Lucian Davidescu

A fost falsificat protocolul SRI-Parchet? La ultima filă, găurile de la perforator apar pe față dar… nici urmă de ele pe verso!

Prin Vest, când este declasificat câte un document secret în care există încă informații sensibile, există instituția „redactării” – pasajele respective sunt cenzurate cu o bandă neagră. Adesea, procedura devine caraghioasă și frustrantă – pentru că nu mai rămâne nimic inteligibil.

Procedura încetățenită în România pare să fie alta – demonstrată deja la „desecretizarea” acordului cu Chevron: pagini întregi sunt înlocuite, uneori nu în cel mai profesionist mod.

Același pare să fie cazul și la recent-„desecretizatul” protocol SRI-Parchet, unde pagina 17 nu se potrivește cu restul documentului. (Link aici la pagina SRI respectiv la duplicatul păstrat de noi în caz că primul va fi „corectat”)

Mai mult, Parchetul General a publicat la rândul său propriul exemplar al protocolului, în care diferă mai multe elemente printre care chiar și semnăturile autorilor. (Link la pagina Ministerului Public  respectiv la duplicatul păstrat de noi în caz că primul va fi „corectat”).

Iată ce constată Radu Soviani:

1. Numărul paginii scris de mână doar pe pagina 17/18.
2. Ștampilă de culoare diferită (monocrom în loc de color!) doar pe pagina 17/18.
3. Pix de culoare diferită (de data asta color în loc de monocrom!) doar pe pagina 17/18.
4. Spațiere diferită a rândurilor doar pe pagina 17/18.
5. Aliniere diferită a mențiunii „strict secret” doar pe pagina 17/18.
Dar, culmea securității naționale: Pe pagina 17 apar „regulamentar” urmele de la îndosariere. Doar că… pe pagina 18, adică reversul aceleiași file, ele nu mai apar!

Episodul 1: Protocolul publicat azi de SRI, falsificat? CSAT ar trebui să se sesizeze.

Episodul 2: De ce versiunile identice ale Protocolului SRI-PICCJ sunt DIFERITE?

Episodul 3: Ce text apare in adevarata pagina 18 a exemplarului 1 SRI din Protocol, care sa fie ascuns publicului, substituind pagina 18?


Există un alt protocol secret Parchet-SRI, semnat după desființarea primului?

Misterul paginii substituite din raportul desecretizat al SRI se adâncește, cu sprijinul – în continuare involuntar – al serviciului.

Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt SRI, pe pagina personală de Facebook:

„Pentru adepții teoriei conspirației, atasez pagina 17 din protocolul declasificat cu PG. La scanarea color, apar pe verso stampilele de multiplicare xerox. Documentul a fost scanat alb-negru, pentru ca stampilele de xerox nu făceau parte din documentul oficial. Adepții teoriei conspiratiei puteau sa studieze documentul de la PG si se lamureau.”

Traducere:

Ovidiu Marincea recunoaște că pagina 17 din protocolul cu Parchetul a fost înlocuită cu altceva.
Sugerează că motivul ar fi unul inocent, cel mult o neglijență inofensivă: apăreau ștampilele de multiplicare xerox, care nu fac parte din documentul oficial.
Prin urmare, pagina adevărată a fost înlocuită cu ALTA, care nu era „contaminată” de buclucașa ștampilă dar barem arăta cum trebuie.

Ce nu mai arată Ovidiu Marincea… reversul: pagina 18 cu semnături, pe care ar trebui să existe urmele de îndosariere. Urme care în PDF-ul publicat de SRI nu mai există.

Era simplu să întoarcă foaia și să arate și reversul! Dar nici o variantă nu l-ar fi ajutat. Pentru că urmele de perforator…
– Fie sunt acolo, ceea ce înseamnă că ȘI pagina 18 publicată inițial a fost altceva…
– Fie chiar nu sunt acolo, caz în care toată povestea devine obiect de studiu pentru cercetătorii în domeniul fizicii cuantice.

Deci, ce avem în acest moment…

Trei variante diferite ale paginii 17:
Cea „originală” a SRI, dar publicată mai târziu de Ovidiu Marincea pe Facebook.
Cea „scanată alb-negru”, publicată inițial de SRI, nu tocmai originală.
Cea publicată de Parchet din propriul exemplar al protocolului, diferită de fiecare din primele două.

Ce a fost modificat de acolo? Un posibil răspuns vine tot de la Radu Soviani: Urmele lăsate de adăugirile din pagina 18 – cum ar fi tușul de la adăugirile care n-au mai fost publicate acum.

Ce astfel de înscrieri secrete ar putea include adevărata pagina 18? Spre exemplu: „Prezentul protocol și-a încetat aplicabilitatea în data de X, când a intrat în vigoare Protocolul Y din data de Z”.


Protocol_declasificat


Vedeți toate articolele România Curată despre protocolul Parchet-SRI


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *