Alex Costache

„Marea Unire” învrăjbeşte primăria lui Firea cu sculptorul Bolborea

Sculptorul Ioan Bolborea ameninţă Primăria Gabrielei Firea cu judecata pentru că nu respectă contractele semnate pentru realizarea monumentului Marii Unirii. Monumentul costă 11.000.000 de euro, ar putea fi amplasat în Piaţa Alba Iulia şi a fost comandat cu ocazia centenarului României din 2018. În urma controverselor apărute în spaţiul public privind estetica şi costurile acestui monument, primarul general Gabriela Firea a anunţat că nu va mai finanţa realizarea lui.

Așa ar urma să arate monumentul Marii Uniri din Piața Alba Iulia

În ciuda acestui anunţ, contractul dintre artist şi Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din subordinea primăriei a fost publicat în SEAP, pe site-ul guvernamental de achiziţii publice www.e-licitatie.ro. După cum puteţi vedea în Foto 4, contractul cadru pe 4 ani în valoare de aproape 53.000.000 de lei a fost semnat pe 28 iunie 2017, iar contractul subsecvent aferent acestui an a fost semnat pe 31 iulie 2017.

Vezi Galerie foto cu contractul:

Primăria a anunţat că monumentul nu se mai face

Aşadar, la o zi după semnarea contractului subsecvent în valoare de aproape 5.500.000 de lei fără TVA, primăria lui Firea a dat un comunicat în care a precizat că monumentul – care a stârnit indignare şi ilaritate pe reţelele sociale – nu se va mai face.

„Dat fiind faptul că monumentul de for public în cauză, pe care Comisia pentru Centenar a Municipiului Bucureşti l-a propus pentru finanţare, este un proiect aprobat în anul 2007 şi care nu va putea fi inaugurat până la data de 1 decembrie 2018, întrucât lucrarea se află încă pe circuitul de avizare, la Ministerul Culturii şi la Primăria Sectorului 3, Primarul General Gabriela Firea a dispus retragerea finanţării acestui proiect şi redirecţionarea sumelor respective către alte obiective de investiţii.

Macheta lucrării lui Bolborea

Gabriela Firea, Primar General: „Chiar dacă valoarea unei opere de artă nu este subiect de plebiscit, şi avem destule exemple în lume de monumente care au fost acceptate de către opinia publică după zeci sau chiar sute de ani de la inaugurare, am considerat că un monument dedicat Marii Uniri de la 1918 trebuie să unească oamenii în jurul său şi nu să-i dezbine. Sunt convinsă că maestrul Ioan Bolborea va înţelege situaţia şi, de comun acord, vom regândi edificarea acestei lucrări, la un alt moment, pe un alt amplasament şi, poate, la o altă scară. Le mulţumesc celor care au iniţiat şi s-au implicat în această dezbatere care, lăsând la o parte patimile politice, ne-a ajutat să luăm o decizie corectă”.

Bolborea „nu înţelege” şi ameninţă cu instanţa

Contactat telefonic de România Curată, sculptorul Bolborea spune că va da Primăria în judecată pentru că nu respectă contractul cadru pe 4 ani şi contractul subvsecvent pe acest an.

Bolborea: Anul acesta am făcut macheta, anul viitor trebuie să fac jumătate din bronz şi sticlă, apoi cealaltă jumătate şi în ultimul an, montajul.

„Îi dau în judecată, ce să fac altfel!? Am lucrat atâta, am investit atâţia bani şi ei îşi bat joc de mine, nu se poate aşa ceva! Am două contracte, unul cadru pe 4 ani şi contractul pe anul ăsta. Am făcut macheta la scară 1 la 1 în ipsos. Trebuie să mă apuc în bronz şi sticlă”, a declarat Bolborea.

El a explicat ca are clauze de reziliere ferme. Contractul ar putea fi reziliat doar de comun acord sau, dacă artistul nu îşi îndeplineşte obligaţiile, dacă intră în insolvenţă sau în caz de forţă majoră, adică în caz de calamitate. Bolborea a explicat că nu este cazul ca el să nu îşi fi onorat obligaţiile.

„E contract cadru pe 4 ani, în fiecare an eu trebuie să fac câte ceva. Anul acesta am făcut macheta, anul viitor trebuie să fac jumătate din bronz şi sticlă, apoi cealaltă jumătate şi în ultimul an, montajul. Eu am investit aproape 300.000 de euro din banii mei tocmai ca să îmi îndeplinesc obligaţiile pentru acest an. Altfel nu terminam lucrarea până la sfârşitul anului, aşa că am investiti din banii mei tocmai ca eu să fiu în grafic”.

Ar putea primi despăgubiri

Sculptorul a explicat ca, potrivit contractului, el poate solicita despăgubiri Primăriei de 0,02 la sută pe zi. Vezi Foto 6.

Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu spune că Primăria îşi asumă plata unor despăgubiri, doar ca să nu mai finanţeze lucrarea.

„Nu avem cum să continuăm, nu aţi văzut despre ce sumă e vorba? Păi cu 11 milioane de euro câte lucruri nu poţi face? Noi avem 12.000 de familii care nu au case, sunt asistaţi social şi eu dau banii ăştia pe opere de artă? Nici Brâncuşi nu face acum 11 milioane de euro! Să mă dea în judecată! Doamna judecător, daţi-mi acolo o penalitate şi cu asta basta!”, a declarat viceprimarul pentru România Curată.

Un monument controversat

„Este o compoziţie arhitecturală cu trei compoziţii figurative, reprezintă cele 3 ţări care au făcut Unirea”, a explicat sculptorul Ioan Bolborea opera care ar trebui să celebreze, la anul, centenarul Unirii.

Monumentul a stârnit indignarea, dar şi ilaritatea internauţilor. Pe reţelele sociale, sculptura a fost asociată cu un arici sau cu un cactus.”Se organizează după o structură de cactus, dar asta e aşa ca să povestim. Ea, în sine este, de fapt, o cupolă, o cupolă care apără acest neam”, a explicat sculptorul Bolborea.

Artistul este însă contestat şi de colegii lui. „Este de discutat neapărat de ce aceleaşi nume în permanenţă de două decenii domină monumentul de for public din România? Şi mai ales preţul acestor monumente”, a declarat Ioana Ciocan, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici.

Sculptorul Ioan Bolborea a câştigat cu lucrare Marea Unire un concurs de soluţii organizat în 2007 de Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din Bucureşti. Ideea unui astfel de monument dedicat Marii Uniri a venit din partea Asociaţiilor de Veterani de Război. Monumnetul a fost propus pentru finanţare de Comisia pentru Centenar a Municipiului Bucureşti, condusă de academicianul Răzvan Theodorescu.

Ioan Bolborea a realizat şi statuia lui Constantin Brâncoveanu, care a costat aproape 500.000 de euro şi va fi amplasată în curtea Palatului Mogoşoaia. Sculptorul este cunoscut pentru Vioara Spartă de la Universitate sau Caragialina din faţă Teatrului Naţional.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “„Marea Unire” învrăjbeşte primăria lui Firea cu sculptorul Bolborea

  1. MIB

    Sa-i plateasca viceprimarul implicat social 0.02 la suta pe zi din banii proprii, sau ai partidului. Dupa calculele mele ies cam 2200 euro pe zi. Ma intreb in cat timp isi va schimba parerea. Atitudinea asta e pur ruseasca, aceeasi ca si in cazul tezaurului.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *