Romania Curată

Schweighofer a dat în judecată societatea civilă. Compania vrea ca procesul să aibă loc la Viena. Ce despăgubiri pretinde compania și reacția celor chemați în instanță

Compania Holzindustrie Schweinghofer a dat în judecată Asociaţia Neuer Weg, unul dintre cele mai active ONG-uri care monitorizează activitatea firmei austriece în România, se arată pe site-ul asociației. Neuer Weg a urmărit îndeaproape neregulile legate de autorizarea și construirea fabricii Schweighofer de la Reci (jud. Covasna), a contestat în instanță aceste avize și autorizații (o parte din procese fiind pe rol), dar a efectuat și o serie de anchete și rapoarte despre activitatea Schweighofer. Cel mai recent, este cel legat de modul în care, prin utilizarea unei metode electronice de măsurare, volumul de lemn facturat la livrare în fabricile Schweighofer ar fi cu peste 10%  mai mic decât în realitate (detalii aici).

„Din proprie iniţiativa şi nesilită de nimeni, firma Schweighofer duce luptele noastre în instanţă dincolo de hotarele României şi anume la un tribunal din Viena! În sfârşit, ajungem în faţa unor instituţii judecătoreşti în care putem avea cât de cât încredere: cele din Austria! În 15 iunie 2015, S.C. Holzindustrie Schweighofer SRL, cu sediul la Sebeş şi Gerald Schweighofer, patronul firmei, au depus cerere de chemare în judecată la Tribunalul Comercial Viena (Handelsgericht Wien) împotriva Asociaţiei Neuer Weg, cu sediul la Făgăraş şi Hans Hedrich, vicepreşedintele asociaţiei”, scrie pe blog.

Neuer Weg este acuzată de publicarea unor articole calomnioase pe blog şi de trimiterea unor emailuri cu informaţii neadevărate unor jurnalişti din Austria şi Germania, informaţii care nu au fost însă publicate în presa străină. Valoarea prejudiciului cauzat de aceste afirmaţii se ridică, potrivit cererii de chemare în judecată făcută de Schweighofer, la 35.000 de euro.

Reprezentanţii Neuer Weg au dezvăluit şi ce au transmis Tribunalului Comercial Viena, în 20 iulie 2015:

„1. Declaraţiile făcute de NW pe blogul său sunt adevărate şi s-au făcut pe baza unor documente probatoare şi a unor discuţii cu martori credibili – veridicitatea afirmaţiilor poate fi demonstrată cu uşurinţă în instanţă.
2. Considerăm că acuzaţia de calomnie în urma trimiterii unui email este nefondată, din moment ce informaţiile transmise nu au fost publicate în mass-media. (Aşadar, HS ne acuză de …libertate de exprimare!)
3. Considerăm că competenţa soluţionarii cauzei nu-i revine Tribunalului Comercial Viena, deoarece pârâţii nu se află în relaţii comerciale cu reclamanţii, având totodată sediul respectiv resedinţa în altă ţară decât Austria.
4. Pârâţii solicită sprijin financiar din partea statului austriac pentru angajarea unui avocat, respectiv a unor experţi, cât şi pentru deplasările necesare la Tribunal, deoarece nu dispun de mijloacele financiare necesare pentru aceasta”.

Documentele depuse de HS la Tribunalul Comercial Viena pot fi consultate/descărcate de pe blogul neuerweg.ro (în germană, cu unele comentarii scrise de mână, în lb. română).

***

IMPORTANT: Cei care doresc să sprijine Asociatia Neuer Weg pentru a se apăra în instanță, dar și pentru a continua investigațiile și procesele din România cu Schweighofer o pot face donând în contul:

Asociația Neuer Weg, IBAN: RO60RNCB0055137249280001, Banca Comercială Română, Sucursala Făgăraș, BIC/SWIFT: RNCB ROBU


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

19 thoughts on “Schweighofer a dat în judecată societatea civilă. Compania vrea ca procesul să aibă loc la Viena. Ce despăgubiri pretinde compania și reacția celor chemați în instanță

 1. Nicolae Dorobantu

  De ce nu exista nici un dosar penal impotriva acestui monopol in Romania?! Pentru ca aceasta mafie are acoperire in toate institutiile statului plecand de la presedintie, guvern si terminand cu politia locala, probabil?!

  Reply
 2. Asociatia Neuer Weg

  Le multumesc sincer tuturor care se implica pentru protejarea padurilor noastre si care doresc sa ne sprijine in demersurile noastre!
  Sunt sigur ca solidaritatea, colaborarea si comunicarea dezinteresata pot da cele mai neasteptate rezultate (pozitive)!

  cu drag,
  Hans Hedrich, Asociatia NW

  Reply
 3. claudia radu

  Respect si multumire tuturor activistilor care lupta pentru mediu si pentru protejarea padurilor.
  Pentru ca noi sa putem respira aer curat si maine. Pentru ca si nepotii nostri sa poata vedea cum arata o padure, aici in Romania, nu in Austria.

  Reply
 4. alinaMP

  Cand te gandesti ca unii se vaicareau de xenofobia care domneste contra austriecilor, de fapt Schweighofer au fost prinsi de societatea civila a sasilor din Fagaras (Hans Hedrich), ce a mai ramas din ea (cine nu a vazut filmul lui Gabrea, dupa romanul onomim, Cocosul fara cap, merita) si noi ceilalti ne-am alaturat lor. Si sunt convinsa ca si la Viena sunt ecologisti care vor fi de partea noastra.

  Reply
 5. sevar

  Este rezultatul unui calcul la rece și este primul pas pentru întărirea poziției din România având în spate o hotărâre a unui tribunal european care face impresie aici. În ce privește obiectivitatea tribunalului comercial din Viena să sperăm că este așa. Dar să nu uităm că în lumea aceasta totul este relativ, cu sau fără Einstein. În ce privește competența teritorială a tribunalului din Viena să nu ne imaginăm că juriștii unei firmei care calcă legea cu cizma sunt proști. Trebuie să fie dintre cei mai buni! Pentru ei acest proces este vital, nu pentru suma care este ridicolă pentru acest mastodont, ci pentru răsunetul pe care îl va avea. Bănuiesc că ei sunt siguri pe căștig, altfel n-ar fi pornit acțiunea.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ sevar: nu, nu sunt siguri de câștig, procesele de genul ăsta, mai ales când se întind pe termene lungi au scopul, în primul rând, de a descuraja și intimida opoziția civică – chiar dacă pierd procesul, sunt mulți cei care renunță să se implice pur și simplu din cauza disconfortului pe care îl generează un astfel de proces

   Reply
  • Mihai Gotiu

   @ iasmina.m: se poate dona direct și în acel cont (dacă ai posibilitatea de plată online) – se va face conversia automată

   Reply
 6. victor

  Daca SH aduc discomfort partilor civile din tara atunci aduceti masele si punetii in corturi in fata fabricii sa le facem si noi discomfort.

  Reply
 7. cristian

  MAINE 23.04.2015 MINISTRA MEDIULUI ESTE IN JUDETUL HUNEDOARA.
  VA FACE O VIZITA SI LA RAUL ALB.
  SA O INTAMPINAM CUM SE CUVINE !!!!!!!!!!

  Reply
 8. Nicolae Pop

  Vagabonzii de Austrieci de la compania Schweighofer ar trebui scosi in suturi afara din Romania. Nu avem nevoie de hoti aici in Romania nici Austrieci nici din alte natii.

  Reply
 9. TIVADAR VASILE

  Neuer Weg trebuie sa deschida filiale in toate judetele, respectiv zonele de unde acesti magnati ai lemnului se aprovizioneaza. Fortele politice cu ideologii ecologiste trebuie sa sprijine actiunile ONG .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *