România Curată cere Comisiei de Etică a UMF Timișoara să ia măsuri în cazul Bușoi

În atenția Comisiei de Etică a Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timisoara

prof. univ. dr. Ioan Sporea
prof. univ. dr. Alis Dema
prof. univ. dr. Doina Onisei
prof. univ. dr. Mihaela Simu
conf. univ. dr. Gabriela Doroş
ş.l. Adriana Fuliaş
student Lazăr Chişavu
student Ana Tămăşan
ing. Sever Sbârnă
Stimati membri ai Comisiei de Etică a Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timisoara,
În 5 februarie au apărut în presă articole despre suspiciunile de plagiat în teza de doctorat a dlui Cristian Silviu Busoi, intitulată Politici de sănătate în programele electorale și de guvernare în perioada de tranziție” susținută în cadrul școlii doctorale a Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, avându-l drept coordonator pe prof. univ. dr. Cristian Vlădescu:  (vezi aici).
 
Vă rog să îmi comunicați dacă s-a autosesizat Comisia de Etică a UMF Victor Babeș din Timisoara în legătură cu acest caz și care sunt măsurile care au fost luate până în prezent.
 
În cazul în care Comisia de Etică a Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara nu s-a autosesizat încă, deși au trecut 4 zile de la prezentarea în presă a plagiatului, vă rog să luați act de acest email și să îl considerați o sesizare a Comisiei de Etică în legătură cu suspiciunile de plagiat asupra tezei de doctorat a dlui Cristain Bușoi.
 
Pe lângă suspiciunile de plagiat, aduc în atenția Comisiei de Etică și următoarele chestiuni:
1.) Teza, redactată pe doar 128 de pagini, cu text scris la 1,5 rânduri, întrunește condițiile minime necesare pentru dobândirea titlului de doctor în științe?
2.) Care este contribuția originală a autorului în acest domeniu științific? 
3.) Tema cercetată se înscrie în domeniul științific medicină?
4.) Au fost respectate toate procedurile legale la admitere, prezentarea referatelor, rapoartele lunare de activitate etc. până la susținerea publică a tezei?
Vă rog să îmi comunicați numărul de înregistrare a acestei sesizări și, pe măsura desfășurării procedurilor necesare, vă rog să mă informați atât despre masurile luate de Comisia de Etică, cât și despre decizia acesteia.
 
Cu respect,
Conf. univ. dr. Marius Diaconescu
Societatea Academică din România
coordonator proiect Coaliția pentru Universități Curate

Recomandări

10 thoughts on “România Curată cere Comisiei de Etică a UMF Timișoara să ia măsuri în cazul Bușoi

 1. Pingback: Ce facem cu Bușoi? | România curată

 2. Dr. Alexa

  Nu cunosc legislatia pentru doctorate in Romania.
  In Germania de exemplu ai obligati sa declari ca lucrarea depusa este originala si nu ai folosit surse straine in redactare. Aceasta declaratie are putere juridica si in caz de falsitate atrage condamnarea si bineminteles retragerea titlului.
  Ar fi logic ca sa existe clare legislatii pentru lucrarile de doctorat
  Titlul de Dr. nu inseamna plusururi pecuniare ca in Romania
  Banii ce au fost distribuiti in Romania celor ce au plagiat trebuie recuperati.

  Reply
 3. Dumitru Drinceanu

  Da, dar acesta este numai un caz, din mii! NU așa se soluționează problemele defintiv! Trebuie mers cauzal și acționat prompt la rădăcina răului, nu pentru fiecare bobiț în parte. Chiar și DNA ar trebui lăsat în pace cu chestiuni așa ,,pașnice”: le trebuie timp și personal pentru cazuri de mari fraude, cu prejudicii și mari abuzuri care lovesc în cetățeni, nivelul de trai și stat. Pentru chestiuni legate de plagiat, având alături un ong credibil ar trebui pe cale civică – petiție publică, cu semnături pentru amendarea legii -pentru a decădea din funcții publice și a anula beneficiul social-politic izvorând din practicarea acelui de plagiat: surplusul salarial pt. titlul de doctor, pierderea unui drept universitar, a unei funcții publice, inclusiv de ministru, fie și premier. de ce nu vrem să simplificăm lucrurile, să nu mergem în același vad mental agresiv și parșiv, să nu impunem civilizarea alertă?! Luați atitudine, de ex., cu prioritate, prin același sistem al petițiilor publice, pentru: stoparea proiectului legii defîimării, suprafiscalizarea averilor declarate și penalizarea cu 70-80% (ca în SUA, etc) a celor nedeclarate, precum și a veniturilor de peste 5.000 euro/lună, licite ori ilicite, etc! Succes, aveți susținerea mea !

  Reply
 4. Pingback: Universitatea de Medicină Timișoara a început investigarea suspiciunilor de plagiat din teza lui Cristian Bușoi | România curată

 5. Pingback: Universitatea de Medicina Timisoara a inceput investigarea suspiciunilor de plagiat din teza lui Cristian Busoi | Asociatia Medicilor de Familie Mures

 6. Pingback: Cristian Busoi, cautat la... plagiat! UMF Timisoara ii verifica teza de doctorat | deBanat.ro - spune realitatea!

 7. Pingback: SAR a sesizat CNATDCU în legătură cu posibilul plagiat din teza de doctorat a lui Cristian Bușoi | România curată

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *