Claudiu Craciun

Atacul împotriva universităților este o subminare a culturii democratice!

Atacul împotriva universităților lansat de Ministrul Educației, Valentin Popa, nu este doar un act arbitrar și politizat, ci și o subminare conștientă a culturii democratice.

Universitățile cele mai vechi și performante din România (Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, SNSPA) au fost penalizate prin alocarea unui număr semnificativ mai mic de locuri bugetate, fapt ce dezechilibrează puternic bugetele acestora. Dacă va rămâne așa, universitățile ar putea fi nevoite să renunțe la programe de studiu, la cursuri și în ultimă instantă la unii profesori.

Această reducere a finanțării s-a făcut fără proceduri și criterii transparente, afectând disproporționat universitățile care au avut până acum evaluări foarte bune din partea ARACIS şi a ministerului. Unul dintre motivele pentru această penalizare este faptul că rectori acestor universități au refuzat să semneze scrisoarea de susținere pentru rectorul Popa, actual ministru.

Dar lovitura ere efecte mai grave și serioase pe termen lung. Toate universitățile afectate, excelau, în condițiile din România, în disciplinele umaniste și științele sociale. Acest tip de educație încurajează spiritul și reflexia critice faţă de putere și guvernare în general, fiind parte din textura socială ce favorizează şi menține democrația. Nu întâmplător marile centre universitare sunt și cele mai active în diferite tipuri de acţiuni civice, culturale și politice.

Vă puteți imagina Bucureștiul, Clujul, Iașiul și Timișoara, cuminți, disciplinate, docile? PSD-ul cu siguranță, da. De aceea au și pornit atacul la autonomia universitară şi gândirea critică.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Atacul împotriva universităților este o subminare a culturii democratice!

  1. Adrian

    „Toate universitățile afectate, excelau, în condițiile din România, în disciplinele umaniste și științele sociale. Acest tip de educație încurajează spiritul și reflexia critice “. False argumente (fie chiar prin omisiune) și spuza pe turta proprie nu ajută. Orice absolvent de gimnaziu (sau cum s-o mai chema acum) care-a ales să aibă casă bună cu științe exacte cred eu că v-ar putea contrazice.

    Reply
  2. Radu Urdea

    Mi – l amintesc cu plăcere pe C Craciun duoa demonstrațiile din 2012 și consistentul său discurs din Parlamentul European ; aștept de la comentatori disciplinele câte au fost favorizate / persecutate de către acest Popa ; cu toată propensiunea mea spre cultura umanista progresul societății nu vine , totuși , de la SNSPA ; nu știm dacă nu cumva unele cifre de școlarizare au fost preferențiale mărite de către predecesori !
    Revelator este parcursul masteranzilor și doctoranzilor disciplinelor defavorizate . Semnificativ este parcursul profesional al absolvenților locurilor bugetate ale TUTUROR facultăților ! Cine-și permite cheltuirea banilor publici in învățământ fără a profesa ulterior in domeniu ?

    Reply
  3. Ionescu M.

    Nu poate fi definită o metodă perfectă de alocare a banilor (un algoritm transparent, da, în schimb, dar dacă nu se poate algoritmiza, asta e). Visul cuantificării necuantificabilului (vezi comentariul lui Adrian de mai sus) ne bântuie. Educația umanistă
    Autonomia universitară nu există, practic.
    Universitățile bune se vor descurca oricum (prin atragerea de granturi internaționale, intrarea în consorții puternice etc.).
    Universitățile de stat sunt bune în măsura în care contribuie la progresul statului și națiunii.
    Dacă educația umanistă ar fi fost de calitate, “marile centre” nu ar fi țipat doar la scăderea finanțării, ci la ocuparea țării de PSD. Pentru cei care au oarece idee de ce se petrece, știu că marile universități (ca și cele mici) sunt niște gheme de interese ale unor grupuri și niște mici Românii în care specialiști și tehnocrați se joacă de-a politica și sforăreala. După ce-și fac mâna în universități, pupă poala unui popă, trec fictiv prin Colegiul Național de Subminare a Țării, apoi se lansează în îmbogățirea serioasă. Turnurile lor de fildeș au fost transformate acum mult timp în perechi de zaruri pentru sportul minții: tablele.

    Reply
  4. CMC

    In toate universitatile de prestigiu, rectorii provin tocmai de la facultati fara nici un prestigiu.
    Prestigiul acelor universitati este dat de facultatri precum Fizica, Chimia, Biologia, Matematica, iar rectorii de la Stiinte economice sau Istorie, domenii in care nu ne baga nimeni in seama in lume. Culmea, chiar acele facultati au locuri la admitere:
    “Din presa:
    “…cele mai multe probleme in aflarea unui loc de muncă le au absolventii de jurnalism, comunicare, stiinte politice, administratie publică, management, marketing, filosofie si litere.”
    “Acuzati că produc “someri cu diplomă”, reprezentantii Facultătii de Geografia Turismului de la Extensia Bistrita a Universitătii “Babes-Bolyai” Cluj au dat o replica: universitatea produce specialisti, insa angajatorii prefera sa lucreze cu diletanti.”
    “Facultăti ca Jurnalism, Administratie Publică, Management si Marketing scot de ani de zile someri pe bandă rulantă. Numai anul acesta 100 de specializări s-au desfiintat pentru că nu mai aveau căutare.”
    “Mădălina, tanăra care si-a luat diploma in Comunicare la FSPAC si lucrează ca hair-stylist.O absolventă a promotiei 2015 a specializării de Comunicare si Relatii Publice a Universitătii “Babes-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Mădălina Toma, spera să lucreze in PR, dar a trebuit să se orienteze spre o carieră de hair-stylist, pentru că nu si-a găsit o slujbă in domeniul pentru care s-a pregătit in facultate.”
    Facultatea de Geografie e o ciudățenie. Concurența la admitere este extrem de mare (in 2017, la Universitatea din București, erau 6,9 candidați pe loc, iar in 2016 au fost 6,6), in condițiile in care oportunitățile pentru absolvenți sunt aproape inexistente.
    “Anual, universitățile din Romania produc peste două mii de absolvenți in Jurnalism și Științele Comunicării. Dar, in același timp, și printre cei mai mulți șomeri”
    “Anul acesta, doar Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București a dat țării 178 de licențiați. Iar la admitere au fost 530 de locuri. Partea bună e că-n ultimii ani, lumea s-a cam prins că n-ai motive să dai la facultatea asta, drept urmare concurența la admitere a scăzut.”
    “Facultatea de comunicare si relatii publice: Anual, numai la FCRP sunt 440 de locuri disponibile. Nu se știe care este rata de abandon, dar, cu siguranță, cei care nu renunță pe parcurs devin licențiați, pentru că facultatea este una ușoară… Și-apoi, majoritatea se transformă in șomeri ambulanți, care aleargă după un job in PR sau in publicitate”
    “Conform cifrei de școlarizare pentru acest an de la ASE București, sunt disponibile șapte sute de locuri la Management și alte 550 la Marketing. E aglomerație măricică și la admitere, normal… Pană la urmă, toți se califică pentru posturi de casieri, secretare sau agenți de vanzări, unde vor da, insă, de o concurență teribilă.”

    Degeaba se prefac universitatile astea ca nu vad evidenta. Consuma bani anapoda si scot pe piata absolventi care nu isi gasesc loc de munca in specializarile respective, pentru ca vor activeze in domenii in care nu se asuma responsabilitate si care nu contribuie cu nimic la progresul economic, urmarind de altfel sa fie platiti pe post de paraziti, din munca altora.
    Ia intrebati-i pe cei de la ASE cum de au ajuns sa promoveze cu articole in “Metalurgia International”

    Reply
  5. ilie

    Nu numarul locurilor, reduse foarte putin, e semnificativ, ci faptul, de loc intamplator, ca aceste reduceri au fost exact la acele universitati care nu s-au “aliniat” tov ministru…E un fel de a “arata batul”…

    Reply
    • CMC

      Trebuia sa taie 50% din locuri la toate universitatile si pe urma sa acorde 10% locuri la universitatile care au specializari pentru care exista cerere pe piata muncii.

      Reply
  6. laur22

    shi totushi doar o intrebare ?

    cun justificatzi voi in mod ratzinal cifra de scolaraizare de anul trecut ?

    pe ce criterii?

    ca cele de piatza muncii cere shi plateste in mod evident nu se aplica !

    si atunci ce criterii se aplica?

    Sinecuri pentru smecheri nosstri cumva ?

    Ni zic de spui .
    Nu reducerea e semnificataiva ci excesul celor care inca raman dupa reducere.
    Ma rog parerea mea

    Reply
  7. Nelu Stiuca

    CAIND INCULTII, PROSTII, DERBEDEII. BANDITII , CIOCILINELE , SEMIDOCTII, CONDUC ORI AU ATRIBUTII IN ACTUL DE GUVERNARE NU SE POATE INTAMPLA NIMIC POZITIV PENTRU SOCIETAT.

    Reply
  8. exista si XENOFOBIE interna

    Alea sunt Universitati COMUNISTE din orashe ceaushiste! ridicate la rang de mari orase de catre COMUNISTI, dupa model sovietic, nu pe alte criterii…, in care COMUNISTII au investit masiv – ca si in Tg.MU dupa desfiitarea autonomiei impusa de sov la retragerea”=relocarea trupelor de ocupatzie dupa revolta din Buda – si NU au dat Romaniei mare lucru, vorbim de Romania de azi, spre deosebire de Universitatea din Suceava care DETINE cel mai mare numar de Brevete de Inventie – omologate INTERNATIONAL! -, care asteapta investitori pentru a fi puse in practica in diverse ramuri ale EONOMIEI Nationale. Infectul Postceaushism actual va distruge pe veci ROMANIA daca va fi lasat sa-si faca de cap in continuare prin cei fara merit, nume si tzara, care il vor VESNIC si-l iubesc la nemurire ca pe Mihai VitezuL in bataie de joc fata de ROmania stat modern si natiune europeana. (vorba lui Nenea Iancu)

    Reply
  9. Ionascu

    Situatia calitatii in procesul de invatamant, mai ales universitar a devenit catastrofala. Se impune reducerea cu cel putin 50% a numarului de univesitati si locuri bugetate, examene dure de admitere atat pentru student cat si pentru dottore care sunt fara numar.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *