Romania Curată

De ce nu mai fac românii copii?

Numarul de nou-nascuti din 2013 a fost de sub 180.000, cel mai mic nivel de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, a declarat public presedintele Statisticii naționale, Tudorel Andrei.

„Pentru inlocuirea populatiei la acelasi nivel, ar trebui sa avem 2,1 copii / femeie. Acest nivel este acum mult sub aceasta cifra, circa 1,4 in prezent”, a mai spus Andrei.

Să existe o legătură între calitatea guvernării și faptul că românii nu mai fac copii? Că situația economică a fost mai proastă în trecut decît azi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “De ce nu mai fac românii copii?

  1. Adrian

    Bineinteles ca e o legatura intre calitatea guvernarii si numarul de copii – nimeni nu isi vede viitorul in Romanica, nici macar cu super-alianta penalilor din PDL, PNL, PMP si care s-o mai adauga pe acolo…

    Reply
  2. Laura

    Nu. Hai sa nu exageram. Nu exista corelatii intre calitatea guvernarii si numarul de nou-nascuti per capita, altfel s-ar putea intelege ca Niger e un model de buna guvernare iar in Japonia calitatea guvernarii e de doi bani. Sunt studii multe si serioase care arata ca rata nasterilor dintr-un anume moment depinde de multi factori (economie, viteza de formare a familiei, emigratie, piramida demografica existenta, etc) iar cauzalitatea nu e instantanee, ci se intinde pe cativa ani. (adica evenimente/schimbari de acum X ani au un impact asupra nasterilor din anul asta). Ah, ca ar fi foarte foarte util un studiu asupra cauzalitatii demografice in Romania, asta absolut de acord. Dar hai sa nu ii mai vedem pe Dl Basescu si pe Dl Ponta in toate cele …

    Reply
  3. Emil

    Pe undeva, este și o reactie de recul, dupa ce in anii comunismului biruitor femeile fusesera transformate in fabrici de copii. Nu credeti? Numarul de avorturi care s-au facut in Romania intre 1990 si 2008 inclusiv, după datele Ministerului Sănătății: 7.259.596. In afara de asta, coborati in lumea reala, uitati-va in jur cu onestitate si spuneti cu mana pe inima, vi se pare ca Romania este o tara in care sa faci si să cresti copii?

    Reply
  4. Emil

    O explicatie eleganta ofera si Raluca Ion de la Gandul, in articolul „Natiunea care se stinge. De ce nu mai fac romanii copii”

    Reply
  5. Ioana

    Acum sa fim drepti, au fost si vremuri mai rele si totusi oamenii faceau mai multi copii. In continuare fac mai mult copii cei saraci si foarte saraci, natalitatea scade mai ales in randurile clasei de mijloc, atata cata e, intre cei cu grad de educatie mai ridicat, care ar avea, de fapt, posibilitati sa creasca fara mari probleme doi copii per familie. Parerea mea e ca una din cauzele principale e atmosfera de negativism total care domina in societatea romaneasca. Romanii nu mai vad nici o luminita la capatul tunelului, nu mai au sperante ca lucrurile se vor schimba in bine. E un pesimism generalizat, o stare de spirit extrem de negativa, un sentiment de nesiguranta paralizant. Foarte multi se tem, cred, ca un copil si cu atat mai mult doi sau trei, le-ar ameninta bruma de confort pe care si-au obtinut-o cu greu si pe care o vad periclitata la tot pasul de intemperiile politice si economice. Exagerand putin, as spune ca suferim de o depresie severa la nivel de natie.Iar depresivii nu prea fac copii.

    Reply
  6. Emils Stoica

    Fertilitatea in Romania este similara cu cea din regiune, poate chiar usor mai mare. In Japonia, Coreea de Sud, Taiwan este chiar mai mica. Fertilitatea a scazut sub 2,1 chiar si in tari precum Iran unde religia joaca un rol mult mai important, dar si in mediul urban din India. Motivul principal este emanciparea femeii, un lucru bun in sine, dar care nu a fost compensate de schimbari in alte parti: de ex. barbatii tot sunt defavorizati cand e vorba de concediu ingrijire copil (legal, atitudine in firme, institutii, dar si prin presiunea in societate), politici neprietenoase ale firmelor fata de mame, iar guvernele nu au reusit sa asigure ajutor cu gradinite, crese, scoli. Trebuie sa ne uitam, din nou, la modelul suedez.

    Reply
  7. Darius

    Laura, in Finlanda/Suedia majoritatea familiilor tinere au cate 2-3 copii. Eu cred ca saracia, proasta guvernare au cel mai mare impact cand e vorba de natalitate. Eu sunt bugetar sotia la fel, am vrea sa avem macar un copil, dar nu in conditiile astea, nu in RO.

    Reply
  8. cristi

    Normal ca nimeni nu mai face copii din cauza nivelului de trai, a lipsei de perspectiva si predictibilitate. Cine e om rational stie ca un copil are nevoie de sustinere finaciara, de educatie de viitor nu ca aia care fac 10 copii si traiesc din ajutor social si din alocatii..ala nu e trai e mizerie
    Asa ca sa fie santosi guvernantii sa puna taxe si birruri ca la un moment dat o sa ajunga sa impoziteze mortii ca nu va mai avea tara asta locuitori

    Reply
  9. marius

    Clar e direct proprotional cu nivelul de trai! Cand nu se traieste bine, cand taxele cresc si iar cresc, cand economia creste doar pe hartie, cand nu exista nici o viziune asupra viitorului, cand biserrica si manelistii nu platesc impozite si cei care muncesc sunt supra impozitati, cine sa mai faca copii in tara asta? Cand banii iti ajung doar pentru tine, pentru cheltuieli curente, pentru rate la banca pentru taxe impozite si contributii sociale ( atunci cand ai nevoie de spitale, drumuri, autorstrazi, pensii adica de banii pe care i.ai dat statului sub forma de taxe si contributii ca sa iti faca viata mai buna, mai bine te duci in congo decat in romania), cand traiesti de la o luna la alta, cand iti faci niste calcule minime si vine statul si fiscul si iti baga biruri noi, atunci repe,t cine sa mai faca copii?
    Cei cu 2 clase care nu au rate la banca, nu muncesc nu platesc taxe si contributii si traiesc din ajutorul social adica din banii nostri. Oamenii educati, cu studii superioare nu fac copii in asemenea conditii…………si pana la urma e si o forma de protest impotriva mizerabililor si nemernicilor care ne conduc de 25 de ani.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *