Romania Curată

PETIȚIE: Să tăiem plagiatul de la rădăcini! Cere şi tu Ministerului Educației să sancţioneze şcolile doctorale care susţin impostura academică

România Curată promovează propunerea Societății Academice din România (SAR) prin care se solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice luarea de măsuri urgente pentru stoparea valului de plagiate şi a imposturii academice din cadrul şcolilor doctorale din România.

În ultima perioadă atât echipa România Curată, cât şi diferite personalităţi din mediul academic au semnalat în numeroase rânduri faptul că problema doctoratelor plagiate trebuie stopată de la nivelul şcolilor doctorale, a căror calitate şi performanţă nu este chestionată în prezent de nicio instituţie. Şcolile doctorale au luat naștere în baza Legii Educaţiei Naţionale Nr. 1/2011, putând fi înfiinţate la inițiativa unei universități (IOSUD) sau a Academiei Române (art. 158 din LEN 1/2011 și art. 12 din HG 681/2011). Desființarea acestora poate fi inițiativa internă a universității sau rezultatul pierderii acreditării (art. 170 din LEN 1/2011 și art. 44-45 din HG 681/2011). Astfel, răspunderea revine, pe paliere diferite, fiecărei universități organizatoare de doctorat pentru deficiențele proprii, și Ministerului Educației și Cercetării Științifice la nivel de sistem.

Deşi Legea Educaţiei prevede evaluarea şcolilor doctorale, acest fapt nu s-a realizat până în prezent, determinând astfel lipsa unor sancţiuni concrete pentru şcolile doctorale care încalcă în mod flagrant normele etice din cercetarea ştiinţifică şi nu produc performanţă relevantă şi recunoscută la nivel internaţional.

De aceea, vă invităm să vă alăturaţi demersului inițiat de SAR, să semnaţi această petiţie adresată Ministerul şi să cereţi să alături de noi:

 1. Respectarea Legii Educaţiei Naţionale şi evaluarea şcolilor doctorale;

 2. Suspendarea automată a dreptului de funcţionare pentru orice școală doctorală în cadrul căreia au fost găsite mai mult de 2 plagiate, până la evaluarea şi remedierea situaţiei;

 3. Suspendarea dreptului de funcţionare pentru orice școală doctorală în care nu există numărul minim de conducători de doctorat prevăzut de lege care să îndeplinească criteriile CNCS 2011 de eligibilitate la granturile IDEI* (vezi aici).

Notă*: Argumente pentru criteriul minimal de la punctul 3: 1) nu poate fi de conceput ca un conducător de doctorat să nu fie măcar eligibil să aplice la granturi IDEI; 2) criteriile din 2011 au fost făcute de cel mai prestigios CNCS (în termeni de vizibilitate/impact științific internațional), cu consultanța unor experți din străinătate, iar mediul academic românesc le-a primit bine).

***

UPDATE: Peste 200 de cercetători, cadre didactice universitare, personalități ale vieții publice din România sau studenți s-au alăturat, în prima zi, demersului inițiat de Societatea Academică din România (SAR). Printre cei care au semnat deja petiția se numără Alina Mungiu-Pippidi, Liviu Antonesei, Andrei Oișteanu, Andrei Pleșu, Aurora Liiceanu, Daniel David, Lia și Dan Perjovschi, Mircea Miclea, Claudiu Crăciun, Madlen Șerban, Gabriel Bădescu, Liviu Giosan, Raul Mureșan, Octavian Popescu, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu, Anca Dobrean, Mihai Goțiu, Ioana Cristea, Andrei Miu, Aurora Szentagotai, Călin Hentea, Alex Bajdechi, Vlad Dan Cherecheș, Andreea Petruț.

***

Semnează acum aceste solicitări, cu nume și prenume, la secțiunea ”comentarii” de mai jos. România Curată va prezenta petiția și lista de semnături Ministerului Educației

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

458 thoughts on “PETIȚIE: Să tăiem plagiatul de la rădăcini! Cere şi tu Ministerului Educației să sancţioneze şcolile doctorale care susţin impostura academică

 1. Daniel David

  O universitate moderna este organizata in jurul scolilor doctorale. Organizarea scolilor doctorale romanesti dupa standard internationale este singura cale prin care universitatile romanesti pot deveni competitive in contextul globalizarii internationale.

  Reply
 2. valeriu zanfir

  Subscriu aceasta initiativa corecta. Nu as limita demersul doar la scolile doctorale, ci la orice forma de invatamant superior, pentru ca pe baza titlurilor eliberate de acestea unii devin „profesionisti” fara cunoastere, ca formele fara fond.

  Reply
 3. Ehrmann

  Cei care PRACTICĂ acest sistem AR TREBUI DAȚI AFARĂ, TOATE TITLURILE ȘTIINȚIFICE RETRASE și eventual RĂSPUNDERE PENALĂ pentru ”beneficiar”, ca și pentru cei ce acordă titlurile… MAI ALES PENTRU CEI DIN URMĂ!

  Reply
 4. Dragomirescu Cornel

  Sunt de acord cu aceasta initiativa in incercarea de a stopa uzurparea titlului de dr…..induferent de domeniu!
  Similar ar trebui stopata si reanalizata acordarea abuziva de titulaturi de „generali” unor indivizi care nu au nici-o contributie in domeniul apararii tarii (aici exemple ar fi titulaturile de „generali” acordate lui Neculai Ontanu si Gabriel Oprea)! Nu intamplator am dat aceste doua exemple de impostori in ambele domenii: doctorate si ridicari in grad frauduloase!
  Cornel Dragomirescu

  Reply
 5. Florin Preduchin

  Pentru unii, carierele parca le sunt trasate de cineva dinafara, iar doctoratul este etapa obligatorie. Ar trebui sa dispara acest mod de a construi o „elita” de carton.

  Reply
 6. ioana niculescu

  Creatiile literare si stiintifice sunt proprietatea cuiva, poarta un nume, cu care intra in istorie.
  A cita sursa intr-o lucrare este , inca din antichitate, obligatorie si se pedepseste
  prin lege, ca orice FURT . (In atentia lui Ponta si a sustinatorilor sai, care ignora civilizatia, in general, si pe cea a scrisului, in special.)

  Reply
 7. Radu Negrut

  Faceti mult scandal pe tema doctoratelor . Bine faceti .
  Nu înțeleg de nici un fel de ce un fenomen asemănător nu vă stîrnește nici o reacție : transformarea pușcăriilor în rezerva de cadre a Academiei Române . Mai precis : odată intrați în pușcărie pentru fapte de corupție , unii devin brusc savanți , scriu „cărți de excepțională valoare teoretică și practică” , le publică , tirajele se evaporă instantaneu ( reciclarea hîrtiei în România este mult sub media UE , dar așa mai recuperăm … ) și mai apoi sunt eliberați pentru bună purtare cu reducerea termenului de eliberare .
  Pe scurt : cu corupții pre corupție călcînd …
  Exemple : un milițian cu 10 clase (Dinel Staicu ) a scris în pușcărie vreo 10-12 cărți , dacă mai stă mult pe acolo va avea „opera științifică” comparabilă cu Nicolae Iorga . Gigi Becali eliberat pentru o carte cu poze ( de la muntele athos , dar tot poze ) și nu mă faceți să mai povestesc că deja mi-e scîrbă .
  Personal cred că acest aspect e la fel de grav ca și doctoratele , dacă nu mai grav . Mai grav , întrucît s-ar putea ca unora să le convnă să stea cîteva luni la pușcărie , să trîntească niște cărți ( nu mai contează cum … ) și apoi să iasă și să pozeze în oameni cinstiți și corecți .
  Am scris toate astea , deoarece din întîmplare am cunoscut persoane responsabile cu munca de educare a condamnaților și m-am îngrozit de nivelul de cultură și educație . Partea proastă este că ei sunt cei care decid valoarea opereloe științifice scrise de pușcăriași . Credeți-mă , povestea cu doctoratele e din frații Grimm …

  Reply
 8. Florin Popescu

  Sunt de acord si semnez, cu observatia ca aceste standarde trebuiesc impuse oricarei forme de invatamant superior.

  Reply
 9. Mihai Vrabie

  Plagiatele în orice tip de activitate ”creativă” (lucrări științifice – teze de doctorat, articole, cărți etc., opere literare sau artistice), trebuie tratate drept ceea ce sunt cu adevărat: furturi intelectuale! Dacă nu se iau măsuri urgente de stopare a fenomenului, decredibilizarea mediului academic românesc poate ajunge la cote inimaginabile! Ți-e și jenă să mai spui astăzi că lucrezi în învățământul superior, darmite să mai spui că ești și doctor în științe, că ești privit cu suspiciune și neîncredere. Ori în mediul universitar nu suntem toți ”neam de hoți” – vorba (încă?) primarului Oprescu!
  Evident, susțin petiția și felicit pe inițiatori!

  Reply
 10. Ion Cogan

  Plagierea de orice fel a unor lucrări nu face decât să degradeze în ochii oamenilor cinstitţi pe cei care fără nicio jenă procedează astfel. Ce te faci, însă, când tocmai cei care ar trebui să încurajeze muca intelectuală cinstită încurajează prin „îndrumare adecvată” furtul intelectual, mai ales că în ultimii ani o sumedenie de neica nimeni (din politică, mai ales) şi-a luat doctoratul prin astfel de procedeu?! Sunt de acord, evident, cu petiţia. dar fac pe această cale o sugestie : să se extindă cercetarea furtului intelectual şi asupra GRADULUI DIDACTIC I din învăţământul preuniversitar şi garantez că vor exista multe surprize.

  Reply
 11. Marian Craciun

  Cred ca ar trebui verificate multe lucrări scrise de „reputați” din diferite zone academice…. Nu înțeleg de ce unii aveau nevoie de o patalama în plus, doar ca floricica la butoniera, când puteau fi reputați specialiști și fără să fie doctori.. Întotdeauna am considerat ca trebuie să faci doctoratul în momentul în care ai ceva de spus în domeniul respectiv. Inspirație și transpirație.

  Reply
  • intransigent

   Stimate domn, rostul „scolii” doctorale este sa te invete sa faci cercetare stiintifica CINSTITA SI RIGUROASA, dupa ce ai fost evaluat – la examinarea de admitere – ca fiind posesor al unor aptitudini intelctuale si al unui bagaj de cunostinte care te rec omanda (fara sa poata, garanta, desigur) ca fiind un candidat serios la a castiga calitatea de bun profesionist/cercetator in domeniul in care iti vei lua diploma. Acesta este spiritual in care functioneaza scolile dotorale serioase si de prestigiu in USA si in UE de Vest. Restul este palavrageala. Nu toate rezultatele obtinute in cursul activitatii doctorandului in perioada pregatirii sale doctorale vor rezista probei timpului ca fiind valoroase, dar trebuie ca ele sa fie cel putin obtinute cinstit si correct. Motivul pentru care scolile doctorale din RO scot atat de putini doctori valorosi este Acela ca insisi conducatorii de doctorat sunt lipsiti de valoare si probitate profesionala, deci ei nu pot produce decat „clientela intelectuala” sau mediocritati cu shtaif. Tot aceeasi este si cauza care determina producerea de maculatura stiintifica si nu de valoare publicabila sau aplicabila in economia nationala, desi s-au dat bani destui pentru dotarea cu aparatura de top a principalelor institutii de inv. super. si de cercetare ‘de excelenta” din RO (contrar plangerilor neincetate ale multora), care aparatura este slab utilizata 9in cel mai bun caz), atunci cand nu sta chiar degeaba (destule cazuri, flagrante). Aceasta situatie NU SE POATE REZOLVA cu menajamente si cu intrebari de genul celor pe care vi le puneti dvs., ci cu fermitate in aplicarea criteriilor ce pot define competitivitatea reala.

   Reply
 12. Vlad Dan Cherecheș

  Semnez această petiție atât în nume propriu, cât și în numele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

  Ne dorim ca fenomenul plagiatului să fie eradicat din școlile românești și ne dorim ca absolvirea unui ciclu de studii, fie el de licență, master sau doctorat, să fie rezultatul unui efort depus de fiecare student, care să îi reflecte cunoștințele și competențele dobândite, și nu rezultatul unui furt. Elevii și studenții trebuie educați în așa fel încât să înțelegă gravitatea unui plagiat și să înțeleagă că un astfel de fapt va avea consecințe grave asupra autorului. Iar MECȘ și universitățile trebuie să se asigure că toți cei care comit astfel de fapte sunt pedepsiți pentru fapta lor, nu protejați și promovați. Elevii și studenții trebuie conviși să aibă încredere în sistemul educațional românesc. Iar această încredere nu se câștigă prin tolerarea plagiatelor.

  Reply
 13. intransigent

  „Suspendarea automată a dreptului de funcţionare pentru orice școală doctorală în cadrul căreia au fost găsite mai mult de 2 plagiate, până la evaluarea şi remedierea situaţiei”. De ce mai mult de 2 plagiate si nu mai mult de 200 ? De unde v-a rasarit in minte acest criteriu ? E vorba, cumva, de principiul „haideti sa nu-I pedepsim de la prima abatere si sa le acordam o noua sansa”. Un hotz care fura cel mult de doua ori este PRIN DEFINITIE om cinstit ??? Sau va e teama sa va apropiati BRUSC de nivelul de exigenta al Vestului, unde un singur plagiat este de-ajuns ca sa compromita atat „scoala” doctorala, cat si pe autorul tezei ? Aceasta conditie trebuie sa DISPARA din petitia dvs., cred eu. Trebue aplicat strict principiul „pereat mundus, fiat justitia” si fara menajamente ! Daca nu faceti asta, petitia va da nastere la o fasaiala jalnica, de nivel national. Problema se poate pune, strict contabil si in urmatorul mod: inmultiti numarul de scoli doctorale existente in RO cu 2 si veti afla cati falsi doctori sunteti dispusi sa admiteti sa intre in „system” de-aici inaite. Nu sunt cam multi, totusi ??

  Reply
 14. Iacob Mihaela

  De acord.
  Astept o petitie asemanatoare care sa sanctioneze productia stiintifica a „baietilor destepti” ajunsi puscariasi.

  Reply
  • Batrin Elena

   Ma gandesc ca primele persoane care ar trebui sa ia atitudine ferma in aceasta privinta sunt chiar doctoranzii, cei adevarati evident ! Cei care au studiat cu adevarat si au investit ani de cercetare pentru un doctorat.Din dragoste si pasiune pentru domeniul ales… Datorita acestor impostori, umilirea doctoranzilor adevarati…este covarsitoare ! Strigatoare la cer ! Eu nu am doctorat , un absolvent de cibernetica din anii ’70 era foarte usor de deprofesionalizat daca-l repartizai „in productie” pentru construirea societatii socialiste multilateral dezvoltate… SSMD ! Mai isi aduce cineva aminte de astfel de aberatii ???

   De aceea semnez si afirm cu tarie DA ! DA ! DA ! Sa ne curatam o data de leprosii care au napadit in toate domeniile… pana si in cele universitare ! In care mai aveam, candva o oarescare speranta… si un mare respect pentru Domnul sau Doamna PROFESOR DOCTOR UNIVERSITAR !!!

   Mai avem inca un pic si vom afla de doctorate luate pe la Jilava, nu-i asa ??? Ca doar publica „baietii ” nostri destepti… intr-o veselie !!! Dulce puscarie…

   Reply
 15. Calin Ionescu

  Oare cati „doctori” avem? Trebuiesc demascati! Furtul intelectual practicat de ei este cu siguranta o forma de a obtine foloase materiale necuvenie. Este crima organizata.
  De acord cu petitia.

  Reply
 16. Nora Huja

  Din respect pentru cei care, desi stiau ca in RO vor fi compromisi de proximitatea plagiatorilor, au decis sa munceasca ani buni la doctorat, semnez.

  Reply
 17. Rogojeanu Eugenia

  E timpul sa promovam valorile.
  Ce doctor e cel care fura!!!
  Cat ne mai trebuie ca sa toleram impostura, hotia?
  Sustin toate demersurile SAR din toata inima, mai ales acesta!

  Reply
 18. Arcadie Bodale

  Sustin petitia! Dar ce facem cu impostorii care-si aroga titluri academice si universitare fara sa le aiba si, prin asemenea uz de fals, ajung sa ocupe diferite functii publice? Dupa parerea mea, acest lucru e mai grav decat plagiatul si nimeni nu se revolta! Cel putin, cei care plagiaza macar se ostenesc sa copieze din carti! Acesti impostori, insa, nici macar sa copieze nu stiu!

  Reply
  • Sonora

   Bine punctat, Arcadie! …dar ce facem cu universitarii și oficialitățile care îi întrețin și promovează tacit pe acești uzurpatori, în cunoștință de cauză??? …pentru niște facilități mărunte?!

   Reply
 19. Oancea Cristian

  DA, sustin aceasta petitie.
  Sunt doctor inginer si am muncit din greu pentru acest titlu. Impostorii nu merita acest titlu onorabil, ci trebuie pedepsiti. Doar asa titlul de doctor va fi privit cu respect in societatea din Romania precum in vestul Europei.

  Reply
 20. Calin Hentea

  Sunt doctor Magna cum Laude din 2008 al UNAp si am scris deja cartea mea in Memorii in bocanci (Cartea Romaneasca, 2013) despre cum se dadeau doctoratele in armata, mai ales la generali. Sustin deci aceasta petitie.
  Calin Hentea

  Reply
 21. Dina Ion

  Să ne străduim cu toţii pentru redarea respectului pentru aceia care cu adevărat se dedică studiului şi cercetării, aceia care cu adevărat se străduiesc să înveţe pentru a şti şi a-i învăţa şi pe alţii şi nu pentru a „înhăţa” nemeritat (prin corupţie şi înşelăciune) titluri şi – pe baza acestora – slujbe-sinecură!

  Reply
 22. tiberiu socaciu

  da, dar:

  1. trebuie facuta diferntierea clara dintre furtul ordinar si plagiat. furtul ordinar (preluare de continut) poate fi constatat si de femeia de serviciu. locul acestui tribunal este in sistemul public de judecata al tarii noastre, EU28, pentru drepturi intelectuale. daca nu se reuseste o astfel de acuzare (care ar atrage implicit si pierderea cartonului galben), caci prezumtivul titular al drepturilor de autor il apara pe prezumtivul inculpat (vezi cazul cu victor), atunci ramane numai constatarea femeii de serviciu si o decizie a celui care a emis diploma ca s-o anuleze.

  2. plagiatul = furt de idei, concepte, notiuni. locul unui tribunal al plagiatului este zona academica. nu are ce sa iasa in exterior, unde toti plebeii intelectuali sa isi dea cu parerea (la bac, un membru al comisiei, profesor de sport imi explica de ce victor nu e plagiator)

  3. somerul doctor, cadrul didactic/de cercetare doctor si demnitarul doctor trebuie tratati identic. nu exista nici un argument ca principiul de egalitate promovat ca atribut specific al republicii sa fie incalcat. nu cred ca suntem in turcia sau intr-un stat cu 600 ani in urma.

  pana una alta,

  tiberiu socaciu

  Reply
 23. Dr.Maria Grove

  E traurig pentru cei ce prin munca isi obtin roadele muncii lor. Munca adevarata asfel nu este onorificata, daca vedem ce fac cei ce plgiaza. Oamenii acestia, plagiatorii habr nu au ce inseamna sa stai cu capul in carti si sa-ti faci o disertatie ca lumea. Succes celor ce fac aceasta munca si sa fie cu rezultate.
  Sustin petitia!!

  Reply
 24. Oleg Juncu

  Da, semnez petiția. Plagiatul și patalamalele false, studiile făcute pe sponci trebuie anulate. Titlul de doctori să fie acordat exclusiv celor care fac efectiv cercetări și nu hobyștilor, veleitarilor de tot felul și așa zișilor demnitari. Doctoratul nu se face pe colțul mesei periind internetul și insușindu-și munca altora. Nu am doctorat dar respect profund munca și efortul creatorului. A adevăratului creator!

  Reply
 25. Calin Tudose

  Sustin aceasta petitie!

  Imi este scarba de toti doctorii si academicienii din Romania cu bacalaureatul luat la 40 de ani.
  Imi este scarba de impaunarile si aroganta tuturor acestor prosti care abia fac acordul intre subiect si predicat.

  Reply
 26. Lupu Ionel

  Titlul de doctor este urmat si de un adaus la salariu sau o promovare profesionala, toate obtinute in mod fraudulos, prin furt intelectual !!!!!!!!!…… Trebuiesc revizuite aceste SCOLI DOCTORALE si INDRUMATORII DE DOCTORANZI !!!!!!!!!!!!….. Legea Educatiei Nationale nr. 1 / 2011 trebuie completata cu pedepsele prevazute pentru plagiatori (ca in Germania si S.U.A.) si pentru asa-zisii indrumatori de doctoranzi de tipul lui GABRIEL OPREA….. Trebuie anulate reducerile de pedepse pentru cei care „scriu” carti in inchisori….. Rasul Planetei : Gigi Becali, inaite de a intra la puscarie declarase ca in viata lui N-A CITIT O CARTE, iar in inchisoare s-a apucat „sa scrie carti”.Trebuie lichidata aceasta impostura academica……. Dupa obtinerea unui titlu de doctor apoi trebuie sa continui cercetarea in domeniul respectiv !!!!!!!!! Cati „doctori” postrevolutionari fac acest lucru, mai ales ca primesc si un spor de salariu ?????????…… HOTIE CURATA !!!!!!!!! ……

  Reply
 27. vlad

  Nu au fost deja 2 cazuri la Universitatea de Drept?? :) iar ei se lupta pt propria credibilitate, tocmai cu ei ar incepe suspendarea :)

  Reply
 28. Marian Bastiurea

  De acord. Sanctionati si profesorii care permit plagiatul. Dar plagiatul sa fie asociat furtului de proprietate. Si sa fie pedepsit cu inchisoare.

  Reply
 29. Dan Grigoras

  Subscriu si sugerez boicotarea actiunilor „stiintifice” organizate de Minister, pina la inceperea procesului de eliminare a plagiatorilor din mediul academic romanesc.

  Reply
 30. Tudor

  Subscriu la acest demers. Nu este o intamplare ca avem tot mai putini medici, dar tot mai multi „doctori”. Lasand gluma la o parte, daca dorim ca invatamantul romanesc sa nu-si piarda total credibilitatea trebuie pus capat sistemului actual care produce doctori pe banda, unii incapabili sa acorde corect subiectul cu predicatul. Inchiderea fabricilor de diplome de tip Resita mi se pare si ea o necesitate imperioasa. Cand o facultate emitenta de diplome fara acoperire este de medicina, cum s-a intamplat undeva in vestul tarii acum cativa ani, avem de a face cu un act criminal. In plus, titlul de doctor atrage si un spor la pensie pe tot restul vietii, nu numai la salariiu. iata o sursa de economii bugetare care ar trebui valorificata cu curaj. Sistarea inscrierii pentru obtinerea titlurilor de master si doctor soferilor si secretarelor unor notabilitati ar contribui la insanatosirea administratiei publice, acum grav deficitara. Cazul recitalului lui Perahia la Ateneu compromis de o administratie cel putin tembela daca nu si corupta este elocvent pentru impactul negativ al numirii unor nechemati in diverse functii publice. Si nu marirea salariilor ii va transforma pe acesti nechemati in adevarati profesionisti.
  Dinu Dragomirescu

  Reply
 31. Dan George

  sa le ia titlul si sa ii dea afara din instituțiile in care lucrează ,pentru plagiat si oprirea tuturor banilor pe care i-au primit in plus datorită acestui titlu de doctor.

  Reply
 32. SORIN COZMANCIUC

  Semnez petitia prin care se cere Ministerului Educatiei sa sancţioneze şcolile doctorale care susţin impostura academică.

  Reply
 33. Marius Deaconu

  Dezvoltarea școlilor doctorale din România se va accentua în momentul în care plagiatul va fi combătut în mod real de cei din mediul academic și nu numai! Semnez și susțin petiția.

  Reply
 34. Elisabeta Nicolescu

  Dar cine mai arunca oare o privire si prin unele volumele colective cu texte compilate, preluate prin traducere sau parafraza ?? Cine se uita si prin revistele de specialitate lansate in ultinii ani, unele fiind niste modele de impostura (semnalata de altfel, fara nici o grija sau tulburare, chiar prin caseta redactionala) ?

  Reply
 35. Diana Lucia Zotesu

  Sistemul actual de angajare si promovare in invatamantul academic care pretinde detinerea titlului de doctor tuturor celor ce aspira la o cariera universitara (incepand cu nivelul de asistent) este in mare parte vinovat pentru aceasta situatie. In perioada interbelica – dar si in anii ’60 – ’80 – titlul de doctor se obtinea dupa ani indelungi de truda in biblioteci – cercetare, articole, studii . In Anglia, de exemplu, am o foarte buna prietena (Jennifer Scarce), acum pensionara dupa o viata de specialist in arta orientala (persana) la Muzeul Regal din Edinburgh, fiind autoarea a zeci de lucrari de exceptie in domeniu (carti si articole, studii, referate). Ei, bine, aceasta adevarata somitate in domeniul sau nu este si doctor in arta orientala, asa cum ar merita. Pentru ea a fost mai important sa se documenteze, sa scrie carti, si nu sa-si alimenteze vanitatea cu mentiunea de Ph.D. in fata numelui. La noi devii doctor cu doua-trei articolase subtirele si goale de idei – desi inca mai sunt persoane care isi iau doctoratul pe merit. Tin minte ca si in perioada studentiei mele existau profesori care ‘lucrau’ teze de doctorat la comanda (si pe bani). O practica ce m-a dezgustat si atunci, si acum. Vinovatii (autorii de false lucrari si asa-zisii conducatori de doctorate viciate) trebuie pedepsiti de lege si deposedati de titlul de doctor si de putinta de a mai gira astfel de doctorate.

  Da, semnez petitia, cu tot entuziasmul pentru aceasta idee salutara !

  Reply
 36. Vera Buciuman

  Sunt de acord cu petitia. Actiunea actuala ar trebui insotita obligatoriu de retragerea tuturor titlurilor de doctor obtinte pe baza lucrarilor plagiate. In ce masura exista sustinerea institutionala CNATDCU a acestei initiative, caci aici se face validarea finala a titlurilor de doctor?

  Reply
 37. tircavu gheorghe

  Sunt de acord cu acesta initiativa si ar trebui sa urmeze si altele pentru a curata tara de impostori , Ii apreciez pe cei care au avut acesta initiativa.

  Reply
 38. FODOR ADELINA

  Semnezcu drag acesta petitie. Eu stiu cit de mult se munceste pt. o lucrare de licenta sau de master daramite de doctorat. Si la noi s-au imultit ” doctorii” mai ceva ca ciupercile dupa ploaie.

  Reply
 39. dr. alexa

  un doctorat presupune a avea un conducator de doctorat, care prin publicatii in reviste internationale de inalta tinuta stiintifica (analele Universitatii nu din pacate acest nivel) si-a obtinut o recunoastere…..
  Cel care vrea sa devina „doctor in ….” trebuie ca in tema lucrarii ce o accepta sa devina cunoscator al acestei materii si sa o demonstreze….prin citatele cu care va sublinia ….. ce a adus nou in lucrarea sa de doctorat comparativ cu stadiul istoric…..
  Comisia de doctorat are obligatia sa verifice…..daca lucrarea aduce cu adevarat un punct de vedee nour, o rezolvare necunoscuta a subiectului, o ipoteza cu documentare noua, etc.
  Teza de doctorat trebuie sa duca la o publicatie stiintifica …..
  In special in Germania temele unor lucrari de doctorat sint legate de probleme ce intereseaza industria fapt ce duce la la inpulsuri de necontestat
  Conditia in Romania este acel DOKTORVATER (tatal al doctorului !) un conducatori stiintific care nu a plagiat…………..

  Reply
 40. Moș Pavel

  Susțin petiția. Cei care conduc aceste lucrări doctorale să fie dați afară din învățământ, iar plagiatorilor să li se retragă titlurile respective și să restituie toate sumele acordate în baza acestor titluri de doctor.

  Reply
 41. Vera Elek

  Sunt total de acord cu initiativa si as propune una similara pentru asa zisele „universitati” care nu sunt altceva decat fabrici de diplome si absolventi fara cunostinte de specialitate.

  Reply
 42. radu popescu

  De acord, cu o completare: sa se verifice toate doctoratele acordate incepand cu 1990 celor din administratia central si locala! Actualii si fostii demnitari au fost beneficiarii doctoratelor cumparate!

  Reply
 43. Adrian G. RADU

  Total de acord. Este de neconceput ca un conducator de doctorat cu „zeci de teze conduse” cu „sute de lucrari publicate” dupa „o viata dedicata stiintei” (recunoasteti sper limba de lemn in care se auto-caracterizeaza dinozaurii din universitatile autohtone) sa nu fi capabil sa indeplinesti conditiile de abilitare prevazute de legea educatiei si sa mai fi si finantat de la buget pentru maculatura produsa….

  Reply
 44. Tintea Victor

  E o mare lipsa in legislatie. Furtul intelectual nu aeste pedepsit la nivelul celor ce fura pentru obtinerea celui mai inalt titlu stiintific,
  Eu am convingerea ca parlamentul corupt in proportie de peste 50% nu va remedia niciodata aceasta lipsa si ma refer si la parlamentul viitor.
  Cred ca Academia Romana are mijloacele de a aduce situatia la normalitate ; oare de ce am convigerea ca nu va face nimic spre a salva onoarea membrilor sai a caror promovare se bazeaza in primul rand pe doctorat ?

  Reply
 45. Bogdan GRIGORIU

  Sustin intru totul. Cum facem insa ca initiative de genul acesta sa nu se piarda in negurile politicii academice Romanesti ?

  Reply
 46. Bujor Ioan Turcu

  Fara plagiatori, ajunge cu furatul de toate felurile!! Acesti plagiatori sunt „doctori in furat ” ! indivizi fara rusine si bun simt. Gunoaiele societatii !

  Reply
 47. Corneliu M. Craciunescu

  In ultima vreme, plagiatul a fost folosit mai degraba ca o arma politica, decat ca una de insanatosire a sistemului. In buna noastra traditie, se intampla frecvent ca plagiatul alor nostri sa fie „bun”, comparativ cu plagiatul „rau” al lor. Toata povestea plagiatului a luat amploare cand au aparut pe piata doua acuzatii (un prim ministru si o procuroare). La primul ministru au urlat toti, la procuroare s-au cam dat toti dupa colt. Voi crede in succesul unui demers antiplagiat, cand aceeasi comisie (externa) le va analiza pe amandoua.
  A doua problema: criteriile CNCS 2011 nu sunt relevante pentru abilitare, pentru ca nu au fost facute pentru asa ceva. De ce ne trebuie criterii CNCS (nu cumva din cauza ca unora le convine ca nu se pune problema citarilor pe acolo), cand am avut criterii de abilitare, relativ bine facute (cu prag minim de citari), care au fost pulverizate. Si au fost pulverizate de un CNATDCU compus din academicieni si chiar din oameni de valoare care s-au complacut in tradarea unui sistem de valori pe care – in unele cazuri – chiar ai l-eau stabilit in CNATDCU-ul anterior. CNATDCU-ul care a matrasit criteriile a fost propus de cei care au fost alesi in universitati conform prevederilor LEN.
  A treia problema: „Suspendarea automată a dreptului de funcţionare pentru orice școală doctorală în cadrul căreia au fost găsite mai mult de 2 plagiate, până la evaluarea şi remedierea situaţiei” Cum se „‘remediaza” situatia? Cum se (si cine) constata „‘remedierea”? Cine si cum constata plagiatul? Pana la urma, primul ministru a plagiat sau nu? Intreb de varianta oficiala. Ca sunt decizii ale diverselor comisii, care se bat cap in cap.
  Problemele de sistem sunt muuuult mai grave decat plagiatul si visul de rezolvare prin actiuni populiste, gen petitii. Rezolvarea problemelor de sistem ar duce de la sine si la rezolvarea, in timp nu foarte lung si de o maniera durabila a plagiatului. Am fost atat de aproape, dar reforma s-a oprit in cel mai important punct: stabilirea unor conditii minime pentru ocuparea tuturor functiilor de conducere in universitati. Acolo a fost punctul pe care ministrul de atunci nu a avut curajul sa il treaca (de s-a pricopsit cu un doctorand rector la UPB) si de acolo a inceput antireforma in mandatele ulterioare.
  Vreti cu adevarat insanatosirea globala a sistemului (inclusiv partea legata de plagiat), luptati pentru conditii minime pentru ocuparea functiilor de conducere si reprezentare (senate, consilii) in universitati. Altfel, analiza plagiatelor va fi facuta tocmai de unii care au plagiat sau/si de unii care sunt subjugati grupurilor de interese din universitati, numiti de „alesii” universitatilor in comisiile de analiza.

  Reply
 48. Monica Hriscu

  Da, categoric. Licente pentru oameni care nu cunosc abc-ul domeniului, masterate facute doar ca sa sune bine in CV si doctorate scrise de altii. Da, categoric.

  Reply
 49. marian Ivan

  Sustin petitia. Asistam insa la un fenomen complex, in care o componenta principala pare a fi amestecul Serviciilor de „inteligenta” (cu sau fara ghilimele…) in domenii in care nu ar avea ce sa caute. Cel putin nu in maniera in care au facut-o.
  Fiindca rezultatele acestui amestec sunt dezastruoase pentru Romania nu numai azi ci si pe termen mediu sau lung.

  Reply
 50. Radulian Cristi

  Semnez pentru:
  1. Respectarea Legii Educaţiei Naţionale şi evaluarea şcolilor doctorale;
  2. Suspendarea automată a dreptului de funcţionare pentru orice școală doctorală în cadrul căreia au fost găsite mai mult de 2 plagiate, până la evaluarea şi remedierea situaţiei;
  3. Suspendarea dreptului de funcţionare pentru orice școală doctorală în care nu există numărul minim de conducători de doctorat prevăzut de lege care să îndeplinească criteriile CNCS 2011 de eligibilitate la granturile IDEI*

  Reply
 51. Drobot Radu

  Da, sanctionarea plagiatului este absolut necesara. Sustin initiativa si transmit felicitari echipei Romania Curata pentru acest demers.
  prof. univ. dr. ing. Radu Drobot

  Reply
 52. juganaru Ioan

  Sunt total deacord sa dispara toti plagiiatorii cu sanctiuni grave si toti care au contribuit sa ajunga DOCTORI !..

  Reply
 53. Bogdan Mihalcea

  Doctoratele in Romania au scazut f. mult d.p.d.v. calitativ, pe fondul imposturii si coruptiei. Semnez petitia

  Dr. Ing. Bogdan Mihalcea
  Cerc. st. princ. 3 la Inst. National pt. Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei

  Reply
 54. Iren Nirestanu

  De acord cu petitia! In plus,mi se pare normala anularea doctoratelor obtinute prin plagiat dovedit!

  Reply
 55. Vascan Radu

  Sunt de acord cu aceasta initiativă! Bine ar fi ca acest control să se extindă si asupra acelor facultăţi particulare care scot „intelectuali” pe bandă!

  Reply
 56. Dan FIRCA

  Subscriu domnilor cu draga inima. Afara cu impostorii.
  Au ajuns plagiatorii sa conduca tara si sa impuna regulamente impotriva copierii.

  Dan FIRCA

  Reply
 57. Marius Petrescu

  De accord. Sper sa se puna capat, in cele din urma, clanurilor care apara pe aceia care, in baza unei teze de doctorat copiata (in unele cazuri in proportie de pana la 90% – vazi cazul de la Ploiesti) profeseaza in invatamantul superior si cu ajutorul unor articole plagiate in totalitate (acelasi caz de la UPG Ploiesti – 7 sapte articole stiintifice copiate 100%) promoveaza sef de lucrari. De la semnalarea cazului, brusc, respective persoana este in pana de creatie. Astfel de cazuri, de multe ori, scapa cu pedepse minore propuse de Comisii de etica ce coalizeaza cu infractorul. In acelasi timp, pentru personae care DERANJEAZA se recurge la inscenari murdare urmate de sanctiuni consistente adoptate foarte rapid. Sa speram ca demersul dvs va ajuta la solutionarea acestor cazuri.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *