Catalin Hopulele

E oficial: partidul societății civile din Iași a fost blocat în instanță de PNL, iar membrii lui vor candida ca independenți

Reprezentanții partidului născut din societatea civilă din Iași, Pentru Iași, nu au reușit să finalizeze procedurile necesare în instanță pentru a obține personalitate juridică, astfel încât să candideze la următoarele alegeri sub sigla partidului. După cum a anunțat Andrei Postolache, liderul formațiunii, toți membrii noii formațiuni se vor înscrie ca independenți, în urma faptului că cele două contestații înainte la Tribunalul București a dus la amânarea deciziei pentru acordarea personalității juridice până dincolo de ultima zi în care pot fi înscrise oficial candidaturile. Conform legislației electorale, ultima zi în care partidele puteau depune însemnele electorale la Biroul Central era 6 aprilie, iar începând de luni și până pe 26 aprilie se depun candidaturile individuale.

„Contestațiile primite au întârziat destul de mult traseul juridic al dosarului nostru, astfel încât acum, odată cu primirea noului termen de la Tribunalul București, este clar că Partidul Pentru Iași nu va exista la timp pentru alegerile locale de anul acesta”, a spus Andrei Postolachi, citat de presa locală. El însă a specificat faptul că întreaga construcție gândită de către societatea civilă este una de lungă durată și că ratarea acestor alegeri, la care să participe ca partid, nu îi va împiedică să lupte împotriva administrației deficitare a Iașului în continuare.

Acuzele cum că în spatele acelor contestații, despre care anunță aceștia că ar fi nefondate, ar fi pornit din zona unor apropiați ai PNL-ului, în special din partea fostului copreședinte al organizației municipale a PNL Iași, Dragomir Tomașeschi.

Formațiunea susține că a încercat prima dată înscrierea ca partid din toamna anului trecut, dar că a renunțat în decembrie 2015 din cauza unei probleme de procedură. O nouă acțiune a fost demarată în 2016, însă aceasta a fost contestată de două plângeri împotriva acesteia depuse în februarie și martie.

Liderii „Pentru Iași” au ieșit la atac acuzând de depunerea acestor candidaturi pe reprezentanții formațiunii liberale ieșeană, mai exact pe fostul prefect Dragomir Tomașeschi, că s-ar fi folosit de un apropiat de al său cu legături în lumea interlopă și care este cercetat și de DNA într-un dosar. Autorul primei contestații, Cezar Cătălin Puiu, a fost trimis în judecată de DNA în septembrie 2014 pentru mărturie mincinoasă, într-un dosar în care un procuror vasluian este acuzat de trafic de influență, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și influențarea declarațiilor.

„Fostul prefect, lider al PNL Iași, a negat că l-ar cunoaște pe Puiu, deși cu o zi înaintea acestei declarații îl reprezentase în calitate de avocat la Curtea de Apel Iași în dosarul DNA. În dimineața termenului de judecare a primei contestații tribunalul a înregistrat o a doua contestație, trimisă prin fax, de la o persoană neidentificată decât printr-un nume și o adresă de domiciliu. În mod curios, este vorba despre aceeași adresă cu a primului contestatar, apropiatul liderului PNL”, au precizat, într-un comunicat de presă remis în martie, cei de la Pentru Iași.

Conform membrilor partidului, în prima contestație a fost atacată denumirea partidului, considerată a fi nepotrivită și posibil cauzatoare de tendințe secesioniste, în timp ce a doua contestație conține screenshot-uri de pe pagina de Facebook și o selecție dintr-un interviu cu Președintele Grupului de Inițiativă „Pentru Iași”, argumentând că există rea-intenție prin folosirea deja a cuvântului partid pentru a se descrie mișcarea respectivă.

Articolul 46 din Legea 115/2015 privind alegerea autorităților administrației publice locale prevede faptul că propunerile de candidați pentru consilieri locali, județeni și pentru primari se fac pe circumscripții electorale și se depun la birourile electorale de circumscripție cel mai târziu cu 40 de zile înainte de data alegerilor. Și cum alegerile sunt pe data de 5 iunie, ultima zi calendaristică de înscriere ar fi pe 26 aprilie. Reprezentanții partidului ieșean iau în considerare și faptul că, o eventuală respingere a contestațiilor de Tribunalul Iași poate fi atacată cu apel, fapt ce ar împinge și mai departe termenul de judecată, în condițiile în care următorul este pe 21 martie.  Dacă e vorba de 40 de zile calendaristice, atunci ultima zi de depunere a candidaturilor ar fi 12 aprilie, timp și mai scurt pentru ca partidul să fie înființat.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *