Romania Curată

Cât au plătit nemții pe fabrica Schweighofer de la Sebeș. Și ce vor să facă cu ea

190 de milioane de euro ar fi suma plătită de grupul german Ziegler austriecilor de la HS Timber Group (noua denumire a Holzindustrie Schweighofer) pentru fabrica de la Sebeș, arată jurnalistul de investigații Andrei Ciurcanu, pe blogul propriu. Tranzacția, anunțată încă din luna aprilie, a fost finalizată săptămâna trecută, după ce s-a primit și avizul Consiliului Concurenței.

După îndeplinirea acestei formalități, reprezentanții nemților de la Ziegler au acceptat să răspundă întrebărilor transmise de jurnalist. Cel puțin la nivel declarativ, aceștia promit că vor lupta împotriva tăierilor ilegale, că nu vor procesa lemn provenit din Parcurile Naționale și că se vor concentra pe achiziția de lemn de pe piața internă. Conducerea companiei germane nu a dorit să comenteze acuzațiile aduse HS Timber/ Schweighofer privind procesarea de lemn ilegal la Sebeș.

Grupul Ziegler susține că în fabrica de la Sebeș vor continua pe linia produselor bazate pe cherestea și peleți și că, momentan, nu intenționează să achiziționeze ultimele fabrici ale Schweighofer din România, de la Rădăuți și Reci (nici alte fabrici). ”Scopul nostru este să avem un start bun la Sebeș. În viitor ne putem imagina extinderea afacerii în România urmând filosofia noastră <<de la copac la clădire>> pentru a oferi un trai sustenabil în România”, spun reprezentanții nemților.

R: Romania a fost creionată ca fiind o țară afectată de tăieri ilegale, un fenomen care afectează afacerile legale cu lemn. Țara se află în mijlocul unui proces de infringement pentru exploatarea forestieră ilegală și gestionarea defectuoasă a pădurilor din Natura 2000. Ce măsuri va impune Grupul Ziegler în Sebeș pentru combaterea tăierilor ilegale și asigurarea faptului că societatea va cumpăra doar lemn recoltat legal de la parteneri?

ZG: Pentru noi, indiferent unde se află locația noastră, o aprovizionare durabilă și legală cu bușteni este o condiție de bază. Înțelegem că în ultimii ani au existat multe măsuri de combatere a exploatării forestiere ilegale. Compania va acționa în aceeași direcție. Au fost deja instalate măsuri în locația din Sebeș pe care le vom dezvolta și, de asemenea, vom implementa măsuri care vor sprijini acest lucru.

R: HS Timber (cunoscută anterior ca Holzindustrie Scwheighofer) a fost ținta mai multor investigații privind implicarea companiilor în prelucrarea lemnului recoltat ilegal și influențarea pieței lemnului. Având în vedere că fabrica din Sebeș a fost prima și cea mai mare unitate de procesare din țară, indicată ca punct final pentru bușteni ilegali în multe cazuri, credeți că imaginea/activitatea grupului Ziegler ar putea fi afectată de aceste acuzații? Cum intenționează Ziegler Group să combată această percepție/suspiciune de ilegalități?

ZG: În primul rând, nu putem spune nimic despre trecut sau dacă au existat bușteni ilegali în Sebeș, putem vorbi doar pentru noi înșine și pentru viitor. Grupul Ziegler este o companie care dorește să lucreze cu parteneri locali și are o politică a ușilor deschise, astfel încât nu ne temem că imaginea/activitatea noastră va fi afectată de acest lucru. Vrem să fim transparenți de la început și să creăm un beneficiu pentru noi și localnici.

Interviul integral, pe blogul lui Andrei Ciurcanu:

Ziegler Group – „Intenția noastră este să ne aprovizionăm cu lemn din România”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *