Adrian Popescu

„Ai bani? Nu. Ai vacă? Da. Vinde vaca!” Deputat USR: România e plină de lucani, protejați de la vârf

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, care a reclamat anul trecut practicile medicului Mihai Lucan, a dat ieri declarații la DIICOT. Acesta este doar unul din multele cazuri de jaf în sănătate cu protecție de la cele mai înalte niveluri, susține Ungureanu.

„Fac apel la procurorul general: Romania e plina de lucani. Fac un apel sa mobilizeze parchetele judetene si sa vada cat de frecventa e aceasta practica a jafului banului public”, a spus Ungureanu. „In Cluj exista alti doctori care fac acelasi lucruri ca Lucan, poate ca nu cu lacomia lui Lucan… E un jaf generalizat in sanatate pe linia directionarii pacientilor spre clinici private de acesti dumnezei ai medicinei”, a adaugat deputatul USR. „Lucan lua mita si din aerul din institut: de la lifturile cumparate in institutie, bancomatul de cafea si mita venita prin societatea romana de boli genito-urinare”, a mai spus Ungureanu, care a spus ca exista „sute de persoane care au platit sume impresionante ca sa fie pe o lista paralela pentru transplantul de rinichi.

Deputatul USR a mai spus ca a depus in urma cu cateva luni o plangere impotriva primarului de Cluj, Emil Boc, pentru un presupus ajutor dat medicului Mihai Lucan. Ungureanu a mai spus ca a transmis la DIICOT informatii despre modul in care Lucan era ajutat de actualul ministru Florian Bodog, de politicieni, procurori, judecatori, medici si oameni din SRI.

„Am dus azi precizari foarte importante: el a fost ajutat in Cluj de Emil Boc. O sa vedeti o succesiune de hotarari de ale Consiliului Local Cluj care l-au ajutat pe Lucan. Boc a fost operat la clinica privata a lui Lucan. Credeti ca exista o chitanta in acest sens? Boc l-a numit pe Lucan consilier personal pe probleme de sanatate”, a declarat Ungureanu la iesirea de la DIICOT.

Primarul Clujului, Emil Boc, a răspuns jurnaliștilor Digi24 printr-un SMS și spune că contractul de cesiune pentru ridicarea clinicii private a medicului Lucan a fost aprobat înainte ca el să ocupe funcția de primar. De asemenea, Emil Boc spune că nu a beneficiat de niciun fel de tratament preferențial din partea medicului Lucan și că a avut scurte intervenții medicale care nu au necesitat internare, atât la clinica de stat, cât și la clinica privată.

Emanuel Ungureanu a mai spus ca Lucan a fost ajutat si de actualul ministru al Sanatatii Florian Bodog pe cad acesta conducea spitalul judetean din Oradea. Ungureanu a spus ca Bodog ar fi nasul unei nepoate de-a lui Lucan. „Vorbesc la Cluj despre trafic de organe din 2003. Credeti ca vreun sef de serviciu din Cluj nu stiu ca veneau italieni sau azeri sa faca transplant?”, a spus Ungureanu, adaugand ca „descoperim o tara coordonata de retele de tip mafiot, care cuprind medici, procurori, judecatori, oameni din SRI, cu complicitatea altor doctori care stiu ca alti pacienti sunt directionati de la stat la privat, unde sunt jecmaniti de bani”.

Iată ce scria Ungureanu pe Facebook în 17 noiembrie:

15 ani instituțiile statului: SRI, DIICOT, DNA s-au prefăcut că nu știu nimic despre jaful de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal.
De ce?
Simplu, pentru că niște generali SRI, politicieni ca Emil Boc, Teodor Meleșcanu, Ion Iliescu, prim-procurori ca Maghiar, judecători, patroni de presă, jurnaliști, oameni de afaceri, actori celebri, au beneficiat de cel mai bun tratament din partea lui Lucan, gratuit.
Restul lumii…a plătit.

”Circuitul era unul diabolic, omul venea cu bilet de trimitere, era ținut pana la 3, cu cât durerile erau mai mari cu atât era mai bine pentru că creștea și prețul și prima întrebare a profesorului Lucan aici, la ecograf, era: unde lucrezi, nu ce te doare. Asta știu mii de bolnavi. Apoi i se spunea : «nu avem aparat de spart pietre, Ministerul nu are bani, nu l-a reparat». Înjura nu știu ce Ministru. Dar avem această posibilitate la privat. După care începea târguiala pentru preț. «Ești bătrâna, maica? Da. Ai vaca? Da. Ai bani? Nu. Vinde vaca.» Eu eram în institutie în 2003, angajat, și am auzit acest tip de discuție de nenumărate ori. Știți când am reclamat eu prima dată acest lucru? În 2003 când nu exista LukMed. De atunci reclam aceste lucruri. Practic, Institutul a devenit centru de Îngrijiri deoarece Casa de Asigurări plătește un cost dacă faci și intervenția și îngrijirea, și un alt cost per pacient dacă faci doar îngrijiri. Este cineva care nu știa că se întâmplă asta? Nu știa DIICOT Cluj? Nu știa DNA Cluj? Nu știa SRI Cluj asta? Nu știau miniștrii sănătății, nu știau parlamentarii din Cluj care își trimiteau pilele pe un alt circuit, într-un alt salon de VIP?! Că și aici erau două categorii de saloane. Unul în care stăteau copiii sau tinerii mei amărâți și oamenii de rând și unele pentru somități. Domnul Lucan a fost protejat pentru că a operat pe cine trebuie de fiecare dată și sper să vedeți în rechizitoriul procurorilor acele telefoane pe care le-a dat de fiecare dată când se apropia un control”, spunea în noiembrie deputatul USR citat de ziardecluj.ro.

Medicul Lucan a fost implicat și în cazul scandalului legat de transplantul de care a beneficiat actorul Alexandru Arșinel, caz despre care tot ziardecluj.ro susține că ar fi fost „înngropat”.

Recent, procurorii au început urmărirea penală în rem și pentru tentativă de omor, după ce medicul Mihai Lucan a fost acuzat de mai mulţi colegi că ar fi tăiat intenţionat artera renală a unui pacient. „Să mă anunţaţi atunci când o să îl omor şi pe Papă. (…) La fiecare transplant tai câte o arteră renală, înseamnă că la fiecare transplant am avut o tentativă de omor? Anchetatorii nu au experienţă în domeniu. De ce trebuie toate să fie făcute de mine? Pentru că transplantul ăsta nu a fost făcut de mine”, se apără fostul şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj. „E jocul mai mare decât pot eu să joc”.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *