Romania Curată

Activista turcă Nalan Oral este liberă să părăsească România după o lună de reținere abuzivă

Activista turcă pentru drepturile omului, Nalan Oral, este liberă să părăsească România. Ea nu va fi extrădată de autoritățile române în Turcia. Acestea au luat act, de faptul că, pe de o parte, femeia nu mai este dată în urmărire internațională, iar pe de altă parte, că autoritățile turce nici măcar nu au mai comunicat documentele de extrădare solicitate în cazul său.

Luni, 31 iulie, la Timișoara, un complet de judecată al Curții de Apel a judecat fondul în cazul activistei arestată preventiv timp de două săptămâni.

Polițiștii de frontieră români au reținut-o pe Nalan Oral la Nădlac, pe 8 iulie, în timp ce mergea în vacanță cu fiica sa. În ciuda documentului de călătorie emis de Regatul Belgiei, care atestă dreptul la liberă circulație pe teritoriul UE al femeii refugiate, polițiștii de frontieră români i-au oprit călătoria, în baza unui mandat de arestare emis de autoritățile turce și introdus în sistemul Interpol cu așa-zisa ”notiță roșie”.

Pe numele activistei există o condamnare la 30 de ani de detenție, pentru fapte de ”terorism”, exact pedeapsa care stă la baza fugii femeii din țara sa natală. Acuzațiile de terorism sunt legate de o așa-zisă apartenență PKK, care i-a fost înscenată plantându-i-se în locuință probe false precum bombe artizanale, praf de pușcă și gloanțe, susține femeia.

Nalan Oral a primit de cinci ani azil politic în Belgia și anul viitor urma să obțină cetățenia.
Ulterior, Interpol a revocat notița legată de fapte de terorism, recunoscând statutul de refugiat al femeii de 38 de ani, moment în care și autoritățile române au luat act de acest fapt și au eliberat-o din arest.

A  rămas însă de judecat dosarul activistei pe fond, și anume extrădarea în Turcia.

”Luni, la termen, procurorul de caz a solicitat să se constate că cererea de extrădare a rămas fără obiect având în vedere faptul că la dosar nu a fost comunicată nicio cerere de extrădare cu anexe din partea Turciei (sentința din Turcia)”, a relatat avocatul lui Nalan Oral, Bogdan Burdea.

Reținută abuziv de autoritățile române, deși avea statut de refugiat politic

Unul din apărătorii activistei a explicat în ce a constat greșeala autorităților române. Practic, Poliţia de Frontieră nu ar fi identificat clar documentul de călătorie cu care Nalan a intrat în ţară: „Ea de la început a intrat cu un document de călătorie emis în baza Convenţiei de la Geneva pentru refugiaţi”. „Din nefericire, autorităţile române s-au confruntat cu un caz neobişnuit şi a fost nevoie de intervenţia Interpol ca şi organizaţie internaţională. Secretariatul general al Interpol a luat decizia de a şterge cazul lui Nalan din baza de date”, a explicat avocatul Alin Speriusi-Vlad.

Apărătorul activistei afirmă că Oral Nalan beneficiază de statutul de refugiat, acordat de Belgia, în anul 2012, iar România ar fi trebuit să recunoască această protecţie internaţională. „Această greşeală a costat-o pe clienta mea îndepărtarea de familie, privarea de libertate şi a costat-o rememorarea unor traume. Acest statut de refugiat, recunoscut de Regatul Belgiei, nu este un bilet de loterie, este un statut definitiv care se obţine şi în România, şi în orice stat membru şi semnatar al Convenţiei de la Geneva greu”, a mai precizat Speriusi-Vlad.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Activista turcă Nalan Oral este liberă să părăsească România după o lună de reținere abuzivă

 1. Dumitru

  Hm, as spune ca retinerea nu a fost abuziva. Doar continuarea ei. Un mandat international exista, a fost aplicat legal. In schimb, procurorul a abuzat…

  Reply
 2. Daniel Brudar

  Din moment ce exista un mandat international, autoritatile au procedat legal. Fiind vorba de terorism masura retinerii era obligatorie. Problema e ca verificatea situatiei a durat préa mult
  Nu stim ce taspuns a dat spre a clarifica.
  A avut atitudine de colaborate sau a fost tafnoasa refuzand clarificarra ? Asta e problema. La care nu avem informatii. Deci ciocu” mic.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *