Romania Curată

Ce activități se pot face, pe perioada iernii, în ariile protejate. România Curată vă prezintă 5 destinații

România Curată a vrut să afle dacă, în perioada iernii, ariile protejate oferă oportunități de petrecere a timpului liber. Iată ce răspunsuri am primit până acum de la reprezentanții acestora:

Activitati în Situl ROSCI 0120 Muntele Tâmpa și Rezervația Naturală (Muntele) Tâmpa

copaci iarna

Situl ROSCI 0120 Muntele Tâmpa și Rezervația Naturală Tâmpa (Muntele) se află în centrul municipiului Brașov, judetul Brașov. Pe langa cele patru trasee montane omologate, aria protejată are din luna iulie 2016 o potecă tematică de vizitare dedicată speciilor de lepidoptere și de floră. Aceasta parcurge habitate care adapostesc un mare număr de specii de fluturi și flori. Sunt înregistrate aici 975 de fluturi diurni și nocturni și aproape 500 de specii de plante pe o suprafață de doar 214 ha. Marcarea  potecii, care se suprapune pe traseele montane “dunga albastră” Șaua Tampei și “triunghi galben “,  s-a facut prin amplasarea a 10 panouri de informare și a unor șabloane de tip fluture-marcă a identității potecii tematice.

La baza muntelui Tâmpa, în clădirea aferentă telecabinei, în spațiul pus la dispoziția custodelui de SC Ana Teleferic SA, a fost amenajat și un punct de informare video pentru turiștii români și străini care vizitează aria protejată folosind transportul pe cablu. Materialul în format digital prezintă atracțiile naturale și culturale (cetatea Brașovia) pe care situl Natura 2000 le oferă, precum și traseele turistice montane și poteca tematică.

La solicitarea unui grup de minim 5 persoane se pot efectua excursii tematice cu ghid specializat- persoana de contact  VIOREL Remus Mihai, tel. 0736-023752.

Datele de contact ale custodelui : Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov. E-mail : office@metropolabrasov.ro

Mai multe aici.

Activităţi în situl Rarău-Giumalău şi în împrejurimi:

ROSCI0212 Rarău – Giumalău împreună cu ROSPA0083 Munţii Rarău – Giumalău, denumite în continuare situl Rarău – Giumalău se află localizat în partea central vestică a judeţului Suceava, în apropierea municipiului Câmpulung Moldovenesc respectiv comuna Pojorâta. Accesul auto pentru autoturisme cu masa maxim autorizată de până la 3,5 tone spre platoul Rarău se face pe DN17 (E576) din dreptul localităţilor Pojorâta pe Transrarău – DN 175B, respectiv pe DN 17B din localitatea Chiril pe Transrarău – DN 175A, în situaţia în care condiţiile meteo permit acest lucru. Accesul auto spre Rezervaţia Codrul Secular Slătioara (sit în Patrimoniul Mondial UNESCO) din cadrul sitului Rarău – Giumalău se face pe E576 suprapus cu DN17 Suceava – Vatra Dornei – Bistrita Nasaud, până la Frasin, după care drumurile județene 177A, 177B și apoi, drumul județean 177E. Accesul auto spre Rezervaţia Codrul Secular Giumalău se face pe E576 suprapus cu DN17 Suceava – Vatra Dornei – Bistriţa Năsăud, până la Valea Putnei, dupa care drumul forestier Putna Mare până la cabana de vânătoare Valea Putnei, iar apoi pe drumul forestier Sterparu (stânga). Activităţile ce se pot desfăşura sunt excursiile spre obiectivele turistice din preajma sitului:

– mănăstirile din Bucovina – Moldoviţa, Suceviţa, Voroneţ,

– pârtiile de schi din Gura Humorului , Mestecăniş şi Vatra Dornei,

– Muzeul Lemnului, Muzeul Etnografic Ion Creangă şi Colecţia de Linguri din lemn profesor Ţugui Ioan şi Elisabeta din Câmpulung Moldovenesc,

– Muzeul Etnografic şi Muzeu de Ştiinţele Naturii şi Cinegetic din Vatra Dornei,

– Izvorul de apă minerală Santinela din Vatra Dornei

– Muzeul Internaţional al Ouălelor Încondeiate din comuna Moldoviţa , Muzeul Oului din Vama

– Muzeul Satului din Moldoviţa,

– Mocăniţa Huţulca Moldoviţa (tren turistic),

– Muzeul obiceiurilor populare din Bucovina – municipiul Gura Humorului

– Muzeul Naţional al Ouălelor Încondeiate, Muzeul Etnografic şi Casa Muzeu Ţăran Leonida din comuna Ciocăneşti,

– Complexul Turistic şi Sportiv ARINIŞ din Gura Humorului cu piscină acoperită şi patinoar.

Cazarea turiştilor se poate efectua la pensiunile şi hotelurile de pe valea Bistriţei: Vatra Dornei,  Dorna Arini, Ciocăneşti, sau valea Moldovei: Pojorâta,Câmpulung Moldovenesc, Vama, Moldoviţa, Voroneţ, Gura Humorului, Frasin,  Sadova, Lucina, Breaza, Fundu Moldovei. Responsabilul de arii protejate din Direcţia Silvică Suceava este Cristian Gafincu.

Activități în siturile Natura 2000 Râul Gilort și Prigoria-Bengești

Agenția pentru Protecția Mediului Gorj deține custodia a două arii naturale protejate, siturile Natura 2000 Râul Gilort și Prigoria-Bengești. Cele două arii naturale protejate se află în zona subcarpaților getici și dețin o importantă varietate de specii și habitate protejate, dintre care amintim specia Eudontomyzon Mariae, pentru a cărei protecție s-au declarat foarte puține situri Natura 2000 din UE. Specia este prezentă în aproximativ 0,16% din cele peste 27.000 de situri Natura 200 din UE.

Vă informăm că în cele două arii naturale protejate și în imediata vecinătate a acestora nu există facilități turistice, siturile Natura 2000 fiind în afara principalelor rute turistice din județul nostru, respectiv șoseaua Transalpină, zona Rânca, Cheile Sohodolului, Mănăstirile Tismana, Polovragi și Lainici și multe altele. Cele două arii naturale protejate se află la sud de DN 67 Tg-Jiu, Rm Vâlcea, în dreptul localităților Bumbești Pițic și Bengești Ciocadia. Pentru mai multe informații referitoare la cele două situri Natura 2000, vă rugăm accesați următoarele pagini: aici și aici.

Persoană de contact – consilier Calma Nicolae, tel: 0723657709, email: office@apmgj.anpm.ro

Activități în situl Dealurile Clujului de Est

dealurile-clujului-de-est

Turiștii care ajung în perioada de iarnă în situl Dealurile Clujului de Est sunt invitați în primul rând să viziteze Centrul de Informare Turistică (CITV) din localitatea Vultureni (com. Vultureni, jud. Cluj). Centrul a fost echipat recent de către custodele sitului, Societatea Lepidopterologică Română cu materiale informative (panouri și hărți tematice, cărți și pliante) bogat ilustrate și explicate pe înțelesul tuturor, inclusiv în limba engleză, prin care publicul să fie familiarizat cu obiectivele de conservare ale sitului Natura 2000 Dealurile Clujului de Est. Amintim faptul că acest sit este unicul loc din Europa unde sunt prezente toate cele 4 specii de fluturi albaștri aparținând genului periclitat Maculinea. Custodele invită în cadrul CITV în special în perioada de iarnă grupuri/clase de elevi, pasionați de natură pentru lecții practice de ecologie privind habitatele/speciile protejate de pe raza sitului și ciclul de viață remarcabil al fluturilor Maculinea (care petrec cea mai mare parte a anului, inclusiv iarna în cuiburile unor furnici gazdă care le hrănesc larvele ca pe propriile lor progenituri).

Cei care vizitează CITV, de obicei își continuă excursia și în localitatea Chidea (cca. 9 km, pe DJ109 și DC152), o așezare deosbit de pitorească, cu cele mai multe dintre case realizate în mod tradițional din tuf vulcanic.

Accesul spre CITV se face din Cluj-Napoca pe DJ109A (cca. 31 km) sau pe DN1C iar din Răscruci, la stânga pe DJ109 (cca. 43 km). CITV poate fi vizitat oricând, dar pentru informații de specialitate (în special pentru grupuri/clase) recomandăm programare prealabilă folosind datele de contact de pe pagina de internet a custodelui: www.lepidoptera.ro

Activități în Aria Naturală Protejată „Lacul Snagov”

Zona Snagov conține o bogată biodiversitate datorată celui mai mare lac natural din Romania (860 ha) și pădurilor cu stejar (din foștii Codri ai Vlăsiei). Există 2 arii naturale protejate cu 4 habitate principale și circa 311 specii protejate, rare și amenințate din circa 1400 specii inventariate până în prezent. Există relicte (specii rămase) din perioada glaciară (un fag caucazian, aluni etc.), din perioada tropicală (8 specii de orhidee), din fosta Mare Sarmatică (2 specii de pești), plantă carnivoră, etc.

Ca oferte turistice, aria protejată Lacul Snagov oferă:

”Ture” (circuite) prin natură – pentru FOTO / observare specii – habitate / mișcare cu ghid (pe lac – în prezent pe gheață și în sezon cu vaporașul ori caiacele) cu grupuri de minim 8 maxim 20 persoane (prin pădure – în prezent după urme – prin zăpadă – apoi după plante / faună etc.). Mai multe aici.

Costurile sunt modice: 5 lei (= tariful de vizitare a ariei) + opțional 5+ lei (la circuitele pe jos). La cele cu vaporaș – caiace, se mai adaugă costul mijlocului de transport.

Circuitele pe lac și prin pădurile riverane cu teme care se schimbă în funcție de sezon, cu ghid insoțitor care prezintă și dă felurite detalii, au durata de circa 2 ore

În total, Fundația Snagov are în ofertă un set de 12 activități principale ce se pot desfășura în natură – majoritatea orientate pentru grupuri de minim 8 persoane (copii – elevi – familii – membri din organizații).

Adresa sediului Fundației Snagov este Șoseaua Snagov nr 78 (pe dreapta) la „Căsuța cu stuf”. Turiștii care vin din DN1 (Bucuresti > Ploiești), între Săftica și Tâncabești, trebuie să facă dreapta pe DJ101 și să meargă circa 9,5 km. Cei interesați pot accesa și un link către hartă pe google maps.

Contact: 0730 097 505 / custode@snagov.ro  și pe pagina de Facebook. Mai multe detalii în: www.fundatiasnagov.ro ori http://MagazinSnagov.ro și cel mai rapid pe pagina de Facebook la secțiunea Evenimente. Pe rețeaua de socializare, Fundația Snagov își postează cu regularitate evenimentele/ieșirile cu grupuri de vizitatori, pe care le organizează cam o dată la 2-3 săptămâni, de regulă sâmbăta ori duminică.

În încheiere, reproducem un S.O.S. din partea lui Constantin Turmac, reprezentantul Fundației Snagov, care are nevoie de un ”ajutor de plăcere” din partea iubitorilor de natură din București și împrejurimi: ”Avem nevoie de VOLUNTARI pentru circa 40 de activități din 2017 și mai ales pentru activitățile de MONITORIZARE specii și habitate (peste 200 specii – în baza unor planificări stricte cu 2-3 „vizite” per specie / an)”.

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul “Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.  

 

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Ce activități se pot face, pe perioada iernii, în ariile protejate. România Curată vă prezintă 5 destinații

  1. Florin Stoican

    Ar trebui schimbat titlul articolului.
    Parcurgerea unui traseu tematic dedicat fluturilor si florilor nu prea e activitate de iarna :)

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *