Romania Curată

Acord între WWF și Brico Dépôt România pentru evitarea achiziționării de lemn tăiat ilegal

World Wide Fund for Nature (WWF) va dezvolta, împreună cu compania Brico Dépôt România, o platformă ce va cuprinde informațiile esențiale pentru ca furnizorii de lemn să evite achiziționarea lemnului provenit din exploatări ilegale, păduri virgine sau din păduri cu valoare ridicată de conservare, potrivit unui comunicat al comerciantului de produse de bricolaj. Compania Brico Dépôt a anunțat că își asumă obiective de sustenabilitate și minimizare a riscurilor de tăieri ilegale de păduri împreună cu WWF.

Platforma este deschisă principalilor factori interesați de legislația în domeniu și va fi un instrument indispensabil pentru a evita plasarea si vânzarea în piață a lemnului provenind din surse nesigure. În plus, platforma îi va ajuta pe operatori să obtină certificarea FSC (Forest Stewardship Council) pentru lemn controlat, se mai arată în comunicat.

Brico Dépôt promite că va desemna zonele de unde nu va achiziționa lemn – de exemplu, parcurile naționale și naturale, zonele cu risc în privința exploatărilor ilegale, iar pentru a creste sustenabilitatea în privința produselor din lemn, își asumă o creștere cu 10% a produselor certificate FSC pe rafturile magazinelor.

„Dacă vrem să avem o gestionare sustenabilă a pădurilor din România, nu este de ajuns doar să ne asigurăm că procedurile de control și legile sunt îmbunătățite, ci trebuie să încercăm să schimbăm piața. Pe de o parte putem cere mai multă transparență din partea companiilor privind trasabilitatea lemnului și, inclusiv, ținte ambițioase pentru reducerea impactului negativ asupra pădurilor. Pe de altă parte, trebuie să cerem sprijin de la consumatorii finali, care, la rândul lor, să facă alegeri informate, care să determine astfel toți jucătorii să joace cinstit”, a declarat Magor Csibi, director WWF România.

Directorul general al Brico Dépôt România, Christian Mazauric, a declarat, la rândul său, că scopul companiei pe care o conduce este de a oferi celor care îi trec pragul încrederea și siguranța că magazinele pe care le operează oferă spre vanzare doar lemn din surse certificate și sigure.

Forest Stewardship Council (FSC) este o organizație independentă, neguvernamentala si non-profit, aparută în anul 1993, pentru a promova un management forestier responsabil în pădurile din întreaga lume. Schema de certificare FSC ia în considerare interesele economice, sociale si de mediu. FSC oferă Certificarea managementului forestier și Certificarea lanțului de custodie și certificarea lemnului controlat.

WWF a fost înfiinţată în anul 1961 și este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Brico Dépôt, companie înființată în 1993 în Reims (Franța), are 118 magazine în Franța, 28 în Spania, două în Portugalia și 15 în România.

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul “Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Acord între WWF și Brico Dépôt România pentru evitarea achiziționării de lemn tăiat ilegal

  1. Dumitru

    Sper sa nu reuseasca sa-i „cointereseze” si pe cei de la WWF Romania… Stiu, sunt un pic cinic, dar am vazut destule.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *