Romania Curată

Academicianul Solomon Marcus a murit

Academicianul Solomon Marcus a murit în această dimineață la vârsta de 91 de ani, în Spitalul Fundeni.
Solomon Marcus a predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universității București și este autor a numeroase cărți ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, analiză teatrală, științele naturii și sociale. A publicat peste 50 de lucrări traduse în mai multe limbi străine și aproximativ 400 de articole în reviste știintifice sau de specialitate. Opera sa a fost citată de peste 1.000 de autori, potrivit Wikipedia.
Solomon Marcus s-a născut la data de 1 martie 1925 în orașul Bacău. După absolvirea studiilor liceale în orașul natal, a urmat cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității București. A obținut ulterior titlurile științifice de doctor în matematică și doctor docent.
După absolvirea facultății, a predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universității București. Profesorul Solomon Marcus este autor a numeroase studii interdisciplinare, de cărți ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în științele naturale și sociale s.a. Cărțile sale au fost traduse în multe țări ale lumii. A publicat peste 50 de volume în România și care au fost traduse în mai multe limbi din Europa și nu numai și aproximativ 400 de articole în reviste științifice sau de specialitate. Din 1993 a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar din anul 2001 a fost ales ca membru titular.
Matematicianul a fost unul dintre prietenii și colaboratorii României Curate.
***

Citește un text de Alina Mungiu-Pippidi, la dispariția lui Solomon Marcus: Adio unui doctor în infinitate

***

Citește și: Manifest către copiii României, de Solomon Marcus


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Academicianul Solomon Marcus a murit

  1. Diana Lucia Zotescu

    Ca studenta la engleza, in anii ’60, am studiat gramatica limbii engleze in mod structuralist (adica in formule matematice), metoda eficienta care m-a ajutat sa conceptualizez mult mai bine modul in care relationeaza elementele repetitive ce alcatuiesc aceasta adevarata „matematica” a cuvantului in devenirea sa ca mijloc de comunicare prin sistemului de derivare, conjugare, etc , adica tot ceea ce inseamna, intr-un cuvant, GRAMATICA unei limbi.

    Abordarea studierii structuraliste in gramatica era inca de atunci sustinuta, cu argumente logice, de prof. dr. Solomon Marcus (care era adesea citat de profesorii mei de la engleza). Curand am extins abordarea structuralista si la studierea critica a unor opere literare sau filozofice. In anul IV am facut o analiza structuralista a sistemului filosofic al lui Emerson (filosof american al secolului al XIX-lea) din lucrarea sa „On Virtue”, lucrare apreciata la acea vreme de profesorul american ce ne „pastorea” studiile americane, dar si de prof. Solomon Marcus care mi-a facut onoarea de a-mi citi lucrarea si de a o socoti notabila pentru o ‘ne-matematiciana’. Abia apoi a aflat ca aplecarea mea catre abordarea matemetica isi tragea radacinile din faptul ca tatal meu era el insusi profesor de matematica (dar si iubitor de muzica si „notist” la vioara), iar mama mea, violonista, era si pasionata de matematica. ‘Well, it stands to reason’, nu-i asa?

    Dumnezeu sa va vegheze vesnicia, Domnule Academician Solomon Marcus !!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *