Dana Gîrbovan

12 obiective în scopul sporirii eficienței justiției și întăririi independenței acesteia

Cand am primit propunerea de a ocupa functia de ministru al justitiei am avut deja in minte o serie de solutii la problemele sistemului judiciar, probleme pe care am ajuns sa le cunosc direct atat in urma experientei de 19 ani ca judecator, cat si din pozitia de membru si lider de asociatie profesionala, la nivel national si european.

Am acceptat propunerea pentru ca pozitia de ministru confera capacitatea de a si implementa solutii pentru a imbunatati actul de justitie, impreuna cu Consiliul Superior al Magistraturii. Acesta este si motivul pentru care mi-am conditionat acceptul de asigurarea unei depline independente in exercitarea mandatului. Mi-am asumat sarcina unui ministru tehnocrat, deschis propunerilor si colaborarii cu toti factorii decizionali si societatea civila in scopul imbunatatirii justitiei.

Inainte de a expune pe scurt principalele proiecte de solutii la probleme din justitie pe care as dori sa le initiez ca eventual ministru al justitiei, doresc sa reiterez un principiu fundamental: IN TOATE DEMOCRATIILE OCCIDENTALE OMUL ESTE IN CENTRU, IAR STATUL IL SERVESTE.

Din acest motiv, in Memorandumul privind justitia din 2016, votat de majoritatea covarsitoare a adunarilor generale ale instantelor, chiar la primul punct s-a precizat ca “Justiția trebuie să aibă ca și preocupare esențială protecția, promovarea și garantarea tuturor drepturilor și libertăților cetățenești. În fața judecătorului cetățeanul este egal cu statul.”

Este momentul ca societatea romaneasca sa depaseasca viziunea reductiva asupra justitiei, optiunile extrem de politizate si polarizate, pentru a face loc unei abordari constructive si pragmatice asupra justitiei.

Milioane de oameni vin anual la parchete si in salile de judecata, de aceea este important sa o faca cu increderea ca drepturile procesuale ale fiecaruia sunt respectate si ca nimeni nu este mai presus de lege. Nici macar magistratii.

Situatia cantitativa a justitiei in acest moment, conform raportului privind starea justitiei pe 2018, arata ca pe rolul instantelor in 2018 au fost 2.946.106 dosare.

Incarcatura medie de dosare pe judecatori la nivelul instantelor in 2018 sta in felul urmator:
– ICCJ – 1.152 cauze pe judecator;
– curti de apel – 586 cauze pe judecator;
– tribunale – 655 cauze pe judecator;
– judecatorii – 1.129 cauze pe judecator [judecatoria Birlad a avut o incarcatura de 2.002 dosare pe judecator; judecatoria Oltenita 1.957 dosare pe judecator etc].

In privinta parchetelor, datele arata ca in 2018 au fost inregistrate 3.324.601 lucrari, din care 1.753.540 de dosare penale. Dintre dosarele penale, 92% au fost inregistrate la parchetele de pe langa judecatorii.

Incarcatura medie de dosare penale pe procuror in functie de nivelul parchetului in 2018 este urmatoarea:
– PICCJ – 19 dosare pe procuror (56 de dosare incarcatura raportat la procurorii care au lucrat efectiv dosare);
– DNA – 56 dosare pe procuror (84 de dosare incarcatura raportat la procurorii care au lucrat efectiv dosare);
– DIICOT – 101 dosare pe procuror (107 de dosare incarcatura raportat la procurorii care au lucrat efectiv dosare);
– curti de apel – 56 dosare pe procuror;
– tribunale – 151 dosare pe procuror;
– judecatorii – 1.568 dosare pe procuror.

Datele arata ca instantele si parchetele din primul grad sunt cele mai incarcate si ca, in continuare, exista diferente foarte mari pe volumul de activitate gestionat de judecatorii/procurorii de la acelasi grad de jurisdictie.

In spatele fiecarui dosar din instanta si cauza penala de la parchet sunt destine care-si cauta dreptatea. In spatele numerelor de judecatori si procurori sunt oameni care sunt chemati sa infaptuiasca justitia sau sa participe la aceasta, iar statul trebuie sa le puna la dispozitie toate resursele necesare sa-si poata indeplini obligatiile constitutionale.

De ani de zile, atunci cand s-a vorbit despre justitie, societatea s-a concentrat pe partea spectaculoasa a unor cazuri penale de notorietate, ignorandu-se insa milioanele de cauze din instante si parchete care pe stau pe umerii catorva mii de judecatori si procurori.

De aceea, principalele solutii pe care le am in vedere privesc atat nevoile si asteptarile cetatenilor, cat si ale judecatorilor, procurorilor, avocatilor si grefierilor, dar si ale mediului de afaceri.

Obiectivele vizate au ca scop protectia, promovarea si garantarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, a accesului facil si eficient al cetateanului la justitie, precum si asigurarea si garantarea independentei justitiei si a magistratilor. O justitie independenta inseamna insa si o justitie responsabila pentru modul in care isi indeplineste misiunea constitutionala.

1. Degrevarea instantelor

Dupa cum am aratat mai sus, volumul de munca in instante este imens. Sunt judecatori ce pronunta si motiveaza peste o mie de hotarari anual, ceea ce este inuman.

Numarul mare de dosare pe judecator isi pune in mod direct amprenta asupra calitatii actului de justitie.

Conform statisticilor europene, Romania este tara care, in perioada 2015-2017, a inregistrat cel mai mare numar de dosare nou inregistrate in materie civila si comerciala pe suta de locuitori, situandu-se in plutonul fruntas si in privinta cauzelor de contencios administrativ. Cu toate acestea, durata medie de solutionare a cauzelor este una scazuta in raport cu alte tari, fapt ce reflecta un efort sporit al judecatorilor romani.

Cauzele cresterii numarului de litigii este multiplu, le amintesc doar pe cele mai importante:

Cauza 1: Exista un numar mare de litigii in care statul, prin institutiile sale, are calitatea de reclamant sau parat. Numai cauzele de contencios au ajuns sa reprezinte 30% din numarul dosarelor aflate pe rolul curtilor de apel si 48% din dosarele aflate pe rolul ICCJ. Aceste date releva un clivaj tot mai mare intre stat si cetateni, ingrijoratoare din prisma raporturilor de incredere reciproca ce ar trebuie sa existe intre acestia.

Cauza 2: Exista legi care genereaza mii de litigii similare, care nu doar ca incarca rolul instantelor, dar genereaza practica neunitara, fapt ce naste cetatenilor justitiabili un sentiment de frustrare si neincredere in justitie.

O solutie la aceasta problema ar fi instituirea unui proceduri similare cauzei pilot sau legiferarea actiunilor colective. Alte solutii ar fi respectarea de catre administratie a jurisprudentei instantelor si implementarea eficienta a mijloacelor alternative de solutionare a litigiilor, in special a medierii. Exista, de altfel, recomandari europene in acest sens. Exista insa si alte solutii, ce urmeaza a fi discutate cu reprezentanti ai sistemului judiciar.

Nu in ultimul rand, Curtea de conturi trebuie sa isi schimbe abordarea vis a vis de functionarii care exercita automat caile de atac impotriva hotararilor judecatoresti sau pastreaza o practica administrativa contrara hotararilor date de instante. Cheltuirea responsabila a banului public inseamna in primul rand evitarea litigiilor de catre stat, nu incurajarea acestora. Atunci cand practica administrativa este vadit contrara jurisprudentei constante ori deciziilor obligatorii ale ICCJ, inseamna un litigiu pierdut din start si cheltuieli de judecata care, chiar daca sunt platite cetateanului, sunt in fapt suportate din bugetul public, adica tot de cetatean.

2. Masuri impotriva criminalitatii organizate si, in special, impotriva traficului de persoane umane

Am aratat deja ca acesta este unul din obiectivele principale, ce necesita insa o abordare integrata, care sa includa, alaturi de Ministerul Justitiei si Ministerul Public, Ministerul de Interne, Ministerul Muncii, ONG-uri specializate. Dincolo de strategii deja existente, ONG-urile ce lucreaza la firul ierbii, cu victimele traficului, pot oferi informatii esentiale despre problemele reale cu care se confrunta si oferi solutii concrete, de aceea prima intalnire pe care as avea-o ar fi cu acestea.

Pe de alta parte, exista o legatura stransa intre coruptie si criminalitatea organizata, de aceea va fi necesara o analiza cu privire la cauzele instrumentate de DNA si DIICOT avand ca obiect fapte de coruptie si legatura cu crima organizata. In functie de concluziile analizei se vor putea stabili si solutii de prevenire si combatere eficienta pentru viitor.

3. Combaterea coruptiei

Combaterea coruptiei este o necesitate pentru orice stat ce are respect pentru cetatenii sai. Lupta impotriva coruptiei nu trebuie insa transfomata in ideologie, sub umbrela careia sa fie permise derapaje sau abuzuri. Am aratat in mod constant ca toleranta fata de derapaje sau abuzuri nu ajuta lupta impotriva coruptiei, ci o decredibilizeaza. Ca atare, o combatere a coruptiei sustenabila in timp trebuie dusa prin dosare facute profesionist, care sa reziste controlului instantelor de judecata, dublata de focalizarea pe recuperarea prejudiciilor.

In plus, pentru o eficienta combatere a coruptiei, masurile punitive trebuie dublate de masuri preventive, cum sunt cresterea transparentei si reducerea birocratiei.

4. Relatia cu Comisia Europeana

Romania este in continuare sub monitorizarea Comisiei Europene, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Voi intari componenta de cooperare in cadrul mecanismului atat prin comunicare constanta, cat si prin intalniri directe cu oficialii europeni. Voi facilita, de asemenea, intalnirea oficialilor europeni cu liderii din justitie, pentru ca acestia sa aiba informatii complete si corecte despre sistem.

In relatia cu Comisia Europeana cea mai facila raportare este de a promite declarativ ca implementezi orice recomandare, fara nici o analiza. Ar fi insa o solutie demagogica, cu rezultate contrare, paradoxal, chiar obiectivelor urmarite de Comisie. O recomandare trebuie sa aiba in spate o baza factuala corecta si completa. In lipsa acesteia concluziile sunt, inevitabil, eronate. Din acest motiv dialogul, comunicarea si cooperarea sunt fundamentale in cadrul acestui mecanism.

Am avut mereu o relatie deschisa, franca si onesta cu Comisia Europeana si intentionez sa recastig respectul reciproc si la nivel institutional. Voi actiona perfect transparent, explicand oficialilor europeni problemele din justitie in toata complexitatea lor, propunand si analizand apoi in comun solutiile. Justitia din Romania este o justitie europeana, iar valorile la care toti trebuie sa ne raportam sunt valorile fondatoare ale Uniunii Europene: respectarea demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii si statului de drept, precum si respectarea drepturilor omului.

5. Independenta financiara a instantelor

Independenta financiara a instantelor este un element fundamental al independentei justitiei.

Cu exceptia ICCJ bugetele instantelor, care sunt parte a puterii judecatoresti, au continuat sa ramana la Ministerul Justitiei, care e parte a puterii executive. An de an s-a amanat punerea in aplicare a unei prevederi legale care dispunea mutarea bugetului instantelor de la MJ la ICCJ, pentru ca anul trecut prevederea transferului sa fie eliminata cu totul din lege prin ordonanta de urgenta.

Dupa o consultare cu Sectia pentru judecatori a CSM si cu ICCJ, voi propune o initiativa legislativa pentru rezolvarea acestei probleme recurente.

Este absurd ca puterea judecatoreasca, independenta potrivit Constitutiei, sa nu isi gestioneze independent bugetul, in timp de Ministerul Public, IJ, CSM si ICCJ o fac.

6. Procedura transparenta de numire la conducerea parchetelor

Numirea in functii de conducere la varful parchetelor trebuie facuta printr-o procedura transparenta, care sa asigure egalitate de sanse candidatilor si sa permita selectarea in asemenea functii a celor mai buni procurori.

Procurorii stiu cel mai bine care e profilul de sef pe care il considera optim, de aceea voi initia o consultare cu parchetele pentru ca procurorii sa profileze calitatile sefilor pe care si-i doresc.

Dezavuez din start orice intelegeri subterane in privinta numirii procurorilor sefi. In nici un caz, daca voi fi ministru, numirea procurorilor sefi nu va fi rezultatul vreunor intelegeri politice, asa cum din pacate s-a intamplat in trecut, cu efecte vadit nocive pentru justitie.

Sunt multi procurori profesionisti in sistem si este momentul ca acestia sa isi si asume raspunderea de a conduce la varf activitatea parchetelor.

De asemenea, voi readuce in dezbatere problema veche a politiei judiciare si trecerea acesteia sub controlul procurorilor, problema la care solutiile trebuie gasite in comun cu Ministerul Public si Ministerul de Interne.

7. Logistica si infrastructura instantelor si parchetelor

Ministerul Justitiei va trebui sa lucreze cu CSM-ul pentru continuarea masurii de optimizare a hartilor judiciare si de reechilibrare a schemelor de personal pentru instante si parchete.

Logistica in foarte multe instante si parchete este la pamant, acestea functionand, spre exemplu, cu computere vechi de peste 10-12 ani, care mai mult se strica decat functioneaza.

Sunt instante si parchete ce functioneaza in cladiri ce stau sa se darame sau in conditii total improprii activitatii acestora.

Toate proiectele de infrastructura aflate la Minsiterul Justitiei trebuie deblocate. Doresc sa consult toti liderii din justitie si ministerele de resort (finante, fonduri europene, etc) pentru a gasi mijloacele financiare necesare pentru investitii in justitie. Nu se poate cere performanta, calitate si eficienta in justitie fara investitii.

8. Digitalizarea justitiei

Digitalizarea justitiei a devenit norma in foarte multe state deoarece scade costurile si creste eficienta si echitatea.

Unele curti de apel, urmand modelul Curtii de Apel Cluj, au implementat dosarul electronic. Cererea de chemare in judecata se poate depune direct pe siteul Curtii, toate actele sunt scanate, iar partile au acces la ele prin intermediul unei parole. Acest lucru ajuta enorm si avocatii, care nu mai trebuie sa stea la rand la arhiva pentru a citi fizic dosarul.

Sistemul trebuie extins la toate instantele si perfectionat, astfel incat sa permita, printre altele, plata taxei de timbru on line direct pe portal, notificare pe email sau telefon cand s-a primit un nou act la dosar etc.

De asemenea, baza de date imensa reprezentata de hotararile judecatoresti publicate trebuie folosita pentru imbunatatirea actului de justitie, o analiza de profunzime a acesteia oferind informatii importante legate de tendintele jurisprudentiale, practica neunitara, tip de legislatie ce genereaza sistematic litigii etc.

Toate aceste lucruri se pot face cu un sistem IT bine facut, la constructia caruia sunt convinsa ca si-ar aduce aportul exceptionalii IT-isti romani.

9. Transparentizarea justitiei

Ministerul Justitiei trebuie sa devina model de bune practici in materia accesului la informatii de interes public. Voi face demersuri, de asemenea, pentru publicarea ordinelor cu caracter general emise de procurorii sefi, conform recomandarilor europene, precum si pentru aplicarea prevederilor legale ce impun publicarea tuturor actelor extrajudiciare ce au privit sau influentat justitia.

10. Personalul auxiliar din instante si parchete

Personalul auxiliar reprezinta partea mai putin vazuta a justitiei. Aportul acestora la infaptuirea actului de justitie este unul esential, iar eforturile depuse de acestia, in conditii de multe ori suprasolicitante, este unul ce trebuie recunoscut si respectat. Proiectul privind statutul acestora se afla in dezbatere publica si sunt deschisa oricaror propuneri de imbunatatire a acestuia.

11. Problema SIPA

In 2017 a fost adoptata Hotararea de Guvern nr. 410/9 iunie 2017, avand ca obiect “unele masuri referitoare la arhiva fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie”.

Prin aceasta hotarare, Guvernul a decis constituirea unei Comisii care va inventaria, declasifica sau, acolo unde va fi cazul, va trece la un alt nivel de clasificare sau de secretizare documentele din arhiva DGPA, dupa care le va preda institutiilor cu competente in domeniu.

Hotararea de Guvern instituia si obligatia intocmirii de catre comisie a unor rapoarte semestriale de activitate, a caror sinteza trebuia publicata pe pagina de internet a MJ.

De la data adoptarii acestei hotarari au trecut mai bine de doi ani, fara ca vreun raport sau informatie privind arhiva SIPA sa fie facuta publica. Trebuie verificate si facute publice stadiul procedurilor si, in functie de concluziile verificarilor, gasite solutii la problema spinoasa a arhivei, solutii ce trebuie discutate si stabilite in comun cu CSM.

12. Studierea justitiei comuniste si deschiderea arhivelor Ministerului Justitiei

Daca dupa 1989 au existat foarte multe studii despre fosta Securitate, ba chiar avem un Consiliu National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, exista insa foarte putine studii tehnice, critice, juridice, istorice cu privire la justitia din perioada comunista. Daca fosta Securitate ii zdrobea pe oameni in anchete, a fost justitia din perioada comunista cea care i-a condamnat.

Pentru un prezent sanatos, eliberat de metehnele trecutului totalitar, este important sa cunoastem modul in care justitia a fost folosita in comunism.

Intentionez de aceea sa deschid arhivele Ministerului Justitiei pentru cercetare si sa ofer orice sprijin necesar cercetatorilor care doresc sa studieze acest aspect al totalitarismului din Romania.

In concluzie, proiectele de solutii pe care le-am prezentat sunt o parte dintre obiectivele pe care l-as urmari, obiective ce au in vedere atat cetateanul, ca destinatar al actului de justitie, cat si pe cei din sistemul de justitie, care infaptuiesc justitia sau contribuie la infaptuirea ei. Atributiile Ministerului Justitiei sunt insa mult mai complexe, incepand cu rolul primordial in domeniu legislativ – in initierea sau avizare de acte – insa nu este locul si rolul acestei postari de a prezenta o strategie exhaustiva.

Rolul primordial al prezentarii este acelea de a deschide o dezbatere constructiva si voi fi deschisa la orice sugestii si idei din partea oricui pentru imbunatatirea actului de justitie si pentru intarirea independentei si profesionalismului sistemului de justitie, astfel incat cetateanul sa vada ca drepturile si libertatile sale sunt respectate si protejate in Romania.

P.S. Am fost intrebata de ce nu am scris nimic despre sistemul penitenciar, care e sub MJ. Intentionat nu am facut-o, pentru ca doresc prima data sa ma consult cu factorii decizionali si sindicatele din sistemul penitenciar. Vreau sa-i ascult pe ei prima data, sa-mi spuna cu ce probleme se confrunta si ce solutii de rezolvare intrevad. De principiu, voi sustine orice propunere care va ajuta la imbunatatirea sistemului penitenciar.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “12 obiective în scopul sporirii eficienței justiției și întăririi independenței acesteia

  1. Adrian

    E posibil ca propunerea apolitică să fi șubrezit guvernul (politic), min. justiției “aparținând” ALDE.

    În acest mod, a apărut un conflict pe care observ că nu l-ați anticipat, între puterea jud și cea executivă; chiar dacă v-ați dat între timp demisia, ați acceptat ” de principiu” propunerea mai înainte.

    De fapt, publicul larg asta reproșează generic spus justiției, anume lipsa anticipării și/sau încadrării într-un context mai larg, deși codurile (chiar și acestea mai noi) prevăd această atribuție (anticipare/ încadrare în context mai larg) a magistratului (chiar obligație în anumite domenii, de pildă insolvența).

    Reply
  2. Cristian

    Un magistrat care demisionează este eliberat din funcție de Președintele României prin Decret care trebuie publicat în Monitorul Oficial. Pana la emiterea Decretului demisia se poate retrage.
    Cu alte cuvinte răsalaltăieri erai magistrat și spuneai ca vrei separare de politic, alaltăieri se dovedește ca negociai chiar tu un post politic, ieri demisionezi din magistratură, dar Președintele țării încă nu apucă sa emită decretul de eliberare din funcție sau acesta încă nu e publicat în M.Of, azi nu ești numit în acea funcție politică așa că revii asupra demisiei, mâine redevii magistrat independent la fel ca înainte. Acesta este un curent dâmbovițean numit ‘independenta justiției de tip psd, de tip mafiot”.

    Reply
  3. Ioana

    Ce facem cu GRECO si Comisia de la Venetia?
    De remarcat si ca Dana Girbovan nu pomeneste nimic in cele 12 proiecte despre recomandarile facute de doua organisme cheie: Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) si Comisia de la Venetia.
    Reamintin ca ambele organisme au criticat dur Legile Justitiei promovate de coalitia PSD-ALDE. Printre altele, era criticata atat folosirea repetata a ordonantelor de urgenta, cat si infiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala (SS).
    In schimb, Dana Girbovan a pledat pentru infiintarea SS, fapt care intra in contradictie cu recomandarile celor doua institutii.
    Un alt subiect evitat de Girbovan, in proiectul sau de ministru: problema supra-aglomerarii penitenciarelor, in contextul deciziei pilot date de CEDO in cazul Romaniei.
    “Concluziile MCV, eronate”
    In raportul MCV de la finalul anului 2018, oficialii europeni au cerut suspendarea imediata a Legilor Justitiei si a ordonantelor de urgenta ulterioare, revizuirea Legilor Justitiei, tinand pe deplin seama de recomandarile MCV, Comisiei de la Venetia si GRECO.
    Desi la momentul emiterii raportului MCV, Girbovan a declarat ca concluziile sunt eronate, acum, cu ocazia prezentarii celor 12 obiective, magistratul propus ministru al Justitiei isi nuanteaza pozitia si spune ca rapoartele MCV ar fi fost realizate avand la baza date incomplete, iar din acest motiv sunt eronate.
    “In relatia cu Comisia Europeana, cea mai facila raportare este de a promite declarativ ca implementezi orice recomandare, fara nicio analiza. Ar fi insa o solutie demagogica, cu rezultate contrare, paradoxal, chiar obiectivelor urmarite de Comisie.
    O recomandare trebuie sa aiba in spate o baza factuala corecta si completa. In lipsa acesteia concluziile sunt, inevitabil, eronate. Din acest motiv dialogul, comunicarea si cooperarea sunt fundamentale in cadrul acestui mecanism,” sustine acum Scirbovan.
    Asa ca judecatorul va explica “oficialilor europeni problemele din Justitie in toata complexitatea lor, propunand si analizand apoi in comun solutiile”.
    DNA si DIICOT, puse pe acelasi plan
    “Masuri impotriva criminalitatii organizate si, in special, impotriva traficului de persoane umane (sic!) “, este un alt obiectiv al ministrului propus al Justitiei.
    Potrivit Danei Girbovan, “exista o legatura stransa intre coruptie si criminalitatea organizata, de aceea, va fi necesara o analiza cu privire la cauzele instrumentate de DNA si DIICOT avand ca obiect fapte de coruptie si legatura cu crima organizata”.
    “In functie de concluziile analizei se vor putea stabili si solutii de prevenire si combatere eficienta pentru viitor”, explica aceasta.
    Dana Girbovan pune pe acelasi plan DNA si DIICOT, fapt care aminteste de o mai veche strategie a PSD, comasarea celor doua parchete specializate. O metoda gandita la acel moment ca o cale de a scapa de anumiti procurori sefi si de a pune in fruntea noului parchet mamut un procuror obedient.
    De recuperarea prejudiciilor se ocupa Fiscul
    Despre “combaterea coruptiei”, Girbovan spune ca este o necesitate pentru orice stat ce are respect pentru cetatenii sai.
    “O combatere a coruptiei sustenabila in timp trebuie dusa prin dosare facute profesionist, care sa reziste controlului instantelor de judecata, dublata de focalizarea pe recuperarea prejudiciilor”, explica magistrartul.
    Totusi, Ministerul Justitiei nu are nicio legatura cu “dosarele facute profesionist”, nici cu controlul instantelor, atributie care apartine CSM si care se face prin intermediul Inspectiei Judiciare.
    In plus, MJ nu poate interveni in procesul de recuperare a prejudiciilor, structura din subordinea sa, Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), ocupandu-se de administrarea bunurilor indisponibizate, in timp ce de recuperarea prejudiciilor se ocupa ANAF, aflata in subordinea Ministerului Finantelor.
    Semnele de intrebare privind transparenta
    Un alt obiectiv anuntat de Girbovan este “transparentizarea justitiei”.
    “Ministerul Justitiei trebuie sa devina model de bune practici in materia accesului la informatii de interes public”, arata magistratul.
    Asta in contextul in care, in calitate de presedinte al UNJR, Girbovan a evitat permanent sa dea publicitatii o infomatie cheie: Cati membri are ONG-ul din care face parte?
    Legea trebuia sa stabileasca procedura transparenta
    “Procedura transparenta de numire la conducerea parchetelor”, mai promite Dana Girbovan.
    “Dezavuez din start orice intelegeri subterane in privinta numirii procurorilor sefi. In nici un caz, daca voi fi ministru, numirea procurorilor sefi nu va fi rezultatul vreunor intelegeri politice, asa cum din pacate s-a intamplat in trecut, cu efecte vadit nocive pentru justitie”, spune judecatorul.
    Procedura trasparenta de numire a procurorilor-sefi trebuia stabilita prin lege, la modificarea careia UNJR a participat activ, prin discutiile din comisia parlamentara condusa de Florin Iordache.
    Procedura este atat de transparenta cat permite legea, explica surse din magistratura.
    Paradoxal, exista criterii de management pentru orice functie de conducere din parchete, mai putin pentru cele centrale.
    “Problema nu este la procedura propriu-zisa, ci faptul ca lipsesc criteriile de punctare a candidatilor, care nu sunt stabilite in nicio lege”, mai explica surse din magistratura.

    Reply
  4. JK

    Nu mai e nevoie, zice neamțul. Se pune pe raftul cu Studii de fezabilitate geniale. Se va cita în viitor, din când în când, mai ales în studio la A3.
    Aspecte pozitive: recunoașterea implicită a netransparenței justiției și a faptului că crima organizată trebuie luată la ochi altfel decât prin vânători comune, nășiri și încuscriri. Studierea justiției comuniste putea fi formulată simplu: “Autostudiere”. Deși e greu de înțeles cum vor putea fi reparate abuzurile eventuale.
    “exceptionalii IT-isti romani” digitalizează deja tot: unii lucrează la SRI, alții în Silicon Valley.
    Baza materială este într-adevăr jalnică: nici măcar diacritice nu aveți.

    Reply
    • Adrian

      Stați așa, că acum csm analizează retragerea demisiei. Cu un corector de text, probabil. S-or admite semne speciale, de pildă ?

      Reply
  5. Dumitru

    Sper sincer ca Dna Garbovan sa nu aiba probleme acum din cauza demisiei. Rezistentii nu sunt foarte cunoscuti ca fair play.

    Reply
  6. emil

    Mult succes in destructurarea mafie politice din Romania si rog nu mai banati mesajele ce deconspira puntile de legatura dintre gruparile infractionale politice si justitie.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *