Romania Curată

MOBILIZARE: Peste 30.000 de semnături pentru petiția prin care se solicită revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Peste 30.000 de cetățeni au semnat petiția Declic prin care se solicită Parlamentului revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Solicitarea civică este una de anduranță și a revenit pe agenda publică în condițiile în care recentele alegeri au arătat, din nou, că majoritatea primarilor nu au legitimitate, fiind aleși cu un număr (procent) relativ mic din numărul cetățenilor care vin la vot și cu atât mai mult din numărul total al cetățenilor cu drept de vot.

”Noi, semnatarii acestei petiții, cerem revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin. Doar așa, primarul ales va reprezenta, în mod real, voința unei majorități a alegătorilor. De asemenea, la alegerile cu 2 tururi se vor limita posibilitățile de fraudare a votului”, se arată în motivarea petiției.

De ce este important? (Declic)

 • Ultimele alegeri locale au confirmat implicațiile dezastruoase pe care le are asupra democrației alegerea într-un singur tur a primarilor.
 • Exceptând cazul candidaților care primesc peste jumătate dintre voturi, nu știm dacă primarii desemnați reprezintă voința unei majorități a celor prezenți la vot.
 • Nu există nicio certitudine că majoritatea celor cu drept de vot nu l-ar alege, la un al doilea tur, pe candidatul de pe locul doi. Iar esența alegerilor democratice este ca cei aleși să reprezinte, cu certitudine, majoritatea alegătorilor.
 • Există și numeroase localități în care diferențele dintre primii clasați sunt de sute sau chiar zeci de voturi. Sau localități unde voturile pentru pentru primul clasat sunt depășite cu mult de suma voturilor următorilor doi. Un al doilea tur de alegeri ar putea arăta, mai clar, voința alegătorilor.
 • În aceste situații, o parte uriașă dintre cei ce votează ajung să se simtă nereprezentați de viitorul primar. Cu totul altfel ar sta lucrurile dacă alegerile ar avea 2 tururi. Inevitabil, un candidat ajunge să strângă o majoritate care-l legitimează în fața tuturor alegătorilor.
 • Al doilea tur pentru alegerea primarilor a fost eliminat în 2010, sub pretextul crizei economice și a reducerii cheltuielilor. Ceea ce s-a redus, cu adevărat, este democrația.
 • Schimbarea legislației, în 2010, a fost făcută de partidele aflate la putere, pentru că un singur tur dă o șansă mai mare partidelor mari. Greșeala va fi reparată doar dacă un număr uriaș de cetățeni va cere asta. Altfel, partidele de la putere vor păstra un sistem care le avantajează.

Semnează și tu petiția Declic, aici (clic):

Citește pe România Curată:

VERDICT al Justiției: Lucian Bode rămâne cu decizia de plagiat! Care e ultima ”șansă” pentru fostul ministru PNL să anuleze decizia UBB Cluj

Cu buldoexcavatorul prin bujorii de munte din ariile protejate ale Făgărașului. Ce se fac că fac autoritățile

”România nu mai importă plastic reciclat!” O mare victorie anunțată de Ministerul Mediului sau mascarea unui eșec?

Inovații în măsurarea corupției, cu implicare românească, la Conferința Internațională Anticorupție, de la Vilnius


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “MOBILIZARE: Peste 30.000 de semnături pentru petiția prin care se solicită revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin

 1. marian

  E nevoie si de adoptarea legii votului electronic. E nevoie si de revenirea la pragul de 50% pentru validarea unui referendum.

  Reply
  • haim mononukleozovici

   Poti sa justici de ce „e nevoie” de lucrurile astea (ce nu exista in multe alte parti)? Ce legatura are „votul electronic” cu alegerea primarilor in doua tururi?

   Reply
   • marian

    Prezenta la urne se va îmbunatăti sigur pentru toate tipurile de alegeri daca se introduce votul electronic- avem obligatia sa pornim de la principiul bunei-credinte, ca vrem sa vina oamenii la vot. Eu am fost plecat din localitatea unde am domiciliul, deci in ziua alegerilor a trebuit sa prioritizez. Facem pasul intreg, daca tot il facem- si eu sunt hotarat sa imi conditionez astfel participarea la anumite decizii. Daca prezenta la vot e prea mica in turul 1 pentru primari, degeaba va lua cineva 50 si la suta ca nu va fi atins pragul de prezenta si sigur in turul 2 vor fi votanti din turul 1 plecati din localitate.
    Pentru referendum explicatia mea e mai simpla, nu vreau sa particip la orice viseaza vreunii cu iesirea din UE si altele, pur si simplu timpul meu contează. Daca pe votanti ii intereseaza un subiect, au demonstrat ca vin la vot si simplificam aceasta prezenta cu vot electronic

    Reply
   • marian

    Pai principiul bunei-credinte zice ca vrem sa incurajam oamenii, chiar si pe cei care lucreaza ture continue de 12 ore si fac naveta- si ma am exemplu pe mine- sa vina la vot. Daca prezenta la vot e prea mica in turul 1 pentru primari, degeaba va lua cineva 50 si ceva la suta ca nu va fi atins pragul de prezenta si sigur in turul 2 vor fi votanti, care au participat la turul 1, plecati din localitate.
    Pentru referendum explicatia mea tine de observatia ca daca pe votanti ii intereseaza un subiect, au demonstrat ca vin la vot. Atlfel riscam ca decizii capitale sa fie impuse exact cu procentele cu care au ajuns primari cam o treime din cei actuali.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *