Romania Curată

Afacerea Panseluța: Petiție civică către DNA și ANAF pentru anchetarea și cercetarea contractelor pentru spații în București. SEMNEAZĂ ȘI TU!

Mai multe organizații și grupuri civice au inițiat prin intermediul platformei de-clic.ro o petiție prin care se solicită anchetarea de către DNA și de către Fisc a modului în care primăriile Capitalei au cheltuit aproximativ 600 de milioane de euro pentru ”amenajări peisagistice și întreținere spații verzi”.

”Primăriile din București au cheltuit în perioada 2007-2014 aproximativ 2,7 miliarde lei (600 milioane euro) pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi. Aceste sume s-au scurs, în parte, în conturile unor firme care au pretins și primit prețuri de 20 de ori mai mari pentru materialele furnizate decât cele oferite pe piața liberă. De asemenea, zeci de milioane de lei, au fost cheltuite pe plante care s-au uscat sau au fost furate, fără ca primăria să răspundă sau să încerce să recupereze prejudiciul.”, se arată în motivarea petiției adresate procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și ministrului Finanțelor Publice, Anca Dragu.

Petiția poate fi semnată AICI (click)

Mai jos puteți citi textul petiției și motivarea acesteia.

***

România Curată a prezentat încă din vara lui 2014 firmele abonate la contractele primăriilor din București pentru ”plantarea de panseluțe” – CITEȘTE LISTA AICI

***

Stimată doamnă Procuror Șef al Direcției Naționale Anticorupție,
Stimată doamnă Ministru al Finanțelor Publice,

Am citit cu îngrijorare raportul Curții de Conturi referitor la performanța utilizării fondurilor bugetului local pentru amenajări peisagistice şi întreţinere spaţii verzi la nivelul Municipiului București în perioada 2007 – 2014.

Sunt scandaloase sumele cheltuite pentru amenajări de spații verzi in București şi concluziile raportului Curții de Conturi trag un puternic semnal de alarmă: banii publici sunt cheltuiți fără discernământ, în folosul unor firme agreate de primăriile Capitalei, nu în folosul cetățeanului. În aceste condiții, considerăm că se impune ca statul să impute sumele prejudiciate edililor din Capitală, care de ani de zile cheltuiesc banul public fără să dea socoteală numănui.

Doamnă procuror-șef Kovesi, vă solicităm să dispuneți cercetarea cazurilor prezentate în raportul Curții de Conturi, să identificați si să trageți la răspundere vinovații.

Doamnă ministru Dragu, vă cerem verificarea de către ANAF a activității financiare a firmelor „abonate” la contracte publice, semnalate în raportul Curții de Conturi.

Panseluțe, crizanteme, balansoare, bănci. Toate la supra-preț, toate din buzunarul tău! Primăriile din București au cheltuit pe un fir de floare mai mult decât impozitul pe care îl plătesc unii dintre noi anual.

Milioane de lei sunt cheltuiți pe servicii de pază și alte milioane pe arbori. 88% din aceste sume ”sunt furate”. Se cheltuie fără strategii pe termen scurt, mediu sau lung; fără indicatori tehnico-economici și de performanță specifici; fără asigurarări și măsuri care să oblige furnizorii să refacă, replanteze sau să repare lucrările care se deteriorează din vina executantului.

Primăriile din București au cheltuit în perioada 2007-2014 aproximativ 2,7 miliarde lei (600 milioane euro) pentru intreținerea și amenajarea spațiilor verzi. Aceste sume s-au scurs, în parte, în conturile unor firme care au pretins și primit prețuri de 20 de ori mai mari pentru materialele furnizate decât cele oferite pe piața liberă. De asemenea, zeci de milioane de lei, au fost cheltuite pe plante care s-au uscat sau au fost furate, fără ca primăria să răspundă sau să încerce să recupereze prejudiciul.

Știm: nimic nu e nou, am știut cu toții că ”se fură” banul public. Acum știm exact ce autoritate, ce primar, cât a furat, cât a cheltuit prost, cât a preferat să bage în buzunarul firmelor prietene direct din buzunarul tău.

Cerem o anchetă a DNA care să cerceteze fiecare fărădelege consemnată în raportul Curții de Conturi și să facă publice, de urgență, măsurile luate în cazul celor ce se fac vinovați de această scandaloasă risipă de bani publici. Cerem ANAF să facă controale de fond la toate firmele ”prietene” primăriilor bucureștene spre a se vedea dacă acestea și-au îndeplinit obligațiile de plată a impozitelor și taxelor. De asemenea, solicităm recuperarea întregului prejudiciu suferit de buzunarul public prin proasta gestionare a bugetelor primăriilor bucureștene.

INIȚIATORI (în ordine alfabetică):
Asociația Bună Dimineața, București!
Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural
Asociația Mișcarea Civică ”Miliția Spirituală”
Asociația Pro.Do.Mo
Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi
Asociația Salvați Cartierul Militari
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Fundatia ECO-CIVICA
Grupul civic “Iubim Sectorul 3”
Grupul civic “Salvaţi Parcul Drumul Taberei”
Platforma de-clic.ro
Dumitru Dobrev, avocat

***

SEMNEAZĂ ȘI TU PETIȚIA, AICI (click)!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Afacerea Panseluța: Petiție civică către DNA și ANAF pentru anchetarea și cercetarea contractelor pentru spații în București. SEMNEAZĂ ȘI TU!

  1. alex

    Am semnat, sustin cu toata puterea acest demers la care adaug ultimul TUN al lui raraes manescu, JAFUL facut in sectorul 6 de catre MAFIA interpartinica PNL-PSD-UNPR: 35 milioane euro pentru un proiect de amenajare spatii verzi (s-a pus gazon si cateva buruieni plus vopsit gardurile de lemn de la cateva parculete peste mucegai), un JAF cum rar s-a vazut ce poate fi constat cu ochiul liber.

    Reply
  2. eva

    OK cu panseluta! Dar asteptam o actiune sustinuta care sa opreasca „scriitorii” din puscarii sa urineze pe noi, pe justitie si pe ceilalti detinuti lipsiti de …noroc ! Pur si simplu trebuie anulata aceasta aberatie ! Si chiar si cea privind reducerea pedepsei penntru cei care muncesc din puscarie cata vreme Administratia Penitenciarelor nu poate asigura exercitarea acestui drept tuturor celor care il solicita !! Adica unul ca si Copos e „norocos” ca primeste dreptul la munca, ca atunci cand nu „muncea”in atelierul de tamplarie scria pe rupte cai verzi pe pereti (stiintifici) .Publica cartile, isi cumpara intreaga editie, se elibereaza si da in judecata statul ca a dat mai multi bani decat trebuia (pentru o fapta penala) cerand restituirea dupa ce anterior a platit voluntar si a invocat buna-credinta ! Unul dintre fii mei doreste sa paraseasca Romania pentru lucruri de genul asta, chiar incearca sa se apere pana pleaca sa nu le afle (e deconectat de la orice fel stiri/informatii/tv ) !! Eu, pentru ca oricum nu am viitor pot sa mai astept dar totusi suspectez ca incepe sa ne placa daca noi , cetatenii nu facem nimic. Guvernul, partidele (mari si mici) nimic , nu sunt deranjati …Tind sa cred ca nimeni nu va indrazni mai mult decat sa apese pe pedala „stiintifica”adica sa cresca sumele vehiculate in aceasta noua …industrie !!! Daca nu voi/noi , atunci cine ??!! Daca nu acum (anul asta) , atunci cand ?!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *