De ce nu apar in declaratia de interese contractele cu AVAS ale deputatei Alina Gorghiu

La data de 5 octombrie 2010, AVAS a raspuns “Romaniei Curate”, la o solicitare trimisa in baza Legii 544/2001, aratand ca “SCA Gorghiu, Pop si Asociatii”, casa de avocatura in care doamna deputat este asociat cu 50 de procente, figureaza in evidentele lor ca avand patru contracte de asistenta juridica in derulare cu firma amintita. Potrivit raspunsului “Situatia contractelor de asistenta juridica aflate in derulare cu case de avocatura”, casa de avocatura a deputatului Gorghiu a semnat aceste contracte in perioada 2008-2009.

Descarca aici raspunsul AVAS

Aceste contracte nu figureaza insa declaratia de interese. Potrivit punctului 5 din formularul declaratiei de interese, care trebuie completata de toti demnitarii si de functionarii publici, respectiva rubrica trebuie sa continua “contracte, inclusiv cele de asistenta juridical, consultanta si civile, obtinute sau aflate in derulare in timpul exercitarii functiilor, mandatelor sau demnitatilor publice finantate de la bugetul de stat(…)”.

Explicatia oferita de Alina Gorghiu pentru aceasta omisiune este ca nu era obligata sa treaca in declaratia de interese cele patru contracte de consultanta juridica pe care le-a incheiat cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), deoarece acestea s-au finalizat inainte de data la care trebuia completata declaratia.

Din documentele pe care ni le-a furnizat doamna deputat, reiese urmatoarea situatie a contractelor:

1. AVAS vs. SOV Invest SA/FNI- contract de asistenta juridica incheiat in 18.03 2008 pentru suma 12.000 Euro, s-a finalizat in data de 27.02 2009

2. AVAS vs. SC Atlas SA- contract de asistenta juridica incheiat in data de 17.03.2009 pentru suma de 6000 euro, s-a finalizat in 16.12 2009

3. AVAS vs. Alia SA Craiova- contract de asistenta juridica incheiat in data de 30.09.2009 pentru suma de 15.000 euro, s-a finalizat in 14.10 2010.

4. AVAS vs. ONT Carpati SA- contract de asistenta juridica incheiat in 30.09 2009 pentru suma de 10.000 euro, s-a finalizat in 16.03. 2010.

O adresa-raspuns primita de Alina Gorghiu de la Agentia Nationala de Integritate (ANI) confirma faptul ca “nu fac obiect al declararii contractelor de consultanta si asistenta juridica incheiate de societatea de avocatura a carei asociat sunteti, care sunt incetate in momentul completarii declaratiei”.

Data limita de depunere a declaratiilor de avere si interese, potrivit legii 176/2010 a fost de 3 noimebrie. Unul dintre contracte a expirat pe data de 14.10.2010.

Secretarul general al ANI, Horia Georgescu a declarat pentru romaniacurata.ro ca “in cazul in care unele contracte cu statul se incheie inainte de momentul completarii declaratiei de avere, semnatarul este obligat sa declare cat a castigat de pe urma acestor contracte la capitolul <venituri>”.

Valoarea lor totala a contractelor obtinute de casa de avocatura “Gorghiu, Pop si Asociatii” a fost de 43000 euro, din care 31.000 euro obtinuti in 2009.

In declaratia de avere din 4. 10. 2010 a deputatului Alina Gorghiu, aferenta anului 2009, nu apare nicio referire la suma primita ca urmare a contractelor cu AVAS.

Intrebata cum se explica aceasta lipsa, Alina Gorghiu a spus ca in “2009 casa de avocatura a mers in pierdere”.

Mentionam ca in intervalul 17 iulie 2007- 1 decembrie 2008, potrivit CV postat pe site-ul Camerei Deputatilor, Alina Gorghiu a fost consilierul presedintelui AVAS de atunci, Teodor Atanasiu. In aceasta perioada doamna deputat s-a suspendat din firma de avocatura, in care a reintrat la 1 ianuarie 2009.

Cu alte cuvinte, cele trei contracte cu AVAS au fost obtinute ulterior perioadei in care a fost consiliera lui Teodor Atanasiu (adica acelea in martie si septembrie 2009), cind presedinte al AVAS era Mihai Ursache, de la PSD.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “De ce nu apar in declaratia de interese contractele cu AVAS ale deputatei Alina Gorghiu

 1. Florin S.

  TREBUIE SCHIMBATA CONSTITUTIA SI TREBUIE PREVAZUTE MECANISME CONSTITUTIONALE CARE SA PERMITA:
  -CONTROLUL ALEGATORILOR ASUPRA CELOR ALESI SI POSIBILITATEA REVOCARII ACESTORA ATUNCI CAND NU MAI SERVESC INTERESELE TARII SI ALE POPULATIEI
  -TRAGEREA LA RASPUNDERE A CELOR ALESI, ATUNCI CAND ACESTIA ISI INCALCA PROMISIUNILE ELECTORALE
  -CONTROLUL POPORULUI ASUPRA JUSTITIEI PRIN ALEGEREA MEMBRILOR CSM DE CATRE POPOR
  -INFIINTAREA UNOR INSTANTE DE JUDECATA MIXTE FORMATE DIN MEMBRI CSM SI MEMBRI AI SOCIETATII CIVILE ( JURATI) CARE SA JUDECE RECURSURILE IN CARE CEL PUTIN UNA DINTRE PARTI ESTE MAGISTRAT
  – TRAGEREA LA RASPUNDERE A TUTUROR MAGISTRATILOR CARE PRONUNTA SOLUTII NELEGALE SI NETEMEINICE DIN GRAVA NEGLIJENTA, DIN INCOMPETENTA SAU DIN REA CREDINTA
  DACA CONSTITUTIA SE VA MODIFICA IN ACEST SENS:
  -OAMENII POLITICI NU VOR MAI FACE PROMISIUNI ELECTORALE MINCINOASE ( ADICA UNA DECLARA INAINTE DE ALEGERI SI CU TOTUL ALTFEL VOTEAZA DUPA CE AU FOST ALESI)
  – NU VOR MAI APAREA SITUATII

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *