Romania Curată

România Curată: Lista neagră a alegerilor parlamentare 2016, pe scurt

După o perioadă de contestații mai lungă ca de obicei suntem în măsură să prezentăm o listă verificată cu candidați problematici din punct de vedere al integrității. Ea este perfectibilă pînă în ultimul moment și orice nouă informație de la dvs. poate conduce la modificarea ei.

În sinteză, lista prezintă următoarele fenomene:

– Politica la români continuă să fie principala cale spre înavuțire, candidații și familiile lor beneficiind de poziții publice deja în trecut, la care nu erau îndreptățiți de pregătirea lor profesională, și de averi peste ceea ce ar fi fost justificat prin salariul lor oficial. Pe lîngă funcții și averi prea mari, contractul cu o entitate publică al firmei asociate cu candidatul e a treia sursă frecventă de profit necuvenit. În România, firmele politicienilor cîștigă semnificativ mai multe contracte cu statul, atît din resurse bugetare, cît și din fonduri europene.

– Am dat curs multor contestații individuale de pe lista inițială pentru că organele statului nu comunică bine rezultatul anchetelor lor. Parchetul ar trebui să comunice și cînd se dă NUP, și ANI ar trebui să publice cînd pierde procese, nu doar cînd amendează pe cineva. Există un număr enorm de urmăriri penale a căror finalizare nu e comunicată, ceea ce aduce atingere imaginii candidaților, și DNA ar trebui să publice toate NUP-urile. Unele din acestea sunt chiar problematice, cum ar fi grupul de politicieni USL anchetați pentru referendum. Doar Liviu Dragnea de la PSD a fost condamnat, ceilalți nu au fost trimiși în judecată dar dosarele nu s-au închis și azi avem situația în care unii sunt etichetați ca penali iar alții ca dușmanii penalilor, ceea ce e evident incorect. Numărul penalilor e mult mai mare decât cel al penalilor dovediți, și situația echilibrată între partidele vechi.

– Există însă o categorie particulară, cei care își propun să desființeze conflictul de interese sau legile anticorupție. Am inclus doar cîțiva inițiatori ai unor legi aflate deasupra oricăror controverse, deși la PSD șI UDMR lista ar fi fost lungă cu toți cei care sprijină aceste măsuri.

– Mulți candidați au cîștigat definitiv procese cu ANI, și ar trebui examinată jurisprudența în această privință pentru un tratament mai unitar și previzibil.

– Traseismul este cronic și nesancționat de electorat, cu numărul celor care schimbă partidul pentru a-și păstra funcția în creștere. Numărul mare de traseiști pe listă ridică semne de întrebare cît de serioasă a fost încercarea partidelor de a înnoi clasa politică.

– Separația public-privat aproape nu există, cu consecința unui sistem politic bazat doar pe nepotism și relații personale, care operează așa cum a fost creat, doar prin relații, pile și reciprocitate avantajoasă. Nu există în România partide bazate pe reguli, deși s-au făcut încercări de a introduce reguli. De dragul imaginii cîțiva mari penali au fost sacrificați, dar e frecventă înlocuirea cu rude, parteneri de viață sau absebța oricăror mecanisme interne de partid pentru a limita posibilitatea de abuzuri.

– Partidele fac concesii numai în ce privește imaginea, nimeni, nici chiar USR necerînd vreunui candidat să renunțe fie la candidatură, fie la o incompatilitate pentru a candida.

Mecanismele de cenzură internă nu funcționează, candidatura pare o reflecție a unui echilibru de putere în partid și ca atare nu poate fi schimbată. Pe scurt, mecanismul de arbitraj nu a servit decît candidaților carer au putut corecta probleme de informare, dar partidele nu au făcut nici un gest să ceară cuiva să își dea demisia dintr-un consiliu de administrație sau firmă. În mod evident legislația anticorupție și mai ales spiritul ei nu sunt înțelese, sau nu ar fi propuși lobbyiști pentru mediul de afaceri direct să ocupe fotolii parlamentare, nu ar fi recrutați rectori deși există incompatibilități (și care plănuiesc să rămînă rectori), și așa mai departe.

– E probabil că nu am reușit să prindem fenomenul agenților de influență ai serviciilor în politică în amploarea lui, și a trebuit să ne bazăm pe CNSAS, pe mărturii proprii sau dovezi indirecte. Acesta e mult mai extins decît l-am putut prezenta aici. E evident nedrept față de Robert Turcescu care a mărturisit că e cvasisingur în această categorie și nu reflectă realitatea.

– Există un număr mare de candidați noi, ca și în anul cînd PPDD a făcut un scor cu două cifre. Ei nu au mai avut poziții publice, deci nu știm mare lucru despre ei. Absența lor de pe această listă de probleme de integritate nu e deci nici o garanție asupra integrității lor cînd vor fi confruntați cu tentațiile poziției publice pe viitor. Candidații care au avut funcții, dar sunt curați, reprezintă cea mai verificată opțiune din această perspectivă.

 

Vezi aici: Lista Neagră a Alegerilor Parlamentare 2016

Vezi aici criteriile după care s-au întocmit listele negre

 

.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “România Curată: Lista neagră a alegerilor parlamentare 2016, pe scurt

 1. Alex

  Enigmele lui Calin
  1. – Revolutia din 1989 l-a prins, alaturi de bunul sau prieten Patriciu, pe aeroportul din Sofia. Se intorceau dintr-o calatorie in tari din Orientul Mijlociu cand s-a inchis spatiul aerian al Romaniei. Surpriza este ca de la aeroport au fost luati de masina ambasadorului URSS la Sofia !
  2. – Alaturi de Patriciu a rupt PNL infiintand PNL-AT ce se opunea apartenentei PNL in CDR. De mentionat ca in 1996, cand era evident ca CDR va castiga alegerile, au fost infiintate la ordin mai multe partide mici cu rolul de a rupe din voturile conventiei si de a impiedica CDR sa obtina un scor prea mare. Printre ele PAC, PNL-AT, PNT, PNC (cu semn electoral crucea – ce blasfemie). Surpriza a fost ca la formarea guvernului CDR-PD pe postul de ministru al economiei a aparut Calin ce avea misiunea sa-i dea Petromidia lui Patriciu.
  3. – In 2004 dupa ce s-a facut rocada Basescu-Stolojan la presedintie, respectiv prim-ministru ( rocada necesara pentru ca toate sondajele aratau ca Stolojan nu avea nici o sansa sa-l invinga pe Nastase ) surpriza continua si Calin ajunge prim-ministru si preia si presedentia PNL ! Misiunea lui era sa acopere urmele lui Patriciu ( a se vedea episodul cu biletelul roz trimis lui Basescu ). Iar guvernarea a facut-o de fapt cu sprijinul PSD.
  4. – In 2016 PSD are nevoie sa rupa voturi de la electoratul de dreapta si ii infiinteaza partid lui Calin. La Neamt un deputat PNL, seful liberalilor cand Calin era prim-ministru, il suna si spune ca vrea sa vina alaturi de el in ALDE iar Calin ii promite postul de vicepresedinte judetean. Surpriza, deputatul nu este primit in ALDE de presedintele filialei judetene, un fost membru PSD la hanul caruia se fac jocurile in PSD si care inainte de ’89 a fost instructor la CC al UTC ! Si la Bacau un primar PSD din zona petroliera a primit ordin si a trecut cu toti consilierii intai la PC iar apoi la ALDE. Aceeasi oameni au candidat ( si au fost alesi !!!) pe aceleasi functii in trei mandate consecutive la trei partide diferite, dar daca asta a fost ordinul ce sa faca si ei ? Asa ca ce sa faca si bietul Calin joaca si el cum i se canta !
  5. -Dupa decesul lui Patriciu (mort din aceleasi motive ca alte personaje importante printre care Radu Timofte si Culita Tarata) familia nu a mostenit decat un miliard din cele doua cu cat vanduse Rompetrolul. Ghici in contul cui si in ce paradis fiscal se ascunde celalalt miliard ? Acum stiti si de ce se lupta Calin din rasputeri cu justitia asta care se ia de politicieni pe cand ei nu trebuie sa raspunda decat politic in fata electoratului care i-a ales !

  Reply
 2. Alina

  Deoarece parlamentarilor nu li se cere sa dovedeasca nicio competenta, deoarece nu sunt obligati sa vina la serviciu, deoarece nu li se cere sa dovedeasca, in niciun fel, ca au desfasurat vreo activitate utila pe durata mandatului, nu se justifica privilegiile de care se bucura, nu se justifica in niciun fel pensiile speciale pe care le incaseaza.
  Se impune ca legile care acorda imunitati si privilegii parlamentarilor sa fie abolite.

  Reply
  • Aspida

   nu te pot vota… că așa-i construit site-ul
   dar, DA, trebuie abolite și, poate ar mai trebui statuată obligativitatea unui examen psihic înainte de preluarea funcției…

   Reply
 3. maxxx

  Da domne, nu respecta criteriile de integritate. Nici nu se poate altfel intr-o tara ca Romania, tara in care nimic nu este respectat, nu doar criteriile de integritate. In tara bunului plac doar regulile opresiei si coruptiei sint respectate in deplinatatea lor. Asta nu inseamna ca trebuie stat acasa in ziua votului pe criteriul ca „n-am cu cine vota”. Mergeti si votati cu cine este mai aproape de parerile d-voastra. Lasati criteriile de integritate in pace, ca mai trece inca multa vreme pina vor fi valabile si la noi aceste criteria, daca vremea aia v-a veni vreodata, lucru de care ma indoiesc. Pina cind exista milioane de oameni care teoretic sint obligati sa traiasca din venituri mult sub minimul necesar si o fac cu stoicism, partidele romanesti vor fi exact cum sint acum, deoarece este clar ca toti minaresc cite ceva cu scopul de a trai. Alternative nu avem in materie de oameni „noi”, capabili sa implementeze o schimbare de viziune. Nu avem nici macar vlaga de a indeparta de la conducere indivizi de teapa lui Dragnea, Ponta, Tariceanu, Gorghiu, Basescu si multi altii. Pentru noi criteriile de integritate nu sint mai mult, decit niste vorbe goale. Nu exista in mentalul acestui popor, deci nu vad cum ar putea fi aplicate si respectate. Sintem un popor de supravietuitori, deci toate sint relative pentru noi in fata supravietuirii cu orice pret. N-avem idealuri, deci nici conceptie, telurile se reduc la satisfacerea nevoilor primare, legate de supravietuire. Hahaim la te miri ce, relativizam totul, facem misto de propriile noastre vieti, de parca umorul ar fi dus vreodata la vreo schimbare reala. Noi ridem de ei, ei isi fac mendrele nestingheriti. Bravos natiune! Si, din cind in cind, mai vin niste „telectuali” sa ne zica ca nimeni nu respecta criteriile de integritate! Incredibil! Baiul este in popor, clasa politica este doar expresia adevaratei noastre culturi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *