Mihai Goțiu

De ce e plătită Antena 3 de Ministerul Mediului. E vorba de păduri. Și e o super-bătaie de joc, pe bani publici, să se raporteze că ”totul e bine”

Via Andrei Ciurcanu (pe Facebook), aflu că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a contractat Antena 3 pentru organizarea unui eveniment. Potrivit portalului de achiziții publice, Antena 3 va încasa de la Minister 141.000 de lei (către 30.000 de euro), pentru, cităm, „Servicii de organizare a unui eveniment de tip conferință, finanțat din proiectul Reforma sistemului de management și a celui de guvernanță în domeniul forestier prin dezvoltarea unei Strategii forestiere naționale și a legislației subsecvente din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență”.

Suma în sine nu e mare, dar asta nu înseamnă că ar fi ieftin, dacă ținem cont că vorbim, totuși, de un simplu eveniment. O conferință cu multă vorbărie, niște măsline și un pahar ”de ceva”. Cu aceeași bani, un ONG de mediu implementează un proiect de conștientizare de mediu, de jumătate de an, cu efecte de câteva ori mai concrete (și benefice). Dar stai, că Programul de educație și conștientizare de mediu, derulat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM) e blocat de doi ani. Cu chiu, cu vai, prin mai s-au închis aplicațiile și, de atunci, zeci (poate chiar sute de organizații de mediu) așteaptă un răspuns.

Dar pentru cei care chiar fac educație și conștientizare de mediu la modul concret (și la firul ierbii) e austeritate. Chit că președintele Iohannis se laudă peste tot cu viitorul verde al României și cât de mult se investește în educația de mediu. Prosteală pe față. Totul se rezolvă cu niște bani pentru Antena 3 și gata educația.

Tot Andrei Ciurcanu a aflat că evenimentul pentru care ministrul Fechet plătește Antena 3 se va numi: “România redevine verde – trei pași fără întoarcere / Un nou Cod Silvic, o campanie de împădurire fără precedent, o strategie de digitalizare” și va avea loc pe 12 decembrie.

Cum spuneam, prosteală totală. Discuțiile pentru Noul Cod Silvic sunt de prin primăvară. În august a fost pus în consultare publică de minister, s-au transmis observații, critici și mai toți din domeniu, de la specialiști și/sau activiști se așteptau să-l vadă, toamna asta, trimis în Parlament. Nu de alta, dar jalonul din PNRR cu reforma forestieră era prin iunie. În zilele care au mai rămas din sesiunea asta parlamentară, și dacă e trimis în Parlament, tot nu mai apucă să treacă. Decât, cel mult, în prima sesiune de anul viitor. Adică cu aproape un an întârziere (cel puțin).

Iar dacă ținem cont că în Parlament, Schweighofer are avocată plătită oficial, în chiar una din comisiile de raport pe Noul Cod Silvic, nu ne e greu să ne închipuim și cum va fi amendată legea de se întâmplă se fie prevederi împotriva tăierilor ilegale (nu de alta, dar doamna avocat Schweighofer neagă pe față realitatea – amploarea tăierilor ilegale).

Cât despre ”campania de împăduriri fără precedent”, trebuie spus că taman din cauza amânării aplicării jaloanelor din PNRR, România și-a diminuat cu 270 de milioane de euro (aproape o treime) suma pe care ar fi putut-o accesa în acest scop! Da, riscăm să fie ”fără precedent” incompetența cu care am pierdut deja sute de milioane de euro pentru împăduriri și riscăm să pierdem alte sute de milioane de euro, în continuare.

Dar, vorba aia, nu contează ce se face, important e ce se raportează că se face. Am întârziat deja un an cu Noul Cod Silvic (proiectul e, oricum, departe de ceea ce înseamnă reformă forestieră). Am pierdut deja 270 de milioane de euro pentru împăduriri. Am blocat programul național de educație și conștientizare de mediu. Dar plătim niște zeci de mii de euro la Antena 3 să raportăm că ”totul e bine și frumos”.

Nota bene: în 2015, o parte importantă a investigațiilor despre amploarea uriașă a tăierilor ilegale de păduri din România au fost realizate și prezentate de jurnaliștii echipei ”În premieră”, de la Antena 3. Ia ghiciți, credeți că după evenimentul cu ”o măslină, o atenție”, plătit de de Ministerul Mediului, va mai difuza ceva postul despre tăierile ilegale de păduri?

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “De ce e plătită Antena 3 de Ministerul Mediului. E vorba de păduri. Și e o super-bătaie de joc, pe bani publici, să se raporteze că ”totul e bine”

  1. Vasile

    Dar cine se așteaptă ca Antena 3, cu adolescenții veșnici Gâdea sau Badea, cu bocitorul-lătrător Ciuvică și toată galeria de patetici să fie canal independent?

    Reply
    • Mihai Goțiu Post author

      problema nu e Antena 3; e post privat, treaba lui ce face (câtă vreme respectă o minimă etică jurnalistică); la un moment dat, pe lângă show-urile cu vedete mediatice au avut și niște emisiuni de investigație (”În premieră”), foarte OK; baiul meu e cu Ministerul Mediului, care e instituție publică, care a ratat și a amânat pe termen necunoscut reforma forestieră și lupta reală cu Mafia Pădurilor, dar comandă/plătește evenimente de propagandă, cu participare selectată de organizatori, ca să se raporteze că ”totul e bine” și să se evite vocile/opiniile critice

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *