliţiei, Jandarmeriei şi serviciilor de informaţii.

Reţeaua teroristă Stat Islamic este principalul suspect în acest caz, dar atentatul nu a fost încă revendicat. Autorităţile franceze iau în calcul mai multe ipoteze . Una dintre ipoteze este cea a unui „act criminal” comis de un extremist, posibil un individ cu afecţiuni mentale. A doua ipoteză este cea a unui atentat comis de organizaţia teroristă Stat Islamic sau de reţeaua teroristă Al-Qaida.

Direcţia antiteroristă a Parchetului General francez a preluat ancheta în cazul atacului comis la Nisa. „Ancheta vizează asasinat în formă multiplă şi tentative de asasinat coordonate de o organizaţie teroristă”, a comunicat instituţia, precizând că la investigaţii vor participa agenţii Direcţiei Generale pentru Securitate şi Informaţii (DGSI) şi ai Direcţiei pentru Combaterea Terorismului (SDAT).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Coșmar de Ziua Franței. Cel puțin 80 de morți și peste 150 de răniți într-un atentat cu camion, la Nisa

  1. adam

    Frexit si sustinere totala pentru Rusia si dictatorul Assad in continuarea masacrelor impotriva rebelilor ce nu au legatura cu isis.

    Absolut dubios cum tarile care s-au pronuntat cel mai vehement impotriva regimului Assad si interventiei Rusiei impotriva rebelilor sirieni sint cele mai atacate cu atentate teroriste, Franta si Turcia, sa fie o coincidenta?!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *