Romania Curată

Susține-o pe Andreea! Fond de solidaritate pentru libertatea de exprimare și de întrunire

Ca urmare a verdictelor finale primite din partea tribunalelor în cazul proceselor de contestare a amenzilor abuzive primite de către cetăţenii care au manifestat public atât toamna trecută, pentru salvarea Roşiei Montane, cât şi în cazul altor acţiuni de protest, România Curată a decis deschiderea unui fond de solidaritate pentru libertatea de exprimare și libertatea de întrunire.

Inițiativa le aparține cetățenilor care și-au manifestat în mod expres dorința de a dona în acest sens, după publicarea articolului ”Acum că mi-am primit pedeapsa finală pentru că mi-am făcut datoria de cetăţean, ridic capul sus şi mă uit înainte” (aici). Inițiativa este una civică, iar România Curată oferă instrumentele și va întreprinde demersurile prin care aceasta poate fi pusă în practică.

Astfel, punem la dispoziţie conturile de mai jos în care se pot depune bani care vor fi folosiţi pentru plata amenzilor, consultanţă din partea avocaţilor specializaţi şi alte cheltuieli de judecată. Întregul proces va fi transparent, iar România Curată (prin Societatea Academică din România, titulară a conturilor) va prezenta public, lunar, pe site, sumele încasate, precum și care sunt cauzele si persoanele care au beneficiat de asistență juridică sau de plata amenzilor din donațiile publicului pentru fondul de solidaritate.

Donații în lei: RO 14 INGB0001009230489150 (ING Bank)
Donații în euro: RO 27 INGB0001000123040770 (ING Bank)
Donații prin Pay Pal:

Am decis să luăm această măsură pentru a nu permite ca amenzile abuzive acordate de Jandarmeria română cetăţenilor care au curajul de a manifesta public să devină forme de intimidare la adresa la acestora.

Menţionăm faptul că persoanele care pot solicita sprijin prin intermediul fondului de solidaritate trebuie să prezinte cauza pentru care au manifestat, cât şi faptul că au urmărit întreaga procedură de contestare a amenzilor (contestare şi apel) şi au pierdut procesele în ambele cazuri.

Am decis dezvoltarea acestui mecanism în urma deciziei din 14 octombrie a Tribunalului Cluj-Napoca, prin care, Andreea Petruţ, o tânără de 24 de ani, a fost declarată vinovată pentru organizarea protestelor de toamna trecută, împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, fiind amendată cu suma de 2000 de lei. Precizăm că în majoritatea cazurilor amenzile acordate în toamna lui 2013 au fost anulate de instanțele judecătorești, scopul final al prezentului demers fiind obținerea unei decizii CEDO, care să nu mai lase loc de interpretări care aduc atingere libertății de exprimare și de întrunire, cum s-a întâmplat în cazul relatat.

Vă invităm să donaţi şi să apelaţi pentru sprijin în cazul în care vă aflaţi în rândul celor sancţionaţi pentru că şi-au exercitat dreptul la liberă întrunire garantat prin Constituţia României (Articolul 39 – Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.)

Amenzile nu trebuie să ne împiedice să ne întoarcem în stradă şi să protestăm ori de câte ori va fi nevoie pentru apărarea unor drepturi, libertăți și interese legitime.  Solidaritate, nu intimidare!

Donații în lei: RO 14 INGB0001009230489150 (ING Bank)
Donații în euro: RO 27 INGB0001000123040770 (ING Bank)
Donații prin Pay Pal:

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

37 thoughts on “Susține-o pe Andreea! Fond de solidaritate pentru libertatea de exprimare și de întrunire

 1. Bogdan

  Nu am putut face transferul. Am primit mesajul urmator: Contul beneficiar RO14INGB0001009230489150 este invalid.

  Reply
  • daniela

   am fost la banca ING si am depus in cont 10 lei, contul e valabil…daca ar face la fel 200 de persoane, amenda ar fi platita…cei care protesteaza insa trebuie sa obtina aprobare de la primarie pt miting, mars, etc…ca sa nu mai plateasca amenzi !

   Reply
  • daniela

   cititi atent articolul…beneficiar cont : Societatea Academica…(am depus in contul ei 10 lei, a functionat)

   Întregul proces va fi transparent, iar România Curată (prin Societatea Academică din România, titulară a conturilor) va prezenta public, lunar, pe site, sumele încasate, precum și care sunt cauzele si persoanele care au beneficiat de asistență juridică sau de plata amenzilor din donațiile publicului pentru Fondul de Solidaritate.

   Donații în lei: RO 14 INGB0001009230489150 (ING Bank)
   Donații în euro: RO 27 INGB0001000123040770 (ING Bank)

   vreau sa cred ca asa se va intampla

   Reply
 2. Andreea Petruţ

  Bună, am primit mai multe mesaje că nu ar merge contul. Ideea e că am deschis acest cont abia azi, pentru acest fond şi din câte am înţeles de la bancă s-ar putea să fie vorba de o problemă tehnică, dar mâine dimineaţă va fi cu siguranţă funcţional.

  Reply
 3. cbabeanu

  Solutia ca „să luăm această măsură pentru a nu permite ca amenzile abuzive acordate de Jandarmeria română cetăţenilor care au curajul de a manifesta public să devină forme de intimidare la adresa la acestora” este o prostie sinistra. Cu siguranta ca autorul articolului nu debordeaza de inteligenta. Solutia in fata masurilor abuzive ale autoritatilor nu este cheta publica pentru amenzi, ci protestul civic si politic si lupta in Justitie. Cine participa la un miting anti-autoritati, chiar si in tarile cu traditie democratica, isi asuma si riscul de a suporta unele reactii exagerate sau chiar abuzive-bastoane in cap sau amenzi mai primesc si demonstrantii din SUA sau Germania; cu atat mai mullt intr-o tara ca Romania. Daca crezi in justetea unei idei, lupti pentru aceasta cu toate mijloacele la care iti da dreptul legea, nu faci cheta publica pentru ca lumea sa-ti plateasca o amenda data de gorilele de la Jandarmerie.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ cbabeanu: pentru a protesta public e necesar ca drepturile celor care protestează să fie respectate; lupta în justiție presupune diferite cheltuieli (taxe de timbru, deplasări etc.); avocații care i-au reprezentat pe cei amendați au făcut-o pro-bono, dar, la un moment dat, trebuie găsită o soluție să li se plătească și lor niște onorarii, dacă dorim să avem avocați specializați pe drepturi civice

   Reply
   • cbabeanu

    Perfect de acord cu ce spui tu; sant convins ca in loc de „cheta” pentru plata unei amenzi abuzive, ar fi fost mai utila strangerea de bani pentru plata unei firme serioase de avocatura care sa-i plimbe pe jandarmi prin toate fazele justitiei, inclusiv CEDO. Te asigur ca nu cunosc nici un avocat, deci nu am vreun interes personal in aplicarea unei astfel de idei.

    Reply
  • bogdan misaila

   aprob fiecare cuvant al comentariului de mai sus. Este o solutie sa incerci sa strangi bani pentru amenda insa asta-i o solutie de moment. Trebuie urmata de proteste. Pentru ca altfel vor urma cazuri asemanatoare. Precedentul exista, asa ca hai sa-i mai ardem si pe altii la buzunar ca avem mari sanse sa o puna de o cheta.

   Reply
 4. mihai pavelescu

  desi pare o idee nobila strangerea de fonduri pentru plata unei amenzi a altcuiva este o greseala amarnica, indiferent de mobilul actiunii. daca instanta a considerat ca amenda trebuie mentinuta probabil ca sunt motive. daca este o eroare judiciara, exista in continuare posibilitati de atac, inclusiv la nivel european. incercand o speculatie, „victima sistemului” isi va plati amenda cu banii altora si va da si statul in judecata la CEDO iar in caz de castig noi toti vom plati despagubiri acesteia… ghinion, vorba lui Iohannis

  Reply
  • Andrew

   Amenda trebuie platita inainte de a putea merge la CEDO. 2000 de lei stransi de la cateva sute de persoane nu e un capat de lume. Important e sa ne putem apara drepturile si daca asta costa bani o sa-i platim, ca da CEDO dreptate sau nu..

   Reply
 5. radu

  Am donat orin PayPal, e mult mai simplu. Esentailul este ca oamenii sa nu fie speriati de amnezi si sa ocntinue sa iasa atunci cand este nevoie. Publicati luanra a donatiilor si a cheltuielilor este binevenita. Fruntea sus, Andreea.

  Reply
 6. Dragos

  Am donat :)
  Sunt de acord cu Radu, si in plus mi se pare important ca oamenii care isi asuma riscul de a chema lumea sa iasa in strada, pentru ceva ce ne priveste pe toti, SA FIE SUSTINUTI….nu doar prin like-uri sau comentarii pe net.

  Reply
 7. Dan_Bruma

  Ceea ce face Andreea nu are pret asa ca am donat si eu pentru plata amenzii fara nici o retinere. Va rog sa ne tineti la curent cu actiunea la CEDO. Mersi pentru actiunile voastre.

  Reply
 8. Gabriel

  Mie mi se pare de bun simt sa ii sustinem pe cei care lupta pentru noi. Eu nu pot participa la aceste eforturi, asa ca voi incerca sa fiu alaturi de acesti oameni curajosi macar prin sustinerea financiara. As prefera ca de acum sa platim un avocat capabil care sa ii apere in instante. Asa cum ii spuneam unui prieten, eu as fi citat o mie de martori care sa vina sa spuna ca rmgc i-a scos in strada, nu Andreea.
  Deci, va rog, ginditi-va ca o parte din bani sa ii indreptati cumva spre reprezentare legala de calitate

  Reply
 9. :)

  your donation is now complete ;) haideti sa luptam contra coruptiei
  daca macar jumate din cei care ar fi fost pe strada ar lupta cu adevarat sau sa doneze cate 1 leu s-ar ajunge altundeva, dar majoritatea romanilor tot lasi raman … vorba aia lasa bre ca merge asa de ce sa ne batem capul…………..

  Reply
 10. Bradea

  Toti suntem eroi in spatele tastaturii, asta e o buna modalitate prin care ajutam si participam acolo in strada alaturi de cei care lupta pentru drepturile noastre. Respect

  Reply
 11. alin_ciprian

  am donat si eu si a functionat sper sa le aratam ca suntem uniti si ca vrem sa dispara hotia si coruptia din Romnaia

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *