Horațiu Pepine

Deutsche Welle: Klaus Iohannis și scandalul defrișărilor abuzive

A surprins neplăcut faptul că președintele Klaus Iohannis a părut să protejeze operațiunile îndoielnice ale companiei austriece Schweighofer Holzindustrie în domeniul exportului de lemn tăiat în România.

Președintele Klaus Iohannis a fost prins pe picior greșit. Nu putem spune că ar fi existat o relație între firma austriacă și președintele României, dar este cert că acesta a avut exact același punct de vedere cu reprezentanții concernului. O excepțională investigație a Environmental Investigation Agency (EIA), o organizație de mediu cu birouri în Washington D.C. și Londra, a dovedit că managerii companiei Schweighofer Holzindustrie urmăreau cu perseverență obținerea monopolului absolut al achiziționării lemnului tăiat în România, încurajând totodată defrișările ilegale. Ei plăteau bonusuri pentru cantitatea de lemn tăiată peste limitele admise de lege.

Așa cum știm, un grup de deputați și senatori de la PSD, PC și UDMR au inițiat un proiect de modificare a Codului Silvic aducând numeroase amendamente comentate în fel și chip. Unele au fost considerate pozitive altele mai puțin. Dar, în linii mari, proiectul introducea elemente de protejare a pădurilor virgine și de descurajare a exploatării haotice, autorizând Jandarmeria să controleze transporturile de bușteni. Un articol important în acest sens era acela care stabilea un prag maxim de 30% la achiziția sau procesarea de masă lemnoasă și dreptul de preempțiune pentru producătorii locali din industria mobilei. Era, fără îndoială, un amendament îndreptat împotriva excesului de tăieri destinate exportului.

Compania austriacă a reacționat, cerând printr-o scrisoare autorităților române să renunțe la acest amendament care le încurca mult socotelile. Dar legea a fost votată fără modificări și textul a ajuns la promulgare. Acum urmează adevărata surpriză. Președintele a retrimis legea la Parlament cu un argument identic cu cel al austriecilor. Pe platforma ”România Curată”, Mihai Goțiu a pus față în față scrisoarea fotocopiată a austriecilor și cererea de reexaminare a Președintelui Klaus Iohannis (vezi aici). Ele sunt absolut identice. Președintele cerea nici mai mult nici mai puțin scoaterea din lege a pragului de 30% și eliminarea preemțiunii pentru fabricile de mobilă.

În opinia Președintelui, legea ar fi de natură să limiteze concurența și să creeze pe piață avantaje arbitrare. Într-o dezbatere academică despre piața liberă, argumentul ar părea fără reproș. Dar în contextul în care o singură mare firmă de export a monopolizat deja piața lemnului, stimulând defrișările fără măsură, argumentația e cel puțin naivă. Unii spun că e complice, dar nu au probe suficiente.

În cadrul conferinței de presă din 31 martie 2015, președintele României a negat categoric orice legătura cu firma austriacă: ”Nu am absolut nicio legătură şi nu pot să vă dau niciun detaliu. (…) Nici măcar nu au încercat să ajungă la mine, că puteau să încerce şi să-i refuz.”.

Totuși identitatea de perspectivă este evidentă. Cineva observa că, prin comparație cu Roșia Montana, lumea nu a ieșit niciodată în stradă să protesteze împotriva defrișărilor catastrofice din ultimii ani. Într-adevăr, sinistrul pădurilor românești ar fi pretins o reacție mai energică, dar diferența față de carierele din Apuseni este că marea catastrofă nu s-a produs dintr-o dată, ci lent și pe nesimțite. Dar poate a venit acum și momentul unor acțiuni care să stopeze dezastrul. Pe grupurile de mobilizare de pe facebook s-au anunțat proteste în ziua de 9 mai în 14 orașe din țară și în 4 patru mari capitale ale lumii, semnalându-se faptul că despăduririle necontrolate au lăsat România cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989 (detalii aici).

În aceste împrejurări, președintele României este obligat să explice mai bine ce a vrut sau să-și revizuiască poziția.

 

sursa: www.dw.de


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Deutsche Welle: Klaus Iohannis și scandalul defrișărilor abuzive

 1. cmt

  „despăduririle necontrolate au lăsat România cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989”. Aveti o sursa cu cifre mai concrete pentru aceasta afirmatie? Am mai auzit-o dar e exagerata.
  Din ce am vazut eu, s-au pierdut 15%-20%.

  Reply
  • Tempor

   Ce se vede din ceea ce a ramas, sunt mai mult arbori care sunt greu prelucrabili.
   Din paduri, cu sau fara acte, au fost extrasi arborii de clasa I si speciile valoroase: stejar, cires …. O practica de extragere legala era prin declararea arborilor drept arbori bolnavi.

   Reply
   • Tempor

    Dupa exploatarea intensiva a arborilor clasa I, II si a arborilor valorosi industria prelucratoare a lemnului autohtona va avea de suferit: costuri si consumuri tot mai mari pentru a obtine produse finite de o calitate acceptabila.

    Reply
  • Laurentiu

   Uita-te pe Google map -satelit și o sa vezi diferența între suprafețele împădurite ale tarilor vecine și România. Până și Bulgaria stă extrem de bine fata de noi. Bandiții ar trebui judecați cu legea subminarii economiei nationale.

   Reply
 2. paul

  daca Rosia Montana este o locatie limitata geografic, unde impactul ecologic este si el limitat, taierea masiva a padurilor si exploatarea nelimitata a gazelor de sist ar putea distruge aceasta tara sau macar ce a mai ramas din ea, cred ca a sosit momentul coagularii unei organizari politice a societatii civile ecologiste pentru a impiedica politicienii iresponsabili si avizi de bani sa provoace colapsul acestei tari cu contributia esentiala a corporatiilor lipsite de scrupule si urmarind doar profitul lor

  Reply
 3. misu

  Ai dreaqu austrieci :) cum au gasit ei intotdeauna pe cine trebuie la butoane. Nastase le dadu petrolul iar Ponta, care il sprijina din inima pe Klaus, le dadu padurile. (povetea asta seamana cu taierea taxelor cu care parlamentarii insa nu au fost de acord. acu vor parlamentarii ceva bun si, sanchi, nu vrea klaus. astia-s pe mana iar noi suntem fericiti ca a plecat scandalagiul basescu. ce-o sa plangem noi dupa betivul chior!)
  Cum dreaqu ne-am nascut atatia prosti pe pamanturile astea de dam peste cap toate stiintele statistice?

  Reply
 4. Nicolae Dorobantu

  Klaus Iohanis cheama partidele pentru consultari legate de implementarea Legilor Legalizarii Securismului. Pentru salvarea tarii din ghearele mafiei corporatiste ce ne extermina nu scoate nici macar o vorbulita.

  Am votat un alt escroc la fel de mare ca ponta si basescu.

  Reply
 5. cristi

  nu-i adevarat ca nimeni nu a iesit fiindca clujenii din muntii gilaului din comuna marisel au iesit cu topoare la o firma care a vrut sa taie iar alta data un camion care ducea lemne a fost oprit tot de romanii ardeleni din muntii clujului

  Reply
 6. ion

  Defrişările sunt principala cauză a inundațiilor. Dle „cmt”, vezi căte inundații erau înainte de 89 şi câte sunt acum.

  Reply
  • Calin

   Da, dar tovarasii de la Apele Romane refuza sa recunoasca asta. Ei spun ca sunt calamitati naturale, sau chiar ca sunt cauzate de schimbarile climatice, pentru ca le trebuie pretext sa macelareasca si mai tare raurile prin regularizarile lor comunistoide. Astfel, au pretext ca sume gigantice, din bani publici, sa ajunga unde trebuie, adica la firmele capusa cu care cea mai corupta institutie din istorie este in cardasie totala. Si in felul asta ramanem si fara paduri si fara ape, suntem deposedati total de natura. Cu padurile mai inteleg romanii care-i faza, dar cu apele din pacate nu prea inteleg. Mare parte nu au habar deloc de aceasta institutie monstruoasa, asa ca protectia pe care i-a oferit-o Iliescu, ferind-o de orice reforma, se tot perpetueaza, pana ne distruge complet raurile si cei care se imbogatesc de pe urma distrugerii raurilor ajung o mafie din toate punctele de vedere.

   Reply
 7. boby

  Romanii incep sa fie dzamagiti de votul din 16 noiembrie! Eu chiar am crezut ca vom avea un nou Carol I! Oricum, timpul nu e trecut!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *