Adrian Popescu

Corupţie extinsă în ograda lui Chiliman. Doi directori din Primăria Sectorului 1, reţinuţi pentru luare de mită

Ancheta procurorilor de la DNA – Ploieşti a scos la iveală încă un caz de corupţie la primăria condusă de Andrei Chiliman. Este vorba despre doi directori reţinuţi pentru 24 de ore sub acuzaţia de luare de mită.

Cei doi sunt Răzvan Iordan, fost director al Direcţiei Inspecţie din cadrul Primăriei Sectorului 1, în prezent consilier al lui Chiliman, şi Dan Toma, la data faptelor şef birou, ulterior director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Inspecţie, funcţie deţinută şi acum.

Acuzaţiile procurorilor

DNA a probat faptul că cei doi directori au cerut şi primit în mai multe rânduri mită de la oameni de afaceri, pentru a le aproba intrarea în legalitate a unor construcţii.

Practic, în perioada 2006 – 2010, Răzvan Iordan şi Dan Toma au pretins şi primit de la doi oameni de afaceri, în mai multe rânduri, sume de bani cuprinse între 15.000 euro şi 70.000 euro.

Astfel, în cursul anului 2006, firma administrată de un om de afaceri a edificat o construcţie compusă din parter şi 3 etaje situată în sectorul 1 din Capitală.

La terminarea lucrării era necesară întocmirea unui proces verbal de recepţie a lucrării, ce trebuia semnat de un reprezentant al Primăriei Sectorului 1, fără de care nu era posibilă intabularea şi vinderea imobilului.

Din cadrul Primăriei Sectorului 1, responsabili pentru aceste activităţi erau Răzvan Iordan – director al Direcţiei Inspecţie şi Dan Toma – şef Birou recepţii şi regularizări taxe din cadrul Direcţiei Inspecţie.

Aceştia au condiţionat recepţionarea lucrării, prin intermediul unui subordonat, de plata sumei de 30.000 euro.

Omul de afaceri nu a fost însă de acord cu această sumă, astfel încât cei doi directori şi-au redus pretenţiile la 15.000 euro, bani pe care i-au şi primit.

În cursul anului 2008, Răzvan Iordan şi Dan Toma au condiţionat recepţia lucrărilor executate la un alt imobil compus din parter şi 7 etaje, situat în sectorul 1, de plata sumei de 70.000 euro.

Banii au fost plătiţi de un reprezentant al antreprenorului, prin intermediari, către cei doi directori.

De asemenea, în anul 2010, în contextul efectuării unor lucrări de construcţii la un imobil compus din parter şi 3 etaje, Dan Toma a pretins 15.000 euro de la administratorului firmei de construcţii.

În perioada imediat următoare, omul de afaceri i-a remis lui Dan Toma suma de 15.000 euro, în scopul întocmirii şi semnării procesului verbal de recepţie a lucrării de construcţie.

Reamintim că şi primarul Andrei Chiliman este anchetat de DNA pentru corupţie, prejudiciul în cazul lui fiind imens: 670 milioane de euro.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Corupţie extinsă în ograda lui Chiliman. Doi directori din Primăria Sectorului 1, reţinuţi pentru luare de mită

  1. Petru Gheorghiu

    Acest tip de spaga se practica pe scara larga la toate primariile din tara, cu ocazia receptiilor finale , atat la imobile importante- investitii mari- cat si la mici locuinte individuale.Solutia consta in corectitudinea investitorului, care trebuie sa respecte integral si scrupulos autorizatia de constructie ( mentiunea din proiectul tehnic ” spre neschimbare „), caci , in realitate exista diferente/ modificari facute de constructor care se spera a fi acoperite/ inghitite prin procesul verbal de receptie finala.Sigur ca intotdeauna vor exista diferente in plus , fata de devizul estimativ initial, legat de valoarea investitiei, care vor trebui reglementate.Dar daca investitorul ar fi corect inca din stadiul proiectarii, nu ar fi nevoie de spaga, caci functionarii publici stiu sa gaseasca inadvertentele din realitate, fata de proiectul pt. care s-a eliberat autorizatia de constructie, astfel existand domeniul de negociere pt. o intelegere finala.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *