Alina Mungiu-Pippidi

Cazul RISE Project contra Dan Barna pe înțelesul tuturor

Revista Le Monde Diplomatique (LMD) se ocupă în numărul ei din septembrie ac de anticorupție. E o mai veche obsesie a lor, mai ușor de înțeles când vezi scandalul suspendării lui Donald Trump din cauza Ucrainei: stânga se teme că dreapta conservatoare face din promovarea globală a anticorupției ultima armă a imperialismului. Când îi auzi pe Trump și Biden dând ordine ucrainenilor, cam greu să susții că nu e un pericol. Dar mai important pentru cazul românesc, care ne preocupă, este apariția unui nou tip de jurnalism sesizat de LMD, jurnalismul de investigație servit. Față de jurnalistul de investigație de altădată, care pleacă pe fir, jurnalistul de azi capătă o valiză de documente confidențiale (de la un serviciu al statului care nu ar avea altfel dreptul să le utilizeze ca dovadă în procese), mai face câteva verificări, dă un telefon la cel incriminat și gata investigația. Totul e pe față. În timp ce opinia publică se preocupa că îi plătește Soros, consorțiul internațional de jurnaliști care studiază documentele de la Panama Papers (din care face parte și RISE P) primește granturi de la Departamentul de Stat (diferență în zerouri). Multe grupuri de jurnaliști din multe țări din acest consorțiu nu existau înainte – ele s-au format din informațiile și banii care vin cam din aceleași surse, surse pe care în mod normal nu le credităm ca favorizând independența jurnalistică, pentru că sunt guvernamentale, iar în multe țări au devenit mai influente decât presa tradițională.

Cu certitudine însă că și interesul public e servit de dezvăluirile din asemenea dosare, care au consecințe politice majore. Din Islanda în Uzbekistan, revelațiile din Panama Papers au făcut să cadă guverne și au dus la terminarea impunității unor lideri. Dar și interesele politice profită. Prin comparație, asasinii oficiali din filme ca Bourne Identity erau mult mai ineficienți în a schimba regimuri decât anticorupția.

Problemele apar în funcție de maturitatea instituțională și civică a fiecărei țări.

Când a fost povestea cu valiza lui Dragnea, ca și cu locurile lui din avionul de Brazilia dezvăluite de Rise P, am scris prompt că nu e normal ca serviciile secrete să introducă asemenea informații private pe piață prin intermediul jurnaliștilor (este chiar ilegal). Fiind vorba de Dragnea, nimănui nu i-a păsat, că sensibilitatea la stat de drept, adică la domnia procedurilor indiferent de persoane, e zero la români. Ceea ce s-a tolerat atunci cu cel mai nepopular personaj e repetat cu cel mai popular, Dan Barna, și acum deodată RISE P devine SRI, SIE etc.

Când a fost povestea cu SII Analytics, proiectul de stocare a datelor private ale cetățenilor de către SRI pe bani europeni pentru care a fost făcut Cristi Ghinea ministru, că trebuia să semneze cineva așa o aberație, am atras atenția că DLAF devenise, ca și ANAF la acea vreme, un fel de anexă a SRI. Inclusiv reclamația unor ONG-uri despre SII s-a dus la DLAF, unde șef era un ofier secondat de la SRI. S-au anchetat pe ei înșiși și au dispus că nu e cazul să ne neliniștim, că e OK să stocăm date personale la servicii secrete și să fim și rambursați din bani europeni (deși nu va fi cazul). Nimeni din noul USR nu a zis nimic (Ghinea se infiltrase între timp, dar și dl Barna cu el), toată lumea zicea mersi că SRI si compania le suflă în pânze, dimpotrivă, a fost expediat dl. Stanciu-Viziteu să le facă masaj în comisia așa-zisă de supraveghere.

Dan Barna și Lucian Daniel Stanciu Viziteu (membru în Comisia SRI din partea USR)

Cine stă la masă cu dracu‘ e bine să își măsoare coada la lingură. Că de îndată ce ți se urcă la cap că nu ești o marionetă și chiar crezi că ești actorul principal din piesă, te trezești că tot arsenalul diabolic, care nu te deranja deloc când era folosit ca să te ajute, se întoarce contra ta, și uite așa documente din anchete confidențiale ajung la Rise, după care DLAF se pune pe anchetat etc. Ca în vechiul banc comunist în care nu ai spus nimic cînd îi lua pe vecinii tăi securitatea în mod arbitrar și când vin să te ia pe tine nu mai ai nici un vecin să te apere.

Prima lecție din cele întîmplate e că statul paralel nu e acordeon, cânți la el cât atragi bacșișuri și pe urmă cînd îl dai jos de pe umăr stă unde îi pui. E invers. Anexa sunteți voi sau ei cel puțin așa cred. Vreți să vă emancipați? Ok, dar asta nu merge așa, din accident, nu scapi de ceva a cărei existență nu ai făcut decît să o negi. Ce propuneți?

A doua lecție e că populismul anticorupție se întoarce mai devreme sau mai tîrziu contra celor care îl folosesc. Bagi în capul oamenilor că toți politicienii profită din conflict de interese, ridici standardele la o înălțime unde nu le poți urma. România Curată a încercat să acționeze la timp, când USR încă se forma, să arate că e infiltrat la vârf de băieții deștepți ai guvernului Cioloș, care iau contracte cu statul chiar din zona de securitate națională (nu știam atunci că și de la Dragnea și Vâlcov) în vreme ce strigă despre cei care le dau contracte că sunt penali. Urmarea, o garnitură de oportuniști la Bruxelles și la București, instalați pe valul de speranță și disperare a votaților, care nu au nici capacitatea, nici integritatea să valorifice voturile pe care și le-au însușit pe credibilitatea altora.

A treia lecție e că fondurile europene nu aduc și nu vor aduce vreo creștere în productivitate, fără să se fure neapărat întrețin aceleași firme care supraevaluează servicii și produc activitate doar cât vine subvenția. Nu l-am auzit pe dl. Barna să remarce că asta e problema pe fond, că o va schimba el cînd ajunge la guvernare, și asta e mai grav decît că a semnat contract cu soră-sa. A trăit dintr-o minciună deliberată, a avut o rentă dintr-un program conceput ca o fraudă. De asta cercetători ca mine au ajuns contra fondurilor europene, cu excepția unor regiuni din Spania mai mult s-a alimentat proasta guvernare prin ele, nu a crescut productivitatea nimănui, oricum nu în regiuni corupte, ca Andaluzia, Sicilia, Campania, Grecia, etc. Transilvania (Sibiul, Brașovul, Alba) strălucesc în ”Adevărul despre Dan Barna” ca fiind la fel cu Teleormanul. Decît că, bogați și mai educați ar putea avea mai multe rețineri de la rente. Dar n-au. Dimpotrivă: avînd de partea lor serviciiile, fie și temporar, au considerat legitim să prezinte Teleormanul ca singurul ticălos din poveste. Ancheta citată în toată presa străină cu Dragnea-Tel Drum a circulat tot pe traseul descris aici, a fost scoasă de la naftalină de la OLAF cînd trebuia lovit Dragnea politic, deși numele lui nu apărea, și dă-i, și luptă, deși Dragnea era mai puțin implicat în frauda Tel Drum decît Barna în proiectul lui cu achiziții supraevaluate. Mă aștept de altfel ca Dragnea să nu fie niciodată condamnat pe acel dosar, dar lasă că a apărut în Financial Times, asta conta. După cum ziceam, l-am detestat pe Dragnea și demascat cînd nu se ocupa nimeni de el ani de zile, dar așa e cu procedurile, dacă nu ai grijă să fie aplicate imparțial te trezești că nu mai ai stat de drept exact cînd credeai că desfaci șampania de liberare.

Ce liberare? De cine?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

61 thoughts on “Cazul RISE Project contra Dan Barna pe înțelesul tuturor

  • Gică contra

   Obiectivitate? Rise, organizație creată cu un scop clar, practică pe scară largă dezinformarea, abaterea atenției în timp ce muniția îi e anemică, făcută pentru creduli…

   Reply
 1. emil

  Majoritatea banilor interni sau externi au fost investiti in ruine noi interpretate diferit de jurnalisti. Sorina Matei a prezentat cazul mult mai pe interesul ei. Barna este o victima prin ricoseu numai bun de terfelit in campania prezidentiala. Dl. Tariceanu e bun observator, doamnele Dancila si Ramona Ioana Bruynseels par a candida impotriva vointei lor.

  Reply
 2. CMC

  In toate povestile de la noi, cea mai mare dezamagire este UE?
  In conditiile in care exista dovezi clare de implicare a sekuristilor (de toate felurile) in politica, primul interes al „Marilor stalpi ai democratiei” a fost cum sa controleze si sa intre in combinatie cu sekuristii politici de la noi, ca sa isi impuna propriile interese (evident in ideea ca ne jecmanesc in mod ordinar: cu corvete, cu elicoptere, cu paduri, cu gaze, cu tot ce pot).
  Si asa am ajuns sa vedem o batalie intre agentul nemtilor si al francezilor…! Pur si simplu dezamagitor pentru cei care sperau altceva de la UE.

  Reply
  • marius

   ai impresia ca natingul ala de subordonat a furat fara ordin de la ofiterii superiori?!!! traim intr o dictatura totala a securitatii iar acum si-o trag la gioale factiunile de securisti deci desteptarea tovarase

   Reply
 3. Peter Badesco

  Doamna Pipidi ,… ce inseamna insiruirea asta de opinii,.. ? Si cui sa-i foloseasca ,..? Nimic din ce se spune nu ne demonstreaza ca Barna a fraudat ceva , pe cineva ,… !
  Nu se poate sa nu vedeti ca toti politicienii ( consacrati deja ) sunt incapabili sa faca ceva bun ,… in schimb s-au aliat sa-l distruga pe unul tanar ( Barna ) ,.. doar ca este singurul care are sanse resle sa le incurce planurile ,…! Nimic nou ,..!
  Chiar trebuie sa ascultam opinii ? Noi sa nu ni le facem singuri ? Sa nu gandim ?,…?

  Reply
  • Gică contra

   Peter Badesco, corect.
   Unii au spus că iată, l-a jucat neamțul și pe Barna. Mda, cam așa fac candidații la președinție unii împotriva altora, la fel a jucat-o Trump pe mrs. Clinton. Dacă n-ar conduce neamțul detașat, mai că aș crede-o. Nu-i exclus dar nici foarte probabil nu-i. Cine mai vrea căderea lui Barna? Sunt 2 posibilități 1. Mânăreală psd: luptă se dă pentru locul 2 nu 1, iar beneficiarul ar fi duamna de la Videle, să nu muște țărâna, să-și mai asigure o brumă de credibilitate. Atacul Rise asupra lui D. cu valiza Teldrum găsită-n drum ar fi atunci o făcătură ordinară, menit să încredințeze pe țugulani de imparțialitatea Rise. Drept dovadă, nu l-a atins nici cu un pai. Cea mai cea, apogeul Rise e exact ăsta. Ar fi fost capabilă Veo de asta? Nuuu….era pe țeavă, pregătit de și pentru Daddy, suficient de diabolic s-o clocească. Nu uitați că inițial voia să candideze. Veo a făcut ce-a facut si i-a dat drumul. 2. Nu se gândește nimeni la Pro-România? Că Ponta prea tace să nu facă. Din unghiul acela putea trage și asupra lui D., și asupra lui Barna. Numai că el dirijează din culise, și-a trimis altă marionetă pe post de candidat.
   Rise a pierdut prin agresivitate. Cum și-a început tirada, acuzând din titlu, emițând sentințe, și-a tăiat craca de sub picioare. Așa-zisa anchetă se dovedește o insăilătură penibilă, scrisă pentru proști care pun botul. Sunt dezamăgit că atâția s-au pornit s-o creadă. Barna e un ins plictisitor, fără mari șanse, atacul ăsta nu se justifică.

   Reply
  • ventidius

   Nu dovedeste ca a facut vreo frauda, doar lipsa sa de caracter. Un profitor cinic si ipocrit, benefiar al unor programe care teoretic ar trebui sa ajute niste oameni cu probleme dar care nu fac decat sa umple buzunarele unor consultanti bine orientati. Nu reiese ca Barna ar fi neaparat mai rau ca un PSD-is obisnuit, care incaseaza un salariu de parlamentar degeaba, dar nici mult mai bun nu e. Un mare salt de la Nicusor Dan, Barna asta. Cel putin nu il poate acuza nimeni de naivitate.

   Reply
 4. mihaim

  Nu imi pasa de Barna, in fapt mie scarba profunda de aceasta constructie politica.
  Dar se pare ca va reveni dnul Nicusor Dan caruia nimeni nu ii poate reprosa talentul matematic, chiar daca nu il poate transpune in practica deloc (spre deosebire de colegul sau de generatie Gabriel Istrate).
  Insa voi reaminti cine este dnul Nicusor Dan:
  1) cel care a pretins, venind din Braila parca, ca apara si salveaza patrimoniul Bucurestiului, insa prin actiunile sale a aparat pe adevaratii papusari ai distrugerilor din zona Buzesti-Berzei, anume serviciile secrete, intr-o perioada cand documentele secrete/clasificate privind distrugerea patrimoniului erau aproape omniprezente.
  2) cel care a pretins ca lupta pentru salvarea Rosiei Montane, desi toate actiunile de aplicare in practica a acestor enunturi erau de a proteja si potenta implicarea serviciilor secrete in chiar distrugerea Rosiei Montane
  3) a revenit inainte de euro-parlamentare in USR ca simplu membru pentru ca semna in fals in calitate de presedinte (calitate pierduta la iesirea anterioara din partid) protocolul USR-Plus.

  Nu amintesc deloc despre ce se vorbeste in aceste zile despre Nicusor Dan, cu cine se intalneste si cu cine nu se intalneste, pentru a prelua iar conducerea USR, dar daca mergi si macani ca o rata, cine ne poate acuza atunci cand spunem ca Nicusor Dan nu este decat o rata?

  Reply
  • Codruta

   Descrie cum anume au „aparat, protejat” samd. actiunile sale serviciile secrete, lasa abureala!
   Doar daca nu cumva esti si tu un exponent al lor! :P

   Reply
  • mihaim

   Trebuie sa fi prostanac, ca sa fiu elegant in exprimare, ca sa nu iti dai seama ca obiectivele/proiectele Rosia Montana si tronsonul Buzesti-Berzei se incadreaza in categoria de obiective strategice si de siguranta nationala, cu avize de la toate institutiile cu incidenta pe securitate nationala, CSAT, SRI, MAPN, Jandarmerie, etc. Nu e nevoie sa faci parte sin servicii ca sa vezi implicarea serviciilor in anumite actiuni, trebuie doar sa interpretezi legea si sa ii dezgropi din cavernele lor infractionale (nu degeaba au modificat legea acordului tacit, pe care Nicusor Dan se facea ca nu o stie cand avea procesele sale masluite pentru sa distrage atentia de la factorii obscuri implicati, dar pe care a invocat-o inainte de alegerile din 2016, pentru a nu se mai putea determina cand exista un astfel de acord tacit fara urme de acte administrative fizice, nu degeaba au modificat legea exproprierilor ca sa inventeze conceptul de expropriere de interes local (lol, ND facut pe prostul chiar in fata mea in aceasta privinta), cand toata lumea stie ca doar statul prin presedinte poate incalca proprietatea privata, nu degeaba a fost secretizat Acordul dintre Institutul Patrimoniului si RMGC prin care Ministerul Culturii prin Inst. Patrimoniului nu se mai putea impotrivi proiectului RMGC, etc). Nu degeaba Nicusor Dan urla sa fie intors proiectul de lege Rosia Montana din Parlament, singura institutie democratica care nu era obligata sa se supuna deciziilor secrete ale CSAT privind asigurarile date RMGC si care putea sa il respinga, inapoi la Guvern care era obligat sa se supuna deciziilor CSAT si ale guvernelor anterioare, motiv pentru care RMGC cere despagubiri de 4 miliarde (dovada existentei unor asigurari anterioare ca proiectul a fost garantat de Guvern si de CSAT, unde Nicusor Dan vroia sa ajunga din nou decizia privind Rosia Montana). Nicusor Dan este cel mai abject personaj in legatura cu protejarea patrimoniului, care in aparanta urmareste idealuri nobile, dar in fapt face din punct de vedere juridic si al implementarii exact opusul celor clamate. Mai vreti mai, pui de securisti? Vreti sa stiti despre legea exproprierilor, legea Jandarmeriei (si existenta echipajelor din proximitatea actiunilor de distrugere a patrimoniului din Buzesti Berzei, cititi cine poate aproba astfel de echipaje si in ce baza legala), despre legea autostrazilor (la nivelul tehnic in care se incadreaza tronsonul Buzesti Berzei) si cum poti afla aceste lucruri? Ati stat sa monitorizati traficul pe Calea Victoriei (tronson mai mic dpdv tehnic decat Buzesti Berzei) ca sa puteti face deductii acolo unde serviciile si paiatele lor din spatiul public au camp tactic? Pai, mai baieti trebuie sa aveti si ceva in capatana pentru asta. Mai rasfirati, baieti.

   Reply
 5. Marc

  Deci singurul curat e chitaristul Orban, lui nu i-au găsit nimic, doar câteva accidente destul de ușoare de mașină. E bine că prin ungere prim-ministru scapă de accidente, va fi plimbat de mașina guvernului, condusă de un profesionist. Nici case multe nu are, oricât e de la modă, am observat din declarațiile de avere ale candidaților că mulți dintre ei, nu numai Iohannis, au 4-7 case și conturi grase. Voiam să votez (numai) în turul întâi pe Barna, ca să nu intre Dăncilă in finală, cu genele ei false, proasta (oare Margaret Thatcher, Teresa May, Colinda Chitarovici de ce nu-și pun gene false și ținute de 10.000€) dar acum, dă-o dracului, n-are decât să intre, îl votez pe Iohannis și în primul tur.
  Iar USR să-și schimbe șeful dacă vor să-i votez la vară! Nicușor Dan, Chlotilde, bruneta aia drăguță de lângă Barna, etc., au de unde alege.

  Reply
 6. Matei

  @ Mai trolli amarati de partid, randul lui Orban a venit la alegerile de data trecuta – azi PNL e sub supraveghere, umai fraierii cred ca il conduce el, si Nicusor Dan va fi si el tras in piept. Lasi nenorociti, in loc sa va uniti sa eliberati politica de servicii, nu sunteti in stare decat de capra vecinului politic. Comentariile sunt mai deprimante ca articolul…

  Reply
 7. miron miron

  Doamna Pippide, de ce va faceti probleme? Daca Barna e nevinoavat, va iesi pana la urma la suprafata. Poate il afecteaza la alegerile presedintiale. Nu iese fum, pana nu este foc…

  Reply
 8. Din VasLuiul nimanui

  Totusi, potrivit lui Grapini, statul de drept NU a fost inca definit CLAR si precis de catre nimeni, desi el functioneaza in statele democrate, civilizate, dezvoltate si prospere de cel mult 200 sute de ani, cu intermitente!
  Iohannis s-a pronuntat public de mai multe ori si ultima oara recent la Bruxelles ca nu e de acord cu conditonarea acordarii fondurilor europene de alte chestii legate de stat de drept, coruptie si justitie. Si, oricum, la cate fonduri europene acceseaza ROMANIA si cum le foloseste ea impreunca cu UE – vezi cazul Bacau care ramane periodic si spontan fara apa desi s-au exe lucrari din fonduri europene coordonate de firmele agreate de UE!, sau cel cu autostrada Lugoj-Deva – cu tot procurorul EUROPEAN care va fi numit in persoana lui Kovesi, nu vad cum ne-ar imbunatati 9 viata, NU productivitatea!
  (pe Ghinea l-am vazut recent preocupat de soarta alegerilor locale disecand cazul Budapestei, Far calauzitor, probabil… care ppate sa-i asigure un viitor lui si USRului aglutinat strins unit in jurul lui orban de TRANSILVANIA?

  Reply
 9. ELENA S.

  SUPERB SI FOARTE ADEVARAT.MULTUMIRI STIMATA DOAMNA.
  ACUM, MA INTREB CUM STAM CU ?
  POATE NE SPUNE DOMNUL BARNA,

  Reply
 10. Ghita Bizonu'

  UFfff… e 2 cestii in cele scrise de dumneavoastra ….

  Primum – utilizarea fondurilor europene.. Gura sloboda a lumii zice doar „coruptie” .. desi in unele cazuri este vorba despre o gresita folosire. Gresita dar absolut legala! Eu ma avut de a face cu fonduri PHARE. Din ce stiu eu .. nu era vorba despre utilizari „penale” ci doar „formale”. Era asa o idee ca acest PHARE era „ca sa asigure supravietuirea cercetarii” pana la aderare si mitca si mistica scobarare a „capitalismului” pe plaiurile mioritice . Adica sa ne luam lefurile, si daca se poa mai mari. POPL (punct ochit punct lovit) primii 3 ani. Apoi caimacu a revenit comisiilor de examinare , care au devenit si a dracului de formaliste .Dar din ce stiu nimic legat de „coruptie” „crapuloasa”. Insa .. eficienta garantata ZERO!!!
  Nu va indignarisiti .. scopul nost era supravietuirea pur si simplu. Cestia ca cu acei bani ar fi trebuit sa ne aiguram un pachet de aplicatii care sa ne asigure si un venit (la nivel de intrerprinderi) era considerata „neintelctuala” daca nu „comunista”…. A da lucram la un institut de cecetari .. cam toti plini de fumuri si rasini „intelectuale” . Cica faceaam „stiinta” .. alors! cum zicea Cambronne !!!
  Pe aici si studiile de fezabiliate cu zecile ..

  Si Barna. Cel mai sigur ca dpv penal este curat caci cel putin „fara forma de vinovăţie cerută ceruta de lege” . Insa nu si-a amintit de vorba Letitiei Bonaparte „pourvu que ça tienne” el preferand melodia Que sera sera

  Pia atiauzit ca dintro bucata de marmora poti sculta o Minerva sau un Silen …. dar electa una via ….

  Secundum</b – statul paralel nu e inventia lu Dragnea. E mai veche … mult mai veche!!! Insa in tari "comuniste" au fost momente cand nu se stia prea bine cine pe cine conduce … partidul securitatea sau invers? Beria a trebuit executat. Cu Draghici a fost mai usor. Ceasca i-a pus la locu' lor Securisti ne ultra crepidam ! insa de cativa ani am dat maimutei briciul …. Unora le place asa

  (si stat paralel sau deep state … E veche „aseara la conferintra de presa comuna presedintele a dezmintit ca doreste sa demita pe domnul Edgar Hower. Domnul director Hoover nu a zis nimic despre presedinte” [la care eu completez gluma] conferinta a avut loc pe 20 nov 1963 ….. [la 22 nov JFK a fost asasinat])

  Reply
  • Marius

   B1 l-a adus pe Ozvath Zsolt (persoana cu dizabilitati) care a facut denunt la DNA impotriva CJ Alba. Iata declaratia omului:
   „Eu sunt prieten cu domnul Barna pe Facebook, nu m-a blocat. Eu n-am făcut plângere împotriva lui. Doar că domnul Barna nu mi-a oferit suportul până la capăt. Nu ne-a ajutat cum ar trebui și cum spunea el, pe limbajul de fonduri europene. Îmi e rușine de dânsul și nu știu cum are tupeul să vrea să ajungă președintele României, când proiectul acesta, pe care am lucrat eu, și întreprinderea au eșuat”. Ozvath Zsolt era platit in cadrul proiectului cu 2500 lei/zi , nu se stie pe ce perioada. Parca furase Barna banii persoanelor cu dizabilitati sau nu ? Deci nu e bine cand se ocupa unul sa aduca bani europeni pentru astfel de oameni, sa manance toti o paine , mai bine ii dam in cap si dam de la guvern si banii europeni sa ramana nefolositi.
   Concluzie :
   Sunt aceste proiecte sustenabile ? Probabil ca nu.
   Sunt Aceste proiecte legale ? Cel mai probabil ca da.
   Au primit oamenii aia bani ? Au primit.
   Acum, unde e problema ? Ca vrem sa facem afaceri profitabile cu oameni cu dizabilitati ? Mai dar voi ati inventat ce n-a inventat nimeni in lumea asta. Afacerile alea ar putea fi profitabile doar daca sunt subventionate masiv de stat pe toata durata existentei lor. Si rolul lor nu e sa fie profitabile ci sa reintegreze acei oameni in societate, sa le dea sensul unei vieti utile pentru societate , sa le ofere o sursa de bani pentru o viata decenta cu cheltuieli cat mai mici pentru stat. Adica in loc sa le dai bani direct prin fonduri guvernamentale, ii ajuti sa se simta utili pentru societate.

   Reply
  • emil

   E previzibil, consultatuntul Barna si avocatul lui dinca pot fi tapi ispasitori in locul asasinului si adminitratorului innvestitiei.

   Reply
 11. ionas

  ” Bagi în capul oamenilor că toți politicienii profită din conflict de interese, ridici standardele la o înălțime unde nu le poți urma „?
  Ce naiba sa facem ?
  Sa coborim stacheta , sa toleram forme mai benigne de coruptie si alte gainarii ?

  Reply
 12. radu

  O manipulare grosolană! bârnă in calitate de consultant a comis fapte mult mai grave că Dragnea la tel drum!

  Reply
 13. Vlad Slăvoiu

  Dacă articolul celor două ziariste de la RiseProject nu era atât de insistent în a ne scoate ochii cu „adevărul” despre Dan Barna, el ar fi putut fi o anchetă jurnalistică utilă despre felul în care înțeleg unii să folosească banii care le pică-n cap. În afară de renovarea castelului Sâncrai (care s-a realizat cu această ocazie, căci domeniul său a fost ales să găzduiască o întreprindere ecologică de cultivat trandafiri), impresia generală e că banii s-au irosit, și asta din slăbiciune față de ei.

  Putem să facem morală, dar e asta cu adevărat o soluție? În același număr din LMD, și în cadrul aceluiași dosar despre anticorupție, Benoît Bréville și Renaud Lambert i se adresează politicianului de stânga: „Altădată, nu împotriva corupției lupta stânga, ci împotriva puterii banului. Altădată, nu de propria imagine era preocupată stânga, ci de dorința de a-și impune punctele de vedere. Stânga nu înseamnă să faci morală oamenilor, stânga înseamnă să-i faci mai buni.”

  Reply
 14. taunul77

  I-a venit randul si lui Barna. A suparat pe aia care detin secretele tuturor potentatilor politici. Au mai patit-o si Mona Musca, si Augustin Lazar, si Dragnea, si Basescu etc. Si o vor mai pati si altii. Cum misca-n front, cum iese suspect pe piata cate un dosarel, cate o valiza.

  Aviz amatorilor care cred ca se pot folosi de structuri sa „reuseasca” in viata si apoi sa se descotoroseasca de ele. clamandu-si independenta …

  Iar publicul pleaca tot timpul dupa fenta …

  Reply
 15. marius

  sa inteleg ca florian coldea & co au devenit paria pentru sefii occidentali care prin intermediul vulpii ardelean se debaraseaza de fostii parteneri din SRI???

  Reply
 16. Maria Rusu

  Cu mult respect,vin să întreb și eu:Rise Project nu are nimic de cercetat și în privința impostorului isteric Alexandru Cumpănașu?
  Ăsta chiar este un mare pericol!E pe model Arturo Ui…
  DLAF-ul coanei Veorica evident că nu îl ia la puricat,că-s complici la șutit banii publici,complici pe față,prin ministerul de Interne(„granturi” de sute de milioane Ron ptr.așa-zise proiecte de modernizare,wow,ce modernizat s-a dovedit a fi ministerul care nu a reușit să-i găsească nepoata în viață!) și cela al Culturii(840000 Ron ptr.3 cărticele a câte 18 file,cu texte copiate de pe net!!!).Zic de DLAF fiindcă impostorul s-a dat drept „expert cu studii universitare” ca să fie plătit în consecință de SNSPA,în cadrul unui proiect pe bani europeni,știut fiind-a recunoscut chiar el-că NU a absolvit nicio facultate!!
  Acum se mai pregătește ordura de un „tun”,milioanele alea multe care se dau „catindaților” ce obțin 3% în alegelile prezidențiale…
  L-a găsit Rise Project pe Dan Barna ăl mai cel care fură!?!Vai și amar!

  Reply
 17. nae girimea

  „promovarea globală a anticorupţiei ultima armă a imperialismului.”
  Este ceea ce vedem in Rou de vreo 15 ani incoace.

  Reply
 18. Gabi

  3 chestii simple: 1. Pe vremea lui Petrov câștigam 1500 lei lunar (1100 după „tăieri”), pe vremea lui Dragnea, 7500 lei lunar. 2. Petrov are un caracter mizerabil și a făcut chestii megamizerabile, lucru dovedit în nenumărate ocazii, iar cei „de dreapta”, inclusiv „usereii”, sunt, totuși, infinit mai „pro Petrov” decât „pro Dragnea”. 3. „Dreptacii”, adică CDR, PDL, PNL, Cioloș și ai lui, n-au dovedit deloc, până acum, că guvernează mai bine decât PSD, dimpotrivă. Deci, de partea cui e mai firesc să fiu?

  Reply
   • Știința

    Ia vezi tu cat este tunsul in Vest? Tunsul este 99% serviciu prestat de om, costul este salariul prestatorului. O masina costa la fel. Un Logan MCV costa in 2007 la aparitie peste 11000€. Vezi cat costa acum.

    Reply
 19. k.s.vaida

  cateva lucruri merita sa fie pomenite, pentru ca topicul prezent se incadreaza intr unul mai larg; si trebuie inceput de la cel extins catre cel particular.

  topicul larg se refera la abuzul functionarului in detrimentul celui care l a ales

  01.dreptul anglo saxon e diferit de cel francez; in america daca ai delapidat o suma mare (indiferent ca ai luat de la stat sau de la privat) pedepsele sunt foarte mari , adica se masoara in zeci de ani ; in aceste cazuri intotdeauna acuzarea se lupta sa recupereze banii si ofera reduceri de pedeapsa daca aduci inapoi ce ai furat.

  02.in china daca ai delapidat mai mult de 300.000 (undeva sub este suma exacta) de usd te condamna la moarte; nu te executa imediat ci te lasa in inchisoare cu drept de vizitare , a.i. rudele vin si pana la urma te conving sa dai banii inapoi si sa scapi de executie.

  03.daca comparati codul penal cu cel existant in romania , o sa descoperiti o uimitoare invitatie la faradelege.

  04.nu cred ca exista in romania primar , presedinte de consiliu (vorbim de zeci de mii de indivizi)
  care sa nu fi delapidat macar 1000 de euro . imensa majoritate nu a patit nimic;
  urmeaza apoi marea coruptie cu restul functionarilor publici si aparatul politic anexat, nu mai pierd timp sa descriu aceste personaje.

  05. Del Pietro , ministrul italian care a declansat mani pulite in anii 1990 a avut 2 conferinte in romania ; el povesteste ca a angajat o pe fica lui sa il reprezinte in cele peste 60 de procese de defaimare in care a fost implicat , practic de fiecare data cand aparea o acuzatie in spatiul public , el renunta la imunitate si cerea sa fie cercetat , a castigat TOATE procesele , dar in final a reconoscut ca energia lui vitala a fost diminuata si a hotarat sa demisioneze.
  tot el asemana lupta contra coruptiei cu cancerul ; spunea el ca daca nu te lupti mori sigur , daca insa incepi lupta ai sanse sa supravietuiesti , si completa avem deja multa experienta care trebuie imprastiata , pentru ca exista coruptie peste tot; daca descoperi ca nu mai poti , lasa locul tau unuia care e mai tanar si poate .

  concluzia care se poate trage este ca existe in lume modele functionale din care legiuitorul sau politicul se poate inspira cu succes …putinta este , dorinta sa fie …ori cu totii stim ca dorinta este departe de necesitate la noi in tara .

  sa furi un milion de euro si sa stai 4 ani la inchisoare , e un lucru la care imensa majoritate a conationalilor nosti viseaza cu ochii deschisi.
  americanii si englezii au descoperit acum cateva sute de ani ca exista arme cu care te poti lupta cu acest tip de criminalitate ;
  adica intri in inchisoare si iesi de acolo batran(sau de loc)
  ce ai furat nu apuci sa mesteci.

  oricine poate sa ofere detalii legate de furt e bine venit;
  ca astia sunt : ziaristi , trecatori , bancheri . securisti sau alte jivine colegi de furt nici nu prea conteaza (desigur fiecare are motivele lui pentru care deschide gura)
  dar daca esti cinstit nu ti pasa prea tare , nu ?, doar pierzi niste voturi
  ca asa e in tenis …
  si pana la urma exista oricand un alt candidat care o sa ajunga pe functie …prea mult pentru noi nu pare a conta cine e cel care ajunge acolo …
  sau conteaza ? , oare?
  depinde de noi sa conteze …si de codul penal
  asa exlica Del Pietro

  Reply
 20. Gabi

  Și încă ceva: lozincăria asta agresivă și adesea ineptă cu „corupția”, dusă până la saturație, culmea, inclusiv de unii care s-au dovedit cel puțin la fel de corupți ca și cei pe care-i acuză (mă refer la PNL-PDL), dublată de un fel de fascism, cum că „bătrânii proști și fără dinți, leneșii, bețivii” etc., ar fi mai buni exterminați și de ateism (după părerea mea, aproape întotdeauna mai agresiv decât creștinismul), sunt greu suportat și îngrijorătoare.

  Reply
 21. Daniel Plescan

  Fata de autor, am rețineri, fata de articol, nu m-a interesează cine face dezvăluirea, unii despre opoziție,alții despre putere. Așa putem afla despre toți ce “hram poarta”. Contează aflarea adevărului și măsurile luate. Poate alții nu se vor mai gândi sa facă la fel.

  Reply
 22. Terzi Petre

  subscriu în totalitate părerilor Dvs. eu rămân la convingerea că, totul este să știm cu cine comunicăm. Pentru a administra o putere dobândită sau o profesie cu succes, este nevoie de CARACTER ! Eu așa am înțeles de ce românii trebuie să-și cunoască bine istoria ! Nu trebuie să rămânem indiferenți la zbaterile marilor noștri artiști și oameni de cultură ! Sunt de părere că nu există CARACTERE native ! Caracterele se construiesc prin educație și cultură, și are ca rezultat stăpânirea rațională a instinctelor primare determinate de partea biologică a omului socializat ! Eu așa am înțeles indemnul Majestății Sale Regele Carol I la inaugurarea actualei clădiri a Universității București: ” Cer ca această Universitate prin profesorii ei pe lângă preocuparea pentru a forma absolvenți competenți si un grad înalt de cultură, să se aplece și asupra formării de CARACTERE, de care nația Română duce mare lipsă !
  P.S: Se cunoaște că cei cărora Regele Carol I le oferea întreaga palmă, erau foarte puțini ! Exista o categorie de politicieni cărora le întindea un singur deget, altora două sau trei, cea ce a avut un mare rol educativ ! Un popor fără cultură și educație este un popor fără oameni de CARACTER, se va pomeni lipsit de libertate datorită și iredentismului unor naționalități conlocuitoare manipulabile de forțe externe retrograde, care pot duce la erodarea unității și stabilității României , politic, economic, geopolitic și cultural ! Am senzația că PSD, ProRomânia și chiar USR, neglijează grav aceste aspecte, agravând nejustificat suferințele românilor, determinând plecarea în special a tinerilor din țară !

  Reply
 23. dimi

  Este atat de prost facuta aceasta investigatie incat o sa-l ajute pe Barna, unii dintre noi care
  nu am fost interesati de politica o sa-l votam cu doua maini :) Un lucru este clar: toata presa,
  de stanga sau de dreapta, s-a aliniat si il ataca pe Barna pt. ca e singurul care-l poate bate pe
  johannis.

  Reply
 24. Gabriel Radeanu

  LIBERARE!!!???…de propria noastra constiinta,care stie,simte,sufera pentru noi si neputinta noastra, de a ramane singuri cu ea.Schimbarea Romaniei nu poate incepe decat in…noi…

  Reply
  • MAnechiNU

   NU inteleg de ce nu-i baga si lui Locul nasterii ca lui Barna si ambilor inaltzimea ca sa-i putem compara cu manechinul Iohannis. Asa… doar din poze, cand se nimeresc pe aproape – pana si papushoiul Base are trecuta INALTIMEA!
   …se prea poate ca toti cei care au sanse sa ajunga presheDintzi sa aiba inaltimea la zi masurata si consemnata, ca orice ACTOR-atlet-gimnast-dansator si jucaush politic care se respecta.
   Caci doar pentru NAPOLEON&Ludovic… ORBAN inaltimea nu prea conteaza!
   (desi e nascut intre Podgoria de la Murfatlar si Valu Lui TRAIAN – toata greco-turco-bulgarimea e nepoata lui Traian? – in acte scrie ca e din Basarabi desi recent am aflat ca Tamara&iLarion sunt de fapt nascuti la Bender in MOLDOVA! mi s-a parut interesant faptul ca toti aia nascut prin erdely&BaNaNaTu in Transilvania MAREATA au locul de nastere consemnat cu scrupulozitate in timp ce TOTI ceilalti sunt ai nimanui!

   Reply
 25. JK

  Prin 2014, 2015, 2016 (anul în care s-a încheiat de fapt exercițiul 2007-2013), la reprezentanții diverselor structuri europene în România și la Bruxelles curgeau reclamațiile din și despre România. Dar situația era de așa natură că trebuia să absorbim, iar cei care controlau trebuiau să dea; că se fura, era un aspect cultural-folcloric. Câte centre de informare și formare zac închise și degradate, numai Dumnezeu știe. Câtă conștientizare ridicată prin proiecte cu munți de pixuri, șepci, tricouri și bannere, mai bine să nu ne gândim. Pe unde zace aparatura cumpărată cu bani europeni… – mai bine recitești Eclesiastul.
  Da, Barna a fost executat la modul securistic, dacă ne uităm la metodă și la moment, însă toată atenția se concentrează acum pe Barna, nu pe cei care operează securistic. Articole ca cel de față sunt foarte rare. După modelul: înțeleptul arată luna, prostul se uită la deget. Reacția publicului este o invitație pentru băieți care, ca borfași ai istoriei, știu că e păcat să lași mâna invizibilă să acționeze când te întâlnești cu fraierii.

  Reply
 26. AlinaMP

  Am uitat sa spun ca nici in Germania de Est nu au crescut fondurile europene (plus alea vest germane) vreo productivitate. Contrar a ce debiteaza populistii romani care striga la altii ca sunt populisti, de genul Moise Guran, investițiile publice nu aduc cresterea productivității decat daca tara e deja la un nivel inalt de buna guvernare. Nici macar DDR nu avea un asa nivel inalt…

  Reply
 27. emil

  In inovatie si dezvoltare conteaza poporul nu tara. Un popor de hoti si mafioti este un popor uzurpator de cultura si civilizatie.

  Reply
 28. Anghel

  Ma voi referi la un aspect aparent tehnic. Nu e (sau nu pare) legat de fondurile europene, desi a fost adus în viata licitatiilor (cel putin în domeniul în care activez).
  Este vorba despre cerinta din orice licitatie ca ofertantii (firmele) sa aiba „experienta similara”. Deci, exemplu din ochii publicului, daca trei ingineri drumari, fiecare cu experienta de 30 ani, au facut ieri o firma noua, cumpara utilaje din Germania si scolesc deserventii la producator, NU sunt eligibili la câstigarea unei licitatii pentru ca „firma nu are experienta necesara” de 5 ani sau 100 km deja asfaltati. Sau: o firma care a lucrat bine un tronson de 25 km e considerata inapta sa faca un tronson de 40. Stie cineva de ce? Asa ca mult blamatii „regi ai asfaltului” continua sa câstige licitatii pentru ca altii N-AU VOIE. Poate cineva, chiar dintre distinsii analisti, sa-mi spuna ca lucrarile publice (drumuri, cai ferate, conducte de apa, etc.) constituie singurul domeniu afectat de acest concept? Poate cineva sa-mi explice cum se poate „câstiga” experienta daca nu ai voie sa lucrezi?
  La asta se mai adauga ceva: o firma poate contesta evaluarea ofertei sale, dar n-are voie sa arate (chiar sa dovedeasca) faptul ca oferta „câstigatoare” e de fapt mai slaba.

  Reply
  • JK

   Astfel de aspecte nu sunt niciodată discutate. Toată lumea știe că cine-trebuie-să-câștige scrie caietele de sarcini, în foarte marea majoritate a cazurilor. Toți știm că după etapa ONG-urilor și asociațiilor a venit momentul în care ministerele și agențiile naționale au centralizat banii prin mega-proiecte, pe numeroase linii de finanțare. Că s-au dat bani pe proiecte care ar fi trebuit să aprindă becul roșu deja după titlu. Că ghidurile devin din ce în ce mai stufoase. Că un tavarișci etern dintr-un minister poate bloca un proiect de câteva milioane de euro.
   Însă trebuie să ne concentrăm pe Barna și pe trecutul relației lui cu fondurile europene. Restul trecutului nu contează, cum nici viitorul.
   Morții se acoperă cu pământ, vii cu hârtii, turcul de la Bruxelles plătește, iar cine-a băut va mai bea.

   Reply
  • inaltimea TA!?

   Asta sunt lucruri prea serioase care si costa foarte scump, chiar si facute pe jumatate – sau ceva mai mult de jumatate, dar cu toti banii alocati INCASATI de… toti cei care trebuie – si toata lumea stie ca fara ajutorul Ministerului nu apareau asfaltangii, deveniti intre timp Regi, marog, toti, ai asfaltului, inca de pe timpu lui Mitrea daca nu din vremea lui Base cu ajutorul contractelor cu dedicatie, preferentiale, acordate cu generozitate firmelor unor ciudati ca Umbrarescu&Casuneanu dar cu spatele tinut de secu cu mare trecere marea politica!
   Evident, totul in numele interesului national si a furtului patriotic in folos personal executat de fostii securisti patrioti ceausisti si urmasii lor in neam sau infiatzi pe post de marionete/ paravane care sa-i pastreze curati si nepatati.
   (poate ar fi necesara o dezvaluire a meseriilor de baza ale acestor Regi ai assfaltului, cifra de afaceri, contracte in ultimii 20 de ani, bani incasati)

   Reply
 29. calin

  Am lucrat si eu cu consultanti pt accesare fonduri ue si recunosc ca nu m-am gandit niciodata ca as putea da vina pe consultant pt un eventual esec al proiectului.
  De fapt consultantul e un birocrat care face valiza de hartii pe care le cer birocratii care aproba fondurile.
  Raspunde de succesul proiectului ca popa de mort.
  Iar de chestia ca si a angajat sora am ramas perplex. Eu ca privat angajez pe cine vreau in firma mea cu sau fara fonduri europene.

  Reply
  • Vlad Slăvoiu

   Dacă vreți neapărat să puneți problema așa, atunci adevărul e că întreprinderea dlor Jaliu&Barna a fost consultantă doar la unul dintre proiecte, la celelalte au fost titulari. În plus, consultanța presupunea și verificarea periodică (efectivă, nu doar teoretică) a felului în care mergeau respectivele afaceri. De asemenea, dl Barna nu și-a angajat sora „în firma lui”, ci, ca titular de proiect, a subvenționat din bani publici europeni o asociație în care era sora lui. Asta dacă vreți neapărat să discutăm și veniți cu d-astea gen „în firma mea fac ce vreau eu”…

   Nu mai spun, ha-ha, că există presupunerea că una din întreprinderile astfel subvenționate cică ar fi fost o schemă de a fura bani de la copiii sărmani – și parcă noi aveam înalte standarde la capitolul ăsta…

   Deci…știu eu ce să zic acuma?…

   Reply
 30. Gabriel Radeanu

  Adevarul este avid de lumina,oricat l-am ascunde ,iese singur la suprafata…Adevarul despre om este descris de viciile noastre!Din acest motiv combaterea coruptiei este o premisa falsa,ipocrita si perversa…este idealul sfintilor care nu suntem si impotriva naturii umane!Oricat de curati am fi sau am pretinde ca am fi, in mediul asta social viciat(murdar din motive… de umanitate chiar…daca nu de normalitate),simpla noastra supravietuire ne transforma in complici ai decadentei,deoarece ne-am adaptat,ne-am suprapus reflexiv peste o realitate imorala!Asa ca nimeni nu este curat…obiectiv este imposibil asta.Din alta perspectiva,conducerea societatii,scopul esential al coruptiei din punct de vedere filozofic,devine extrem de ineficienta,daca nu imposibila…intr-o societate incremenita in mod fanatic in penuria ei de moralitate…

  Reply
 31. Cinicul

  Ca si doamna AMP am avut multe semne de intrebare despre cine-i finanteaza pe jurnalistii de investigatie, dar si cine finanteaza think tank-urile.
  Mai nou ma intreb cine-i finanteaza pe analistii politici care se dau independenti.

  Reply
 32. Alina MP

  @ Cinicul. Pe mine ma finanteaza studentii mei, care platesc sa studieze cu mine si vin din 50 de tari, si ocazional am bani din granturi de cercetare obtinute prin concurs de la diverse institutii europene. Mai ma platesc cei la care tin conferinte- Banca Mondiala, FMI, OECD, ceea ce e foarte distractiv, pentru ca totdeauna profit de ocazie ca sa ii critic. Din 3 clickuri aflati unde am fost si ce am mai vorbit, mai nou totul se filmeaza si se posteaza…Asta, daca va refereati la mine.
  In orice caz, sa nu pierdem ocazia sa felicitam pe cei de la MCV pentru raportul inca o data din lumea paralela a tehnocratilor europeni. Zece Brexituri sa vina, si ei tot pe luna traiesc, daca zic ei ca e oxigen, atunci e oxigen! Lumea nu respira din lipsa de vointa politica.
  Dar asta e o carte pe care am scris-o deja si o puteti gasi in curand aici
  https://www.cambridge.org/core/books/europes-burden/F15A399268DA38212F7B742F45419771

  Reply
  • Cinicul

   Am citit cartea dvs ”În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte țări de corupție”. Dvs spuneti acolo ca finantarea luptei anticoruptie a produs rar rezultate palpabile sau de durata. Chiar si elevii buni precum Gruzia au ramas mai nou corijenti. Democratia si anticorputia trebuie sa creasca organic si nu pot veni prin import.
   Revenind la comentariul meu, nu cred ca sunt singurul roman care sa fie surprins de unele pozitionari mai recente ale dvs, mai ales ca v-am cunoscut in vremuri cand parca reuseati o diferentriere mai buna intre ce este fundamental rau in politica romanesca si acele forte (si ele nu lipsite de pacate) care pot oferi o speranta de normalitate.
   Romania s-a rinocerat intr-o masura atat de mare in ultimii 3 ani incat a-i apara pe cei care au dus la asta este de-a dreptul imoral.

   Reply
  • laur22

   @Alina MP

   Buna guvernatza promovata de Europa prin conditzionalitatzile ei pentru care acuma Trump trebuie demis deorece nu asha „quid pro quo” sunt ca sa ne exprima politicos un mit sau in stilul Mirca Badea o „harnela pentru cretini”

   Gen cum erau pe vremuri „drepturile omului” de a fi lasatzi sa fuga de oriunde catre oriunde drepturi la care acum se raspunde cu ziduri (deosebit de fierbintzi), custi (numai bune de tzinut copii in ei) shi in general tabere de exterminare prin dezinterie foame shi frig.

   Dar se revenim la buna guvernare.

   „The EU is many things: a civilization ideal to emulate, an anchor of geopolitical stabilization, a generous donor and a historical lesson on cooperation across nations. A fixer of national governance problems, however, it is not. In this book, Mungiu-Pippidi investigates the efficacy of the European Union’s promotion of good governance through its funding and conditionalities both within EU proper and in the developing world. The evidence assembled shows that the idea of European power to transform the quality of governance is largely a myth. From Greece to Egypt and from Kosovo to Turkey, EU interventions in favour of good governance and anti-corruption policy have failed so far to trigger the domestic political dynamic needed to ensure sustainable change. Mungiu-Pippidi explores how we can better bridge the gap between the Europe of treaties and the reality of governance in Europe and beyond. This book will interest students and scholars of comparative politics, European politics, and development studies, particularly those examining governance and corruption.”

   Ce am descoperit eu acuma cu mare surprindere este fimografia indiana cu tente aproape istorice gen Madaeeva (na ca imi scapa acu numele indian _ ori pseudo-istorice gen Bahubai.

   Iar ce n-am intzles inainte adica de ce a tradat Mir Jafar in battalia de la Plassey pe Siraj Ud Daulah a devenit dureros de evident dupa vederea respectivelor filme.

   Pentru ca indienilor le putzea de ei insashi shi mai ales de conducerea mogula care se insurubase peste ei.
   Pentru noi alibi totzi indienii sunt la fel de indieni .
   Petru ei nu.
   Imperiile respective s-au dezintegrat mai ales nu datorita superioritatztii zdrobitoare tehnologice a armatelor East India Company ci , parerea mea, datorita superirioritatzii morale care a facut ca o defence in depth pe modelui Napoleon in Rusia sa nu fie posibil in India.

   Adica datorita faptului ca indienii au fost OK cu inlocuirea ocupantului moghul la varful varfului cu cel britanic.
   Ei ghicitzi sitauatzia se repeta 1:1 acuma in Romania.

   Strainul colonizator este vazut ca bla bla bla cand de fapt el este doar un afacerist venit dupa furt shi jaf la drumul mare jaf care o vreme este tolerat de elitele locale datorita spoielii culturale in care este imbracat si a tensiuniilor sociala profunde care macina teritoriile care urmeaza a fi colonizate.

   Shi da englezii au adus apa curenta, calea ferata shi canalizarea in India ca sa nu mai spun de o eradicare graduala a sistemului opresiv al castelor casa nu mai vorbesc de traditza Sati.

   Din nefericire astea, aceste progrese, aceasta abandonare a barbariei au venit la un cost cumplit pentru subcontinetul indian
   https://en.wikipedia.org/wiki/Economic_history_of_India#British_rule
   „India accounted for 25% of the world’s industrial output in 1750, declining to 2% of the world’s industrial output in 1900”

   In practica scaderea ponderii economie indiene in economia mondiala inceputa odata cu ocuparea sa coloniala nu a putut fi oprita ca chiar intoarsa decat dupa eliberarea de sub ocupatzia colonial „civilizatoare”
   Decat dupa asumarea de catre indienii din India a raspunderii pentru destinul Indiei.

   Aviz amatorilor care vor sa ne „civilizeze” folosind o cale similara a indiei colonial pe Romania de azi.

   Da civilizarea va reusi intr-o anumita masura din nefericire pretzul platit pentru subordinarea brirocratica a Romaniei catre comisarii europeni va fi platait de romani prin garantarea irevesibiliatzii saraciei colonial a unei mari partzi a unei din ce in ce mai mari partiz a romanilor.

   Ce diferentziaza azi saracia abjecta din Romanai de saracia abjecta din Mexic ?
   Shi asta nu conform cu parerologia mea ci conform opinie celor din ONG-ri care se zbat din greu sa faca ceva cu putzinul care il au la dispozitzie.

   https://www.youtube.com/watch?v=G9Bg8vayUOs
   Minutul 35

   « Saracia este saracie peste tot in lume dar acuma intorcandu-ma din Mexic da vorbim de saracia de aici shi de acolo …… vorbim de parintz care nu au ce sa le dea sa manance copiilor , vorbim de parintzi care nu pot sa isi duca copii la scoala vorbin de difrentze culturala foarte mari care te duc intr-o zona unde inca rural se fac incantatzii shi oamenii te primesc cu fum shi asha dar ceea ce am vazut acolo aaa m-a uimmit in mod placut pentru e ca am vazut o comunitate extrem de activa am vazut o comunitate care exista, o comunitate care are sperantza , am vazut copii de 2 ani ajutandu-i pe copii de 4-5 ani am vazut acasa speratza shi acea sclipire in ochii copiilor shi a adultzilotr ca da, se poate face ceva.

   In Romania acea sclipire , acea sperantza din ochii copillor se stinge cand ei se intorc acasa.
   In Romanai copii preia foarte mult din nefericirea adultzilor shi asta pentru ca parintzii si adultzii nu au acea sperantza. In Romanai parintzii shi adultzi nu mai au sperantza nu mai vad o sperantza s hi o calea de iesire din saracie . In Mexic nu am vazut lucrul asta , in Mexic da se poate , da facem tot ceea ce putem shi programle pe care le avem in Romania shi progrmele pe care le avem in Mexic sunt similar……..”

   IN ROMANIA SARACA SPERANTZA A MURIT.

   Restul sunt vorbe.
   Buna guvernantza nu poate sa existe in absentza sperantzei iar la noi masurabil shi verificabil sperantza a murit.
   Shi da sperantza de mai bine este aerul pe care trebuie sa il respire harneala numita « buna guvernere ».
   Iar in lipsa acestui aer in absentza sperantzei « buna guevernare » e doar o armata de zombi ori de vampiri coordonata deeeee….. dar sa nu mai intram acum in aceste detalii .

   Reply
 33. CMC

  Nu lasati rectorii sekuristi transpartinici sa ia al treilea mandat!
  Pentru ca rectorii sekuristi sa ia si un al treilea mandat (desi au voie doar doua) au fost bagati intr-o comisie ca sa li se suspende temporar mandatul de rector (timp de una doua luni din totalul de 4 ani).
  Rectorii respectivi vor clama ca ei nu au avut doua mandate complete si au dreptul la inca unul. Si daca isi aranjeaza ceva suspendare temporara de mandat, inca unul si inca unul samd.

  Reply
 34. Badea Scartan

  Imparatul #farapenali Dan Borno incearca cate ceva din tratamentul pe care il recomanda intotdeauna altora. Cat de hada e realitate si mai ales, adevarul umbla indecent, in curul gol…

  Reply
 35. Nicolae Cuță

  ”fondurile europene nu aduc și nu vor aduce vreo creștere în productivitate”
  Și ce să facem, dna Mungiu, să renunțăm la politica de coeziune sperând că disparitățile dintre regiunile UE vor scădea pe cale naturală? În contextul liberei circulații a persoanelor știți bine că acest lucru este imposibil; oamenii vor continua să migreze de la sărăcie către bunăstare. Așadar România va continua să piardă resurse umane valoroase (de la intelectuali la meseriași) atrase de calitatea superioară a vieții din regiunile prospere ale Europei -ceea ce va încetini și mai mult creșterea productivității în țara noastră.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *