Romania Curată

Alina Mungiu-Pippidi despre ocuparea universităților

La lansarea proiectului Coaliția pentru Universitati Curate într-un amfiteatru de la Facultatea de Psihologie, cu juriul pe scenă și mesaje oficiale de la Ministerul Educației și Presedintiei, Alina Mungiu-Pippidi, inițiatoarea unui proiect devenit bună practică la UNESCO, Banca Mondială și promovat de Times Higher Education Supplement și-a cerut scuze audienței din sală pentru formalismul ocaziei.

”Îmi cer scuze pentru întregul format al acestei manifestări. Acum două săptămâni, când am înțeles că trebuie să facem o lansare, am văzut că studenții au ocupat niște amfiteatre. Cea mai bună lansare ar fi fost să mergem să vorbim cu studenții care au ocupat amfiteatrele, mai ales că nu am văzut să aibă ei un program clar, să avem acolo o dezbatere. Dar Mihai Dragoș (managerul de proiect, fost președinte ANOSR – n.r.) mi-a spus că nu putem, pentru că trebuie să avem sigle puse, pentru că așa ne cere finanțatorul român, finanțatorul elvețian, avem nevoie de nu știu câte sigle, de nu știu câte abțibilduri, trebuie să fie în amfiteatru, trebuie să fie nu știu ce șamd. Eu nu sunt de acord cu chestia asta și cred că este o mare greșeală această profesionalizare în sens negativ a societății civile din România pe care o văd din ce în ce mai mult și e un semn rău. Vorbesc ca persoană care, academic, studiază societatea civilă. E mai bine ca donorii societății civile să fie mai retrași, donorii au interesul să dea banii cuiva care merită, care nu își cumpără mașini sau care nu face cine știe ce cu banii lor. Deci e în interesul donorilor să realizeze ceva de valoare, este un interes reciproc aici. Nu trebuie să mulțumești donorilor altfel decât prin faptul că satisfaci acest interes reciproc. Intermediarii donorilor din România, la fel, trebuie să fie conștienți că noi avem o datorie istorică să construim o societate civilă în România, nu avem o datorie istorică să construim forme fără fond. Aș vrea să lansez acest apel clar să fim conduși de scopuri, nu de formă. Noi asta vrem să schimbăm. țara formelor fără fond, și nu e nici o nenorocire dacă ni se pierde vreo siglă în acest proces. Poate o să spuneți că nu are niciun fel de importanță pentru că sunt mici cerințe. Noi asistăm în ultimii ani la o remarcabilă birocratizare și o rupere a societății civile românești. Între multe elemente de mișcări spontane și complet neînregistrate, nici măcar înregistrate ca ONG-uri, și o societate ca a noastră, înregistrată și mai birocratică. Faptul că avem mișcări pentru Prelungirea Ghencea, Parcul Tineretului, nici măcar înregistrate la Tribunal, mă mai consolează puțin, noi, cei birocrați, îi mai ajutăm cu câte un avocat sau ce avem pe ăștia mai spontani, ca să nu crească ruptura asta.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *