Moise Guran

Pare ca a inceput! Sa va explic de ce eu tin cu ucrainenii

Perfecţionând de-a lungul deceniilor tehnicile de intervenţie în statele vecine, Rusia nu lasă acestora prea multe variante de negociere democratică. În aceste zile, sunt mulţi cei care spun că Ucraina nu ar fi trebuit să intervină militar împotriva aşa-numiţilor protestatari din est, dar eu vă garantez că dacă n-ar fi făcut-o, regiunile respective ar fi avut soarta Crimeei.

Care e diferenţa dintre Euromaidan şi protestele din Harkov, Luhansk sau Odessa? Apăi, e una uriaşă! Şi unii, şi ceilalţi au făcut baricade, dar uitaţi-vă cât de standardizate sunt astea ale ruşilor! Câteva camioane cu anvelope uzate (de unde or face rost de ele?) legate sau acoperite cu sârmă ghimpată…

Apoi, preferinţa de a ataca sedii în care se găseşte armament şi de a înarma civili, cam cum s-a întâmplat şi în România anului 1989, toate sub presiunea unei forţe militare uriaşe, masate pe frontieră.

V-aţi întrebat de ce a trecut aproape o lună de la alipirea Crimeei şi până la izbucnirea acestor focare care se mută, uite, dintr-un oraş, în altul?

Acest timp a fost necesar pentru infiltrarea unor aşa-zis civili, nişte turişti, cum le-am zis noi în decembrie 1989, care, la fel, au încercat să aprindă o revoluţie la Iaşi, apoi la Timişoara, după care s-au mutat spre Bucureşti.

Asta e tehnica de care vă vorbeam la început şi, într-un fel, ea a rămas neschimbată încă de la răscoala de la 1907. Şi atunci, partea din Muntenia a răscoalei cam tot la fel s-a aprins, după ce, în Moldova, autoritățile române reuşiseră să o ţină sub control.

Și, înainte de a judeca prea aspru intervenţia cu trupe anti-tero a Kievului împotriva acestui tip de revoluţie montată de Moscova, trebuie să recunoaştem un lucru…

Începând din 1866, la rebeliunea de la Iaşi, montată tot de agenţi ruşi, urmând cu 1907, iar mai apoi cu 1989, armata română a tras în plin, omorând de-a valma şi ţărani înfometaţi, şi oraşeni manipulaţi, şi anticomunişti cinstiţi. Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat, la fel cum este, acum, în pericol Ucraina.

Noi, românii, n-am fost niciodată pregătiţi pentru aşa ceva şi, de fiecare dată, loviturile Moscovei ne-au destabilizat şi ne-au făcut să ne omorâm între noi.

Acum nu ne rămâne decât să sperăm că ucrainenii se vor descurca mai bine decât am reuşit noi, pentru că de succesul lor depinde, până la urmă, perspectiva unei Românii ce ar avea din nou presiunea rusească la graniţă.



Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Pare ca a inceput! Sa va explic de ce eu tin cu ucrainenii

  1. Cristi

    Nasol!
    Imi doresc ca Putin sa renasca cat mai curand, ca pulete, in Coreea de Nord. De fapt, poate ca toti satrapii astia orientali s-au reincarnat pe acolo si de-aia e tara aia un urias lagar. N-ar fi dragut sa stim ca Stalin deja a crapat de vreo 2-3 ori prin lagarele de exterminare nord-coreene?
    Zic si eu…

    Reply
  2. Ionut Tene

    [‎06.‎02.‎2020 15:51]
    http://www.napocanews.ro/2015/01/315-aprilie-1866-demonstratia-separatistilor-moldoveni-de-la-iasi-de-ce-au-fost-infranti-antiunionistii.html
    Adevarata istorie…
    Rusia ca urmare a înfrângerii în războiul Crimeii a adoptat o politică ciudată pentru percepţia marii majorităţi a românilor: a devenit un actor pe scena politică internaţională care a susţinut cu fervoare şi obstinaţie unirea Principatelor Române sub un principe străin
    Franţa, Rusia, Sardinia au devenit suţinătoare înfocate a unirii Moldovei şi Munteniei sub un principe străin, iar Poarta Otomană, Anglia şi mai ales Austria duşmani de moarte a ideii unirii.

    [‎06.‎02.‎2020 15:54]
    Paradoxal, dacă nu ar fi existat presiunea enormă a Franţei şi apoi a Rusiei, unirea Principatelor nu s-ar fi realizat atunci. La Iaşi au fost anulate alegerile falsificate pentru Adunarea ad-hoc, care milita împotriva unirii. Mişcarea separatistă moldoveană s-a făcut cu banii şi influenţa consulilor şi agenţilor austrieci răspândiţi în Principat.

    [‎06.‎02.‎2020 15:55]
    Publicaţia „Nepărtinitorul” condusă de ideologul separatiştilor N. Istrati era portavocea separatiştilor moldoveni, care se identificau ideologic cu ocupantul austriac şi care exprima clasa socială a marii boierimi moldovene speriate de reformele agrare şi sociale promise de paşoptiştii unionişti.

    Trebuie să recunoaştem că fără sprijinul lui Napoleon al III-lea şi al diplomaţilor ruşi Gorceakov şi Kiselelff mişcarea unionistă ar fi fost zdrobită administrativ de către căimăcăniile reacţionare care instauraseră teroarea în ţară. Se ajunsese să se falsifice alegerile adunărilor ad hoc direct la masa caimacanului Vogoride cu prefecţii şi ispravnicii, în crâşme din Iaşi. Ministrul de interne devenise zbir care punea cătuşe libertăţii. Câţiva miniştrii au fost schimbaţi la presiunea Franţei şi Rusiei.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *