Romania Curată

Adio, cu respect, lui Zoe Petre

Membru fondator al Societății Academice din România (SAR) în anul 1995 și șefa administrației prezidențiale în vremea președinției lui Emil Constantinescu (1996-2000), Zoe Petre, a murit la vârsta de 77 de ani. Zoe Petre a fost profesoară universitară si o distinsă clasicistă.

Zoe Petre

A devenit doctor in istorie din anul 1978, cu teza „Formarea ideologiei democratice in Grecia antica”, conducător științific fiind prof. dr. acad. Dionisie M. Pippidi. A avansat apoi într-o cariera unde erau extrem de puține femei, de la preparator ajungând profesor si deținând mai târziu apoi funcțiile de șef al Catedrei de Istorie Antica si Arheologie a Facultății de Istorie, de decan al Facultății de Istorie din București (1990-1996) si apoi de director al Școlii doctorale din cadrul aceleiași facultăți (din 2005).
Pagina ei de Google Academic este publică si o puteți găsi aici.
A sustinut conferinte la universitatile din: Strasbourg, Lille, Amiens, Bruxelles, Cambridge. A fost profesor asociat al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Paris), Centre „Louis Gernet” d’etudes comparees sur les societes anciennes; al Universitatii „Jules Verne” din Amiens; visiting professor al Universitatii Harvard; visiting researcher al Universitatii Columbia din New York.

Înainte de 1996, Zoe Petre a jucat un rol important în câștigarea alegerilor de către CDR, ceea ce a dus la primul președinte ales prin alegeri integral libere si oneste din istoria României. Acest fapt rămâne indiscutabil, chiar dacă Emil Constantinescu a fost o dezamăgire. In timpul președinției sale, Romania a implementat cel mai dure pachet de ajustare economica, necesar din cauza reformelor amânate anterior de guvernul Văcăroiu si a plătit o enorma datorie externa contractata de același guvern Văcăroiu, datorata izolării internaționale a României din timpul regimului Iliescu.

Ca șefă a administrației prezidențiale, a încercat sa susțină intelectuali independenți ca Andrei Pleșu sau Alina Mungiu-Pippidi contra numirilor de partid. Ca activist civic, Zoe Petre a militat pentru menținerea limbii latine in școala romanească si occidentalizarea educației superioare din Romania.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Adio, cu respect, lui Zoe Petre

 1. O.M.

  Înlocuiți, vă rog meschinăria de link către GoogleAcademic cu un link către un CV (sau un articol de prezentare a carierei universitare) al celei care a fost o distinsă intelectuală și o mare profesoară inclusiv pentru cei de dincolo de catedra la care preda în Universitate. Nu mai trebuie să avanseze deloc în stima noastră, e deja sus; sperăm că n-o să ne apucăm de-acum să-i clasificăm după criterii cuantificabile cifric pe cei importanți pentru noi și dispăruți.
  Nu toate lucrurile sunt cuantificabile și nici cele cuantificabile nu sunt cuantificabile tot timpul! Când vă apucă cuantificările, recitiți ca pe un pharmakon motto-ul la „Pentru cine bat clopotele” de Hemingway.
  Dumnezeu s-o odihnească și fie ca cei la construirea cărora a pus umărul să n-o facă de râs postum!!!

  Reply
 2. Dorin

  @CM Eu as zice ca macar la moartea cuiva sa nu va mai aratai voi complexele. Zoe nu avea niciunul. Profilul pe Google Scholar serveste nu ca sa o evalueze cineva academic, ci pentru ca e unica lista d elucrari in care vezi cum si prin cine supravietuim, prin ce lucrari si prin ce oameni care ne citeaza. Si da, e instructiv sa vezi ca lucrarea ei cea mai citata e un comentariu la Cei sapte contra Tebei. Secretara ei, odata cand am vizitat-o, citea pe Clausewitz, era evident o studenta…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *