Liviu Antonesei

Incredibil! Partener strategic sau pașalîc american?

Ambasadorul SUA, Excelența Sa Dl Hans Klemm nu s-a putut abține și s-a dat în stambă – a atacat Parlamentul României pentru versiunea finală, adoptată de Camera Deputaților, a legii gazelor de la Marea Neagră! Înțeleg că DSa apără interesele concesionarilor americani – ar putea totuși s-o facă mai diplomatic! -, dar treaba Parlamentului României este să apere interesele țării.

O face atît de rar încît nu-mi revin nici acum din uimire! Că declarațiile Dlui ambasador sînt inacceptabile e una, dar că nu am auzit nici o reacție oficială la acest amestec incalificabil în treburile interne ale țării e cu totul atceva. De cînd s-a pus Băsescu pe supt la Licuriciul Mare, politrucii băștinași par să fi declanșat un concurs de supt.

Ce reacție să aștepți de la președintele Camerei Deputaților? Acesta nu doar că se gîndește mai mult la pușcăria care vine decît la țară, dar a și plătit milioane de dolari – de fapt, i s-au plătit! – ca să ia parte la dineul oficial de după  alegerea lui Trump.

Ce să aștepți de la baba securistă Meleșcanu? În mod normal, trebuia să-l convoace pe ambasador la Ministerul de Externe și să-i notifice caracterul inacceptabil, pentru un stat suveran, al declarațiilor sale. Dar nu poți aștepta o asemenea declarație de la o băbătie care nu le mai are pe „alea două”!

În sfîrșit, ce să aștepți de la KiWi? Nimic, normal. În primul rînd, nu muncește în week end, omul se respectă. În al doilea rînd, a fost atît de uimit cînde s-a văzut alături de Rățoi pe peluza Casei  Albe, încît pe loc a promis cumpărarea de rachete Patriot de miliarde de dolari. Pe care le și plătim deja, anticipat! Noi, de bună seamă, că doar nu dă el din chiria de pe case! Și asta fără cerere de ofertă, fără licitație, deși rachetele israeliene, care și-au dovedit eficiența în Scutul de oțelerau și mai bune, și mai ieftine. Asta dacă chiar aveam nevoie de rachete…

Da, ăștia ni sînt conducătorii și exact din acest motiv ambasatorul SUA își permite ce nu și-ar permite un ambasador american nici măcar în Asia sau în fundul Africii, nu într-o țară membră NATO și UE! Bre, patrioți de tot rahatul, unde licuriciul meu v-ați ascuns?!…

Și ca să devin o clipă serios – Nu cred că o asemenea declarație este de folos Americii, că face bine cauzei americane în România. Eu care sînt pro-american de mic, de cînd așteptam cu bunicul americanii, dar acum, acum simt așa, un  fel de zdruncinare… Interesant este că pe site-ul Ambasadei SUA în România nu există nici măcar o singură adresă de mail, voiam să le trimit linkul. Este adresa, inclusiv harta zonei, numere de telefon, dar nici un mail…


Update: Hai, băieți, Licuriciul Mare vă cheamă la supt!

Iar noi, poporul, vom plăti ce sugeți voi! Ca la curve! Dacă mai aveați vreun dubiu în legătură cu modul în care ne tratează Licuriciul Mare, așa ca între aliați strategici, nu trebuie să mai aveți! După ce-a sugițat samsarul Klemm, iată, acum se zborșește secretarul energiei. Al SUA, desigur, că ai noștri nu se zborșesc! Poate ați observat că nu secretarul de stat, Externele, l-a convocat pe Maior, ci cel de la energie!

Vor avea politrucii noștri „alea două”? De bună seamă că nu, Dragnea a vorbit despre modificarea legii prin ordonanță încă dinainte de întîlnirea secretarului cu pricina cu sluga noastră de ambasador. Iar baba securistă Mele ați văzut ce spune! Serios, securilă, ambasadorii României pot fi convocați de oricine, de portarul Casei Albe de pildă? A rămas cumva postul de la Departamentul de Stat și i-a preluat Energia prerogativele? Marș la coteț, javră securistă!

Mulțumesc lui Alexandre Spahiu, pentru semnalare. Cum eu am fost în Basarabia vreo două ore, plus drumul, după tutun de pipă, nu știam nimic!


Articole preluate de pe blogul autorului


Toate articolele RC despre gazele din Marea Neagră


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

21 thoughts on “Incredibil! Partener strategic sau pașalîc american?

 1. cristian

  pai chestia asta cu pasalacul este intrata adanc in obiceiurile politicenilor romani. inca de secole, domnitorii nu stiau unde sa mai inchine tara: la istanbul, viena sau sankt petersburg. acum, ca de obicei, isi cauta un nou licurici. cat mai mare. dar poate ca in curand se vor mai schimba lucrurile si mentalitatile.

  Reply
  • Dumitru

   E foarte frumos ca ati scris-o. Ca sa fiu sincer, asa de obisnuit eram cu situatia de pasalac, incat citind m-am intrebat : cu ce ocazie sa spuna ceva ? Dupa ce m-am mai gandit un pic, era evident ca aveati dreptate, **daca** Romania ar fi fost un stat normal, si nu un pasalac, ceea ce toata lumea stie ca este. Ceea ce guvernul actual a facut a fost pentru mine extraordinar, tocmai pentru ca nu e numai declarativ, este ceva extrem de factual si masurabil. BTW, ar fi interesant sa stim si de ce a facut-o. Desi ador articolele lui Lucian Davidescu, si am trimis si eu (ca si multi altii) mail alesilor mei, nu pot fi convins ca a fost numai atat.

   Ca sa revin la articol : personal, as prefera un guvern care nu insista pe forme, insa face treaba de fond. Cand asta se va intampla mai des, putem insista si pe forme. Intre timp, sa lasam neridicata aceasta manusa aruncata de un ambasador expirat, poate in speranta ca guvernul va porni un razboi al cuvintelor cu guvernul SUA (ceea ce ar fi stupid din partea guvernului roman).

   Reply
   • Liviu Antonesei

    Guvernul nu are se lupta cu SUA, ci cu stupizenia unui ambasador, vorba Dvoastra, expirat si, tocmai de accea probabil – exista precedente – să servească interese private americane sau multinaționale. Și nici măcar tot guvernul, dar președintele Camerei, ministrul de Externe și președintele în funcție trebuie să o facă! Și tac toți la niște lebede!

    Reply
 2. MIB

  Comparatia este inspirata, daca te gandesti de fapt cum s-a ajuns la versiunea finala a legii. Parlamentul a fost atacat pe nedrept, ca ce au pus ALDE si alti datori vanduti la sponsorizari licuricesti a fost anulat de versiunea finala, opera (consilierilor) unei singure persoane, Dragnea! Curat parlamentar si democratic – putea sa se lege de asta, ca de fapt parlamentul este Dragnea, care nici cu Tariceanu nu mai discuta, constient ca nu il va lasa din brate ca sa ajunga in cimitirul elefantilor politici. Pasa Dragnea a decis, pasa Tariceanu a tacut, americanii au luat o plasa nu prea mare, ca le-a ramas si in sac destul, iar pasalacul a castigat la capitolul previzibilitate.

  Reply
 3. marius

  inca din dupa amiaza zilei de 22 decembrie 1989 si declansarea contrarevolutiei securiste sintem pasalic corporatist asa zis american prin intermediul corporatiei denumita generic „Securitatea” redenumita in SRI, SIE, DIA, etc.. Puteti sa intrebati ambasada SUA despre sutele de ofiteri de securitate ce au primit cetatenie americana instant pentru ei si familiile lor in acele zile…

  Daca abia acum ati realizat ca sintem o colonie de tip sclavagist a licuriciului corporatist fie ca se cheama ambasadorul sua, frantei, austriei, germaniei etc. este trist, foarte trist.

  norocul romanilor fata de colononiile sclavagiste gen Nigeria distrusa de corporatia Shell este ca am avut acces liber in tarile din occident si astfel 45% din populata Romaniei a reusit sa fuga din fata urgiei corporatist securiste, pe cind amaritii din Nigeria sint pescutiti morti din Mediterana daca scapa din lagarele de sclavi libiene

  Reply
  • MIB

   Contraste puternice in spusele dumneavoastra, eu le vad mai nuantat. Orice tara are nevoie de servicii interne si externe de spionaj si contraspionaj pentru a-si mentine stabilitatea – daca acestea degenereaza in politie politica sau spionaj de stat/terorism at trebui luate masuri, daca statul nu actioneaza deliberat, ca statul ceausist, sau este condus de servicii, ca rusii sovietici si putinisti. In lumea serviciilor moneda sunt informatiile si serviciile facute, si e normal ca la o schimbare de regim fostii sa devina Marfa cautata, ca prea putin sunt interesati de agricultura de subzistenta.
   „Colonie” este o expresie la moda, dar nu foarte adecvata. Expresia medievala era „vasala” iar cea moderna „satelit”. Colonie implica colonisti, un procent semnificativ de imigranti din tara de baza, de multe ori ocupand pozitii de forta in statul-colonie. Daca considerati firmele straine „colonisti” acestea sunt putin numeroase si departe de a domina piata muncii. Banuiesc ca partea securista e capitalul romanesc, tot bagat in aceeasi galeata. Si firmele de stat? Si angajatii bugetari? Ei sunt „romanii liberi” de sclavagism? La recentul mega-miting am vazut, sper ca toti, cat de „liberi” sunt angajatii celor numiti politic. Avand in vedere cati (mai) suntem, ce suntem, si mai ales unde suntem nu prea putem evita sa fim cu unii, si deci impotriva altora. Dar putem negocia conditii. Cat de bune si de demne, depinde cata coloana vertebrala avem. Si cati impartasesc valori comune, si cati ar da orice numai pentru avantaje personale. Asta deosebeste, spune teoria, o natiune de o gloata.
   Poate ca un procent mare de populatie a fugit. Ma intreb in populatia cui s-ar numara ei. Oare cati se mai considera romani, si cati considera ca patria e acolo unde se afla?

   Reply
 4. marius

  o mare parte din serviciile secrete actuale din toata lumea incepind cu cele americane au un profund caracter antinational, ele asigura protectia si rata de profitabilitate a unor criminali ce se afla in spatele asa ziselor corporatii.
  la noi a fost mult mai simplu, serviciile secrete (Securitatea) au avut un caracter cumplit antiromanesc de la infiintarea lor in 1947 si pina in prezent.
  paznicii de la Auschwitz aveau rolul sa mentina ordinea si disciplina printre sclavii dusi la gazare, nivelul dumneavoastra de credulitate poate sa va dea un acces mai mare sau mai mic in perceperea realitatii…

  Reply
  • MIB

   Pana la urma se cheama „pragmatism”. Actiunile ambasadorilor si agentilor straini sustin politica guvernului si corporatiilor acestora, pentru ca de la corporatii vin banii din care sunt, in final, platiti. Eventual mai inventeaza ceva probleme, daca rezolvarea acestora poate necesita cresteri de buget. In tari unde cel mai prapadit strain poate mitui politicieni din guvern, sau care controleaza guvernul, pentur a-si sabota economia nationala, pragmatismul este din cel primitive, pe persoana fizica. Corporatiile alea rele si urate au totusi avantajul muncii in echipa, ceea ce la noi este considerat imposibil pentru ca o echipa formata numai din sefi nu poate functiona.
   Nu stiu cat de credul, sceptic sau indoctrinat sunt, dar mi-am facut niste teorii despre putere. Si una zice ca cei care o au sunt dependenti de ea si nu vor sa o piarda, nici la adversari nici la acoliti. Securitatea romaneasca a avut acest rol, de a pastra puterea in „elita” (accesul la elita fiind momeala populara), controlul populatiei si al aparatului de partid. Evident ca pentru a-si face treaba si Securitatea trebuia sa aiba putere, si in final a schimbat macazul. Tot asa si post-securitatea a fost cooptata de emanatii revolutiei pentru control, ca si restul organizatiilor cu potential politic, cum ar fi biserica,, armata, pensionarii si minoritatile. Acum, constienti de faptul ca ar putea sa pateasca ca parintii partidului, incearca sa scape de fostii gealati.
   O alta teorie e ca societatea omeneasca se compune, tipologic, din oi si lupi. Si e vai de societatile unde lupii dau concurs pe posturi de pastori. Fara pastori capabili si pragmatici degeaba behaie turma.

   Reply
   • marius

    banii nu vin de la corporatii niciodata, doar atunci cind acestea apartin sercviilor gen hexipharma la noi, ei sint platiti de populatia pe care o jefuiesc.
    „societatea” cu oi si lupi se numeste sclavagism si face parte din teoria sociopata neoliberala a legii junglei unde cel mai puternic supravietuieste doar ca in natura cel mai puternic moare singur ca prostul iar rasa sa se stinge incet si sigur. Societatea este formata de catre umanism si nu are legatura cu sclavagismul acesta fiind mai degraba incadrat la canibalism.
    din pacate de la atita propaganda neoliberala majoritatea gindesc in spirit de turma exact cum ati descris dumneavoastra mai sus.

    Reply
    • MIB

     O a treia teorie, si ultima, imi impune sa nu intind discutia cand cineva foloseste ca argument „neoliberalismul”. Mai bine imi petrec timpul facand niste bani la mine acasa, ca sa platesc cu ei corporatiile jefuitoare.
     Umanismul a aparut relativ recent, s-a raspandit limitat si numeroase cazuri au aratat cat de fragila este poleiala de „umanism” care acopera temperamentul natural al omului, care nu e nicidecum animal de jungla, ci imagine a lui Dumnezeu, creat din start atat de perfect ca Dumnezeu a si pus de-un inec general odata. Probabil oamenii dinainte fusesera corupti de neoliberali, sau de statul paralel.
     Toate cele bune, mi-a facut placere sa conversam.

     Reply
     • marius

      in corporatism nu exista Dumnezeu si sincer nu inteleg ce legatura aveti cu divinitatea odata ce v-ati impacat cu iadul… logica placuta in continuare va urez eu un ateu pragmatic!

   • Liviu Antonesei

    Păi, eu nu de la ăia am pretenții, decînt eventual să respecte uzanțele diplomatice, de ai noștri ca brazii mi-i frică! Iată, a sughițat trimisul Noii Porți și Dragnea a și sărit cu modificcarea legii prin Ordonanță! În condițiile în care Dna Dăncilă e în confict de interse, soțul încasînd 12.000 euro pe lună de la cei direct intereasai într-o lege împotriva intereselor Ro!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *