Lucian Davidescu

De ce să ne temem de Trump

Un dolar în plus în buzunarul lui înseamnă un dolar în minus în buzunarul nostru. Dacă nu avem dolarul, ne va vinde pentru 99 de cenți… 98… cine dă mai puțin?

Contrar multora dintre cei care urmăresc alegerile de peste Ocean, sunt de părere că Donald Trump este omul de care americanii au nevoie – și cei care îl votează dar și mulți dintre cei care se îngrozesc doar când îi aud numele. Asta nu ne încălzește pe noi cu nimic, probabl că și Putin e omul de care rușii au nevoie, dar pentru vecini ca noi este un coșmar. În nici un caz Trump nu este „omul lui Putin”, așa cum se vehicula complet aiurea la un moment dat, însă asta nu înseamnă că e imposibil ca într-un moment sau altul interesele lor să se alinieze, iar când e vorba de Trump asta este marea noastră problemă la care voi reveni ceva mai jos.

SUA se află într-un moment important al istoriei sale, când trebuie să facă tranziția din rolul de putere globală absolută către unul în care rolul acesta se împarte între mai mulți jucători.

Există două scenarii ale acestei treceri, fiecare reprezentat de câte unul dintre marile partide americane.

Un scenariu, susținut mai degrabă de democrați, presupune un schimb: cedează din puterea economică americană (care, să recunoaștem, depășește întrucâtva „productivitatea” efectivă mulțumită poziției de putere militară și monetară) pentru a-și negocia din tortul global o felie mai mică procentual dar mai mare ca volum față de ce au acum. Această viziune are aliniat acum în spatele ei Partidul Democrat, iar pentru tot restul lumii este una câștigătoare.

Trump a venit pe fondul ăsta și a cârmit Partidul Republican către un scenariu complet divergent: anume, păstrăm pentru noi tot tortul, chiar dacă este mai mic decât felia pe care am fi obținut-o altfel, și îl împărțim între noi. Mai ales cu cei care ar fi avut de pierdut de pe urma tranziției – clasa muncitoare deja („Les deplorables”) iar, pe viitor, cam oricine cu un job care se poate externaliza pentru un sfert din costuri. Tranziția care urmează, Trump preferă să o facă pe seama oricui altcuiva.

Pe bursă, lucrurile se traduc astfel: cotațiile sunt foarte sus în SUA dar participațiile acelorași companii prin alte părți sunt mult mai jos decât ar putea să fie. Așa că mulți au o chestie economică de împărțit acum cu America.

România nu are – investițiile și interesele americane aici sunt mici și așa au fost și vor rămâne indiferent de administrație.

Avem în schimb interese strategice care sunt acum pe muchie. Suntem în NATO și asta ne face să dormim mai liniștiți – și noi, și banii care mai vin în vizită pe la noi.

Formal NATO este o alianță, dar istoric este un angajament al SUA față de Europa, cu asumarea a mare parte din costurile pe care le implică. Trump nu înțelege asta sau nu îl interesează. Merge după logica cinică „plătiți sau ne luăm jucăriile și plecăm”.

Când îi spune Angelei Merkel „plătiți!” și își retrage demonstrativ o parte din trupe din germania, formal mesajul este „dați și voi 2% din PIB pentru apărare ca toată lumea”. Tradus până la capăt, sună cam așa: „Noi vă apărăm pe banii noștri și voi ce faceți? Economie la armanent? Iar când totuși cumpărați luați tot din fabricile voastre – Eurofighter? Ia luați voi ca toată lumea F-35 din Texas, și mai multe!”

New York Times scria recent că Donald Trump tot pomenește în discuțiile private despre ieșirea SUA din NATO într-un al doilea mandat. Poate că este o exagerare sau poate că este o scurgere deliberată… puțin probabil chiar să o facă – e o groază de brinkmanship în strategia asta și probabil n-o să meargă până la capăt niciodată. Dar chiar și dacă reașează proporția SUA în cadrul NATO, alianța va fi cu totul altceva decât știam noi că este.

Iar ca să arate că este serios într-o negociere dură, ce poate fi mai convingător decât să lase să se spargă niște ouă marginale cum ar fi Balticele sau Polonia (tot mai puțin probabil, că acolo au destulă bască) sau România.

Pentru noi, riscul este Rusia. Nu vreo invazie directă că aste e puțin probabil să se întâmple și nici nu ne putem lăuda că merităm efortul. Pur și simplu riscul ca rușii să ne devină și mai vecini, cât să-i vedem de pe malul Dunării de la Galați.

Toată lumea a fost surprinsă când în 2014 Rusia a luat Crimeea, spre stupoarea neputincioasă a întregii lumi. S-au folosit de inepția politicienilor europeni și americani, în limitele unei strategii prin care să nu se expună prea represaliilor, aproape fără să tragă vreun foc de armă. Privind în urmă este clar că această invazie fusese minuțios pregătită ani de zile și declanșată printr-un ordin scurt la momentul oportun.

Nu avem absolut nici un motiv să ne îndoim că Putin are un plan similar de ocupare a sudului rusofon al Ucrainei, până la Odesa respectiv Reni! Cât timp NATO există și funcționează în paradigma clasică, se va abține să-i dea curs. Dacă la Crimeea s-a folosit de aroganța și incompetența liderilor vestici, pentru a face acest pas are nevoie de complicitatea lor.

După care, următorul pas previzibil ar fi prelaurea controlului asupra Republicii Moldova de către „separatiștii transnistreni”, deveniți peste noapte câtă frunză câtă iarbă.

Ei bine, Trump este genul de personaj cinic și tranzacțional dispus să „închidă ochii” la o astfel de manevră, dacă primește altceva substanțial în schimb și ca să le dea un exemplu celorlalți că vorbește serios: „Plătiți sau o pățiți”!

De asta, poate că o fi un președinte bun sau poate nu pentru americani, însă pentru noi sigur este unul foarte riscant!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

26 thoughts on “De ce să ne temem de Trump

 1. marius

  Romania are statut de colonie sclavagista subsahariana. Problema este cit de rau o sa-i fie sub Trump sau Biden!!!
  Indiferent ce se intimpla acolo noi romanii o sa fim aproape exterminati social, financiar si economic dupa pandemia Lucovid. Sincer nu se mai poate face absolut nimic pentru a evita cea mai mare catastrofa social-economica din 2021.
  Jafurile facute de democratii americani sub obama asupra romanilor s-au numit autostrada bechtel 50 km la pret de doua miliarde euro, gunoiul militar american pentru foarte multe miliarde (f16 din tomberoane etc.), sustinerea jafului fmi asupra finantelor si nu in ultimul rind incercarea de otravire a pamintului( Pungesti).
  Deci sub democratii lui biden o sa avem parte fix de acelasi tip de jaf ca si pina acum cu un plus in privinta propagandei si anume indoctrinarea lgbt a copiilor direct din scoala ceea ce pentru mine inseamna o crima mai mare decit cea facuta de hitler impotriva evreilor!!! Cel putin sub Trump nu o sa avem parte de asemnea crima impotriva copiiilor.
  In privinta cercurilor de putere ce se bat cu adevarat pentru controlul intregii lumi e mult de scris … dar sigur e ca Biden inseamna distrugerea USA si inceputul primei dictaturi neoliberal corporatiste din istorie.

  Reply
  • Cinicul

   O singura observatie la insiruirea dvs: asa zisa dictatura neoliberala a început sub Bush jr. Varful ei a dus la criza din 2008.

   Reply
    • marius

     neoliberalismul este un curent economic-politic si social in ultimul timp cu din ce in ce mai multi adepti fanatizati in special pe zona corporatista
     mai subtire cu lectiile ca nu esti nici pe departe capabil de analiza macro

     Reply
 2. Robert

  Rusia nu are bani sa preia sudul Ucrainei si Moldova. Daca se adevereste ca va fi o tranzitie energetica in urmatorii 10 ani, atunci au o mare problema, caci nu vor reusi sa-si transforme economia asa de repede. Ei isi doresc state satelit care sa nu-i coste prea mult, dar numai Transnistria i-a costat cel putin 7 mld $, Belarus peste 100 mld $ etc. Si cu ce rezultate?

  Reply
   • Robert

    The game in town is China. Rusia nu are relevanta decat in masura in care SUA sau China pot sa o atraga de partea lor. Biden nu va schimba strategia Americii in ce priveste China. Toate masurile anti-chineze au fost cu suport bipartizan in Congres. Dupa parerea mea, strategia actuala a diplomatiei romanesti este buna. Se vede ca au lasat-o mai moale cu retorica anti-ruseasca, comparativ cu perioada Basescu. De ce sa ne pictam o tinta pe noi daca nu e nevoie? Crezi ca America nu ne-ar da la schimb pentru asta? Mai e si Turcia, daca incep sa se uite turcii spre nord?Oricum Republica Moldova nu pleaca nicaieri, procentul unionistiilor creste an de an, odata cu romanizarea tineretului, iar sovieticii dispar pe cale naturala. In cativa ani, cand o sa apara sau cand o sa fie creata conjuctura, Moldova se va uni cu Romania, nu au incotro. Rusia nu cheltuie bani in Republica Moldova. Probabil ca au dat-o pierduta, chestia este care este pretul pe care si-l doreste Rusia de la noi, si daca ne permitem sau vrem sa-l platim.

    Reply
    • Cinicul

     Faceti multe observatii pertinente. Ignorați doar faptul ca putina economie a Basarabiei este deja peste 80% controlată de rusi. atat de cei din interior, cat si din Rusia moscovita. Romania trebuie sa devina atractivă economic si pentru rusofonii din Basarabia (rusi, ucr, evrei, gagauzi, bulgari, etc). Pana nu ne facem ordne in casa noastra nu va exista unire, mai ales ca economic nici nu ne vom permite s-o realizam. Noi nu suntem Germania din 1990.

     Reply
 3. alinaMP

  Vezi ca nu e chiar asa cu sondajele. Data trecuta era diferenta mica, in rata de eroare, acum Biden e la vreo zece la suta peste. Data trecuta lumea se mai jena sa spuna ca voteaza Trump, acuma e presedintele in functie. Mai erau si multi care votau prima oara, atunci s-au inregistrat, dar acum sunt in sistem. Cei care voteaza acum prima oara nu prea sunt cu Trump- sunt tineri sau minoritati (sondajele se fac pe liste electorale, care au doar votanti inregistrati). Sigur, e chestia cu Corona care e ciudata, nu stie nimeni cum va juca, dar as zice ca aceasta mobilizare fara precedent e un semn prost pentru Trump.
  Sondajele nu sunt rele, dar media americana e asa de partizana ca seamana confuzie totala, deci felul cum sunt raportate e adesea manipulativ, si pe urma da lumea vina pe sondaje.

  Reply
  • Robert

   Sondajele data trecuta au fost corecte. Clinton a castigat votul popular in SUA exact ca in marja sondajelor. Acum firmele de sondaje s-au adaptat sistemului electoral si urmaresc fiecare stat in parte. Lupta se da pentru Florida, Carolina de Nord, Ohio si Pennsylvania. Daca Trump pierde Florida este game over, unii zic ca ar putea chiar pierde in Texas, ceea ce e mai mult decat game over. Este amuzant cum toata planeta urmareste batalia de parca s-ar rezolva ceva. Trump e un simptom nu o cauza.

   Reply
  • marius

   sondajele de opinie au mintit, din nou…
   nu e bine sa confundam „sondajele” cu propaganda electorala iar in momentul de fata casele de sondaj apartin unor cuiburi de interese politice

   Reply
 4. Ovidiu

  Astept rezultatele de azi, ora Americii (evident). Sunt asa sceptic ca va iesi tot el. Ce ciudat e totul. Apropo de primul tur din Rep. Moldova unde rasturnarea de situatie s-a produs deja datorita diasporei. In America nu poate fi vorba de asa ceva, dar astept cu nerabdare si turul doi din Rep. Moldova, ca sunt asa intrigat de tot ce se intampla si peste Prut…

  Reply
 5. Emil

  Un dolar in plus in buzunarul lui Trump înseamnă un cetățean in minus în Romania. Trump are mâinile patate cu sangele asasinatelor prințului saudit și atrocitățile președintelui Iohannis.

  Reply
 6. marius

  Ati avut dreptate, Trump a cistigat. Poate vine si ceva bun iar megapropaganda si prozeletismul religiei Lgbt mai face un pas in spate si ramine in negura istoriei.

  Reply
 7. Cinicul

  Faceti multe observatii pertinente. Ignorați doar faptul ca putina economie a Basarabiei este deja peste 80% controlată de rusi. atat de cei din interior, cat si din Rusia moscovita. Romania trebuie sa devina atractivă economic si pentru rusofonii din Basarabia (rusi, ucr, evrei, gagauzi, bulgari, etc). Pana nu ne facem ordne in casa noastra nu va exista unire, mai ales ca economic nici nu ne vom permite s-o realizam. Noi nu suntem Germania din 1990.

  Reply
 8. Agricultorul fericit

  Bravo Dle. Davidescu, le ai cu analizele politice. Si comentariile sunt pertinente, de oameni cu discernamant.
  Si acum o intrebare?
  Castiga Biden. Ce va face Trump, intenteaza actiune asa cum a promis? Si daca da, ce sanse are?

  Reply
 9. G

  Riscul ca Trump să scoată SUA din NATO este mare, însă nici riscul ca deep state să preia controlul prin Biden & comp nu este de neglijat. Un nebun vs. hoți cinici, asta e alegerea. Cea mai mare democrație ne livrează spectacolul serviciilor amestecate în politică, al candidaților cu rude mânjite cu banii puterilor dușmane, al senilității voioase, al formațiunilor paramilitare în stradă, al vânzărilor de arme care au crescut mai mult ca niciodată și mai ales, ceea ce-i cel mai trist, al neîncrederii în viitor.
  România nici nu contează, nu contează nici pentru politicienii de aici, ocupați mai mult ca niciodată în găsirea pietrei filosofale care te face bogat fără să ajungi la pușcărie.
  Ca să nu ne întoarcem în plin Ev Mediu, să sperăm că americanii nu ne vând arme de florile mărului, ci vor folosi România ca avanpost spre coloana vertebrală a Asiei, peste care Xi vrea să așeze drumurile mătăsii. Și să mai sperăm că mai sunt minți limpezi în State, care au învățat că nu-i de ajuns să instaurezi democrația în țări ca Irak, Afganistan, Libia fără să faci exercițiul taoist de a gândi lucrurile măcar pentru 4-5 fucking planuri cincinale.

  Reply
 10. ona

  Rusia ne va deveni vecina , nu stim exact cand.
  Trump daca va castiga va retrage SUA ( daca are chef) din NATO si va mentine in zona aliante militare doar cu UK si Israel.
  Presiunea cu cumpararea de armament deja nu mai functioneaza- vezi Turcia cu rachete rusesti foarte bune. Pe viitor armament de vanzare, de buna calitate se va putea achizitiona si din China

  Reply
 11. G

  „My personal hunch is that Trump, who is much less exceptional than the media portrait him, will gain sufficient electoral college votes to stay in office.
  If the Democrats react to that as they have planned it is quite possible that the aftermath of the election will be psychologically and historically more important than the election result itself.”

  Reply
 12. Dumitru

  Daca as trai in Germania, sau chiar Ungaria, comentariul ar fi corect. Pentru ca tarile acelea sunt in stare sa-si apere felia de tort. La noi, Biden sau Trump nu aduce nici o diferenta, pentru ca nici nu au nevoie sa mai fure – le punem noi in buzunar. Diferenta este pentru mine la nivelul politicii internationale. Trump va incerca sa margineasca expansiunea chineza, in timp ce Biden nu. Sincer, eu as prefera o situatie de razboi rece cu MAD intre SUA si China decat un razboi permanent la frontierele Chinei, cu potential exploziv mult mai mare.

  Reply
 13. CMC

  Daca ramane echipa Trump, astia si-au luat deja o parte din tain.
  Daca vine echipa Biden, astia sunt flamanzi si o iau de la capat cu presiunile sa cumparam.
  Cat despre noi, cu cei 2%, ramane cum am stabilit – si prosti si cu banii luati…

  Reply
 14. AlinaMP

  Hai ca scaparam de Trump (care a facut prostia sa spuna ca va apela la Crutea Suprema, unde anumit el judecatorii..) Sa ne concentram pe Maia Sandu, poate acolo putem face ceva. Celor interesati de Basarabia, zunt vreo zece anid e cand SAR a propus o solutie (search in RC) – un fond de investitii european manageraizat de noi (adica, comisionat sectorului privat sa il managerizeze, ca fondul properitatea), sa cumparam economia basarabeana cu bani europeni. ce sa faca statul? Garantii, ca e ceva risc. Avem solutii. Dar lui KJ nu ii pasa de Moldova.

  Reply
  • marius

   s-a votat Trump sau marea recesiune neoliberala, in clipa asta dictatura neoliberala nu o sa opreasca drumul spre razboi asa ca nu pricep de unde bucuria ilogica…
   ca nu placea fata lui Trump, gesticulatia, comportamentul etc. sint absolut nimicuri fata de cel mai mare dezastru social-economic din istoria moderna pe care o sa-l traim toti in urmatorii ani odata cu instaurarea marii dictaturi marxist-neoliberale

   scaderea cumplita a veniturilor, marirea uriasa a taxelor…. saracie lucie in special in colonii precum Romania dar si in SUA… razboi mondial
   exact asta o sa se intimple si foarte multi dintre cei care se bucura ilogic acum o sa regrete cumplit

   p.s. s-a marit pretul la curent electric iar romanii intra in a doua mare carantina cu veniturile facute pulbere…
   asteptam marea crestere a impozitelor locale vehiculata de nicusor si liberali

   Reply
 15. CMC

  In urma cu o saptamana am scris Redactiei Romania curata o solicitare de interventie la Avocatul poporului car sa ceara Curtii Constitutionale sa anuleze orice prevedere legala (lege, decret) samd care permite organizarea unui Parlament cu mai mult de 300 de locuri.

  Sper sa nu apara Romania curata mai tarziu, cu lacrimi de crocodil, si sa se vaite ca nu avem Parlament de doar 300 de locuri.

  DECIZIE 682 27/06/2012
  „1.12 Curtea constată că reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ menţionat este în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art. 1, 2 şi 61.”

  „Comentariu: Ce înseamnă asta? Că nicio legislație ce contravine votului exprimat de popor (chiar și într-un referendum consultativ) NU mai este constituțională, din momentul validării referendumului.””

  Ce face Romania curata in acest sens?
  Nimik, nimik, nimik.
  Sau nu are „permisiunea” sa faca ceva?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *