Romania Curată

ANI: Fostul primar Piedone a semnat 6 acorduri de funcționare și două autorizații pentru firmele copiilor săi

Fostul primar al sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a semnat în perioada 2013-2015 șase acorduri de funcționare și două autorizații de funcționare pentru firmele God Trust Enterprises SRL, Sport Team Kart SRL și Chocoland SRL, firme la care copiii săi dețin calitățile de asociat și administrator, a constatat Agenția Națională de Integritate. În aceste condiții ANI susține că Piedone s-a aflat în conflict de interese administrativ și, posibil, chiar în conflict de interese penal, motiv pentru care a sesizat Parchetul General.

”În calitate de primar al Sectorului 4, București, POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE a semnat, în perioada 2013-2015, șase acorduri de funcționare și douã autorizații de funcționare pentru God Trust Enterprises SRL, Sport Team Kart SRL și Chocoland SRL, societãți la care copiii sãi dețin calitatea de asociat și funcția de administrator”, se arată în comunicatul ANI.

 „Prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercitã o demnitate publicã sau o funcție publicã are un interes personal de naturã patrimonialã, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”, art. 71 din Legea nr. 161/2003 potrivit cãruia:„Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnitãților publice și funcțiilor publice sunt: imparțialitatea, integritatea, transparența deciziei și supremația interesului public” și art. 76 din Legea nr. 161/2003 potrivit cãruia: „Primarii ºi viceprimarii, primarul general ºi viceprimarii municipiului Bucureºti sunt obligaþi sã nu emitã un act administrativ sau sã nu încheie un act juridic ori sã nu emitã o dispoziþie, în exercitarea funcþiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soþul sãu ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziþiile emise cu încãlcarea obligaþiilor prevãzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolutã”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încãlcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinarã si se sancționeazã potrivit reglementãrii aplicabile demniãții, funcției sau activitãții respective […]”.

„Persoana […] fațã de care s-a constatat existența conflictului de interese […] este decãzutã din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publicã […] pe o perioadã de 3 ani de la data eliberãrii, destituirii din funcția ori demnitatea publicã respectivã sau a încetãrii de drept a mandatului. Dacã persoana a ocupat o funcție eligibilã, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadã de 3 ani de la încetarea mandatului”, mai spune Agenția Națională de Integritate.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *