Asociația Miliția Spirituală, alături de 12 organizații din București, a lansat campania „Cișmele pentru București”, care are ca scop promovarea în rândul autorităților locale (Primăria Generală a Municipiului București, Consiliul General al Municipiului București) a revitalizării sistemului de țâșnitori și cișmele publice ale Capitalei.
“Inițiativa este rezultatul unei documentari făcute de Miliția Spirituală care arată că revitalizarea sistemului de cişmele al Bucureştiului ar reduce poluarea, ar garanta locuitorilor accesul la apă potabilă gratuită și ar aduce importante economii la bugetul local și în rândul bucureștenilor”, susține Mihail Bumbeş, preşedintele Asociaţiei Miliţia Spirituală.
Motivarea integrală a inițiatorilor
Bucureștiul are, la ora actuală, un număr insuficient de cișmele și tâșnitori publice pentru a satisface setea bucureștenilor într-o zi obișnuită de vară (mai ales în zonele aglomerate). Este vorba despre 42 de cișmele și tâșnitori la un total de 1.883.425 de locuitori, pe când, în Roma, capitala Italiei, există 2500 de cișmele la 2.923.000 persoane.
Consumul de apă îmbuteliată, care, conform studiilor făcute de Institutul Pacific, este în cea mai mare parte apă de la robinet, antrenează o serie de costuri atât pentru mediu, cât și pentru bugetul local. Accesul la apă este un drept garantat de Organizaţia Naţiunilor Unite. Lipsa cişmelelor publice îl obligă pe fiecare dintre locuitorii capitalei să cumpere apă îmbuteliată ori de câte ori îi este sete. Aceasta se traduce printr-un volum impresionant de PET-uri pe care capitala îl produce.
Potrivit statisticilor naţionale, în toată ţara se produc peste 133.000 de tone de deşeuri provenite din PET-uri, doar 25%-26% fiind colectate. Locuitorii capitalei suportă costuri de salubrizare de circa 100 milioane de lei anual, pentru fiecare sector din Bucureşti. Dezvoltarea sistemului de cişmele publice ar putea reduce cu cel puţin 30% volumul de deşeuri şi costurile de salubritate, dacă urmărim exemplul altor oraşe.
Conform autorităților din Manly (Sydney, Australia), prin instalarea a şase cişmele, se estimează că s-a redus cu 150.000 de litri cantitatea de apă cumparată, ceea ce înseamnă un număr de 25.000 de PET-uri. Rezultatele sunt cu atât mai spectaculoase cu cât volumul de deşeuri colectate de la containerele de reciclare din apropierea cişmelelor a scăzut cu 30%-40% (se estimează că 50% dintre acestea ar fi reprezentat sticle din plastic).
Apa îmbuteliată reprezintă o industrie uriaşă, care a pornit de la crearea unei cereri artificiale şi care are costuri inimaginabile pentru natură. Pentru producerea unui PET de 1 litru de apă, se folosesc 3 litri de apă. La aceasta, se adaugă consumul de carburant şi emisiile de gaze cu efect de seră care rezultă din transport și răcire.
Conform datelor Eurostat, Bucureștiul este printre cele mai poluate capitale europene, nivelul de poluare fiind de cinci ori peste normele europene. Ca răspuns, Capitala are printre cele mai slab dezvoltate politici de mediu, în vreme ce sunt deja municipalităţi care au interzis vânzarea sticlelor de apă îmbuteliată, precum Bundanoon (Australia), San Francisco și Seattle în timp ce Chicago a introdus o taxă de 5 cenți pentru fiecare recipient.
În condițiile în care Primăria Capitalei se ocupă în fiecare vară de instalarea corturilor în care locuitorii capitalei pot primi apă gratis, credem că există interes din partea autorităților pentru a rezolva această problemă. Revitalizarea sistemului de cişmele al Bucureştiului este o investiţie în mediu şi în calitatea vieţii, care ar putea să reducă cu cel puţin 30% cheltuielile capitalei pentru salubritate”.
Organizațiile membre ale campaniei inițiate de Miliția Spirituală sunt: Centrul de Resurse pentru Participare Publică – CeRe, Funky Citizens, Ecopolis, ActiveWatch, Parcul Natural Vacăresti, Estuar, Terra Mileniul III, Komunitas, Carusel, Optar, Salvați Bucureștiul, Grupul pentru Democrație Participativă – Plenum.
O propunere judicioasa; merita un studiu si starea ( amplasamentul ) hidrantilor de incendiu.
Bucurestiul spre rusinea noastra ,avea la fiecare colt .o cismea , o tasnitoare, pentru tot bucuresteanu insetat vara . Acum ,de cand cu democrtatia , au venit acesti francezi de la APA NOVA, nu au facut nici un fel de inbunatatiri,dar au scos toate cismelele si tasnitorile din Bucuresti si ne-au mai invatat ca trebuia sa platim pe factura ,apa care o bem ,apa care o pi…m si chiar si apa de ploaie. CORECT ? ? ( la ei acasa, tasnitori peste tot).
CORECT ? da , ca au venit sa ne invete democratia si businesul. SUNTEM FRAIERI RAU si aici am avut respect
DACA ORGANIZATI CEVA IN STRADA , VENIM CU TOTII, NU VA BAZATI PE OPRESCU , E CAVALERUL ,,LOR”
Chestia asta ca apa imbuteliata este apa de la robinet este valabil in Statele Unite… nu si in Europa. Pot sa puna ei cismele, toti oamenii care isi permit, o sa cumpere in continuare apa/sucuri la sticla. Dar e civilizat sa fie cismele…. asa cum civilizat ar fi sa fie si toalete publice…. care iarasi au disparut complet din oras. Cum sa vrei turism fara asa ceva???