Romania Curată

Ce ”nu pușcă” în Dosarul Delta Dunării (Vîntu – Olteanu – Mihaiu). Întrebări deschise

Poate că procurorii au dovezi în istoria asta, altele decât cele apărute în presă și decât mărturiile lui Vântu și acolitul său. Ce se publică însă la ora asta lasă deschise mai multe întrebări. Trebuie cercetare mai multă și o abordare mai critică a faptelor înainte de a condamna oameni și BNR și a crea isteria care durează deja de câtva zile (nota bene: România Curată a fost prima care în noiembrie trecut s-a mobilizat împotriva ideii cu Bogdan Olteanu premier, iar Liviu Mihaiu nu e printre prietenii României Curate că nu eram de acord exact cu acest gen de legături ale lui, deși altfel multe cauze comune ne-ar fi legat). Unele lucruri nu merg, și nu fleacuri. Iată:

  1. De ce se făceau atâtea eforturi de albire a banilor prin trei țări, cum scrie RISE, ca la sfârșit să fie duși cash, cu valiza?
  2. De ce erau duși la sediul partidului dacă erau pentru folosință personală?
  3. Cât profit trebuie să aducă o afacere în Deltă ca să merite un parandărăt de două milioane? Că în ciuda sălbăticiei ei (sau, mai exact, tocmai datorită sălbăticiei ei), Delta Dunării nu e o afacere la nivelul celor cu energie sau a restituirilor de proprietăți.
  4. Putea Guvernatorul Deltei (Mihaiu) să dea dezlegări și aprobări la afaceri de (multe) milioane de euro în Deltă (să se justifice șpaga, că barjele alea cu combustibil nu valorează cât s-ar fi ”investit” în numire – vezi un ”model” mai jos)? A dat Liviu Mihaiu sau altul de după el așa ceva? Există vreo afacere de asemenea proporții în Deltă, de exemplu o proprietate enormă?
  5. Să fi fost SOV dispus să plătească milioane de euro doar ca să aibă un guvernator care să ”închidă” Delta pentru el, să rămână doar el și acoliții lui în zonă, de la Maliuc la Sulina și Caraorman?
  6. Există orice coroborare independentă de mărturiile lui Vântu și oamenii lui de casă, care nu sunt deasupra oricăror bănuieli că vor să compromită azi pe unii așa cum pe vremuri compromiteau pe alții (Geoană, etc)?
  7. E vorba de unul sau de două milioane până la urmă? Până și Băsescu spune că Tăriceanu nu făcea numiri pe bani. Nu e cam mare imprecizia asta, ca un semnal că pot să bag pe unul, pot să bag pe doi, pot să vă bag pe toți?

Să nu uităm că în persoana lui SOV avem de a face nu doar cu un corupător de mare clasă, ci și cu un mare manipulator. Povestea care ni se spune nu e plauzibilă. Nu încă. Până nu sunt completate răspunsurile la aceste întrebări, mai ușor cu judecățile, că riscăm să facem exact ce vor corupții. În fond, nu e nimic nou că Vîntu spăla banii de la Petrom Service și FNI, era bine dacă vedeam asta și recuperam ceva în acele procese.

statie de benzina delta

Să dai două milioane de euro doar ca să autorizezi asemenea ”stații” de benzină e, totuși, cam mult


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *