Romania Curată

Urmare a sesizării SAR, Comisia de control a SRI a cerut detalii despre SII Analytics

Comisia SRI a solicitat Serviciului Român de Informaţii, dar şi altor instituţii, date privind SII Analytics, după ce Societatea Academică din România (SAR) și alte organizaţii ale societăţii civile au cerut, în luna ianuarie, investigarea atribuirii SRI a proiectului SII Analytics, finanțat din fonduri europene.

„Este în verificare, am cerut relaţii de la SRI şi de la alte instituţii. Aştept răspunsurile, nu pot să le decid eu că nu sunt organ de specialitate pe subiectul ăsta. Acolo ridicau aspecte legate de legalitatea atribuirii contractului, de calificarea SRI pe acest subiect, nu le puteam clarifica eu. Am cerut relaţii de la SRI şi de la alte instituţii. Când o să am un răspuns o să anunţ”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Adrian Ţuţuianu, şeful Comisiei SRI, solicitat să precizeze ce s-a întâmplat cu adresa a cinci organizaţii ale societăţii civile, transmisă în luna ianuarie.

Sesizarea, iniţiată de către Societatea Academică din România şi semnată de Apador CH, Asociaţia pentru tehnologie şi internet, Active Watch, Centrul de resurse juridice şi Miliţia spirituală, vizează investigarea proiectului SII Analytics al Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Organizaţiile semnatare arată că faptele, asupra cărora parlamentarii sunt sesizaţi, duc la „ un precedent periculos pentru democraţia noastră, contravine dreptului european şi bunei gestionări a fondurilor europene”.

Citește aici:

SAR, APADOR-CH, Miliția Spirituală, Active Watch și ApTI cer Comisiei SRI investigarea licitației pentru SII Analytics

În sesizarea propriu-zisă se arată că există suspiciunea că SRI ar fi fost favorizat înaintea şi în cadrul procedurii de licitaţie a proiectului din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), licitaţie la care, de altfel, a existat un singur ofertant.

Mai există însă o mare temere în rândul organizaţiilor neguvernamentale, şi anume, că acest proiect ar putea fi un program de supraveghere în masă.

“Anul trecut, Ministerul Comunicaţiilor a acordat un proiect SRI-ului care a provocat foarte mult scandal, în primul rând fiind problema de conţinutul acelui proiect. Practic, temerile sunt că este vorba despre un program de supraveghere în masă. Ce îşi propune să facă SRI prin acel program este să agregheze baze de date conţinând date personale de la diverse instituţii ale statului, ceea ce încalcă în mod evident legislaţia protecţiei datelor cu caracter personal, pentru că aşa cum ştiţi, în momentul în care o instituţie pasează la o altă instituţie publică datele mele sau ale dvs personale trebuie să ne ceară acordul. Există o singură excepţie pe această chestie, care este siguranţa naţională. Când e vorba despre siguranţa naţională, nu mai trebuie acordul persoanei vizate. Dar proiectul nu este unul de siguranţă naţională, ci unul pe e-guvernare, ceea ce ridică din nou semne de întrebare. Ce treaba are SRI cu e-guvernarea? În fine, explicaţii sunt”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Victoria Stoiciu, membru afiliat al Societăţii Academice din România.

De altfel, organizaţiile neguvernametale au făcut, în luna ianuarie a acestui an, o sesizare şi către Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) în care se precizează că există o “suspiciune rezonabilă de favorizare din partea Autorităţii de Management (Ministerul Fondurilor Europene) şi a Organismului Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (Ministerul pentru Societatea Informaţională) a unei entităţi publice în procedura de atribuire a unui proiect finanţat prin FEDR”.

“Problema este următoarea, legată de alocarea acestui proiect. E publicat pe site în 7 iunie şi pe 8 iunie, a doua zi, SRI depune proiectul. Este o chestie foarte complicată, să depui un proiect pentru finanţare europeană, nu e ceva pe care l-ai făcut în câteva ore. Adică aveau toată documentaţia pregătită şi este şi singurul care depune acel proiect, adică nu mai există competitor şi ia şi 80 la sută din fondul disponibil. Este ceea ce se cheamă single bidder (singur ofertant) ceea ce ridică semne de întrebare. Noi acum nu avem niciun fel de dovadă, dar tocmai de asta am sesizat OLAF, pentru că situaţia cel puţin naşte suspiciuni rezonabile. După aceea mai e un aspect. Legislaţia prevede foarte clar, e legea din 2001 privind tehnica legislativă, prevede foarte clar că un act intră în vigoare din momentul publicării sale în Monitorul Oficial. Ori ordinul secretarului de stat de aprobare a ghidului solicitantului, trebuie aprobat prin ordin al ministrului sau al secretarului de stat care are un act normativ. Se aprobă în 7 iunie, dar e publicat abia pe 27 iulie în Monitorul Oficial, adică la o luna şi jumătate, de unde eu şi ceilalţi care am semnat plângerea ne punem următoarea întrebare: oare nu cumva… adică noi credem că procedura normală care se urmează în toate proiectele europene este asta, se aprobă ordinul, se publică în Monitorul Oficial, după aceea se dă drumul la finanţări. Or aici nu s-a făcut aşa, s-a aprobat ordinul, s-a dat drumul la finanţare, s-au luat banii şi după aia s-a publicat în Monitorul Oficial”, spune Victoria Stoiciu.

Reprezentanţii asociaţiilor atrag atenţia că nicăieri în Ghidul Solicitantului nu se menţionează care sunt cele 36 de evenimente de viaţă ale cetăţenilor a căror digitalizare ar fi trebuit să facă obiectul finanţării. Tocmai de aceea sunt enumerate evenimentele care ar face obiectul: starea civilă (căsătorie, divorţ, deces); activitatea agenţilor economici (înfiinţarea sau închiderea unei firme); drepturile şi obligaţiile cetăţeneşti; munca, familia şi protecţia socială; afacerile externe; parcursul educaţional (gimnaziu, universitate sau chiar o înscriere a bibliotecă); serviciile medicale; informaţii de călătorie.

“Observând lista de evenimente, opinăm că SRI nu este eligibil conform Ghidului pentru că nu gestionează, nu coordonează şi nici nu susţine servicii publice ce vizează evenimentele de viaţă de mai sus, la fel cum nici nu contribuie la dezvoltarea acestora”, se precizează în scrisoarea către OLAF.

Răspunsul din partea Comisiei Europene, prin reprezentanţa de la Bucureşti, a venit abia la jumătatea lunii decembrie 2016. ”În conformitate cu principiul gestiunii partajate care se aplică în politic de coeziune, autorităţile de management din statele membre sunt responsabile de aplicarea şi monnitorizarea proiectelor cofinanţate din fondurile Uniunii Europene. Ele au responsabilitatea de a se asigura că asistenţa furnizată prin intermediul fondurilor este în concordantă cu activităţile, politicile şi priorităţile Uniunii Europene. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea de management, proiecul a fost selecţionat în conformitate cu normele naţionale şi ale Uniunii Europene. Beneficiarul are obligaţia de a respecta legile naţionale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi toate celelalte legi aplicate la nivel naţional, dar şi în cadrul Uniunii Europene. Suntem la curent în legătură cu preocupările exprimate în unele ONG-uri din România cu privire la acest proiect şi urmărim îndeaproape acest subiect”, se arată în răspuns.

Proiectul „SII Analytics – Sistem informatic de integrare şi valorificare operaţională şi analitică a volumelor mari de date” este destinat asigurării unei capacităţi superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituţii din România. Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic şi procedural, instituţiile statului vor putea accesa informaţiile integrat, rapid şi eficient”, transmitea Serviciul Român de Informaţii (SRI) printr-un comunicat de presă remis în august 2016.

Potrivit sursei citate, sistemul nu colectează date noi, ci le analizează, pe baza unor algoritmi, pe cele existente, măsurile de rapiditate în accesarea bazelor de date fiind impuse „ca necesitate de ameninţările specifice instituţiilor de intelligence din România – terorism, migraţie ilegală, crimă organizată, pentru a căror contracarare este necesară o primă reacţie în timp foarte scurt”.

Valoarea proiectului a fost estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanţare din fonduri externe nerambursabile, anunţa SRI.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Urmare a sesizării SAR, Comisia de control a SRI a cerut detalii despre SII Analytics

 1. Danbrudariugfh

  Puneti capat pungasiilor SRI !
  Fostii securisti sunt o plaga pe spinarea noastra.
  Numai pungasii, excrocherii, spionarea vietii noastre intime,
  amestec in viata politica, organizarea de provocari cu agentii lor,
  Ofiteri acoperiti, turnatori, etc.
  SRI are mai mult personal inclusiv turnatorii la20 mil. populatie Romania
  decat USA. Ridicol. Stat politienesc. Avem mai multi „generali” decat
  In timp de razboi ! Iata de ce nu avem bani pt. Spitale,scoli, etc.

  Reply
 2. Cititor cod bare

  Informatiile dar si securitatea informationala raman subiecte tabu si sensibile deoarece pot declansa fie o realitatea de care sa fie lumea constienta fie o dezinformare in masa. Este un cutit cu doua taisuri.

  Reply
 3. Pingback: Infobrasov.net - Ziarul brasovenilor de pretutindeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *