Romania Curată

Anchetă Tolo.ro: Dezinfectanți de slabă calitate ajung în spitalele românești, iar statul închide ochii.

O echipă de ziariști de la GSP a publicat astăzi pe blogul lui Cătălin Tolontan o investigație care arată un adevăr cutremurător: multe din dezinfectantele folosite în spitalele românești sunt de proastă calitate, diluate, iar instituțiile responsabile ale statului român nu au verificat niciodată acest lucru, ba chiar au închis ochii în unele situații. Dezvăluirea vine în contextul tragediei de la Colectiv, unde o parte din victime au contactat bacterii în timp ce erau internate în spitale.

Iată mai jos investigația semnată de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan și Alex Nicodim (foto).

  • Victimele de la „Colectiv” au murit și milioane de români sunt tratați în spitale dezinfectate cu substanțe pe care statul nu le controlează niciodată în laborator
  • Nici măcar când le dă avizul de comercializare.
  • „Noi comparăm doar eticheta și avizul”, spune, uluitor, Direcția de Sănătate Publică (DSP)!
  • Asta chiar dacă Gazeta a găsit, chiar în rapoartele oficiale ale DSP, că autoritățile sanitare au prins „o concentrație mai scăzută decât pe etichetă” pentru unele antiseptice.
  • Ziarul face publice documente interne de la fabrica Hexi Pharma, liderul pieței și firma care are contracte cu peste 300 de spitale din 40 de județe, care arată cum se produc dezinfectante cu o concentrație mult mai scăzută decât cea de pe etichetă.
  • Sunt exact substanțele remarcate și de DSP.
  • Contactată, firma nu a negat până la această oră autenticitatea rețetelor de fabricație aflate în posesia ziarului.
  • „Semnătura pare, într-adevăr, a mea. Dacă am semnat, nu am știut ce am semnat,pentru că eu știu chimie cît dumneavoastră, nu mai mult!Am lansat o anchetă internă”, spune directorul general al Hexi Pharma, care este biochimist.
  • Aceste biocide sunt folosite pretutindeni în spitale: chirurgii se spală cu ele pe mâini, mesele de operație sunt curățate cu ele, bisturiele sunt sterilizate cu ele și, tot cu ele, se spală orice încăpere, de la saloane la terapie intensivă.
  • Și culmea ironiei: vânzările firmei s-au dublat după drama de la Colectiv.

– Domnule Condrea, ceva nu e în regulă în rețetele noastre!

– Închide ușa,  te rog.

Bărbatul, Dan Alexandru Condrea, este patronul Hexi Pharma, cel mai mare producător de dezinfectante din România.

Firma aprovizionează mai mult de 350 de spitale din 40 de județe. Antisepticele Hexi Pharma sunt folosite, conform propriei prezentări, „în peste 2.000 de săli de operație”.

Ele ar trebui să lupte exact cu setul de bacterii ucigașe care au fost descoperite în corpurile morților de la „Colectiv”.

Omul din fața patronului, specialist în producția dezinfectanților, a venit fuga în biroul lui Condrea, direct din hala fabricii. Își amintește fiecare idee din discuție.

Nici n-au fost prea multe idei.

„Concentrația pentru Thor, Suprasept și alte dezinfectante pe care le livrăm spitalelor nu e în regulă. Uitați-vă la rețetele care ni se dau, vă rog! Nu se potrivesc rețetele cu etichetele! E un calcul simplu. Concentrația care reiese e mult prea mică față de ceea ce scrie pe etichete”, i-am zis eu, povestește sursa.

„Condrea mi-a răspuns, sec, că nu e treaba mea. Ăsta e stilul său, fără apel pentru cei care îi sunt angajați. Mi-a mai zis o dată că treaba mea e să produc substanțele și nu să pun întrebări”.

De trei ori a deschis specialistul ușa patronului. Și de trei ori a tras-o după el.

Cu același rezultat.

796 de contracte de achiziție publică a câștigat Hexi Pharma în ultimii 9 ani cu spitale, unități militare, penitenciare și altele

Director medical de spital: „Ați furat voi din dezinfectant?!”

Medicul se spală pe mâini înainte de operație.

Este directorul medical al unui spital din București. Și chirurg în același timp. Își freacă, absent și apăsat, mâinile. La un moment dat, pornește ca din pușcă, înjurând de toții sfinții.

„Unde sunteți?!!!”. Asistentele apar, agitându-și ochii ca lemurii.

„Ce ați făcut cu tâmpenia asta de substanță? Ați îndoit-o cu apă?”. Tipele se strâmbă, cu o indignare doar pe jumătate jucată.

– Haideți, domnule doctor…

– Niciun haide! Acum câteva zile era OK dezinfectantul. Azi nu simt că mă curăță cu nimic, parcă mă spăl cu apă și săpun!

Asistentele se enervează la rându-le. E cam de rahat directorul, cu suspiciunea lui că au „ciupit” ele ceva din antiseptice. Schimbă adresarea, de la „doctor” la „director”.

– Știți ceva, domn’ director, deschidem acum alt bidon!

– Da, vă rog, acum!

Cele trei deschid un recipient produs de Hexi Pharma. Medicul vede aceeași substanță cu o consistență stranie, diluată. Asistentele îl privesc atent, în căutarea scuzelor.

„Îmi pare rău, nu sunteți voi de vină, n-ați diluat nimic, așa e substanța”, zice el și închide ușa.

Întâlnirea medic-pacient

Peste câteva luni.

„Unde lucrați?”, îl întreabă doctorul pe pacient.

„La Hexi Pharma, facem dezinfectanți pentru spitale”. „Și ce faceți acolo?”. „Mă ocup de producție”.

Chirurgul zâmbește amar.

Ușa s-a deschis și încăperea i-a cuprins acum pe amândoi.

„Și ce mă sfătuiți? Eu sunt și director medical aici. Să mai cumpărăm de la dumneavoastră?”. Pacientul dă din cap.

Chirurgul și cel pe care urmează să-l opereze peste câteva zile pleacă împreună. Ușa se închide și ei vorbesc multe. Mai multe decât și-ar imagina cineva.

A luat hârtii din firmă

Omul din producție i-a pus două hârtii în față patronului său, Dan Alexandru Condrea.

Și, pentru că patronul l-a trimis în fabrică, „fără comentarii”, angajatul de înaltă calificare a plecat după o vreme de la firmă, a luat mai multe hârtii și două le face publice. Acum.

Cum se diluează substanțele active

Documentele reprezintă rețetarul luat direct din fabrică și semnat inclusiv de Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma și biochimist.

Conform acestor formule se produc Thor și Suprasept, două substanțe antiseptice uzuale în spitalele românești.

„Multe din loturi se produceau așa. Cei de la firmă se vor apăra spunînd că nu toate. Nu toate, aproape toate!”, spune sursa.

Remușcarea omului de producție

Dar, înainte să apară documentele, au ars cei 64 de oameni de la „Colectiv”.

Imediat după ce Gazeta a publicat, în decembrie 2015, articolul despre infecțiile nosocomiale care i-au ucis pe o bună parte dintre cei internați, angajatul Hexi ne-a căutat.

„Vă pot povesti unul dintre motivele pentru care au murit acei oameni. E una dintre cauzele despre care nu se vorbește”, a spus, acum cinci luni, specialistul.

Avea documentele, pe care le luase din fabrică.

Părea afectat și, chiar dacă nu a rostit-o direct, purta în ochi remușcarea că n-a vorbit mai devreme.

Și, într-un fel, era speriat. Nimeni nu poate anticipa până unde pot ajunge lucrurile, odată rostogolite….citește continuarea investigației pe tolo.ro.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *