Alina Mungiu-Pippidi

De ce votanții USR nu pot controla partidul

Nu trece zi în care să nu auzim că a plecat cineva din USR care venea din societatea civilă veritabilă, din zona ecologistă, sau urbanistă, sau civică. Dumitru Dobrev, care are marea calitate de a-l fi apărat pe Vlad Teohari, candidatul ales de diaspora cînd gașca de conducere i-a invalidat mandatul (mai tîrziu au trebuit să dea înapoi, dar prea tîrziu) și Florina Presadă (ex CERE) sunt doar ultimii. Și mai impresionant, nu trece zi fără ca USR să numească oameni din circuitul securist sau militar, astfel că în ministerele lui Năsui, Stelian Ion, Voiculescu, Ghinea sunt numiți, cu costuri de imagine publică adesea, oameni care nu sunt noi deloc, care au lucrat sub Băsescu (și cu salarii plătite de servicii), sub Teodorovici, sau sub n miniștri PSD. Te întrebi de ce plătește USR asemenea costuri de imagine, răspunsul este simplu: nu au ce face. Cineva trebuie să controleze domeniile pe care le păstoresc acești tineri fără experiență managerială, fără diplome adecvate și care au ajuns să dețină cele mai mari bugete nu pentru că au luat 15 la sută la alegeri, ci tocmai pentru a numi oameni din sistem cu o misiune, care vin acolo să facă tot ce făceau sub Băsescu sau Teodorovici. Nu le e teamă că plătesc costuri pentru că dacă ajungi să deții asemenea portofolii pe cale de aranjamente și nu că te-a votat publicul e probabil că se va găsi și pe viitor o cale să evităm publicul – de ce nu. În fond, există majoritate datorită UDMR, după ce șeful statului a acuzat PSD, numai pentru că vorbeau cu UDMR, că le vinde Ardealul.

Întrebarea care se pune este de ce publicul USR, care a avut cea mai mare contribuție din toți votanții la ascensiunea partidului, nu face nimic să oprească plecarea unor oameni cu caracter, ca Teohari și Dobrev, și asistă pasiv la tupeul cu care alde Năsui reinterpretează criteriile de integritate. Evident, legăturile cu Securitatea nu mai contează – așa cum a arătat aici Marius Oprea, fondatorul ICCCMER, ele există și la Voiculescu, și la Năsui, și la Drulă, etc și nu numai sub forma unor biografii de familie, ci și prin conexiuni cu imperiul de afaceri securist. Familia Năsui ia contracte de la servicii secrete astăzi, direct, sub ochii noștri.  Mai multe despre cum moștenitorii Securității conduc și azi o țară prostită și ticăloșită de atîta brain drain aici, de citit și sursele, ca studiile lui Dennis Deletant și Marius Oprea.

Un prim răspuns evident e acela că nici un fel de votanți nu mai au influență după ce reprezentanții lor au ajuns la parlament. Dar votanții USR nu sunt precum cei ai PSD sau ai PNL. Ei sunt toți online, cu o bază economică, toți activiști pe mediile sociale, au alte instrumente decît pensionarii care votează PSD ca să le crească pensiile și să le subvenționeze cineva rețetele. S-au format făcînd trolling la PSD și semnînd petiții. De ce sunt brusc tăcuți cînd oamenii buni pleacă, cînd dovezile că numirile de gașcă și rețele securiste devin zilnice? O parte or fi plecat după AUR, o parte s-o fi scîrbit, dar un milion de oameni care au semnat pentru Fără penali sunt totuși un milion de oamni care au afirmat public că etica e importantă pentru ei. Cum au putut acești oameni, mai alea diaspora, să rămînă tăcută după cazul Teohari? De ce nu avem la ora asta o comisie a votanților care să investigheze ce se intîmplă la USR, desemnată prin vot? De ce nu există o petiție Opriți declinul moral al USR, de ce nu auzim grupuri de diverse orientări care își fac platforme să susțină ideile lor aflate în pericol? Sau criteriul cu CNSAS și firmele Securității chiar nu era al nimănui, doar spoială, milionul doar unul de manevră, care a pus botul la această propunere nepratică și populistă că așa dădea bine?

Al doilea răspuns este că există un cadru, pur intern, cel al spațiului digital numit Poiana lui Iocan, pe care Ghinea îi spunea lui Barna să-l închidă, că opinia publică a partidului era contra lor. Ei, nu o mai fi chiar contra lor odată ce au funcții de împărțit, dar sfatul era prost, are aerul că cine se exprimă acolo nu mai face nimic altceva, deci a-i lăsa să se descarce cum face dl Barna, între timp vicepremier, e foarte bine pentru grupul care a capturat USR. E evident că numai de afară, prin oamenii dezinteresați care au susținut USR dar nu s-u băgat în față, nu fac parte din categoria veleitarilor și parveniților pe larg descriși de Moise Guran în memoriile lui din USR (lungi și autoindulgente, ca toate memoriile, dar demne de citit  mai ales pentru personajul colectiv USR care se degajă, cunoscut de altfel mie de la multele încercări de partide pe care le-am văzut în anii nouăzeci). Răspunsul ui Moise ar fi, deci, că rank and file în USR sunt oameni needucați, neinformați, care nu au idee cine e cine și nici șanse să afle, că de fapt îi interesează doar să iasă ei în față și să se ajungă în viață și vor face pact cu oricine le poate livra ce vor.

Dar votanții? Ori avem un partid postmodern, ca în Spania sau Cehia, și atunci comunitatea online poate exercita o anumită cenzură comportamentală, ori și onlineul e mai puțin liber decît pare – cum s-a văzut sub Rezist!, infiltrarea de către grupuri din servicii e foarte mare. Că veni vorba, societatea civilă albăstruie, echivalentul GANGO paralel la noi din timpul Rezist!, s-a autodemascat frumos (pentru mine, nici o supriză, pentru alții poate) semnînd după incendiul de la Balș o petiție anti-Arafat copiată la indigo din 2012 (cînd aceste NGO nu existau); e vorba de ONG-urile strînse de Politeanu, și, desigur, de comunitățile online gen Corupția Ucide!, pentru al căror control (cine administrează situl) se duc mereu bătălii. Importante, că e clar că securismul nu ucide, sau am avea pe acest faimos sit independent ceva voci critice contra numirilor de către USR+ a unor securiști, ca și a numirilor fără merit și traseiste ale PNL. Tăcere în păpușoi însă, deci ori nu a fost vorba de principii, ori ăia cu principiile au fost o masă de manevră. Activă la dat Dislike și luptat cu ”fake news” – deși ei sunt fake complet, numai că nu news.

Iată deci să răspunsul se degajă. Societate civilă fabricată, oameni plasați strategic la administrarea siturilor, și deodată e liniște, ajutată și de o guvernare de pandemie în care înghesuielile pe pista de ski au ajuns la un maxim istoric, promovate chiar de șeful statului. E zăpadă, e frumos, am adus la butoane pe cine trebuie, ce să ne mai batem capul: dacă stăm la cutie poate să ne pice și nouă ceva, România are posturi multe și să vezi că nu se desființează ele de către dreapta chiar așa, cu una cu două: un an de guvernare liberală a creat vreo zece mii de posturi în plus la buget.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

58 thoughts on “De ce votanții USR nu pot controla partidul

  1. CMC

    Afara vopsit gardul, inauntru…USR – Faza cu penali in functii publice…

    “Primarul USR Dominic Fritz și-a impus propriul penal in funcție publică: director de companie locală, condamnat”
    https://www.stiripesurse.ro/primarul-usr-dominic-fritz-si-a-impus-propriul-penal-in-functie-publica-director-de-companie-locala-condamnat_1638735.html

    Mai lupta USR-ul cu penalii din functii publice?

    Unde sunt comandourile USR-ului in lupta cu Alexa, presedintele Consiliului Judetean Iasi?

    Reply
      • CMC

        USR – opera lui Coldea, preluat de sekuristii interni…
        AUR- opera sekuristilor externi…
        Asta ca sa nu mai existe iluzii cu democratia de la noi…

        “Cozmin Gușă: Șeful adevărat al AUR a ieșit la iveală. Legături evidente cu SIE
        Analistul politic Cozmin Gușă susține că este de bun augur faptul că șeful din acte al AUR, Marius Lulea, a ieșit la iveală, însă remarcă faptul că acesta este apropiat de tabăra veche din Serviciul de Informații Externe.
        ”LULEA, ȘEFUL REAL AL AUR, IESE LA RAMPĂ. E MAI BINE AȘA, TRANSPARENȚA E PREFERABILĂ!
        Din păcate pentru mișcarea patriotică din România, incidentele din AUR se multiplică, iar inadvertențele se înmulțesc.
        Legat de ce zice președintele din acte al AUR, necunoscutul LULEA, în știrea din Bugetul, recunosc că n-am dovezi (încă) despre Transnistria. Dar cu Tunari, relația de subordonare a lui George Simion, precum și aerul de #SIE-VECHI, ce răzbate din zona LULEA, rămâne cum am zis!”, scrie Cozmin Gușă.”

        “Un alt membru USR şi-a anunţat demisia, Ilinca Macarie, membru fondator al Uniunii Salvaţi Bucureştiul şi consilier local în Sectorul 1. Macarie a afirmat că a avut ”aşteptări nerealiste”. ”Nu mai am nimic în comun cu oamenii care conduc acum USR-ul, nici ca viziune, nici ca sistem de valori” a scris Macarie pe Facebook.”

        Si cu asta, basta…

        Reply
  2. aurel

    Dupa cum au afirmat ( demascat ) oameni destul de mari, din zona sociatatii civile, in anii ’90, ei stiau, de undeva ca securitatea se pregatea inca de prin 1987 sa-l dea jos pe Ceausescu si sa ia conducerea tarii ( probabil prin intermediari ) Daca atunci ar fi reusit o asemenea manevra, toata lumea buna ar fi zis Aferim ! In loc de Aferim ! s-a lasat cu “Jos Securitatea”. Iata insa ca ” Serviciile ” s-au dovedit mult mai tari decat tumultuoasa societate “civila ” ( care, nici ea, nu era de capul ei; departe de asa ceva ) si asta ar merita o explicatie. Ati putea-o da ? Si, apoi, ce este mai important : tara sa fie condusa de cine trebuie, sau sa fie condusa bine ?

    Reply
    • Mihai D

      Si “bine” si “cine trebuie” necesita claritate. Adevarul gol-golutz este ca si eu am visat vreo 20 de ani la un om providential, servicii-free, iubitor de tara, etc, etc. Insa cand m-am trezit din somn era frig afara. Daca maine ar veni cineva care sa “dea afara” serviciile de pe peste tot de pe unde sunt bagate (utopie bineinteles), din secunda 2 toate acele locuri vor fi umplute de serviciile straine, in principal rusesti, dar nu numai. Ce am inteles in ultimii 10 ani, dupa cei 20 de ani in care am visat la omul providential, este ca nici o tara mica nu este si nu poate fi de capul ei; nu poti fi si cu americanii si cu rusii si cu chinezii si de capul tau. Nu exista acest model in natura, te mananca “rapitorii” mai mari. Trebuie sa “pupam ghiulul” undeva, iar acel undeva sunt americanii si e bine ca e asa; rusii ne-ar face colonie, ne-ar lua toate resursele si pe urma ne-ar azvarli cate 1 os ca sa nu murim de tot. Iar serviciile noastre se asigura ca noi sa pupam ghiulul care trebuie. Nu sunt de-al lor, dar si daca as fi nu mi-ar fi rusine cu asta. Insa nu sunt. Asta este realitatea in care traim. A fost de ajuns ca 4 ani Trump sa retraga America din anumite acorduri/teritorii fizice, ca Putin si Li Ping au zis “saru-mana” ca e gratis ! Nu exista vid in natura; cand cineva elibereaza un loc, altcineva il ocupa. Asa ca, daca lasam emotiile la o parte si ne uitam la probleme in mod 100% pragmatic, ar trebui sa fim multumiti ca serviciile noastre sunt destul de prezente si ca au relatii excelente cu americanii.

      Reply
  3. Pinno

    Ce stiu eu este ca daca cineva, probabil votant usr dupa cum.precizeaza , are comentarii negative este scos de pe fb. Deci cum ar putea votantii usr sa faca ceva?. S-au lamurit imediat dupa faza cu Teohari, cu postarile dnei Presada, cu “memoriile” lui guran.
    Este un leit motiv pe fb usr si ai ministrilor, ca fac reforma , se lauda incontinuu, in ciuda postarilor sa Faca nu sa tot Zica.
    Prestatia lor este penibila si s-a vaxut in csm. Dna Birchall a postat un mesaj pt S Ion ca acesta sa incerce sa convinga membri csm sa voteze pt desfiintarea sect speciale, asa cu ea a reusit sa creeze un grup care a invalidat-o de 7 ori pe madam Florea.
    Pe langa ca nu au ecperienta in admin. nici nu au consilieri de calitate. Acolo e o gashca

    Reply
  4. Dumitru

    “Societate civilă fabricată” Nu credeam sa ajunga AMP sa spuna vreodata asa ceva. Insa, na, a venit momentul in care Securitatea a castigat Batalia pentru Romania, iar idiotii utili sunt dati la o parte. Sunt curios cum se simte AMP (si nu numai ea) acum, cand isi da seama ca idealismul si notorietatea ei au fost folosite ani de zile pentru a porni masina de razboi securista.

    Reply
    • Dumitru

      A propos, urmeaza Batalia pentru Europa. Si AMP ar trebui sa inceteze sa o mai impinga pe Kovesi. Care nu e numai plagiatoare, dar pur si simplu n-are nici un respect pentru statul de drept. De aceea a fost adusa unde este, pentru a face exact ce a facut in Romania – sa transforme “justitia” intr-o arma politica.

      Reply
  5. Munteanu

    Am votat AUR pentru ca doresc UNIREA Basarabiei cu Romania ! Stiu ca shi alte partide pretind ca doresc asta dar au fost la putere shi UNIREA nu s-a produs. Sper sa ajunga AUR la putere shi sa realizeze UNIREA. S-ar putea sa shi eshueze AUR shi atunci vor deveni shi ei identici cu celelalte partide shi cum voi vota atunci voi decide atunci.

    Reply
    • Mihai D

      Ai facut un rau tarii. Intentiile tale sunt bune, dar utopice. Nici macar moldovenii nu mai vor unirea cu Romania, si nu ma refer la aceia care scriu pe ziduri cu grafitti, ci la locuitorii din intreaga Moldova, inclusiv de la tara de la ei. Asa ca data viitoare poate vei vrea sa eviti sa mai dai un vot unor nationalisti frustrati. Sunt patriot, dar nu nationalist. Iubesc Romania, dar n-am nimic cu ungurii; stii de ce ? Pentru ca suntem toti oameni.

      Reply
      • Munteanu

        E regretabil ca unul care se pretinde Roman crede ca sunt alte obiective ale politicienilor mai importante decat UNIREA care ar fi cica utopica. Care sunt ele ? Au indeplinit celelalte partide inclusiv USR care a fost la putere condus de Ciolos acele obiective ne-utopice ? Singurul politician Roman consecvent a fost Basescu: A promis ca va distruge Romania shi a distus-o mai bine decat ar fi reushit bomba atomica. Statistica arata ca in Romania e cel mai rau din lume situatzie depashita doar de Syria unde e razboi. Ce promite USR ? Sa aduca Romania pe primul loc innaitea Syriei ?

        Reply
        • Dumitru

          Dumneavoastra ati fost vreodata in Basarabia? Ati vorbit cu basarabeni? Si nu vorbesc de cei 5-10% care militeaza pentru unire, ci de ceilalti 90%, chiar excluzandu-i pe rusi, gagauzi si ucrainieni, cu toate ca si ei sunt cetateni. Ocupatia ruseasca si sovietica (din 1812 si pana in 1989, cu o pauza relativa intre 1919 si 1940) a avut efecte demografice si psihologice majore. Si mai e ceva: nici comportamentul regatenilor intre 1919 si 1940 nu a fost exemplar (o stiu de la rude de-ale mele in varsta).

          In alta ordine de idei, ce credeti ca ii poate atrage pe basarabeni la Romania in ziua de azi? Democratia? Nu avem cu adevarat. Prosperitatea? Bani sunt in Romania, dar inegalitatile cresc precum Fat Frumos. Dragostea celorlalti romani? Pai eu a trebuit sa-i pun la punct pe unii din colegii mei de facultate ca sa nu mai faca misto de basarabeanul pe care-l aveam noi in an, si care era chiar nationalist (prostanaci care se cred superiori pentru ca s-au nascut undeva sunt peste tot in RO, dar mai ales in Ardeal si in Bucuresti). Lupta impotriva COVID? Pai rusii par sa faca treaba buna, chiar nemtii par sa le laude vaccinul (cf. https://www.dw.com/en/my-experience-with-russias-sputnik-v-covid-19-vaccine/a-56391327). Principala atractie in Romania ramane deci pentru multi moldoveni pasaportul roman. Si evident nu e suficient de atractiv pentru a duce la unire…

          Vreti unire? E simplu: transformati Romania intr-o tara in care sa poti sa traiesti si in care sa iti placa sa traiesti. Deocamdata Romania moare. Nu numai ca romanii pleaca, dar romanii din Romania nu fac copii (cf. https://www.worldometers.info/demographics/romania-demographics/).

          Reply
          • Munteanu

            Avetzi dreptate ! Pentru a se realiza UNIREA trebue convinsi de necesitatea UNIRII shi Rushii, Bulgarii ( Gagauzii ), etc. care traiesc in Basarabia. Asta pare destul de greu de realizat dupa ce Basescu a distrus Romania cum doar bomba atomica ar fi putut dar in trecut, pe vremea cand domnea Cantemir, relatziile Romano-Ruse erau excelente shi multzi invatzatzi Rushi shi Romani visau inca de atunci sa creeze Romania Mare care ar fi shi putut fi creata cu mai mult noroc la Stanileshti. Asha sper shi azi sa fie realizata UNIREA pe baza tratatului de la Luck incheiat intre Dimitrie Cantemir shi Petru cel Mare nu impotriva Rushilor ci pentru ei care shi ei vor fi cetatzeni respectatzi ai Romaniei Mari.

        • Codruta

          Si de ce ar vrea moldovenii Unirea, cu o tzara care, ipotetic, ar fi condusa de niste zurbagii dusi de-acasa precum AUR? >:

          Reply
  6. mhm

    Daca am votat usr nu inseamna ca ma si intereseaza ce fac ei acolo. Nu am vreun atasament emotional-sentimental. Un partid e un prestator de servicii, nu imi reprezinta interesul, data viitoare vine altul la rind. Nici ce se intimpla in bucataria interna de la Mega Image nu ma intereseaza ce se petrece, desi cumpar de la ei.
    Iar la.faza cu conexiunile secu-servicii, csf ncsf. Ei controleaza fluxurile financiare, toti pe la ei trec.

    Reply
  7. Laur22

    Acrii’s strugurii vulpe-o ?

    Doar o intrebare să-ți mai pun

    De când avem in Ro: “Societate civilă fabricată, oameni plasați strategic la administrarea siturilor” ?

    Sigur, sigur, sigur acuma la USR Alina rămasă mofluză âi recunoaște ceea ce e un pas inainte.

    Dar sociatatea “civilă” a celor 15000 de specialisti din care ea insăși a făcut parte nu a fost oare tot la fel de fabricată ?

    Ea ca oricine altcineva, spune despre sine ca nu este fabricat și nu este pe lista scurta a serviciilor.
    Și așa o fi și simțind.
    Da hai sa luam o terță parte.
    Hai sa il luam pe Radu Tudor de la Antena3.
    Credeți ca el este autentic ori fabricat ?
    Daca il intrebați pe el el se va jura drept cu mana pe piept ca este autentic.
    Daca ii priviți pe cei dinspre modul cin care interacționeaza cu el partea “albasta” a media și ONG-urilor romanesti prezunția de auntenticitate vi se va spulbera făra drept de tăgadă.
    Toată tabara albastra il trateaza pe Radu Tudor ca omul nostru din tabara lor.

    Deci ma repet cum, să ne dam sema cine e autentic și cine fabricat cand ei insași nu prea par sa iși dea seama ?

    Poate ca dupa dictonul biblic “și veți cinoste pomul bun dupa poamele sale”
    Ca VV se straduieste cu al sau Magic Camp sa pară ca este pomul cel bun daaaaa dacă ar fi sa il voteze doar cei ce au beneficiat ceva concret de pe urma inițiativelor sale….. Plusereul n-ar fi intrat in parlament.

    Și de aceea zic fructe bune și nu doar fumuri media .
    Inainte ca Romanai sa aibe hahahaha societate civila eu zic ca ar fi cazul sa isi propuna ceva mai modest să iși propună să aibe societate pur și simplu sau mai precus societatzi.
    Societatea crescatorilor de proci, a producatorilor de vin ori a culegatorilor de ceapa.
    Societați concrete cu rezultate concrete in reprezentarea și rezolvarea intereselor concrete al unor oameni concreți sociatăți concrete, cu realizari concrete care mai apoi pe baza respectivelor realizari sa faca pasul spre armonizare intereselor lor concret sectoriale intr-o politica naționala.

    Oameni concrerți cu cariere și victorii concrete care pe baza respectivelor cariere și victorii sa faca pasul catre politica naționala pastrandu-si in continuare radacinile in sociatațile din victoriile in reprezentarea carora s-au ridicat.

    Dar desigur că asta ar ridica niste intrebari de integritate, incompatibilitate și trafic de influență.
    Iar dupa ce aț-i eliminat pe motive de integritate interesele concrete Asumate shi Vizibile Deschis din viața politica tot voi va intrebați de ce tot ceea ce ramane sunt interesele concrete Ascunse Securist-o Corporatiste.

    Pentru ca ghinion de nesansa natura are oroare de vacuum și politica in ciuda celor ce cred altfel se face mai ales pe baza de interese și nu doar din dorința personala a unor oameni de caracter și valoare de auto-sacrificiu.

    Reply
  8. Laura G

    1. “Am vrut sa fie mai bine, dar a iesit ca intodeauna” — eu inteleg ca tarile din Europa de Est nu vor sa-i construiasca statuie lui Viktor Chernomyrdin, dar macar o strada in fiecare capitala tot ar merita.

    2. De ce iarasi “a iesit ca intodeauna” ? Pentru ca structura socio-economica a Romaniei nu s-a schimbat de ~15 ani (desi economia a crescut). In lipsa unor socuri externe substantiale (razboi, imigratie, criza economica) nici nu se va schimba. Or, pana la urma, fara o structura socio-economica diferita, nu vom avea o dinamica politica diferita.

    Reply
  9. ionas

    USR+ a ajuns, ca de altfel mai toate partidele din Romania cu exceptia UDMR care are o alta structura, o formatiune politica mediocra animata de un oportunism banal, tipic tarilor de la marginea saraciei.si a civilizatiei europene .
    Nici macar in campania electorala USR + nu a stralucit decit prin ceve sloganuri si speranta votantilor de a mai schimba ceva.
    Prezenta la vot de 30 % la alegeri spune mult .
    Nu lipsa de experienta si legaturile intime cu mafia economica a securitatii sau galcevile interne pentru putere ii erodeaza ci lipsa de idei pentru reforme serioase . Mediocritati aflate vremelnic la puterea care corupe.
    Electoratul , chiar cel relativ educat, deja ignora toate partidele politice inclusiv USR+

    Reply
  10. Gabriel Radeanu

    În concluzie avem de-a face cu o construcție artificială, lipsită de energie proprie, întreținută de frustrări și interese personale camuflate oportun sub umbrela anticorupției și non- sau anti-guvernamentalului.Ceea ce s-a pierdut,… bruma de guvernabilitate care mai exista în România, legislația s-a transformat din “opțională” în “total echivocă”,iar justiția este împlinită de huiduielile din media sau piața publică,un redivivus castrat al evenimentelor din ’89, trăit de o generație de iresponsabili care-și justifică suficiența și indolența printr-o inventată persecuție sistemică a hegemoniei corupte…
    Cui folosește?!?
    În niciun caz României…exact la fel ca în ’89.Ceea ce mai rămânea de pierdut,erau suveranitatea și legitimitatea interesului național!
    Astăzi 12 februarie 2021 mai avem doar suveranitatea! Bucurați-vă dragi români!.. până mâine….

    Reply
  11. Neo

    Ca unul care am făcut armata și firește, am depus un jurământ militar, am fost conștient că puteam plăti cu viața, în anumite circumstanțe, pentru încălcarea lui.
    De aceea, n-aș avea nimic împotrivă ca toți securiștii de omenie, care au depus și ei un jurământ militar, să împărățească lumea după ce trec în rezervă , numai că nu mi-e foarte clar cui au jurat credință.

    Reply
  12. Adrian

    “O parte or fi plecat după AUR, o parte s-o fi scîrbit, dar un milion de oameni […]”

    Faceti bine ca reamintiti mai jos anii 1990, cand milionul in strada era la ordinea zilei, respectiv s-a pus atunci intrebarea cum de-a iesit Constitutia 1991 cu asa scor?

    Spune cineva aici csf, ncsf, cu fluxurile de capital&co.

    Asa o fi. Sau mai simplu, evidentiat tot de-acum treizeci si de ani: post “simpli(i) cetateni”

    Reply
  13. Catalin

    Adevarul e ca baietii au ajuns meseriasi la facut partide :), aici trebuie totusi recunoscuta performanta. De creaturile pe care le-au pus la inaintare nu mi-e mila, absenta educatiei, a scrupulelor si uneori chiar a creierului nu au cum sa genereze multa simpatie. Mi-e mila in schimb de cei care i-au votat neavand alte optiuni. Mai practic este sa votezi cu formatiuni care sigur nu prind parlamentul. In felul asta nu ai asteptari sau regrete si ii poti injura pe toti fiindca, prin redistribuire, chiar i-ai votat pe toti.

    Reply
  14. Vlad Slăvoiu

    @Laur22: “… societăți concrete: societatea crescătorilor de porci, a producătorilor de vin ori a culegătorilor de ceapă. Societăți concrete cu rezultate concrete în reprezentarea și rezolvarea intereselor concrete ale unor oameni concreți. Societăți concrete cu realizări concrete, care mai apoi, pe baza respectivelor realizări, să facă pasul spre armonizarea intereselor lor concrete într-o politică națională.”

    Acest pasaj din comentariul dumneavoastră, ca și paragraful care îi urmează, mi se par foarte bune și le consider foarte adevărate.

    Reply
    • Laur22

      @vlad

      Atunci, daca itzi place, fa ceva shi nu mai astepta sa vina “americanii” ca sa itzi rezolva ei apa calda & co
      Pana acum s-a tot incerca “civilie” cu guvizi shi bizoni “din zona ecologistă, sau urbanistă, sau civică. ”

      Adica cu fumuri shi mestecatori de vorbe.
      Shi de ieshit a iesit ce se vede.
      Daca nu e bine ceea ce-a ieshit daca societatzile de “qual piuma al vento ” s-au dovedit a fi in cele din urma niste simple coruri de papagali intorshio cu cheia “muta d’accento e di pensiero ”

      Cine stie poate cu niste oameni concrezi harsaitzi in rezolvare unor probleme concrete sa avem mai mult noroc. Caaaa uite cu cei din zona ecologist urbanist ne-am lamurit, nu ca ar fi niste baietzi rai ci ….. sunt precum fumul, lipsitzi de greutate sunt mutatzi dupa cum bate vantul.
      Shi vantul pot sa te asigur ca va bate intotdeauna.

      Reply
  15. Alegătoru'

    Dacă întrebarea din titlul articolului nu este cumva retorică răspunsul scurt cred că este: din comoditate. De regulă cine își propune să controleze un partid intră în politică (ceea ce necesită nervi de oțel și un stomac de struț) sau îi plătește pe alții să o facă -dar asta înseamnă o grămadă de bani. Ori majoritatea oamenilor sunt prea comozi să se angajeze pe termen lung într-o astfel de întreprindere istovitoare (și de multe ori dezgustătoare) sau pur și simplu au altceva mai plăcut/util de făcut cu banii lor. De ce ar fi votanții USR mai veleitari sau mai naivi (încât să creadă că se poate controla un partid fără un efort/cost considerabil) decât restul electoratului -care după ce a votat îi lasă de regulă pe aleși 4 ani în boii lor?

    Reply
  16. Mihai D

    Vad ca multe comentarii sunt in directia serviciilor. Autoarea articolului se intreaba retoric unde este comitentul votantilor care sa sanctioneze derapajele USR de la propria linie. Raspunsul este unul foaaaaaaaarte simplu: nu exista un LEADER care sa faca opozitie lui Barna & Co. Cand zic LEADER, nu ma refer la insi care dau din gura, scriu pe retele si merg la cafele ca sa dea vorbele la mana. Ma refer la o persoana care sa aiba charisma/stamina/greutate morala/densitate de principii/rezilienta luptatorului de querilla/altitudine morala/ceva independenta financiara, etc, etc. Trebuie unul care sa aiba aceste atribute si in plus fara dorinta de preamarire. Cam greu. Sunt votant de USR, dar n-am nici o problema sa mi-i critic pe ai mei. Multi sunt lasi, slabi cu spiritul si arivisti. Mult mai buni decat lichelele PSD, dar nu suficient de buni ca sa REZISTE. Majoritatatea votantilor USR, dupa mintea mea, sunt oameni ok dar au si ei lasitatile lor. Un LEADER scoate ce-i mai bun din oameni, adica ii “obliga” sa-si infranga propriile lasitati si sa scoata ce au de dat tarii si nu ce au de luat de la tara. Cam asta ar fi motivul, cred eu.

    Reply
    • andrei

      ca sa fiu sincer nu observa nimeni ca “lichelele” USR sunt cu ceva mai putin lichelism la buzunare si securism decat “lichelele” PSD ba dimpotriva exista chiar un surplus de “lichelism” fanatizat la USR-ul tau! Totusi inca nu ati ajuns la performantele de “lichelism” ale PDL dar o sa-i depasiti sigur in foarte scurt timp :)

      Reply
  17. nae girimea

    “Cum au putut aceşti oameni, mai ales diaspora, să rămînă tăcută ”
    Simplu ! La aparitia Covid , diaspora muncitoare a ramas in Occ si si-a schimbat votul spre AUR , cealalta parte a diasporei a venit urgent in tara si se antreneaza pt vremuri mai bune la alba-neagera .

    Reply
  18. Marius

    Aveti ceva de reproșat profesional lui Drula ? As zice că e cel mai bun ministru al transporturilor de după Ceaușescu. Mă puteți contrazice cu argumente ? Legat de Florina Presară, o funcție primită o oprea sa mai des declaratii

    Reply
      • Marius

        1. A oprit mizeria de proiect prin care Bucuresti-Targoviste tocmai trebuia largit la 4 benzi prin mijlocul satelor si stiu ce dezastru ar fi urmat pentru oamenii din satele pentru ca ma duc mereu spre Pucioasa la socrii mei pe drumul ala.
        2. A initiat un proiect serios de drum expres Bucuresti-Targoviste.
        3. A venit cu o strategie pentru traseele secundare de cale ferata unde e dezastru, trenurile merg cu 20 km/h.
        4. A transparentizat tot ce inseamna licitatii si lucrari pentru studii de fezabilitate.
        5. A marit substantial bugetul pentru intretinerea retelei de drumuri nationale incluzand aici fonduri pentru repararea podurilor si podetelor.
        6. Dupa multi ani, se pare ca vom avea si noi o intrare civilizata in Romania la Giurgiu si nu trebuie sa mai trecem prin drumuri de lumea a 3-a. Inteleg ca in maxim 1 an va fi gata drumul de legatura dintre vama si DN.
        7. A oprit mizeria de investitie a metroului catre Otopeni, o idiotenie marca Basescu si prioritizeaza dezvoltarea catre zonele cu adevarat aglomerate din Bucuresti.
        8. A dat drumul la proiectul de autostrada sau drum expres pe litoral care sa ocoleasca statiunile, un proiect blocat de 10 ani.

        Reply
        • marius

          ai cea mai vaga idee de ce metroul sub bd Kogalniceanu si Elisabeta nu a mai vrut nimeni sa-l faca?!!!
          sa-ti dau un indiciu tehnic: genocid!!! toate blocurile din acea zona se vor prabusi, mii de morti, zeci de mii de sinistrati…

          “mizeria” aia de metrou intre aeroport si capitala exista peste tot in lumea civilizata dar noroc cu tine si cu drula ca voi veniti de la tirgoviste asa ca ce va trebuie metrou… mai bine la caruta

          cit despre vise si propaganda cu “o sa facem noi” … haide pa ca nu va mai crede nici dracu.
          deci drula este fix aceeasi capacitate ca toti cei de pina acum plus posibilitatea de a intra in istorie ca un veritabil criminal dupa genocidul provocat cu metroul Kogalniceanu-Mosilor

          Reply
  19. Vlad Slăvoiu

    @Laur22: Păi…nu doar că eu nu i-am așteptat pe “americani” niciodată, dar la mine, când i-am chemat, au venit… :)) Deci nu, crede-mă, direcția în care mergi înseamnă să forțezi un zid cu capul, nu o ușă cu mâna. :)

    Mi-a plăcut bucata aia de text a ta pentru că am găsit ceva adevărat, ceva onest în ea. Ceva inteligent și cu potențial. Ceva de la care se poate construi.

    Așa încât am zis, și am zis bine, să nu ratez ocazia și să remarc. :)

    Reply
  20. Mihaela MIR

    @ Presada are un mare defect: e femeie, si ar trebui sa vina Joe Biden la USR ca sa fie promovate si femeile, pana la transgender astia nu au loc nici de gender, si asta arat ce europeni sunt, o haita de masculi alfa cu colti lungi….@ marius # drula, cat de bun ministru e unul nu spunem din luna 1, nu? Unst sigura ca exista o lege a naturii care face ca descendentii securistilor sa fie ministri mai buni decat descendentii urmaritilor- deh, experienta

    Reply
    • Dumitru

      Sa inteleg ca femeile nu se pot afirma in politica decat daca au un barbat providential (acest Joe Biden pe care il citati Dvs) care sa le puna acolo? Conceptia asta de viata mi se pare extrem de misogina si patriarhala.

      Reply
  21. andreescul

    Am citit textul lui Hockenos. Probabil un sumar adecvat pentru occidentalul neinformat; nimic nou pentru cei care cunosc Romania cat de cat macar. Despre mana lunga a Securitatii, inclusiv despre infiltrarea partidelor de tot felul, stim din 1990. Dar unde e conexiunea cu USR – cum (ambiguu) o semnaleaza textul doamnei AM-P?

    Si ce inseamna ca serviciile “vet all the ministers and their staff” (AM-P)? Fraza este, din nou, suficient de ambigua incat sa poata fi interpretata in orice fel (de la o verificare de forma ca nu sunt spioni straini pana la un filtru prin care doar amicii serviciilor ajung in pozitiile relevante).

    Reply
  22. Mihai

    Eu m-am lămurit, și nu am mai votat cu USR. Aștept partidul următor. Pentru mine USR este un capitol închis. Nu mai votez “răul cel mai mic”. Aceasta este capcana securiștilor de 30 de ani. Cea mai mare prostie am făcut când am votat cu Iliescu împotriva lui Vadim. Era o capcană. Dacă e să se ducă dracului totul, să se ducă. Dar cu răul nu mai votez, sub nici o formă. Asta am învățat în 30 de ani. Sper ca tineretul să înțeleagă. Fiecare vot contează, inclusiv cel absent. Dacă nu votezi, trimiți un semnal de dezaprobare, și le scazi legitimitatea. Unii s-au mai întrebat retoric de ce oare acest absenteism, alții au încercat s-o scalde cu COVID. Adevărul este greața profundă față de această gașcă de impostori care se intitulează “clasă politică”. Este un alt fel de clasă, corigentă și de altă natură, nicidecum politică.

    Reply
    • Alegătoru'

      @ Mihai
      Dacă dvs. credeți că politicienii au vreo jenă că le-ați scăzut legitimitatea neprezentându-vă la vot vă înșelați. Cu cât mai mare absenteismul la votare cu atât mai bine pentru ei. Ideal pentru aceștia ar fi să se aleagă singuri fără vreo imixtiune de-a contribuabililor. Nu de alta, dar te mai trezești după aia cu vreunul care îți cere socoteală pentru votul dat -adică obraznicul te ia drept reprezentant de al lui în Parlament/CL.

      Reply
  23. Nila

    Trebuie sa recunosc ca aveti dreptate in tot ce afirmati, problema e ca nici o formatiune politica in campanie elctorala nu propune o noua lege de organizare a serviciilor, sau macar un mai bun control parlamentar asupra lor. Sa tragem concluzia ca nimeni nu ajunge in postura de a candida daca nu are girul lor, sau macar are un dosar cu care poate fi controlat? Sa fie si presedintele in aceeasi situatie? O liniste ciudata asupra subiectului s-a asternut si din partea acualei majoritati, nimeni nepunand intrebari asupra bugetelor serviciilor, ca si asupra legilor justitiei ce ar trebui corectate dupa PSD. Cred ca Dragnea nu a fost omul lor, problema lui a fost ca a crezut ca poate negocia cu ei si cadea la pace, in loc sa-i loveasca necrutator, pentru ca scurt timp a avut puterea necesara in parlament controland mai multi parlamentari ca serviciile. Ar fi facut singurul lucru bun din viata lui, dar l-au vandut cei apropiati, iar acum s-au regrupat si par a fi pe cai mai mari ca niciodata. Nu putem condamna votantii USR pentru asta, au avut o speranta iar pe masura ce se va topi, se va topi si USR in 4 ani. Care era alternativa?

    Reply
  24. Dumitru

    Eu daca as fi votant USR mi-as da carnetul inapoi si as cere rambursarea cotizatiei. Nu de alta, dar USR se prezinta ca un partid al claselor educate si un partid pro-educatie. Atunci, cum sa participi in guvernul care are cel mai mic buget al educatiei in 30 de ani? Cf. https://romanialibera.ro/politica/guvernul-citu-taie-de-la-educatie-si-sanatate-837081?fbclid=IwAR1lmkussX4aCdtI7pl4sFinY5HGFx9H9dCJKd2Qg-4rjB7R6YeBjJsO3Vk Poate se inseala ziaristii de la RL, dar m-as mira…

    Reply
  25. Gabriel Radeanu

    Există un documentar pe Netflix “The great hack” despre Cambridge Analytica,Facebook și scandalul legat de alegeri,în care România este menționată de vreo două ori.
    Cine și de ce a comandat și plătit studiile( sau intervenția) privind țara noastră?Mecanismul descris în documentar,de activare a votului celor indeciși sau indiferenți pare a fi funcționat cu ocazia ascensiunii USR și manifestărilor de protest publice,atribuind contextului o legitimitate și prospețime politică stranie, necaracteristică realității românești.
    Debutul “intervenției” l-am sesizat cu ocazia primei campanii prezidențiale a lui Iohannis,în perioada “muie Ponta”, în special în cele două săptămâni dintre turul unu și doi,cu rezultatul pe care-l cunoaștem.
    Dincolo de orice speculație cu valențe conspirative,am convingerea că prietenii noștri apropiați de la Vest,sunt “satisfăcuți” de modul cum a evoluat povestea României!

    Reply
      • Gabriel Radeanu

        Eu mă îndoiesc de abilitățile sau competența Serviciului Român de Informații,eu cred că sunt o lamentabilă (epitet potrivit oricărei instituții de forță a României,de la militarizatul ISU până la DNA)… gașcă de mafioți cu epoleți!

        Reply
  26. Vlad Slăvoiu

    @Dumitru: Să înțelegeți ce înțelege oricine: că era o ironie acolo, o ironie amară.

    @Marius: Adevăru’ că în sistemul pluserist, despre care și-a scris dl Guran celebrul său articol (un text de prost gust, cu o premisă de prost gust – o manea, așa: Aolică, fiul mieu! – și cu un autor de prost gust), goana după funcții e ceva foarte neobișnuit… :))

    Nu mai zic că, în general, să vrei e un lucru firesc, nu-i o boală venerică… Important nu e că vrei (e normal că vrei și foarte bine că vrei), important e de ce vrei, pe ce bază și în ce scop.

    Dar la fel de adevărat este că proasta creștere și lașitatea răsar uimitor chiar și acolo unde n-ai fi zis vreodată că.

    Reply
  27. Carcotasul

    Ziceți că de ce nu se crează o comisie de votanții care sa .. etc. Și ce acces ar avea o astfel de comisie la datele confidențiale ale Alianței, fiindcă nu numai USR este implicat aici. Și, da, aveți dreptate, votanții în chestiune au fost manipulați – prin exploatarea entuziasmului lor naiv – ca massă de presiune și manevră pentru că șefii -singurii care au decis,faptic și sub acoperirea unui vot democratic dar ineficient – cine sa ajungă la butoane. Pe scurt, găștile și-au atins scopul. În + exista destui oameni competenți care ar putea, de exemplu, să fie numiți în locul, să zicem, pensionarei Nistor, dar ea este cea preferată, din motive de “experiență”, tradus: gașcă. Ce-ar mai fi de zis ? Poate doar că cuvântul “veleitari” folosit de dvs în text este deplin adecvat .. și sunt mulți !

    Reply
  28. Noi cei dan linantai

    Poate, deoarece, intreaga scena politica e plina de făcături absurde numite impropriu partide! Cu niste periferici traind prin văgăuni si fundături depopulate care pozeaza ca fiind de dreapta, mancand constant aproape toti banii de la bugetul de stat, in folos propriu, cand ajung la putere împinși de la spate de serVicii patrihoatze care iubesc Romania defiland pe Kisselev…

    Reply
  29. N. C.

    Trump a fost tolerat/susținut de stăpânii Partidului Republican (frații Koch) atâta timp cât le-a dat ce au dorit (facilități fiscale de zeci de miliarde de dolari). Așa că nici vorbă ca Trump să controleze Partidul Republican, ci cel mult să exploateze ca audiență zecile de milioane de votanți ai săi într-o viitoare afacere media.

    Reply
  30. mafalda

    Priviti intregul ca pe o necesitate . O societate – socialista multilateral dezvoltata – sau asa ne zicea cineva in acele vremuri de schimbare ,a trecut brusc in alta paradigma istorica . Cei care detineau secretele tarii si nu numai impreuna cu cei care au dorit a sprijini trecerea la o societate capitalista , au preluat conducerea tarii . Costurile sunt cunoscute de noi toti ca si binefacerile ce au urmat .Am trait cu totii , in ultimii 31 de ani , intr-un western politic , fie el real sau nu . Dupa 31 de ani unii dintre noi inteleg adevarul si doamna ce a scris textul a aratat o parte din apa existenta in pahar . Il putem numi curaj sau maturitate si politica , nu numai cunostere . Trebuia sa trecem si prin asta , nu aveam alta sansa . Momentul de fata este insa unul ce modifica multe . Vechii exponenti ai dedesupturilor politicii romanesti , impreuna cu o serie intreaga de sprijinitori de tot felul ,aflati pe paliere de competenta , ies din sistem .Unii din motive naturale , altii obligati de noua structura de interese ce a ajuns la maturitate . Urmasii celor iesiti in decor nu se ridica la inaltimea trecutul .Minuitorii de papusi ,aflati in spatele ecranelor de hirtie sau schimbat sau si-au schimbat (unii dintre cei ramasi) interesele si intelegerea . In anul de gratie 2021 altfel stau lucrurile .O clasa politico- economica si urmasii lor cauta sa isi pastreze acumularea de capital . Cei noi , privesc in viitor si isi imagineza altfel tara si natiunea . Vechile concepte si atitudini politice dispar incet -incet si noul va deveni parte a noilor actiuni si exprimari politice in societate .Peste tot in Europa politicul va cobori din -Palatul de Clestar – si va iesi in strada cu mic cu mare , in a intimpina dorintele cetateanului . Consultarea- la propriu – a cetetenilor(nu numai prin vot o data la patru ani ) va fi si ea parte a noului mod de exprimare politica a reprezentantilor Europeni si al celor din Romania .Venim noi la voi va fi mottoul politicilor si politicienilor anilor ce vin .

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *