Mihai Goțiu

Ministrul Culturii: ”Am semnat ca Roșia Montană să rămână în Lista Monumentelor Istorice ca sit de categoria A”. Domnule ministru, felicitări, dar vrem mai mult: includerea pe lista tentativă a UNESCO!

”Roșia Montană se află în atenția mea directă din momentul în care am preluat conducerea ministerului. (…) Pe 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roșia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A.”, se arată într-un răspuns al ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, adresat profesorului Ioan Piso, la scrisoarea deschisă pe care acesta i-a adresat-o.

Compania RMGC și susținătorii acesteia au făcut demersuri intense în ultimii ani pentru a scoate situl Roșia Montană de pe această listă, lucru care ar fi avantajat-o atât în procesele pe care le are în România, privitoare la legalitatea unor acte eliberate de autorități în favoarea companiei, cât și în viitorul arbitraj internațional. În acest sens, România Curată a publicat anul trecut o adresă a directorului Direcției Județene de Cultură Alba Iulia către Ministerul Culturii și Institutului Național al Patrimoniului, prin care acesta solicita scoaterea sitului Roșia Montană de pe Lista Monumentelor Istorice (LMI). Situl Roșia Montană a fost inclus în integralitatea lui în LMI la începutul anilor 90, dar și-a pierdut acest statut în 2004, în timpul mandatului la Cultură al lui Răzvan Theodorescu, unul dintre susținătorii proiectului minier. Situl a fost reintrodus în LMI în 2010, susținătorii RMGC încercând să-l elimine din listă anul trecut. (detalii aici).

Fragment din adresa Direcției de Cultură Alba, în care se susținea că includerea sit-ului Roșia Montană ”în integralitatea lui” pe Lista Monumentelor Istorice ”nu s-ar justifica”

Fragment din adresa Direcției de Cultură Alba, în care se susținea că includerea sit-ului Roșia Montană ”în integralitatea lui” pe Lista Monumentelor Istorice ”nu s-ar justifica”

Însă cea mai importantă solicitare a susținătorilor Roșiei Montane, menționată, de altfel, și în scrisoarea deschisă a profesorului emerit Ioan Piso, este includerea acestui sit pe lista tentativă a UNESCO. Pentru demararea procedurilor este nevoie de semnătura ministrului Culturii, lucru pe care toți predecesorii lui Vlad Alexandrescu l-au evitat. Va avea curajul noul ministru să meargă până la capăt?

Mai jos puteți citi răspunsul integral al ministrului Vlad Alexandrescu la scrisoarea profesorului Ioan Piso (pe care o puteți citi aici).

***

”Stimate Domnule Profesor Ioan Piso,

Încep prin a vă mulțumi pentru scrisoarea dumneavoastră și pentru gândurile bune și speranțele pe care vi le puneți în mine, ca ministru, și în noua echipă a ministerului, pe care am reușit să o construiesc în primele săptămâni ale mandatului meu la acest minister. După cum știți, Guvernul Dacian Cioloș, din care fac parte, și-a preluat mandatul în urma unei presiuni a societății românești, transmisă de mulțimile de oameni care au ieșit în stradă la București și în alte orașe din țară după tragedia din clubul Colectiv, care ne-a îndoliat și revoltat pe fiecare dintre noi. Ca om care, având în vedere tradiția familiei mele și propria mea pregătire, mă preocupă, la fel ca pe dumneavoastră, soarta culturii din această țară, vă împărtășesc întru totul punctele de vedere. Cele mai multe dintre problemele ridicate de dumneavoastră se află deja în atenția mea și a noii echipe a ministerului, iar pentru unele dintre ele am și demarat procedurile necesare pentru a schimba situația la nivel legislativ. Dar întâmplarea a făcut ca scrisoarea dumneavoastră să fie publicată aproape concomitent cu situația îngrijorătoare și revoltătoare, în același timp, a intervențiilor asupra unor clădiri de patrimoniu din orașul dumneavoastră, Cluj-Napoca, de care suntem fiecare dintre noi extrem de legați. Am și întreprins o serie de măsuri rapide menite a stopa lucrările neautorizate și am solicitat autorităților locale, precum și Direcției de Cultură și Patrimoniu a județului Cluj, să întreprindă toate acțiunile necesare pentru a opri aceste intervenții.

Revenind acum la problemele ridicate de dumneavoastră doresc să vă răspund în mod direct la câteva dintre acestea.

Aveți perfectă dreptate, legile care guvernează domeniul de activitate al Ministerului Culturii nu mai servesc realităților momentului sau, acolo unde prevederile sunt clare, modul de aplicare a fost cu totul necorespunzător. Știți deja, fiindcă este o informație publică, Guvernul Dacian Cioloș și-a asumat prin programul de guvernare definitivarea și lansarea în dezbatere publică a Codului Patrimoniului, un proiect de a cărui importanță suntem convinși cu toții. În paralel, am inițiat câteva modificări ale legilor în vigoare, în primul rând a Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și a Legii 153/2011 privind măsurile de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, prin care dorim o reașezare rapidă a lucrurilor pe un făgaș normal.

O altă problemă ridicată de dumneavoastră care se află deja în atenția noastră este cea înăspririi condițiilor de deținere și folosire a detectoarelor de metale în siturile arheologice, în acest sens având deja mai multe contacte la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției și Procuraturii Generale. Sunt perfect convins că soluția nu poate fi doar achiziționarea sau repatrierea bunurilor de patrimoniu ajunse în afara țării, chiar dacă este de salutat efortul făcut de statul român pentru a readuce în țară bunuri de patrimoniu de o valoare inestimabilă, cum ar fi brățările dacice de aur sau cele două tabellae de bronz conținând capitole din lex municipii Troesmensium, acțiuni la care știu că ați fost și dumneavoastră implicat direct. Soluția este o mai bună colaborare între toate instituțiile publice cu rol în protejarea patrimoniului pe baza unui cadru legislativ clar și coerent.

Situația cetăților dacice, aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este una dintre cele mai îngrijorătoare, ea fiindu-mi semnalată pe diferite canale încă din primele zile de când am preluat mandatul la acest minister. Doresc însă să vă reamintesc că, în afara Programului Multianual de Cercetări în cetățile dacice din Munții Orăștiei, program care mai mult nu a funcționat, decât a funcționat, și pe care dorim să le repunem în funcție anul acesta, Ministerul Culturii nu deține, din păcate, prea multe pârghii pentru a interveni direct. După cum știți din anul 2013, situl arheologic Sarmizegetusa Regia a fost preluat în administrare de Consiliul Județean Hunedoara, iar celelalte situri se găsesc pe terenuri care nu se află în administrarea directă a vreunei instituții publice centrale sau locale. La nivel ministerial, am dat deja aviz favorabil unei inițiative legislative de modificare a legii nr. 46/2008, Codul Silvic, care are în vedere scoaterea definitivă din fondul forestier, fără nici un fel de obligații, a suprafețelor de teren pe amplasamentul cărora se află monumente istorice care fac parte din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

De asemenea, situația sitului de la Roșia Montană se află în atenția mea directă din momentul în care am preluat conducerea ministerului. Experiența dumneavoastră în această problemă va fi de un mare ajutor pentru a găsi cele mai bune soluții de protejare a patrimoniului inestimabil de la Roșia Montană. Doresc să vă spun pe această cale că la data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roșia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A.

Sunt de asemenea de acord cu dumneavoastră că situația generală a cercetărilor arheologice de salvare și a descărcărilor de sarcină arheologică din zona marilor proiecte de infrastructură nu este fericită. Împărtășesc nemulțumirea legată de distrugerea sitului arheologic de la Șibot și sunt convins că diagnosticele arheologice și, apoi, săpăturile arheologice în zonele unde prin diagnostic a fost reperat patrimoniu arheologic trebuie făcute temeinic, cu mult înainte de demararea lucrărilor efective. Implicarea autorităților statului va fi aici esențială, inclusiv prin punerea la dispoziție a fondurilor necesare, care urmează a fi apoi recuperate de la investitor.

În legătură cu funcționarea și atribuțiile comisiilor de pe lângă minister, am inițiat deja câteva măsuri care au în vedere sporirea independenței acestora. De asemenea, bugetul pe anul acesta, aprobat de Parlament, prevede deja o sumă pentru finanțarea șantierelor arheologice sistematice. În acest moment, se află în lucru la minister un nou set de norme privind procedurile de acordare a acestor finanțări. Finanțările vor fi comunicate până la 1 martie, dând astfel din timp posibilitatea coordonatorilor de șantiere de a planifica săpăturile pentru vara anului 2016.

Legat de situația semnalată despre Muzeului de Istorie a Transilvaniei, care se află sub coordonarea directă a Ministerului Culturii, o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție este în curs.

În încheiere, vă asigur, Domnule Profesor, de toată stima și prețuirea mea pentru tot ce ați făcut și faceți pentru protejarea, salvarea și promovarea patrimoniului cultural românesc.

Cu aleasă considerație,

Vlad Alexandrescu

Ministrul Culturii


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ministrul Culturii: ”Am semnat ca Roșia Montană să rămână în Lista Monumentelor Istorice ca sit de categoria A”. Domnule ministru, felicitări, dar vrem mai mult: includerea pe lista tentativă a UNESCO!

  1. Vlad Alexandrescu

    Va multumesc pentru preluare. Totusi titlul articolului nu reda esenta noii decizii. Aceasta este de a proteja suprafata intregii localitati Rosia Montana pe o raza de 2 km, adica revenirea la deifnirea din 1992, dupa ce in listele anterioare, suprafata fusese diminuata considerabil. Va multumesc.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *