Daniel Befu

Amânare. Guvernul nu și-a trimis avocatul la procesul de la Înalta Curte în care se decide viitorul drumului care ar trebui să taie Retezatul

Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat vineri verdictul în cazul DN 66A, care ar urma să traverseze Retezatul, pentru că avocatul autorităților publice nu s-a prezentat. Pe motiv că vrea să asculte toate părțile, Înalta Curte a amânat procesul pe 27 martie 2015. Proiectul șoselei prin Retezat a fost inițiat în 1999, de Traian Băsescu, când era ministrul Transporturilor, dar a întâmpinat o puternică opoziție civică. Opozanții au atât argumente de ordin ecologic, cât și juridice, contestând legalitatea studiilor și avizelor emise în favoarea drumului. Printre altele, cei de la asociația Agent Green, cei care contestă legalitatea drumului, apreciază că studiul de impact asupra mediului nu reflectă realitatea din teren.

Gabriel Păun, coordonatorul Agent Green, a declarat pentru România Curată că e dezamăgit de această nepăsare a autorităților, care nici măcar nu se obosesc să vină să-și apere cauza în instanță. În același timp, amânarea are pentru ecologiști și un efect benefic: “Pentru noi, faptul că avocatul pârâților, adică al Guvernului, nu s-a prezentat , într-un fel e binevenit, că se mai prelungesc puțin agonia și speranța, dar ne dă și oportunitatea să pe pregătim și mai bine argumentele științifice prin care să demonstrăm că studiul de impact realizat de autoritățile guvernamentale este unul mincinos. De altfel noi am și demonstrat că profesorul Stănescu de la Timișoara a recunoscut că n-a făcut niciodată un studiu de impact, ci doar a mers în teren ca să vadă cum ar arăta un studiu de impact. Picnicul ăla pe care l-au făcut ei și faptul că s-au dus un pic în sus și-n jos pe munte și au zis nu e nici urs, nici lup, nici râs, ăla nu e studiu de impact. Iar despre populațiile de păsări și despre mamifere mici nu au zis nimic. Concluziile lor sunt contrazise inclusiv de datele oficiale despre fondurile de vânătoare. Însă cele mai relevante sunt concluziile cercetătorilor, care au constatat că acolo, în Retezat, sunt cele mai multe specii de lilieci din România și chiar și unele unicat. Am găsit cuiburi de acvile de munte, am identificat două habitate prioritare, așa că dacă decide greșit ÎCCJ, intrăm deja pe legislația europeană, că dacă ai habitate prioritare, n-ai voie să construiești”.

Gabriel Păun a contactat specialiști de la Centrul de Conservare a Biodiversității (Rusia), Uniunea Internațională Socio-Ecologică, Liga Naturii din Finlanda și cercetători de la catedra de Taxonomie și Ecologie a Universității Babeș Bolyai și de la Universitatea Edinburgh din Scoția, pentru a realiza un studiu “pe bune” al impactului asupra florei, faunei și mediului pe care l-ar avea construirea DN 66A. Greenpeace și WWF s-au raliat demersurilor Agent Green, împreună cu Grupul Milvus, Asociația pentru Protecția Liliecilor, Societatea Română de Herpetologie și Societatea Carpatina Ardeleană.

În caz că nu-și găsește dreptate la Înalta Curte, Gabriel Păun e decis să meargă mai departe: “Vrem să dăm drumul la procedura de infrigement, deja, dar așteptăm să dea întâi ICCJ verdictul”.

***

CITEȘTE ȘI

Peste un milion de vizualizări pentru filmulețul cu lemnul tăiat ilegal în Retezat, care ajunge în ”abatorul de păduri” de la Sebeș. Conducerea Schweighofer de la Viena a fost obligată să reacționeze

După o rezistență de 15 ani, Înalta Curte va decide peste două zile soarta DN 66A (”Drumul lui Băsescu”), care ar urma să taie Rezervația Retezat (ISTORIA proiectului și a opoziției)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *