Dollores Benezic

O unanimitate pentru securitatea noastră

Parlamentul a votat în unanimitate legea securismului cibernetic. Niște oameni care consideră că 25 de ani n-au trecut degeaba vor să facă o nouă baricadă, duminică, 21 decembrie. De data asta în fața parlamentului.

92 de senatori au votat pentru adoptarea legii securității cibernetice azi (vineri – n.r.), când se împlinesc 25 de ani de la „marea cacealma din 1989” cum bine zicea cineva pe Fb. Niciunul nu a fost împotrivă, niciunul nu a avut vreo tresărire de abținere. Unanimitate, tovarși! Aplaudați-o că e pentru liniștea și siguranța noastră.

În septembrie, aceeași lege a trecut tacit de Camera deputaților. Se poate spune că tot unanimitate a fost și acolo, chiar dacă legea nu s-a dezbătut în plen, ci doar în Comisia de IT, și acolo doar de formă. Deputații au fost unanimi în a o ignora și a o lăsa să treacă, așa cum a vrut SRI. Pentru că așa cum v-am mai povestit, asta este vrerea securității statului SRI și ea s-a înfăptuit.

Avem așadar o lege a securismului cibernetic adoptată unanim de Parlamentul României, la fix ca să ne arate că cei 25 de ani au trecut degeaba.

Degeaba pentru că cei 500 de oameni ajunși în „marea adunare națională” nu știu să facă diferența între securitate informatică – noțiune care preocupă și națiunile democratice – și percheziția calculatoarelor pe care SRI poate s-o facă oricând vrea, sub pretextul apărării patriei de dușmani cibernetici.

Degeaba pentru că la 25 de ani de la vremurile în care securitatea trebuia să știe cum bate fiecare virgulă de la mașinile de scris ale românilor, avem prea mulți cetățeni care consideră că „dacă nu avem nimic de ascuns” nu are de ce să ne deranjeze nici că SRI ne ascultă telefoanele, nici că ni se cer datele din buletin când cumpărăm o cartelă sau când ne conectăm la wi-fi în bar, deci nici dacă ne intră un serviciu de informații în calculatoarele de acasă nu are de ce să ne îngrijoreze. Că e spre binele nostru.

Curtea Constituțională a României a reușit să repare ceva din prostiile parlamentarilor și să anuleze până acum Legea Big Brother și Legea cartelelor pre-pay. La cererea societății civile, la presiunea sectorului economic obligat să facă investiții absurde pentru obsesia serviciilor. De data asta ar trebui să se întâmple la fel, dar nu avem nicio garanție. Ajungem iar la mâna unui om (fie el președintele sau avocatul poporului) pe care-l rugăm să sesizeze Curtea Constituțională pentru niște tâmpenii pe care le fac 500 de oameni plătiți ca să legifereze în interesul oamenilor, nu al serviciilor de informații. A devenit contraproductiv.

De aia duminică, la ora 12.00, în fața Parlamentului, acolo unde noul președinte al României va depune jurământul la învestitură, ne adunăm noi ăștia care credem că nu e normal ca SRI să aibă acces la computerele noastre, și-i vom cere noului președinte să-și inaugureze mandatul cu o retrimitere a legii la parlament, sau o sesizare a Curții Constiuționale.

Va fi o baricadă pentru viață privată, în amintirea celei din 21 decembrie de acum 25 de ani.

Ce ziceți? E duminică, la prânz. Dacă nu tăiați porcul sau bradul nu mai bine veniți în stradă ca să fim mai mulți care cred că 25 de ani n-au trecut degeaba?

Și dacă vreți să știți de ce nu e ok legea asta, citiți ce zice Bogdan Manolea de la ApTI.

Ce zice SRI-ul vedeți mai jos.

 

sursa: Dollo.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “O unanimitate pentru securitatea noastră

 1. dan

  generalul dumbrava, un securist ce trebuia sa infunde puscaria pe viata pentru atentat terorist impotriva democratiei cistigata cu singele EROILOR ucisi de fratii de arme in decembrie 1989 ai tovarasului securist dumitru dumbrava

  Reply
  • Paul

   Acest securist,Dumitru Dumbrava,dupa ce a tras in noi,in decembrie 1989,s-a asezat ca un veritabil erou,in fruntea celor pe care ii vanase spre fericirea neamului romanesc.Asemenea acestuia mai sunt multe gauri negre in structurile puterii statului,adevarate tumori canceroase de care nu vom putea scapa decat chirurgical.

   Reply
 2. marius skolka

  Pai cine a ajuns in senat? Daca stai si ii iei pe fiecare in parte iti dai seama de „clarviziunea”, „competenta”, „corectitudinea”, „moralitatea”, prezenta coloanei vertebrale si alte asemenea…..
  Ce e interesant e, ca in halul in care sunt, nu-si dau seama ca vor fi printre primele victime – la ce manarii se dedau.
  Bravo, natiune, asa alesi, mai rar!.
  De fapt, ce sa te mai miri, ei voteaza cum bate vantul (stai sa te gandesti daca nu cumva au votat asa la ordin…ca sa nu se „scape” la presa cine stie ce).

  Reply
 3. Paul

  La vremuri noi,tot NOI.Este o lege a santajului si ii vizeaza pe cei din pozitiile politice si administrative inalte,ca doar nu-si vor pierde vremea cu plevusca.Este vorba de o parghie a puterii prin santaji,un fel de dispozitiv pentru inchis gura si stopat opiniile incomode,sau chiar periculoase intereselor meschine.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *