Romania Curată

CAPTURA STATULUI LA PURTATOR 43 de nume sonore pe lista neagra a exploatarii Rosia Montana

Următoarele personalități care dețin sau au deținut funcții publice au acționat în calitatea lor oficială pentru a promova un proiect prin care o resursă a statului roman ce nu poate fi înstrăinată prin Constituție va fi exploatată printr-un parteneriat în care România are doar 20% și printr-un procedeu riscant pentru oameni, natură și vestigiile noastre istorice, contra deciziilor mai multor instanțe judecătorești care în mod repetat au declarat ilegale procedurile de avizare.

Lista rămîne deschisă completărilor. Așteptăm noi sugestii însoțite de documente sau linkuri. Nu publicăm insulte şi calomnii.

Ordinea este alfabetică.

1. Teodor Atanasiu, parlamentar PNL de Alba a anunţat că va vota pentru acest proiect şi a mers să discute cu personalul de pază al RMGC blocat în galeriile nefolosite pentru a cere începerea exploatării (http://citynews.ro/eveniment/teodor-atanasiu-şi-calin-potor-vor-vota-pentru-proiectul-rosia-montana-1251544).


2. Daniel Barbu
, PNL. A avizat din partea Ministerului Culturii acest proiect și este printre cei trei miniștri inițiatori ai proiectului de lege trimis în Parlament, deși conducerea PNL a declarat că nu susține proiectul.

3. Elena Băsescu, PDL, a votat contra rezoluției recomandînd interzicerea mineritului cu cianuri aprobată cu o majoritate zdrobitoare de Parlamentul European.

4. Traian Băsescu, președinte, PD, PDL. A fost un susținător declarat, chiar în varianta fără renegociere și a afirmat, în singura întîlnire pe care a avut-o cu reprezentantii Alburnus Maior, opozanții locali ai proiectului : “Sunteţi bolşevici!” Vezi video complet aici: http://www.ziaristionline.ro/2011/08/29/basescu-şi-salvatorii-de-la-rosia-montana-mintiti-seful-statului-sunteti-bolsevici-video-exclusiv-ziaristi-online/. Alte informatii: http://www.gandul.info/politica/misiunea-lui-basescu-pentru-guvern-rosia-montana-cupru-min-şi-gazele-de-sist-plus-în-doua-saptamani-revizuiti-toate-redeventele-9506032.

5. Gigi Becali, PNG, PRM a susţinut punctul de vedere al RMGC, în dezbaterea din 5 mai 2010 cand Parlamentul European a votat pentru interzicerea mineritului cu cianuri.

6. Radu Berceanu, PD, PDL a fost primul ministru al Industriilor care a aprobat un parteneriat fără procedură competitivă cu o companie care nu avea altă activitate în acel moment (vezi interviu procuror militar Oancea la http://www.cotidianul.ro/exista-un-dosar-rosia-montana-el-trebuie-redeschis-de-dna-223595/).

7. Ionel Blănculescu, consilier neremunerat al premierului Victor Ponta și fost ministru, consultant al multor companii private, reprezintă de ani de zile punctul de vedere al Gabriel Resources în emisiuni televizate şi recent a comparat pe manifestanţii contra proiectului cu teroriştii.

8. Gicu Boroși fost director general în Agenţia Naţională a Resurselor Minerale, ANRM, a efectuat deplasări pe banii RMGC.

9. Laurenţiu Bogatu, fost director general în ANRM, a efectuat deplasări pe banii RMGC.

10. Mihăiță Calimente, PNL, a declarat că protestatarii contra proiectului sînt plătiți din străinătate, fiind dezavuat de propriul său partid.

11. Ioan Dîrzu, PSD, membru în comisia parlamentară specială, s-a antepronunţat în favoarea proiectului.

12. Liviu Dragnea, PSD, vicepremier, și-a asumat în fața comisiei parlamentare că proiectul este favorabil dezvoltării sustenabile a României fără că guvernul din care face parte să fi comandat, studiat și publicat o analiză cost-beneficiu a acestui proiect.

13. Ion Dumitrel, PD, PDL, președinte consiliu județean Alba, a dat mai multe avize favorabile RMGC anulate ulterior de instanțe.

14. Toni Greblă (PSD) membru în comisia parlamerntara speciala a iniţiat în 2011 o propunerea legislativă Pl-x. 549/2009, adoptată de Senatul României, care modifica legea minelelor. Conform Art. 102 din proiect, orice investitor privat care obţinea o licenţă de exploatare avea dreptul să exproprieze proprietăţile vizate. Legea a fost respinsă de Camera Deputaţilor în urma protestului Alburnus Maior, dar articole din proiect au fost incluse în legea privind explotarea aurului de la Roşia Montana adoptată de guvernul Ponta.

15. Mircea Hava, PDL, primar Alba, a cerut în timpul administraţiei PDL Ministerului Culturii să elibereze avizele necesare RMGC ca să nu se mai întârzie demararea proiectului. http://
www.ziarulunirea.ro/mircea-hava-despre-intarzierea-unei-decizii-privind-proiectul-rosia-montana-noi-romanii-suntem-maestri-la-imbarligaturi-53470.html
.

16. Iulian Iancu, PSD, propus preşedintele Comisiei speciale privind Roşia Montană (ulterior infirmat), a blocat în 2008, în Comisia pentru Industrii, o iniţiativă legislativă pentru interzicerea mineritului cu cianuri. http://adevarul.ro/news/politica/viitorul-presedinte-comisiei-rosia-montana-infavoarea-mineritului-cianuri-1_52373aa7c7b855ff568e01d4/index.html.

17. Augustin Ioan, preşedinte Comisia Naţională a monumentelor istorice. A făcut parte din Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană (GIMPCRM) sponsorizat direct de RMGC, dupa cum mărturisea chiar siteul între timp suspendat al grupului. http://luptapentrurosiamontana.files.wordpress.com/2011/02/grupul-asa-zis-independent.jpg?w=714.

18. Mihai Ianaş, preşedinte ANRM 1997-2000 este cel care a semnat împreună cu Radu Berceanu şi Dan Radu Ruşanu, legea care permitea transferul unei concesiuni de explotare şi ulterior a semnat personal tranferul concesiunii de exploatare de la Mininvest la RMGC. Mihail Ianăș a negociat și semnat din partea statului un act prin care RMGC sponsorizează calatorii de documentare pentru angajaţi ai Guvernului şi ai ANM la Rio de Janeiro şi Las Vegas. După expirarea mandatului de şef ANRM a devenit director la una dintre firmele lui Frank Timiş, Regal Petroleum: http://www.riseproject.ro/articol/afacerea-rosia-montana-excursii-în-las-vegas-şi-la-rio-pentru-functionarii-statului/.

19. Florin Iordache, deputat PSD de Olt, membru în comisia parlamentară specială, a susținut în Parlamentul României pe 3 septembrie o declaraţie politică intitulată „Roşia Montană – un proiect important pentru România”. (http://www.rosiamontana.org/ro/stiri/comisia-special-are-concentra-ie-mare-de-cianur).

20. Mugur Isărescu a semnat ca prim ministru în anul 2000 H.G. 73/2000, privind aprobarea unei licenţe de concesiune a activităţii de exploatare, inclusiv la Roşia Montana, cu sub 20% participare pentru statul român, la finele mai multor proceduri de o legalitate îndoielnică.

21. Petre Luhan, europarlamentar PDL, a votat contra rezoluției adoptate de Parlamenul European prin care se recomanda interzicerea folosirii cianurilor în minerit.

22. Marian Jean Marinescu, europarlamentar PDL, a votat contra rezoluției adoptate de Parlamenul European prin care se recomanda interzicerea folosirii cianurilor în minerit.

23. Iosif Matula, europarlamentar PDL, a votat contra rezoluției adoptate de Parlamenul European prin care se recomanda interzicerea folosirii cianurilor în minerit.

24. Catalin Potor, Parlamentar PC, l-a însoţit pe Teodor Atanasiu la aceeaşi întâlnire cu personalul RMGC, susţinând că va vota proiectul, în Parlament.

25. Victor-Viorel Ponta, PSD, prim ministru, a promovat afacerea Roșia Montană că proiect de lege în Parlamentul României, deși bănuia că a existat corupție pe traseul acestei promovări, fără a fi ordonat o anchetă a unui corp de control. (http://www.business24.ro/victor-ponta/prim-ministru/ponta-probabil-rosia-montana-gold-corporation-a-cumparat-politicieni-dar-nu-am-date-1535360). De asemenea a vizitat personalul de pază al RMGC pozînd alături de minerii blocaţi în galeriile nefolosite pentru a cere începerea exploatării, deși știa că nu erau mineri, ci alți angajați ai companiei.

26. Marius Paşcan, senator PDL, vicepreşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media a declarat că intenţionează să cheme conducerea CNA, agenţie independentă, la audieri pentru a explica de ce a interzis reclamele pentru RMGC, fapt care în opinia lui Paşcan ar reprezenta „o imixtiune grava, nepermisa, discriminatorie, un atentat la libertatea de expresie şi exprimare”. Motivarea există în decizia CNA .

27. Dan Ioan Popescu (fost ministru PSD) a susţinut energic, în guvernul în care a fost, proiectul nerenegociat, inclusiv prin intervenţii parlamentare. (http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=5367&idm=11&idl=1).

28. Călin Popescu-Tăriceanu, PNL, din postura de Ministru al Industriei şi Comerţului a aprobat prin adresa 120377/NS/7.06.1997 crearea societăţii mixte cu Gabriel Resources Ltd. în condiții dezavantajoase pentru statul român.

29. Cristian Preda europarlamentar PDLa votat contra rezoluției adoptate de Parlamenul European prin care se recomanda in
terzicerea folosirii cianurilor în minerit.

30. Sorin Horia Rădulescu, vicepreședintele ANRM a efectuat deplasări pe banii RMGC.

31. Rovana Plumb, PSD, Ministrul Mediului, a afirmat că proiectul este “cel mai sigur din Europa” fără nici o bază documentară în acest sens și a declarat că avizul de mediu se va da pe considerente politice, și nu de mediu, în funcție de decizia parlamentară. http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-15531050-rovana-plumb-acordul-ministerului-mediului-pentru-rosia-montana-functie-decizia-parlamentului.htm.

32. Dan Radu Ruşanu (PNL) a contrasemnat din partea Ministerului Finanţelor- împreună cu Radu Berceanu(PDL ) din partea Ministerului Industriei şi Comerţului şi Mihail Ianăş, din partea Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale (ulterior manager al unei firme care aparţinea lui Frank Timiş potrivit riseproject.ro) – Hotărârea Guvernului nr. 639/25 septembrie 1999. Pe baza acestei hotărâri Mihai Ianăş a semnat în 1999 tranferul licenţei de concesiune de exploatare de la Mininvest către Gabriel Resources (principalul acţionar al RMGC.(Declaraţie Dan Ioan Popescu în Parlamentul României, 10 decembrie 2002, riseproject.ro).

33. Ion Ruşeţ (PDL) a iniţiat în 2011 o propunerea legislativă Pl-x. 549/2009, adoptată de Senatul României, care modifica legea minelelor. Conform Art. 102 din proiect orice investitor privat care obţinea o licenţă de exploatare avea dreptul să exproprieze proprietăţile vizate. Legea a fost respinsă de Camera Deputaţilor, după ce aceasta a fost pusă în spaţiul public în legătură cu Roşia Montana în urma protestului Alburnus Maior, dar articole din proiect au fost incluse în legea privind explotarea aurului de la Roşia Montana adoptată de guvernul Ponta

34. Dan Şova, PSD, Ministrul Marilor Proiecte, a fost iniţiator al proiectului deși ar fi trebuit să se recuze, dat fiind că mama sa, Ana-Diculescu Sova a fost cel puțin pînă în decembrie 2012 avocatul RGMC. Nu a organizat consultarea publică legală. Surse: http://www.avocatura.com/av.2113-ana-diculescu-sova.html; http://www.legalmarketing.ro/articol.php?q=2206.

35. Theodor Stolojan, europarlamentar PDLa votat contra rezoluției adoptate de Parlamenul European prin care se recomanda interzicerea folosirii cianurilor în minerit.

36. Radu Stroe, Ministrul Administraţiei şi Internelor, PNL a cerut Poliţiei să acţioneze împotriva manifestanţilor. În consecinţă mai multor protestari din Bucureşti şi Braşov li s-au deschis dosare penale.

37. Răzvan Theodorescu, ex-PSD, a semnat primul certificat de descarcare arheologică pentru masivul Cârnic. Acesta a fost emis de Comisia Nationala de Arheologie în decembrie 2003, şi oficializat în ianuarie 2004, de Ministerul Culturii, cand ministru era academicianul Razvan Theodorescu. Acest certificat de descărcare a fost atacat în justiţie de Asociaţia Alburnus Maior (http://www.romaniacurata.ro/update-ltigtdescarcarea-arheologicalt-igt-la-rosia-montana-este-ilegal-1659.htm). În 2003 Răzvan Theodorescu a demis întreaga Comisie Națională a Monumentelor Istorice pentru că votase împotriva acordării certificatului de descărcare arhologică pentru Masivul Cârnic.

38. Traian Ungureanu, europarlamentar PDL, a votat contra rezoluției adoptate de Parlamenul European prin care se limita folosirea cianurilor în minerit și a făcut proiectului propagandă în scris.

39. Mihai Răzvan Ungureanu, Forţa Civică, a facut o prioritate din acest proiect când a fost prim ministru, declarând că nu e ecologist, vezi http://www.ziare.com/mihai-razvan-ungureanu/premier/ungureanu-rosia-montana-este-o-prioritate-1162444.

40. Gabriela Vrânceanu Firea, PSD, membru în comisia parlamentară, s -a antepronunțat în favoarea proiectului.

41. Adriean Videanu PDL, fost ministru al economiei a declarat pe 18 decembrie 2009 că îşi doreşte ca proiectul Roşia Montana să înceapă „cât mai curând posibil, cu actualul investitor, Gabriel Resources”. În 2012, în timpul mandatului lui Adriean Videanu, Gabriel Resources a iniţiat o majorare de capital pentru RMGC, o operaţiune încă neclarificată, la care Minvest, subordonată Ministerului Economie, nu a participat. Videanu a declarat că statul roman s-a împrumutat la Gabriel Resources pentru a-şi menţine cota de 19% din proiectul Roşia Montană: http://www.ziare.com/adriean-videanu/rosia-montana/adriean-videanu-vrea-să-includa-rosia-montana-în-viitorul-program-de-guvernare-979038.

42. Adina Vălean a fost inițiatoarea unei dezbateri pro-minerit în Parlamentul European, finanţată de către RMCG (http://think.hotnews.ro/rmgc-promoveaza-mineritul-în-parlamentul-european.html).

43. I
oan Talpeş
, fost consilier al preşedintelui Ion Iliescu, a organizat în 2002 la Snagov o reuniune a serviciilor secrete din NATO, sponsorizată de Frank Timiş, fondatorul cu antecedente penale al Gabriel Resources acţionar principal al RMGC: http://www.gazetadecluj.ro/stiri-cluj-investigatii/frank-vasile-timis-şi-securitatea/.

Pentru a vedea si alte reactii si contributii ale cititorilor ARC, cititi si: – CAPTURA STATULUI LA PURTATOR. 30 de nume sonore pe lista neagra provizorie a exploatarii Rosia Montana.Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “CAPTURA STATULUI LA PURTATOR 43 de nume sonore pe lista neagra a exploatarii Rosia Montana

 1. Nelu STIUCA

  Ion Luca Caragiale nota la vremea sa că: “Partide politice în sensul european al cuvintului, formate de tradiţii sau de interese de clasa noi sau mai recente şi în care programele să se bazeze pe principii sau idei progresiste, nu exista în România”.Renumitul Octavian Goga scria despre România în 1916 „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti…
  Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală”

  Reply
 2. Diaconu NICOLAE

  Marele politician si om de stiinta american, Dwight Waldo (1913 – 27 octombrie 2000), in teoria sa sustine ca, in exercitarea atributiilor, cei ce detin functii publice, trebuie sa aiba in vedere 12 obligatii mai importante si anume, fata de: 1- constitutie; 2 – legi; 3 – natiune si tara; 4 – democratie; 5 – normele de organizare birocratica; 6 – profesie si profesionalism; 7- familie si prieteni; 8 – sine; 9 – colectivitatile cu care vin in contact; 10 – interesul public sau bunastarea generala; 11- umanitate sau lume; 12 – Dumnezeu sau religie. Acesti tradatori mentionati in acest articol nu au nici un Dumnezeu.

  Reply
 3. anna

  Solutie simpla.Judecati pentru tradare de tara,confiscarea tuturor bunurilor materiale si inchisoare pe viata.Nu e exagerat,deoarece acesti neoameni atenteaza la viata noastra,a unui popor,dar si a tuturor urmasilor nostri.Mai mult.Vor sa ne distruga tara!Chiar nu e extrem de grav?Nici prostia,nici inconstienta ,nici multimea banilor nu sunt motive de clementa.

  Reply
 4. Emil

  Din punct de vedere strict formal, analizand “pacatele” însirate aici in dreptul fiecaruia, nu inteleg care e problema cu EBA, Luhan, Ungureanu, Stolojan, Matula, Marinescu, Becali si Cristian Preda. Intamplarea face, na, sa fie toti pedelisti, mai putin Becali, dar nu asta e important acum. Ei au votat intr-un fel. A ajuns sa fie incriminabil dacă ai votat pro sau contra la o anumita lege? Nu fac procese de constiinta, nu ma pronunt asupra probitatii morale a celor mai sus pomeniti, nu sunt vreun fan de-al lor, dar, reiau, simplul fapt de a fi votat (sau de a nu..) intr-un anume fel te califica automat pentru liste negre? Vedeti ca intreb strict de cei a caror caracterizare vorbeste doar despre felul cum au votat în PE. Uitati-va la ce poate duce o sarada din asta, cititi comentariul semnat „anna” si „propunerile” de acolo si aduceti-va aminte de alte liste negre, cele publicate de Vadim in fituica lui autointitulata Romania Mare.

  Reply
 5. Algo

  Cind pedelistii sint singurii din Europa care voteaza pentru cianuri in PE e cazul sa ne punem intrebari, nu? Iar oamenii au mai fost pe lista neagra pentru voturi, ca votul este ce are parlamentaruld e vindut. De ex, voturile contra ANI sau DNA au mai dus si pe altii pe liste negre in trecut, daca imi amintesc bine, acuma e rindul PDL, atunci erau liberali si pesedisti.

  Reply
 6. DanBruma

  Emil, daca nu ai propunerea ca cei despre care vorbesti sa fie pe o lista alba atunci care e propunerea ta in ce-i priveste pe cei care voteaza pentru cianura? La un moement dat trebuie sa fii pro sau contra pentru ca subiectul este foarte fierbinte dupa cate ti-ai dat seama.

  Reply
 7. România / Dacia liberă

  Începerea urmăririi penale împotriva tuturor infractorilor care au distrus România

  (Cu excepția infractorilor și complicilor lor), întreg poporul, reprezentat pe străzi de protestatarii săptămânali, cere respectarea statului de drept, reintrarea în legalitate a instituțiilor statului și începerea urmăririi penale împotriva tuturor infractorilor care au contribuit la distrugerea României în ultimii 24 de ani. De asemenea, se cere recuperarea prejudiciului adus proprietății publice și bugetului național prin confiscarea integrală a averilor tuturor celor vinovați, atât cele din România cât și din afara țării.

  Ținând cont de faptul că protestatarii apără doar interesele României și ale poporului român, pot fi considerați agenți ai României. La protestele din toată țara participă tineri, adulți, adolescenți, părinți cu copii în brațe sau în cărucior, decani de vârstă, toți participanții având în comun tinerețea spiritului și frumusețea sufletului. Cererile scandate sau afișate au la bază principii morale și valori umane, cel mai intens sentiment transmis de protestatari fiind iubirea (de viață, natură și libertate, de neam și țară). De aceea protestatarii sunt numiți pe bună dreptate tineri frumoși și liberi, aceștia reușind să transmită și în jurul lor (familiei, prietenilor, colegilor, vecinilor) speranța că poporul nu mai are mult timp de suportat umilința la care e supus de 24 de ani de către un sistem corupt, bazat pe încălcarea statului de drept și incurajarea infracționalității până la nivelul clasei politice.

  Protestatarii cer tuturor instituțiilor statului să apere doar interesele României și ale poporului român, nu interesul SUA, al Rusiei sau al oricărei entități statale străine, nu interesul FMI sau al oricărei entități financiare străine, nu interesul vreunei corporații multinaționale sau entități corporatiste străine.

  Indivizii care încearcă discreditarea protestelor și a protestatarilor sunt probabil plătiți de către infractorii care au distrus țara.

  A Strong Rule of Law

  Transformarea multor politicieni autohtoni în agenți de propagandă a unor interese străine încalcă în mod direct legislația în vigoare și este considerată de majoritatea populației ca fiind dovada clară că acei politicieni au trădat țara și nu mai reprezintă România și poporul român. Cu cât aceștia continuă să facă propagandă în favoarea intereselor străine și încearcă să manipuleze populația cu diversiuni livrate prin intermediul mass media, cu atât mai mulți oameni își trezesc sau amplifică sentimentul național și simt nevoia să ajute la prevenirea transformării României într-o colonie fără identitate.

  Continuarea așa-ziselor proiecte economice și administrative ale clasei politice actuale ar conduce la distrugerea totală a României prin fărâmițare, înstrăinarea resurselor

  Reply
 8. Emil

  @Dan Bruma – Stramosii tai ideologici au mai folosit candva aceasta argumentatie, doar nuantele erau un pic diferite. Atunci se chema „Cine nu e cu noi, e impotriva noastra”. NU distorsiona ce spun, nu am spus nimic despre vreo lista alba, m-am referit strict la includerea unora pe niste liste ale rusinii strict in baza felului cum au votat un proiect de lege, in PE, nu vreun mismash cum mai vedem votate prin parlamentul Romaniei. Azi ii puneti pe liste negre pentru felul cum au votat. Maine, cine stie la ce va mai duce mintea…..

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *