Cristian Ghingheș

Apel pentru demiterea Doinei Gradea de la șefia TVR în urma interzicerii emisiunii lui Dragoș Pătraru

Profesorul universitar doctor Sorin Ilieșiu, fost senator PSD și membru în Comisia pentru cultură și media din Senatul României în perioada 2012-2016, în prezent membru al Consiliului de Administrație al TVR, ne-a trimis pe adresa redacției un apel către Liviu Dragnea prin care îi cere demiterea doamnei Doina Gradea, președinte director general al Televiziunii Române.

Apelul lui Sorin Ilieșiu vine pe fondul ședinței extraordinare a Consiliului de Administrație al TVR care s-a desfășurat pe 2 august și în cadrul căreia a fost analizată hotărârea Comitetului Director de interzicere a emisiunii celei mai iubite de la Televiziunea Română: „Starea nației”, realizată de Dragoș Pătraru.

Din foarte multe punctele de vedere, această hotărâre a adus daune uriașe TVR și a fost luată abuziv și ilegal, fără consultarea Consiliului de Administraţie care, de aproape trei luni, a solicitat în zadar să se implice în acest sens. Motivul interdicției emisiunii „Starea nației” a fost că d-l Pătraru ar fi defăimat Televiziunea Națională. Exemplul cel mai „grav” de așa-zisă defăimare este acest citat dintr-o emisiune a d-lui Pătraru: „…comportamentul noului președinte director general Doina Gradea al TVR față de angajați, măsurile editoriale luate împotriva interesului public în privința mai multor producții, încercările de intimidare la adresa emisiunii Starea nației…”. Domnule Președinte, prin aceste cuvinte d-l Pătraru a defăimat Televiziunea Națională? Nu e de fapt o acuzație lipsită de temei?

În acest context, Sorin Ilieșiu prezintă în continuare 12 exemple care dovedesc faptul că totalitarisimul a fost instaurat în cel mai înalt grad în TVR de către d-na Gradea. Toate propunerile mele de mai jos, făcute cu multe zile înaintea ședinței de ieri, au fost călcate în picioare de d-na Gradea, susține fostul senator:

1. Am propus să analizăm de ce hotărârea referitoare la cea mai iubită emisiune la TVR nu a fost luată de Consiliul de Administraţie așa cum era firesc, ci a fost luată ÎN SECRET de Comitetul Director al TVR, care e pe poziția nr. 3 în ierahia de conducere. Legea a fost încălcată flagrant întrucât Consiliul numit de Parlament e pe poziția nr. 1 în ierarhia TVR. Citez din lege: Consiliului de Administraţie al TVR aprobă concepţia de dezvoltare a TVR şi normele privitoare la strategia şi structura programelor”. „Comitetul Director al TVR pune în execuţie hotărârile şi deciziile Consiliului de administraţie”. Propunerea acestei analize a fost respinsă fără explicație de d-na Gradea. Mai menționez că toți membrii Comitetului Director sunt de mult timp „interimari” și ca urmare stau cu „sabia lui Damocles” deasupra capului…

2. Am propus să-l invităm la ședință pe d-l Dragoș Pătraru pentru a-i asculta opinia față de interzicerea emisiunii „Starea nației”. Propunerea a fost respinsă fără comentarii de d-na Gradea.

3. Am propus să analizăm procesul verbal al ședinței Comitetului Director în care a fost interzisă emisiunea. Am aflat stupefiat că nu s-a făcut proces-verbal. Întrucât respectiva ședință a fost totuși înregistrată audio, am propus să ascultăm înregistrarea. Propunerea a fost dezaprobată categoric și fără explicații de d-na Gradea.

4. Am propus să ni se prezinte fragmentele de emisiuni în care d-l Pătraru ar fi defăimat TVR. Propunerea nu a fost acceptată de d-na Gradea.

5. Am propus ca în situația în care se constată că d-l Pătraru nu a defăimat TVR, să votăm abrogarea interzicerii emisiunii „Starea nației” astfel încât aceasta să continue la TVR. Propunerea a fost respinsă vehement de d-na Gradea, fără nicio motivație.

6. Am propus să ni se argumenteze anularea reluării emisiunii Starea Nației pe TVR 2 și, pe de altă parte, să ni se justifice mutarea mai devreme a reluării emisiunii pe TVR-1 de la ora 6 dimineață la 5.30, în condițiile în care d-l Pătraru declarase public: „S-a scos reluarea emisiunii de pe TVR 2, reluare care ajunsese să facă o audienţă mult mai mare decât emisiunea din prime-time. De asemenea, reluarea de la ora 6.00 de pe TVR 1 a fost mutată la 5.30 ca să-i fie limitată audienţa, ceea ce s-a şi întâmplat. Începând cu luna martie, audienţa reluării de dimineaţă a scăzut la jumătate, pentru că nimeni nu se trezeşte la 5.30 ca să se uite la TVR”. Ambele propuneri au fost refuzate de d-na Gradea fără comentarii.

7. Am propus să analizăm următorul neadevăr spus oficial de d-na Gradea acum circa două luni; citez din memorie: „Comisia de etică şi arbitraj a TVR nu are dreptul să analizeze cazul Pătraru întrucât acesta nu e angajat permanent al TVR”, în contextul în care unii membri ai Consiliului au cerut amânarea deciziei referitoare la emisiune abia după finalizarea raportului Comisiei de etică şi arbitraj. Propunerea a fost aruncată la coș de d-na Gradea, fără să clipească și fără să spună nimic.

8. Am propus să analizăm următoarele citate din Raportul Comisiei de etică şi arbitraj a TVR referitoare la cazul Pătraru: „Conducerea TVR nu pare interesată să verifice veridicitatea faptelor prezentate de dl Pătraru ca fiind deosebit de grave, arătându-se în schimb preocupată de intenţia jurnalistului de a le face publice”. „Membrii Comisiei de etică şi arbitraj nu pot avea acces, în analiza lor, la anumite documente care, deşi ar fi lămuritoare, au un caracter confidenţial (față de membrii Comisiei)”. Sfidând Comisia de etică şi arbitraj,ambele propuneri au fost respinse de d-na Gradea. Evident, fără explicații.

9. Am propus să dăm curs recomandărilor Raportului Comisiei de etică şi arbitraj în cazul Pătraru: „Membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj a TVR recomandă Consiliului de administraţie al TVR ca, în baza prerogativelor sale, să solicite conducerii executive şi să studieze, din perspectiva îndeplinirii obligaţiilor şi a autenticităţii argumentelor invocate de părţi, următoarele documente…” (sunt enumerate șase documente). Am propus totodată să dăm curs concluziei finale a Raportului: „Având în vedere că decizia Comitetului director al TVR de denunţare a contractului referitor la emisiunea Starea naţiei a fost luată înainte de finalizarea redactării concluziilor Comisiei de etică şi arbitraj, recomandăm Consiliului de administraţie să examineze argumentele care au stat la baza acestei decizii în raport cu rezultatele analizei comisiei”. Desconsiderând Comisia, și aceste propuneri au fost respinse de d-na Gradea, tot fără explicații.

10. Având în vedere prevederea legală că membrii Consiliului de Administraţie au acces neîngrădit la toate documentele privind organizarea şi activitatea Societăţii Române de Televiziune, în condiţiile legii, pe baza solicitării adresate în scris președintelui-director general”, am propus să ni se explice de ce timp de 2-3 luni ni s-a refuzat solicitarea de a vedea contractul cu d-l Pătraru care, de altfel, declarase că acesta nu e confidențial față de membrii Consiliului. Propunerea a fost dezaprobată de d-na Gradea, fără nicio explicație.

11. Întrucât, până în prezent, doar 8 din cei 13 membru ai Consiliului și-au publicat CV-ul pe web-site-ul TVR, am propus, din respect pentru dreptul cetățenilor de a ști cine conduce TVR, să includem în Regulamentul Consiliului următoarea prevedere: „Toți membrii Consiliului au obligația de a trimite secretariatului Consiliului propriul CV în vederea publicării acestuia pe web-site-ul TVR”. Propunerea a fost respinsă discreționar de d-na Gradea, fără vreun argument.

12. Conform legii dar mai ales pentru a câștiga încrederea telespectatorilor, am propus să includem în Regulamentul Consiliului următoarea prevedere: „Toți membrii Consiliului au obligația de a trimite secretariatului Consiliului în vederea publicării pe web-site-ul SRTv, Declaraţia pe propria răspundere  cunoscând prevederile art.292 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii, după luarea la cunoştinţă a conţinutului Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, că nu a fost lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia, în sensul art. 2 lit. a) – c) din ordonanţa de urgenţă„, datele confidențiale urmând a fi șterse. Și această propunere a fost aruncată la gunoi de d-na Gradea, fără nicio justificare. 

Așadar, analiza propriu-zisă a Hotărârii de interzicere a emisiunii „Starea nației” a fost o farsă nedemnă de Televiziunea Națională.

Domnule Președinte,consider că după tot ce a făcut, d-na Gradea ar trebui să-și prezinte demisia de onoare inclusiv din Consiliu. Dar d-na Gradea nu are onoare. Singura soluție e s-o convingeți dvs să demisioneze, pentru că dvs ați susținut-o în fruntea TVR fără să bănuiți că va putea face atât de mult rău Televiziunii Publice și României tocmai în acest an când ar trebui să celebrăm așa cum se cuvine Centenarul Marii Uniri a Românilor.

Subliniez încă o dată că nu doresc să-i iau locul d-nei Gradea și că nu voi candida în locul dânsei. – Sorin Ilieșiu, membru al CA TVR

foto: TurnulSfatului.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Apel pentru demiterea Doinei Gradea de la șefia TVR în urma interzicerii emisiunii lui Dragoș Pătraru

  • Diana

   Exemplu de raspuns inadecvat si penibil. Gradea exercita dictatura in TVR, la comanda PSD. Prostii a vorbit ea, cand a defaimat angajati ai TVR ! Ori pe acest site (RC) sunteti toti pesedisti ca sefa dvs (AMP) ?

   Reply
  • ilie

   Emile, n-are nici-o vina ca tu vorbesti prostii…PSD-ul apus-o acolo pe post de cenzor . Asa ca si-a luat rolul in serios si „a plusat” …

   Reply
  • EMIGRANTUL

   EMILE PROSTII AI TU IN CAPATANA AIA DE MAIMUTOI .Gradea este o nulitate umana obedienta sistemului MAFIOT instalat la putere in RO prin hotie, siretlic

   Reply
  • Diana Lucia Zotescu

   Ce vina are Patraru ca Gradea uita ca ea trebuie sa sarveasca publicul, nu pe Dragnea?

   Reply
 1. Taxe MICI

  – „Bravo” emil ! – esti un adevarat….rrroman
  Ramine sa scapam de raie d’alde almasanca, i. radu, abonate pe viata la sinecura tvr – de a. marin am scapat

  Reply
 2. Stefanescu

  Tovarasa Gradu’ a transformat TVR in satelit Antena 3. E greu sa conduci profesionisti inteligenti ca Patraru, mai bine scapi de ei si ramai in confortabila filosofie a agramatilor nesimtiti si agresivi din conducerea PSD.

  Reply
 3. Fratzii Grachi

  Nu doar eliminarea emisiunii lui Patraru constituie un motiv intemeiat pentru demiterea acestei doamne de la conducerea postului PUBLIC de televiziune. Scoaterea emisiunii lui Patraru a fost doar prima salva data de aceasta doamna impotriva interesului celor ce sustzin financiar TVR-ul. Ceea ce vdem astazi in emisiunea „Romania 9” ne ofera motive mult mai serioase de a cere demiterea acestei doamne. Talk-show-ul de la ora 21:00 a alunecat mult prea jos inspre propaganda pro-PSD pentru a mai putea fi tolerate. Cu contributzia unor „analishti” politici de talia „maestrului” , mereu invitat si present in aceasta emisiune, alaturi de oameni clar partizani ai PSD precum B.Chirieac emisiune in chestiune functzioneaza clar impotriva interesului general al cetatzenilor romani, dar pe banii acestor cetatzeni. Asa ceva nu trebuie sa mai continue… cu invitatzi precum Olgutza, care incearca sa abureasca poporul cu grija parinteasca a guvernului actual pentru pensionary, defavorizatzi etc. pe bani care nu prea exista si, pentru ca sa existe, Romania este afundata in datorii al caror effect este stagnarea dezvoltarii ei spre civilizatzia europeana si, mai grav, al caror effect se va vedea abia peste ceva timp, nu mult, cand datoriile vor trebui platite, DAR NU DE CEI CARE LE-AU FACUT ! Asta nu e grav ? nNu asta face doamna Gradea, pusa acolo tocmai in acest scop de PSD ? daca stie cineva sa-mi explice contrariul, sa o faca.

  Reply
 4. Gigi

  Gradea vine din mediul privat baieti, dar la PROTV avea alte teme; ea a fost adusa la TVR tocmai pentru ca a reusit la PROTV si uite ca e pe cale sa reuseasca si la TVR.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *